Автор Тема: Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.  (Прочетена 1946 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 548
 • Reputation Power: 7833
 • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
 • диагностициран
Здравейте.
Колега ми зададе въпрос относно впечатленията ми от чантите за ножове /Storage Bag/ които имам. И понеже достатъчно омазхме темата в която ми бе зададен въпросът, а не намерих подходяща тема в която да отговоря си позволявам да създам нова такава. Озаглавих темата с това по-общо заглавие, защото се надявам тук да се разискват не само чанти, но и всякакви други варианти за съхранение и транспортиране на ножове.
 Освен заточването, почистването  смазването, съхраняването на ножовете се явява важна и не по-малко ангажираща страна в поддръжката им.
За две години и половина успях да похарча бая време и пари, търсейки най- удобният вариант, който да ми позволява да съхранявам и транспортирам сгъваемите си ножове.
Най  красиви и удобни,  разбира се са специализираните дървени шкафове, с подходящи стойки и стъклени витрини. Те обаче изискават много  място и пари. Времето необходимо за да намерите някой да ви го изработи и самата изработка след това е доста неопределено. Освен това шкафовете не решават въпроса с транспортирането на голям брой ножове.
 Има и куфари които  съхраняват много добре ножовете, но те са скъпи, побират малко ножове, обемни са..
Тук няма да се занимавам и с  китайските  чанти за съхранение / Role BAG/, чиято цена е по-ниска от цената за доставката им,  а функционалста им е доста спорна. 
Ще споделя лични впечатления само от  "Марковите" STORE BAG които притежавам. Те впрочем  също са произведени в Китай
Понеже бързам да отговоря на колегата, а и нямам претенцията това да е ревю, ще ползвам само няколко свои снимки, останалото  от Гугъл
1.  Zero Tolerance:

Размери около 35 х 20 см, тегло /без ножовете/ около 360 грама. Изработена от сравнително дебел, як и с доста груба структура найлон. Има по 10 джоба на двете страни на чантата и още 8 на един допълнителен файл който се прикрепя към основният посредством велкро
Побира 18 ножа , цена  около 32 долара  или около  1,80на нож.
Моето мнение:
Плюсове:
+ Компактна  и удобна за разнасяне на ножове
+ много здрава материя
+ Материята от която е съшита чантата е гумирана от вътрешната страна, което е добре защото ще пази ножовете
+ Доста дълбоки и широки джобове на основната част, които без проблем събират Recon 1
Минуси
- Притеснява ме ципа, който е пластмасов, не изглежда добре и няма никаква маркировка.
- шевовете са единични, а конците не са особено дебели
- Грубата материя здраво се захапва с по-груби  накатки или гуми / Recon1, Блър/  и си требе по-яко бутане за да ги напъхаш в джоба. Освен това лесно прашасва и се мърля
- няма презрамка
-  Ножът не потъва целият в джоба и клипса е навън, което при определени условия може да доведе до контакт на клипс с клипс и надрасквания. От друга страна не може да не  захванеш ножът  с клипса защото ножовете изпадат от широките джобове /без Блъра и Рекона/
- Джобовете на допълнителният  файл са доста по-тесни  и там може да слагаш само по-тънки и тесни ножове, с гладки дръжки като, Ависпа, Мкаста, виксове и подобни. Реално в чанта може да прибереш 10 пълноразмерни фолдъра и още 8 по-малки,  с тънки и гладки дръжки.
- струва ми се че доста грубата и агресивна материя от която  са изработени джобовете на чантата, не е много подходяща за титаниевите вапцани  дръжки, защото при често поставяне и вадене може да протрие покритието
Скромното ми мнение е че тази чанта е много удобна за разнасяне на ножове по сбирки и пътувания. Аз лично я ползвам за това. Махам централното отделение и вътре се побират 10 фолдъра и 2-3 фикса до към 27-30 см с каниите.
Който иска второ мнение тук:

И един вариант на тази чанта с неясно качество но прекрасна цена :
https://www.bladehq.com/item--Carry-All-Knife-Nylon-Case-Black-22--16341
2. Benchmade Large Brag Bag 


 За мен това е най-доброто и  като качество и като функционалност.
Размери 51х41 см. Теглото зависи от комбинацията която си изберете.
Тази чанта има основен модул който побира 10 ножа. Цената на този модул е около 52 долара.  Към него могат да се прикрепят още два модула за сгъваеми ножове всеки с цена окло 28 долара също с 10 джоба, или един модул за сгъваеми ножове и един модул за фиксирани ножове.
Сиреч даваш 52 долара и съхраняваш 10 ножа което по 5,20 на нож. Съответно 80 за 20 което е  4 долара на нож или 102 за 30 - 3,40за нож
Въпросната чанта е разгледана подробно тук :
 
Няма да ви я разказвам, че ще трябва много да пиша.
Само ще споделя лично мнение за нея.
Също е произведена е в Китай, но материята от която е изработена е много по-качествена,  гладка  и лъскава от тази на ZT. Шевовете не само са двойни, но има и кантове.  Няма външни ципове- всичко е на катарами и велкро.  "Прозорчетата" са от някаква много плътна и еластична материя имам чувството че ще се запазят прозрачни и здрави много дълго време.  Всичко в тази чанта говори за високо качество и функционакност.
Плюсове:
+ Качеството на материалите
+ Качеството на изработка
+ Много добре проектирана и премислена.
+ ножовете са цялостно прибрани в просторните джобове, много плътно затворени от велкрото. Дори големият Рюкус се побра целият,  в джоб от основният модул. Нищо не стърчи и няма как ножовете да контактуват един с друг. Джобовете на допълнителният модул са една идея по-малки, но побират всичко с изключение на Рюкуса
+ Модулност : можеш да ъпгрейдваш  модулите. Аз лично купих основен модул и един допълнителен модул за фолдъри. Следващата година ще купя още един за фолдъри и един за фиксове. В зависимост от броя ножове които искаш да пренасяш можеш да добавяш или махаш модули
+ Има презрамка за носене на рамо.
+ Има много глезотийки като: моле система,  джоб с ципче и  прозорче на гърба на чантата.  Стените на основният и допълнителните модули са двойни. Така се получават едни доста просторни джобове, които се затварят с ципове и където може да слагате каквото ви хрумне: Документи, фиксове, точила, сандвичи.
+ Чудесна и за съхранение и за разнасяне на ножове.
Минуси:
-  Цената. Цената. Цената.
-  Куките и халките на презрамката са пластмасови. Тази голяма чанта с всичките модули напълнени с ножове, плюс по нещо в допълнителните джобове си става мнооого тежка. Очаквам проблеми  с куките , но те ще бъдат решени лесно при някой сарач.
-  Джобовете на основният модул нямат "ушички" за отваряне и се отварят тегаво, защото велкрото държи яко.
-  Големи размери и тегло.
-  Велкрото си иска поддръжка
- Трудна за намиране, особено допълнителните модули.
3. Spyderco Small Spyderpac Knife Storage Case Sp-2 (18 Pockets)


За мен това е идеалният компромис.  18 джоба за 30 долара  което  е 1,67 на нож. Има и голям SP1 - 30 джоба за 36 долара,  което си е 1, 20 за нож.  Аз си купих малкият защото ми се стори по-функционален.
Ето ревюта  от тубата:

Впечатления. Лека, компактна чанта  на прекрасна цена. Материята от която е изработена чантата не е с качеството на тази на ВМ, но все пак  е по-близко до нея отколкото до тази на ZT. По- тънка е и не е подплатена. Прозочетата също са от по-тънък и не така еластичен материал.
Какво ми харесва:
+ Цената. Цената. Цената.
+ Тегло и компактност.
+ Шевовете са двоини, има и кантове.
+ Презрамката е с метални куки и халки.
+ Няма външни ципове. Всичко е на велкро
+ Има 3 халки в горната част които позволяват да я закачиш на стената и да си виждаш ножовете винаги.
Какво не ми харесва:
- Няма дръжка - носене само през рамо
- Джобовете не са достатъчно дълбоки и по-големите ножове не се побират цялостно в тях
- Джобовете не се затварят. Или закопчаваш  клипсовете, което значи да драскаш и пластмасата на прозорчетата и другите клипсове. Или пускаш ножчетата в джобчетата и много внимаваш къде и как отваряш чантата защото ножетата се изсипват  тутакси. Освен това ножовете не са защитени от  прах.
Тази чанта за мен е компромис както казах по-горе. Не е много удобна за разнасяне защото няма дръжка, а и има опасност от изсипване на ножовете при отваряне или поставяне на неравна повърхност. Не е много удобно да се използва и като дисплей закачена на стената, защото джобовете не се затварят и ножовете не са защитени от прашасване.  Най става за съхранение на ножове защото като я нагънеш  е много компактна, събира доста ножове на прекрасна цена. Същевремено когато си си у дома, винаги можеш да я поставиш на маса, легло или дори на пода за да я отвориш.
Ами това са в кратце моите наблюдения от трите може би най-популярни маркови чанти на пазара.  Има и други разбира се и по-скъпи и по-евтини. Личното ми мнение обаче е че тези три са оптималното решение за всеки.
 
Най тъмно е под лампата

Неактивен kostenura

 • Дарител
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 66
 • Reputation Power: 7034
 • kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!kostenura внушава благоговение!
 • диагностициран
Аз си ги държа в едни куфарчета от баумакс,мисля бяха за съхранение на фототехника,пяната вътре се моделира.Големия събира повечко,малкия е мтого компактен за пренасяне и така.

Активен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3566
 • Reputation Power: 105703
 • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
Страхотни чанти и куфар колеги. Преди време когато ме тресеше фолдъровата абстиненция, точно Бенчмейдската чанта ми беше фикс идея, почти я бях взел. Слава богу фолдър-манията отмина и с нея стремежа към несесера на Бенчмейд. Въпреки това точно той ми е фаворит.

Неактивен magnus

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 160
 • Reputation Power: 62
 • magnus няма влияние.
 • Скайп: vassil_st
Картонени кутии и силикагел за сиромасите е класика при съхранението. Всеки женен има в изобилие и от двете, пък ако е и с женско чадо...

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 548
 • Reputation Power: 7833
 • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
 • диагностициран
Това е ОК за съхранение, но не е мобилно, не е естетично и не е престижно. Като намеря време ще снимам как съхранявах 50 фолдъра на един х** място.
Най тъмно е под лампата

Активен ЖИЖ

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 206
 • Reputation Power: 68
 • ЖИЖ няма влияние.
 • диагностициран
Това е ОК за съхранение, но не е мобилно, не е естетично и не е престижно. Като намеря време ще снимам как съхранявах 50 фолдъра на един х** място.

в найлонова чантичка ;D
лошия моабет е за предпочитане пред хубавата работа

Неактивен Кирилов13

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: kirilov13
 • Публикации: 851
 • Reputation Power: 12270
 • Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!Кирилов13 внушава благоговение!
 • диагностициран
Е, аз имам пет фолдър а и си ги разнасям по джобовете. :D

Активен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3566
 • Reputation Power: 105703
 • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
Бат Краси, ази съм още по-зле, цели два съм си оставил. Да живеят джобченцата! ;D

Неактивен Рей Донован

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 240
 • Reputation Power: 31685
 • Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!Рей Донован внушава благоговение!
 • диагностициран
По принцип остриетата ги купувам по предназначение и всеки нож си седи в раница ,чанта или джоб. За останалите , които не ползвам или са подарък имам едно чекмедже .

Активен Франко

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 181
 • Reputation Power: 51
 • Франко няма влияние.
 • диагностициран
Аз ползвам едно куфарче от някакъв ел.инструмент Бош - махнах му вътрешните прегради, тапицирах го с вълнообразен дунапрен, пуснал съм и няколко силикагелчета вътре ... ама държа фиксове вътре ... имам само 2 фодъра (един в джоба и един в колата).

Неактивен Force

 • Член на сдружението
 • Управителен съвет
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 761
 • Reputation Power: 46684
 • Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!
 • диагностициран
Аз ползвам един на Maxpedition, един на Spyderco, един на Tech и един ръчно шит - български,
за фолдърите. За фиксовете имам едно алуминиев куфар за инструменти, един среден
куфар на Хилти, два на Tyag № 40 и още два по-малки подобни на Tayg.
Останалите са направо в секцията.

Неактивен Yasenf

 • С желязо в кръвта :)
 • Управителен съвет
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 332
 • Reputation Power: 33575
 • Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!Yasenf внушава благоговение!
 • BRKCA MIKE 477
 • Скайп: yasenf
Аз една секцийка спретнах за ножове, които не се събраха там ги държа по кутиите. За пренасяне един куфар си бях направил, да събира 20-30 фикса без каниите, но отдавна не съм го вадил. Сгъвайки нямам много, нося по една с мен, останалите са разхвърляни тук-там из къщи.
За да бъдеш РАЗБРАН трябва да си ПРОСТ.

Неактивен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1277
 • Reputation Power: 26024
 • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Вас двамцата, последните, направо да ви ожали човек! Хептен сте се изоставили от към ножове!  :???  :D

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 548
 • Reputation Power: 7833
 • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #13 -: 03 Октомври, 2018, 14:14:31 »
Здравейте.
В началото на темата писах за евтин и достъпен начин за съхраняване на голямо количество сгъваеми ножове на малко място.
Преди да се оборудвам с гореспоменатите чанти ето как съхранявах фолдърите:
Необходими са три кутии от здрав картон с подходящи размери и един капак. Стените на кутиите трябва да са от сравнително тънък но твърд картон. Такива кутии с подходящи размери има във всеки китайски МОЛ.
В моят случай в обем от 40 х 20 х 21 сантиметра са събрани 79 ножа с клипс / и има място за още няколко/ и 14 ножа без клипс.
Освен че е много компактна, този начин на съхранение позволява директен и лесен достъп до всеки нож, а едно стреч фолио отгоре елиминира всякакъв достъп на прах до ножовете. На дъното на кутията има място за торбичка силикагел или друг десикант , който ви е под ръка .
Въпреки че вече имам чанти, продължавам да ползвам тази система. На най-външната кутия закачам фолдърите които ползвам, на средната тези който са за точене, на най-вътрешната тези които са за обслужване / почистване, смазване/ . Така всичко актуално ми е пред погледа и  на една ръка разстояние. Всичко останало е по чантите.
Снимките са от телефон, при това морално остарял, но си мисля че дават добра представа
Най тъмно е под лампата

Неактивен Greystoke

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 56
 • Reputation Power: 23
 • Greystoke няма влияние.
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #14 -: 03 Октомври, 2018, 14:45:20 »
Здравейте.
В началото на темата писах за евтин и достъпен начин за съхраняване на голямо количество сгъваеми ножове на малко място.
Преди да се оборудвам с гореспоменатите чанти ето как съхранявах фолдърите:
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
Необходими са три кутии от здрав картон с подходящи размери и един капак. Стените на кутиите трябва да са от сравнително тънък но твърд картон. Такива кутии с подходящи размери има във всеки китайски МОЛ.
В моят случай в обем от 40 х 20 х 21 сантиметра са събрани 79 ножа с клипс / и има място за още няколко/ и 14 ножа без клипс.
Освен че е много компактна, този начин на съхранение позволява директен и лесен достъп до всеки нож, а едно стреч фолио отгоре елиминира всякакъв достъп на прах до ножовете. На дъното на кутията има място за торбичка силикагел или друг десикант , който ви е под ръка .
Въпреки че вече имам чанти, продължавам да ползвам тази система. На най-външната кутия закачам фолдърите които ползвам, на средната тези който са за точене, на най-вътрешната тези които са за обслужване / почистване, смазване/ . Така всичко актуално ми е пред погледа и  на една ръка разстояние. Всичко останало е по чантите.
Снимките са от телефон, при това морално остарял, но си мисля че дават добра представа

Браво, колега! Толкова просто, че е гениално!  :punk:

Неактивен Alexdin

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 89
 • Reputation Power: 50
 • Alexdin няма влияние.
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #15 -: 03 Октомври, 2018, 15:54:37 »
Поздравления за прекрасната колекция и оригиналния начин за съхранение ! Но тази гледка е   нечовешка и шокова! Ами по-рядко ще влизам в тази тема ! Чувствам се като котарак пред месарски магазин !

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice