Автор Тема: С какво да си мием ножовете  (Прочетена 2862 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1365
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
С какво да си мием ножовете
« Отговор #25 -: 08 Август, 2018, 13:38:32 »
Не е добре полирана Терна-та, за това! Те и драскотините не са кой знае колко фрапиращи, по скоро са като паяжина, но на нов полиран нож си личат добре!

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 3173
  • Горянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #26 -: 08 Август, 2018, 13:44:49 »
Точно ,чичо Джак!
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен sts1969

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 53
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #27 -: 08 Август, 2018, 17:59:19 »
Чета и не вярвам на ушите си! Как синтетичен материал без особени абразивни свойства ще надере стомана закалена на 57-60HRC? От физиката в училище знам, че за да надереш материал 1 с материал 2, то материал 2 трябва да е с по - висока твърдост от материал 1. Да е с кухненско телче да, ама с гъба ... Да не търкате с нещо силно абразивно като "Cif"?
С въпросното "зелено" съм търкал множество пъти кухненски ножове Терна със засъхнала мазнина, сладко и т.н., както и ножове за пържоли от соц-а, които я имат 50-52HRC, я не и надраскаване не съм забелязал. Не съм забелязал да се търкат и тия цветчета по чиниите с времето, не зная с какво са рисувани, но ето ви идея за покритие, което доста трудно ще свалите, особено с гъба.
Налагало ми се е преди време да отделя меката и твърдата част на гъба за миене на съдове, ясно помня че от твърдата част на гъбата падаха много ситни песъчинки пясък.  ::)
Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си!
Светльо Славов, гр. Провадия. Хобита: хладно оръжие, въздушно оръжие, фотография.

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 198
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #28 -: 08 Август, 2018, 19:38:31 »
Да се включа и аз в спама - 3М имат един продукт, казват му "влакнеста шкурка" (или скочбрайт), та това чудо си е шкурка, шлайфа (съответно драска(ползва се и за финиш на ножове)), а това, което е по гъбите си е някаква имитация (виждал съм и гъби с логото на 3М), която също си дере - ако искате огледално острие, НЕ ползвайте твърдата част на гъбите за миене на чинии.  :nabira:

Неактивен Гарван

  • Винкелолюбец
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 331
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #29 -: 08 Август, 2018, 20:55:27 »
Най-нещастни са ножовете, които седят огледално полирани по витрините..
there comes a time in our life, when its time to make a knafe

Активен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3620
С какво да си мием ножовете
« Отговор #30 -: 08 Август, 2018, 21:03:42 »
Най-нещастни са ножовете, които седят огледално полирани по витрините..
Аз посърнал и тъжен нож досега не съм виждал. :D :D :D

Неактивен Гарван

  • Винкелолюбец
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 331
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #31 -: 08 Август, 2018, 21:47:17 »
Аз пък доскоро не бях виждал фенерче да свети под вода.. Защо ли?   :D :D :D
there comes a time in our life, when its time to make a knafe

Активен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3620
С какво да си мием ножовете
« Отговор #32 -: 08 Август, 2018, 21:54:12 »
Аз пък доскоро не бях виждал фенерче да свети под вода.. Защо ли?   :D :D :D
Язък, изостанал си много.

Неактивен стара брадва

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 52
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #33 -: 08 Август, 2018, 23:29:01 »
Чета и не вярвам на ушите си! Как синтетичен материал без особени абразивни свойства ще надере стомана закалена на 57-60HRC? От физиката в училище знам, че за да надереш материал 1 с материал 2, то материал 2 трябва да е с по - висока твърдост от материал 1. Да е с кухненско телче да, ама с гъба ... Да не търкате с нещо силно абразивно като "Cif"?
С въпросното "зелено" съм търкал множество пъти кухненски ножове Терна със засъхнала мазнина, сладко и т.н., както и ножове за пържоли от соц-а, които я имат 50-52HRC, я не и надраскаване не съм забелязал. Не съм забелязал да се търкат и тия цветчета по чиниите с времето, не зная с какво са рисувани, но ето ви идея за покритие, което доста трудно ще свалите, особено с гъба.
Прати ми колега едно твое ножче, и аз ще ти покажа(като направя видео) какви бели може да сътвори едно такова ,,зелено" от гъба за чинии.Преди работех във фирма в която правихме машини, които правеха тези гъбички.... Знам за какво става въпрос, това си е направо  скочбрайт !!! :nabira:

Неактивен Глокая куздра

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 81
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #34 -: 09 Август, 2018, 01:50:00 »
... Ако направим един бегъл анализ, като цяло на "напомпаните" стомани, ще установим, че тяхно основно прадимство пред останалите, конвенционални стомани е много високата износоустойчивост. Не здравина, не гъвкавост, не неръждаемост, а износоустойчивост. Изхождайки от това, при влагането им в ножове, трябва да се преследва именно постигане на тази висока износоустойчивост и съответно, при ТО да се цели извилчането на максимума от съответната стомана. Както на всички ви е известно, "напомпаните" стомани са с не особено хуманни цени и поради това е пълна загуба на средства, ако не се впрегне именно тяхното най-добро качество и не се извлече максимума при ТО. Това ще рече, че и съответният нож трябва да е с такава философия, тоест да е предназначен за дълго рязане и да предлага нужния комфорт за ръката.
До тук съм 100% съгласен.

Е, а ми кажете, кой е този фолдър или помощник нож, както обичам да го наричам, който е направен точно с тази цел? Ми, няма такъв, защото концепцията му е такава -  винаги да ти е подръка, ако ти се наложи, да свършиш нещо дребно с него, но не и да работиш продължително. За тази цел си има пълноразмерни ножове и именно при тях е мястото на "напомпаните" стомани.
Ами да ти кажа от личен опит - ако се абстрахираме от кухненските ножове, аз в около 99.5% от случаите ползвам съответния фолдър. Имам си фолдъри за всичко - от белене на домати и рязане на сирене, през дялане на дърво и отваряне на кашони, та до сечене на клони, заголване на кабели и пробиване на автомобилни гуми ;) Вярно, че най-големият ми фолдър е сгъваемото кукри Cold Steel Rajah I с 15 см острие, но това е друг въпрос... Дори не си спомням кога съм ползвал за последно фикс извън кухнята. А ако говорим за удобство - до сега не съм хващал нож, който да ляга в дланта ми по-добре от Spyderco Police 3. Ако трябва да избера само един нож за рязане (а не за сечене, пробиване, дялане или цепене), т.е. точно там, където е важна износоустойчивостта на "напомпаните" стомани, Police 3 за мен е без конкуренция като ергономия. А форумният Peak от S90V го следва по петите, въпреки че по отношение на размер и дръжка има още доста да се желае...
Глокая куздра штеко будланула бокра и кудрячит бокрёнка.

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 596
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #35 -: 09 Август, 2018, 02:55:15 »
Нема начин дръжката на полиса да е по-удобна от една яйцевидна дръжка на японски кухненски нож. Няма начин сгъвайка да реже по-добре от едно Пети, Сантоку или Шевски нож които са с по и дори под 2 мм. острие. Нема начин да наситниш лук, магданоз, моркови със сгъвайка по-добре и по-бързо отколкото с кухненски нож. Опитай да обелиш някой Ананас със сгъвайка, Оправи една щайга дюли или нацепи с Раджата няколко тикви, транжирай един калкан с полиса и филетирай пъстървички и пак ще си говорим.  Как стои положението с времето и усилията които отиват в чистенето и поддържането на една сгъвайка при използването в кунята сравнени с тези необходими за кухненсите ножове няма какво да говорим. Виж за кашоните съм съгласен, за наденичка и некое суджуче иди дойди, но за кухнята си има кухненскки ножове.   " И тате може, и бате може, ама козата си сака пръч"
Най тъмно е под лампата

Активен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3620
С какво да си мием ножовете
« Отговор #36 -: 09 Август, 2018, 08:10:57 »

Ами да ти кажа от личен опит - ако се абстрахираме от кухненските ножове, аз в около 99.5% от случаите ползвам съответния фолдър. Имам си фолдъри за всичко - от белене на домати и рязане на сирене, през дялане на дърво и отваряне на кашони, та до сечене на клони, заголване на кабели и пробиване на автомобилни гуми ;) Вярно, че най-големият ми фолдър е сгъваемото кукри Cold Steel Rajah I с 15 см острие, но това е друг въпрос... Дори не си спомням кога съм ползвал за последно фикс извън кухнята. А ако говорим за удобство - до сега не съм хващал нож, който да ляга в дланта ми по-добре от Spyderco Police 3. Ако трябва да избера само един нож за рязане (а не за сечене, пробиване, дялане или цепене), т.е. точно там, където е важна износоустойчивостта на "напомпаните" стомани, Police 3 за мен е без конкуренция като ергономия. А форумният Peak от S90V го следва по петите, въпреки че по отношение на размер и дръжка има още доста да се желае...
Аз не виждам къде колегата отрича режещите качества на кухненските ножове, тъкмо напротив!

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 596
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #37 -: 09 Август, 2018, 08:53:18 »
Аз отричам удобството на сгъваемите ножове във кухнята.
Най тъмно е под лампата

Неактивен AFA

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 218
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #38 -: 09 Август, 2018, 08:57:15 »
Прати ми колега едно твое ножче, и аз ще ти покажа(като направя видео) какви бели може да сътвори едно такова ,,зелено" от гъба за чинии.Преди работех във фирма в която правихме машини, които правеха тези гъбички.... Знам за какво става въпрос, това си е направо  скочбрайт !!! :nabira:

Снощи се загледах в опаковката на тия гъбички, та отстрани пише "hardness" и има пет кръгчета, от които на моите са запълнени 2. Явно тия моите не са много твърди. Честно казано това за твърдостта на тия гъби никога не съм го знаел, нито съм се замислял.

Моите са от тези:



Ножовете не мога да ти пратя, понеже ги ползвам ежедневно в кухнята, но вече се убедих, че ако гъбата е с по - голяма твърдост, явно може да дере. Интересното е, че за да дере или го докарват на същата или на по - висока твърдост от тази на ножа. А знаеш ли какъв е този материал, от който се изработва твърдата част на тия гъби, че ми е любопитно?
Ако животът постоянно ти го слага - значи му става! Щом му става - значи те харесва!

Активен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3620
С какво да си мием ножовете
« Отговор #39 -: 09 Август, 2018, 08:59:26 »
Аз отричам удобството на сгъваемите ножове във кухнята.
Съгласен съм.

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 430
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #40 -: 09 Август, 2018, 12:44:26 »
Аз отричам удобството на сгъваемите ножове във кухнята.

Виж второто изречение в поста му.

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 198
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #41 -: 09 Август, 2018, 23:01:05 »
Абе хора, темата е за Манли Пиик - кое от последните 30 (приблизително) мнения е по темата?
Някой модератор да премести спама в тема "с какво да си мием ножовете" в раздела за подръжка и тук да се пише за менлитата.

Неактивен стара брадва

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 52
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #42 -: 09 Август, 2018, 23:45:34 »
Снощи се загледах в опаковката на тия гъбички, та отстрани пише "hardness" и има пет кръгчета, от които на моите са запълнени 2. Явно тия моите не са много твърди. Честно казано това за твърдостта на тия гъби никога не съм го знаел, нито съм се замислял.

Моите са от тези:

(Щракни за да видиш изображението.)

Ножовете не мога да ти пратя, понеже ги ползвам ежедневно в кухнята, но вече се убедих, че ако гъбата е с по - голяма твърдост, явно може да дере. Интересното е, че за да дере или го докарват на същата или на по - висока твърдост от тази на ножа. А знаеш ли какъв е този материал, от който се изработва твърдата част на тия гъби, че ми е любопитно?
Почти си е скочбрайт, да не кажа, че е точно скочбрайт. Скочбрайта също е на едрина абразив, като да речем и шкурките. Така, че тази зелена гад за мен е скочбрайт с определена едрина. Освен това знам , че  е токсичен( защото в една от фабриките никъде не искаха да приемат
отпадъка, та накрая ги вземаха (отпадъците) в една казарма да мие войската казаните. :D :D :D. И друго - не търкай и тефлонови съдове с него, както и алпака... :nabira:

Неактивен andrei84

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 513
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #43 -: 10 Август, 2018, 00:51:32 »
Миенето на ножове при мен е според обстоятелствата и според Вида нож. По принцип след почти всяка употреба
Мия с вода, обезмаслител ,,Мелио", медицински спирт, а фолдърите ги промивам с един спрей за чистене на оръжие на Ремингтън. Чисти доста добре. Фолдърите,, като градски ножове, ги мия по рядко ( по малко се ползват). Важно е и миенето на каниите на фиксовете.

Неактивен okapi

  • Пират
  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: ГЕРГИ
  • Публикации: 110
  • Орлите умират в бой !
С какво да си мием ножовете
« Отговор #44 -: 10 Август, 2018, 07:42:02 »
Колеги да помоля за помощ.
Така стана че заминах на почивка(море) и първата вечер да си нарежем салатка се оказа че няма свестен нож. Пийка нали не ми излиза от джоба, веднага се притекох на помощ. Свърши работа перфектно, летеше през краставиците и доматите като ракета. След това бе нарязано малко сиренце, кашкавал и две три месни мезета. Аз като човек, който много си пази ножовете и повече разнасям отколкото да ги използвам с ужас установих след 2 часа след измиването че по острието са избили малки кафяви точки. Щях да получа слънчев удар насред нощ. Бихте ли ми посъветвали как най лесно да ги почистя и как да си предпазвам любимеца оттук насетне след дребни кухненски изпълнения. Доста почетох доста , но реших да попитам тук за най пълна информация. Благодаря ви предварително и се извинявам ако пиша в грешна тема.
п. с.. Ножчето не е форумното а от стомана 1.2379(мисля че се води D2)
Защо не го патинираш    ;) ? ( извинявам се ако някой го е написал преди мен )
.

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 757
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #45 -: 10 Август, 2018, 08:27:06 »
Аз отдавна съм хванал цаката на Д2 и производните й - хубаво изтривам острието с ГОИ (даже по два пъти) и повече проблеми нямам. Така се отървавам от микроскопичните неравности и грапавинки, които острието продобива вследствие на машинната обработка и шлайфането, и ръждата няма къде да се закачи. Естествено след всяко ползване ножа се мие.

Другия начин за справяне със ситуацията е да патинираш острието, както колегата над мен е споменал.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1058
  • често подпийнал
С какво да си мием ножовете
« Отговор #46 -: 10 Август, 2018, 10:01:12 »
Чиста вода и подсушаване със салфетка веднага след уотреба. Петънца ръжда са избивали само когато ме е домързяло да почистя ножа. От мързел и S30V и 20CV са ми избивали точици, ма със стомани като М4 доста внимавам.

Неактивен gishmata

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 22
  • любител
С какво да си мием ножовете
« Отговор #47 -: 10 Август, 2018, 10:15:39 »
Благодаря че се отдели тази тема защото доста наспамихме в темата на пийка.
По принцип както споменах съм много внимателен към ножовете си. Винаги след употреба ги измивам и подсушавам със салфетка или парцал. И затова ме хвана яд за манлито.
Как най добре да го патинирам? Чел съм че някой го слагат в кока-кола други май с оцет. Споделете вашия опит и като цяло опита си с пазенето на ножките си. Говоря за тези който се ползват ежедневно.

п.с...Много ядове брах с един зелен Хултафорс. Без да бъде ползван само разнасян в раницата, един ден го извадих и беше мазало. Целия потъмнял, ръждясъл абе
не приличаше на нож. Търках със шлаиф пасти с WD-пооправи се, върна се началния блясък, въпреки малките драскотини, който му оставих. След една седмица пак почна наново да потъмнява. С толкова мерак си го купих а сега ми иде да го хвърля на боклука.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 790
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #48 -: 10 Август, 2018, 10:24:59 »
За патинирането виж тази тема- https://bladeforum.bg/index.php/topic,2676.0.html
Другият вариант е да полираш добре острието.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен gishmata

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 22
  • любител
С какво да си мием ножовете
« Отговор #49 -: 10 Август, 2018, 10:39:51 »
Точно нея разглеждах в момента. Но като пълен лайк, а и от страх да не съсипя ножката май ще боцна първо хултафорса в кола да видим как ще му подейства :chukane:

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice