Автор Тема: Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000  (Прочетена 17244 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Последната ми точиларска придобивка е ето този малък комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 . Малък, колко да е малък 182 mm x 62 mm x 27 mm, но това за тях се води малък камък. Довечера ще го вкарам в употреба и ще пиша как работи на неръждаеми,карбонки и каквото друго ми попадне под ръка. ;D
Японският производител Suehiro от провинция  Niigata произвежда марките Suehiro и Cerax .  Последната е по популярна от двете, поради факта че продукцията и е по "идиотоустойчива" :D и камъните и не се издълбават толкова бързо като меките традиционни японски за точене на техните твърди ръждаеми кухненски ножове / КING, SUN TIGER, най евтините и стари серии на Naniwa , което отчасти важи и за някои гритове от серията им SUPER STONE. /  Камъните на CERАХ имат по високо съдържание на абразив и по малко свързващо вещество. Затова отнемат стоманата по бързо и ако не се натиска прекалено много сравнително дълго си запазват повърхността равна. Свръзката между зърната е по всяка вероятност керамична, затова са предразположени към начупване /при неправилна употреба и оказано механично въздействие, а и са хигроскопични и над грит 3000 изискават почистване с нагура /последните две  и аз ги установих  ако имате търпение да прочетете текста понадолу  ;D / . И не на последното място защото е по "всеяден" от към работа с различни стомани, а това е много сериозен определящ избора фактор. ;)


Тази вечер заточих няколко ножа с този камък само от неръждаеми стомани и на първо място беше ножът, който Тошко ми подари от RWL-34 на 60HRC. Бях го приготвил да го нося в Калофер за среща с въжето обаче в бързането го забравих.  :headbang:  Та тази вечер нарочно го притъпих наново като го минах 6 пъти на ръба на една порцеланова чиния с натиск, така че въобще да не може да среже вестник и да блести равномерно по цялата дължина острието. Това е неизбежно за всяка стомана третирана по този начин разбира се.


Започнах и след минути на грит 1000 вече можеше да реже вестник , а след още 20 минути да прави S   образни срезове на рекламния вестник на Kaufland.  :yahoo: Обаче точа и си мисля, че не усещам  такава агресивна острота, нито въобще виждам да вади косъм като след Norton India fine или пък като след TYROLIT 800.  И започвам да се ядосвам на себе си :-[ , че съм надценил способността на грит 1000 да оправи толкова затъпена прахова неръждавейка като RWL-34 на 60HRC. Може би 45 минути прекарах на този грит и реших да пробвам да го финиширам до края пък каквото ще да става.  Викам си ако нищо не стане утре вечер първо на 400 грит и от начало жулене :D Прекарах го N брой пъти на кремаво светложълтия фин камък на 6000 грита и просто виждам с очите си  как закрива с лекота следите от 1000-ката.   Пак проба на пръста и ме поряза толкова  лесно и финно, че не разбрах въобще кога мина през кожата, а кръвта започна да тече чак след няколко секунди. :(  Замазан ли, нищо подобно наточи я тази стомана люта горска усойница определено :yahoo:  Тука правя уговорката , че ножът нямаше щръбки, подбивания и отчупвания, а просто беше порядъчно затъпен от мен нарочно. ;)  Че като ми дойде куража, па като подсуках ръкави и седнах на тезгяха, жулииии , та ха голямата кухненска Тramontina Premium / стомана 4110 най вероятно на 55 -56 /, че ха и един тъничък сатър за зеленчуци и зарзавати, подарен ми в далечното минало от Батката  / доколкото помня 4034 най вероятно пак в същия диапазон  54 -55 / и двата прилично затъпени. Огън и мокра слама станаха, апат живо мЯсо от първото тръкване  :yahoo:
С този камък се точи определено много лесно особенно ако не натискаш и имаш търпение да водиш острието прецизно  под нужния ъгъл. Направо можеш да пишеш като с пастел особенно по финната част от 6000 грита. Не случайно го препоръчват на новобранци за усвояване на основните техники и базови умения при работа с японски водняци. Наистина след таз вечершното ми двучасово упражнение мога да кажа, че не случайно го класифицират като камък за начинаещи, то се работи  направо песен с него. :yahoo: Не е въобще капризен камък за употреба и почистване, само не знам все още  как е откъм леснина за съхраняване, но не съм прочел до момента негативни отзиви и в този план.
Как се почиства от отлагането на метала по време на точене ? Дали защото е чисто нов и изкаран за първи път от кутия, дали поради по слабата свръзка между абразивните частици, което дава възможност отдолу да се открива нов слой, който да реже метала като се отмие горния както го и рекламира производителя му, но аз използвах едно малко парченце естествена зелена шиста/ като че ли , не съм 100% сигурен/. С  него заглаждам меките неръждавейки и обирам следите от карборунда, корунда когато набързо поправям подбити и нащърбени кухненски алпаки разни :D Оказа се, че с лекота вади черните следи и от грит 1000 и от грит 6000, че дори и заглади деругите, които остави отчупеното парченце от кухненската ми Трамонтина, получена благодарение на любящите ми домашни разбира се, което не бях видял :D Докато се усетя защо ножът не върви гладко по камъка, а го ръфа с характерен звук вече бях направил две деруги по камъка , ужЪст призля ми направо :yikes: Зеленият шист ги изглади с кръгообразни движения за около  минута време и понеже е мек и се беше вкопал по средата от дългото ползване, най накрая като го погледнах под лампа японецът го беше подравнил на около 80% и издълбаното по средата се беше изравнило почти с краищата. :yahoo: С един куршум два заека. ;D Лесната подръжка по време на точене е още една сериозна причина да го препоръчват на навлизащи в хобито люде. Явно е така, щом повърхността му се оправя повече или по малко без естествена или изкуствена нагура, а с едно най просто и пикливо естествено камИче с ниска абразивна способност. ;D
Колко вода пие преди и по време на точене ? Препоръката на производителя е да не се държи повече от 5 минути накиснат преди точене и около 10 минути за по грубите камъни от марката. Не бива да се съхранява постоянно във вода, тъй като това може трайно да увреди камъка, като почне да се разрушава повърхността . Аз го държах 8 минути и като го цопнах в кутията с водата започна да вади мехури все едно гледаш да работи  филтър в аквариум и то с харакатерен жужащ звук.  :D  Абе големи мехури колкото еднолевова монета и множество много по малки отстрани. Колкото повече поема вода камъка толкова по малки стават балончетата и намалява звука. Такова пък чудо, толкова "жаден" камък за пръв път виждам честно казано. :D   :??? Буквално  както се пееше в онази песен на Руслан Мъйнов "жаден съм като смок, като кладенец дълбок" :D :green:  По време на точене само изплаквам да махна чернилката от сваления метал, нищо повече. Заплескването на повърхността с метални частици е всъщност е най големия проблем на съвременните синтетични камъни, но тук аз с този ядове никакви нямах  поне при първото точене. ;) По нататък ще видим, но едва ли е неразрешим проблем.
В сравнение с други камъни :  трудно ми е все още да кажа на 100%, но може би CERAX 6K дава малко по матово състояние на острието в сравнение с по огледланата полировка на Norton 8000. Не се стърпях и претърках скосовете на Тошковия нож, които бяха понадрани и пострадали от безжалостното ползване на ножа при дялането на дърво взето от земята. По предварително огледално полираните  на ГОИ №3  средняя скосове следите си личаха ясно.  ;) Просто се вижда с просто око  как се постига прадварително ниво на чистота на полировката и как работи кремаво жълтата абразивна суспензия, която отделя тутакси зеленото ми камИче. На 1000 гритовия  камик отделяне на каша едвам, едвам  се забелязва,но то и няма нужда от нея.
Какво не ми харесва в камъка: Ами това че двете части са слепени леко небрежно и от едната страна има фуга с размерите на дебел косъм, миниатюрно, но дразни. В това отношение Norton e бетон, фугата е попълнена така че и до ден днешен няма и намек за опасност от разлепване. докато при този търговецът изрично предупреждава, че е имало случаи на разлепване на двете части и че това не е основание за рекламация. >:(  Но пък това е честно отношение, тъй като е оповестено ясно и човек предварително може да си направи сметката  устройва ли го съотношението цена-качество. Надписите отстрани много бързо се изтриха.  :rant:  Разгледах внимателно повърхността на камъка на дневна светлина и се опитах да установя посредством  хоризонтално поставяне на линийка дали не се е издълбал. Определено не можах да констатирам поне с просто око и с този елементарен способ да има въобще някакво вдлъбване на повърхността и на двата грита. Явно не реагира като традиционните и най меките наистина, при които дори след точенето на три ножа е напълно възможно да се появат първите признаци на издълбаване ;)
В заключение: към днешна дата напълно доволен съм, работи върло добре като викат сърбеляците. По форумите се твърди, че е "всеяден" откъм видове стомани камък и щом не ми замазва меките неръждавейки и ги точи хапещо остро, пък за RWL-34  да не говорим остава само да си затвърдя впечатлението на карбонките и да допълня ревюто :yes: Категорично ми харесва и не съжалявам за похарчените пари. :yes:
« Последна редакция: 22 Януари, 2013, 15:42:29 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен riboulovec

 • Младо куче
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1574
 • Reputation Power: 74
 • riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #1 -: 04 Декември, 2012, 23:49:44 »
Мите, респект и поклон от мен *palec*.Няма такива подробни и разбираеми дори за лаици като мен ревюта :nabira:.Пази само палеца повече,моля..
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен gogotattoo

 • Горски
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1063
 • Reputation Power: 5
 • gogotattoo няма влияние.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #2 -: 05 Декември, 2012, 00:15:03 »
Аз, като един по-прост другар, всички тия дълги писания на Були ги копирам в едно уърдовско файлче, всичките накуп, щото мозъкта ми вдява по малко и при толкова четене дава заето. И кога доде музата /или зорЪ/ - отварям и чета. А тоз камик го немам, ма май ще го проимам.
Благодарско другарю Були  :nabira:
« Последна редакция: 05 Декември, 2012, 01:19:00 от incubus »
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Тошко

 • Гост
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #3 -: 05 Декември, 2012, 01:08:57 »
Както винаги,има какво да се научи.Благодаря Мите.

Неактивен Mohera

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 30
 • Reputation Power: 1
 • Mohera няма влияние.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #4 -: 05 Декември, 2012, 07:54:00 »
Благодарско за ревюто  :nabira:.
За мен е много полезно, не че из нета не прочетох доста неща, но друго си е от да се чуе дума от нашия гьол  :green: Все още се двоумя между това комби камъче и sigma select II  ::) с 10 евро (всъщност 9,50) повече е, но пък добри отзиви има.
До седмица ще го измисля и поръчвам, че по-натам идат празници и не се знае какво може да се случи с пратката  :green:.

Неактивен Humanoid

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 362
 • Reputation Power: 0
 • Humanoid покрил се в гората.
  • www.hadjiyvanov.com
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #5 -: 05 Декември, 2012, 11:18:53 »
Сега ще пусна една муха, ама не хвърляйте много камъни по мен  :D

Не е ли добра идея за следващата сбирка да имаме няколко напълно еднакви ножа, които първо да бъдат порядъчно затъпени и после подложени на различно заточване (различни абразиви и мануални техники) и след това отново да се реже въже/хартия?

 :whip:

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #6 -: 05 Декември, 2012, 11:27:46 »
За добрите думи благодаря, но по отношение на ревюто има още какво да се желае от моя страна.  ;D Например макро снимка на острието на грит 1000 и грит 6000, ако искаме да се мерим с точиларските подфоруми по света по информативност и обективност на  данните ::) Но понеже не  разполагам с такава техника това нещо все ми куца и липсва в информацията /снимките по горе ми ги прави един приятел в офиса му /. По отношение на съхранението, което е нещо много важно и често се подценява колкото и предварително да търсих инструкции не намерих такива никъде, нито в магазина, нито  по форумите в нета. Така или иначе почистих камъка добре само със зелената част на гъбичката, с вода и препарат за чинии, дори не се наложи да ползвам Zif като при Norton 4000/8000, оставих го хубаво да изсъхне на сушилника за чинии около два часа и го прибрах в кутията. След 24 часа го погледнах и освен леко овлажнената жълта инструкция за употреба на японски, нищо друго не бе мръднало. :yahoo:
Казвам това защото при някои от съвременните синтетични абразиви с магнезиева свръзка, рязкото спадане на влажността в камъка при съхранение води до микропукнатини. :yikes: Затова някои ги съхраняват във влажна кърпа. Засега при CERAX 1000/6000 това не се наблюдава и слава богу. ;D За краткото време за което го имам и с уговорката , че все още не съм пробвал как точи други видове прахови / освен RWL-34 / и ръждаеми стомани много ми харесва камъка. А аз преди се отнасях с пренебрежение към тази марка, оказва се незаслужено съм я подценявал. ;) Неслучайно CERAX 1000 по скорост на отнемане на метала и  финиш, а и като съотношение  цена- качество го сравняват с Naniwa Chosera 1000 / зеления /, а въобще като марка ги поставят близо до Naniwa Chosera и Shapton Pro.
« Последна редакция: 05 Декември, 2012, 11:42:23 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен za6o

 • Капитан
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 141
 • Reputation Power: 4
 • za6o няма влияние.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #7 -: 05 Декември, 2012, 11:38:19 »
Сега съм загледал в различните камъни и някъде попаднах на инфо, че този камък е по-фин от нортон 4000/8000

Намерих го, според този файл
http://www.straightrazorplace.com/forums/attachments/advanced-honing-topics/28789d1249599591-abrasive-grit-comparison-sheet-grit-comparison-aug-6-2009.pdf
« Последна редакция: 05 Декември, 2012, 12:50:57 от za6o »

Неактивен Humanoid

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 362
 • Reputation Power: 0
 • Humanoid покрил се в гората.
  • www.hadjiyvanov.com
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #8 -: 05 Декември, 2012, 11:48:04 »
Мите,

Почти напълно се оборудвах за качествени макро снимки. Без да влизам в големи детайли, трябва си хубав обектив, статив, евентуално увеличителни филтри, удължителни пръстени и кръгова светкавица (май влязох в детайли  :headbang: )
Дано успея за следващата сбирка, ще поема с удоволствие тази част от организацията.

Boris Petrov

 • Гост
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #9 -: 05 Декември, 2012, 12:25:57 »
Зашо, не си дал пълният линк.

Неактивен za6o

 • Капитан
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 141
 • Reputation Power: 4
 • za6o няма влияние.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #10 -: 05 Декември, 2012, 12:51:11 »
Оправих го.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #11 -: 05 Декември, 2012, 13:41:34 »
 От тази таблица аз въобще не можах да се ориентирам и може би изпускам нещо  ::), но  освен посочени  6 микрона за Norton   4,000 Grit Water Stone и   8,000 Grit Water Stone Extra-Extra-Fine 3 микрона друго не разбрах. Има дадено сравение в горната таблица с Shapton, но с CERAX точно  не открих  :) Освен това изрично е написано че е невъзможно да бъде направено точно сравнение между различните марки абразиви заради различните стандарти за среден, минимимален и максимален размер и т.н. ............................, независимо че този списък е най близкото сравнение поради това че за различните гритове абразивите са определени в микрони от отделните производители.
   It is impossible to make exact comparisons between all the different abrasives because different standards are used for average, minimum and maximum size, the percentage allowed outside those limits, and the distribution of sizes within those limits, but this list is the closest comparison available since all entries are compared to microns by their respective manufacturers.   

Честно казано, на мен ми е все още ми е трудно на 100% да определя за себе си, но все ми се струва че нивото на 6К е мааалко по грубо от 8К.
« Последна редакция: 05 Декември, 2012, 13:51:59 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Maverick

 • Горски
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 439
 • Reputation Power: 11
 • Maverick няма влияние.
 • диагностициран
  • СИЛЕН
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #12 -: 05 Декември, 2012, 18:01:16 »
Аз също винаги съм се възхищавал
на "трудовете" на були в областта на точенето.
Като идея, за реализирането на която няма как да помогна  :( ,
предлагам на някоя форумна сбирка фото-грамотните
и обезпечени откъм техника да заснемат
макро на следите, които оставят различните абразиви по ножовете.
Това мисля би било полезно и професионално.
www.silenbg.com - Моят блог за тренировки, хранене, здравословен начин на живот : )
http://bgjoker.blogspot.com/ - Блогът ми за жокери!
https://www.facebook.com/kinesiotaping - Фейсбук страницата ми за кинезиотейпинг

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #13 -: 06 Декември, 2012, 09:26:31 »
Какви "трудове" бре, аз да не съм Тодор Живков, просто малко по разточително откъм думи съм се опитал простичко да кажа, че този камък е лъжица за всяка уста и се него се работи много лесно наистина. :D :green: Пази боже да заприличам на един фалшив анимационно форумен герой, който се напъваше и продължава да се напъва някой да му гледа филмираните глупости. :D  :yikes:
« Последна редакция: 22 Януари, 2013, 16:02:05 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен za6o

 • Капитан
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 141
 • Reputation Power: 4
 • za6o няма влияние.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #14 -: 06 Декември, 2012, 09:30:57 »
Ок, въпрос от публиката  ;D
Този казваш, че е лъжица за всяка уста, а за нортън-а 4к/8к , че не е.
Какво ги прави толкова различни от потребителска гледна точка?
Питам защото се колебая кои от двата да си взема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #15 -: 06 Декември, 2012, 09:39:53 »
На Нортъна като че ли се зацапва по бързо финната част и малко по трудно се отстраняват металните частици със същата зелена шиста. Но разликата може да се улови ако доста си го ползвал, не е в пъти по трудно почистването и с истинска нагура ще се чисти на раз, два.   ;D Може би защото вече е доста използван, въпреки че го чистя редовно по време на точене и го подравнявам финно на стъкло на всеки 2-4 точения.  На някоя сбирка вземи си два позатъпени ножа и ще ти дам да ги пробваш и двата, но ако не ти се чака чак толкова може би все пак леко везната ми накланя към японеца като пръв камък за човек, който за пръв път ще почне да работи с водняци ::) А и все пак добре е да имаш малко по едър камък, като този 1000 грит, за малко по сериозно затъпяване, което за да се оправи на 4000 изисква доста повече време, ненужно похабено време и ненужно подравняване на камъка, което все пак с малко, но му намалява ресурса.

П.С. Преточих един касапски нож, ръждилник на Frosts и ми прави впечатление, че карбонката не запацва така 1000 гритовия камИк като неръждаемите и RWL -34, даже само с пръста се маха слоя. ;D След днешното точене на още 4 ножа ръждаеми и неръждаеми / и 704-ката със сменено острие от RWL-34 от Тинко /. Претърках без абразивен прах чисто профилактично камъка на 4 мм дебело термоустойчиво стъкло от врата на немска печка :green:, което си пазя специално за тази цел и се вижда 1000 - ката го матира определено, вижда се с невъоръжено око. Другата страна на джама  я ползвам за 6000 след щателно измиване, за да не попадат груби абразивни частици и все пак де се спазва правилото за "абразивна хигиена".  ;D
« Последна редакция: 22 Януари, 2013, 16:03:45 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Mohera

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 30
 • Reputation Power: 1
 • Mohera няма влияние.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #16 -: 11 Декември, 2012, 09:42:14 »
Аз след размисли и страсти, реших да не се засилвам и си поръчах същото камиче :).

Тук се намира още информация относно въпросната марка http://www.toolsfromjapan.com/store/index.php?main_page=index&cPath=335_404_572

При желание може да се разгледат и други марки за сравнение. (на английски е)

извадка: "Being of a moderately hard composition and composed of high quality ingredients, they are capable of working effectively with most blade steels including high speed steel and powder metal steels, and their slightly friable nature ensures they resist clogging, cut quickly in all situations and maintain a level of smoothness and consistency few other stones are able to match. 

In use they offer great feel and excellent flexibility, and are quite durable being resistant to heat, cold, rapid drying and most household chemicals."

и нещо като нескопосан сбит превод  :green:  Състоящи се от умерено твърди, висококачествени съставки, те са способни да работят ефективно върху повечето стомани, включително бързорезни и прахови, имат способност да не се задръстват (един вид при триенето се ронят и самопочистват), бързо работят във всички ситуации и оставят гладкост на която малко други камъни са способни да се мерят/съпоставят.

При употреба предлагат приятно усещане и гъвкавост, трайни са, устойчиви на топлина, студ, бързо съхнене (предполагам не да ги бухнем в печката да ги изсушим  :D) и устойчиви на повечето домакински химикали.
Или с две думи- непретенциозни за поддръжка.

Имах желание породено от импулсно усещане, да взема sigma select II, но cerax-а беше разумния избор. Сигмата имат много добро и бързо поведение, в зависимост от стоманата която се точи, м/у 30-200% по-бързо  :??? Също се самопочистват, като май по-бързо се износват  ::) Но пък сравнение с бързата им работа реално погледнато не се износват повече от останалите. Аз нямам никакви твърди стомани, да не кажа че малкото томи на Ханкала е най-твърдото ми нещо, кукрито на колдстийл SK5 (ама то не става за камъните) мора, викториноксче и разни pirge кухненски, една esparsia за отваряне на тенекета  :D.

И другото което също до някъде ме отказа, финиша - понеже за да са бързоядни са много твърди, т.е. няма как да се постигне добър финиш  ::).

п.п. И очаквам тая седмица доставка :) (коледна)


Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #17 -: 11 Декември, 2012, 09:47:53 »
С DHL идва за една седмица, хората от магазина от който го купих са много коректни. На този вид доставка проследяването и е доста странно и с противоречиви данни, но ти все пак си поискай на мейла номера. Не намерих никаква логика при моята пратка, но така или иначе дойде без проблем. Но от камъкът ще останеш доволен, убеден съм. Само не натискай прекалено много и спазвай ъгъла прецизно и сравнително дълго ще си държи равна повърхността.
« Последна редакция: 11 Декември, 2012, 10:37:39 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Mohera

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 30
 • Reputation Power: 1
 • Mohera няма влияние.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #18 -: 11 Декември, 2012, 11:16:51 »
На мен ми пратиха мейл с номера на DHL, ама така и не съм си правил труда да го следя до къде е :) (в събота го поръчах, вчера ми пратиха мейла с номера). Га дойде ще е :), не бързам за никъде, ако все пак се позабави имам номерата и на поръчката и DHL-ския на пратката.

На дали ще се ползва много интензивно, но все пак чета за подравняването на водни камъни. Та има доста противоречиви мнения  ::) едни са твърдо против водна шкурка,... гледах един как на обърната плочка от ... гранитогрес или трам някаква (отзад нали е наквадратчена  :D) та на това търкаше и подравни някакъв воден камък. Вероятно най-добре, бързо и подходящо е някаква диамантина, ама са си цифромания.
Та на подобна плочка (фаянс, гранитогрес) удачно ли би било  ::), или по-подходящо ще е с водни шкурки на нещо равно и гладко?!? На места срещах мнения, че ползват едрини 400, 600 - не са ли едрички?!? и всъщност за двата грита различни едрини ли да се ползват за подравняване?!?Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #19 -: 15 Декември, 2012, 14:04:51 »
Способите, методите и средствата ползване за изравняване са общо взето групирани така /во кратце и без претнеции за изчерпателност /: фабричен карборундов, диамантен или чугунен подравнител, за който иска, може и/или намира смисъл да си го позволи, дебело стъкло  или водна шкурка или посипан карборундов прах в взависимост от грита на подравнявания камък. Има и други "алтернативни" подложки като гранитогресни, гранитни или диагонално прорязани фабрични камъни за шлайфане на мозайка, които са доста груби и др. средства на "народния гений" :D , които повече или по малко вършат някаква работа  /Norton директно препоръчва ползването на водна шкурка до 220 за камъните им  грит 220/1000, а за грит 4000/8000 съответно  400/600 /. Моят съм го подравнявал с неизползваната равна част на оранжевия камък около 320 грита за грубата фаза и свърши работа без да имам претенции за равна повърхност до микрон обаче  ;) / Не се наемам да твърдя кой е най добрия способ, аз лично ползвам 4 мм стъкло от двете страни и карборундов прах / Една възможна алтернатива при липса на карборундов прах за по грубите камъните в  грит около 600, 800, 1000 1500 е абразивната мрежичка, която се ползва при гипскартона, поставена върху гранитна плоча или стъкло. Продават се по строителните хипермаркети и то в различни едрини. ;)

Бих искал след време да се сдобия с такъв подравнител, кръгъл камък от карборунд с много твърда свръзка и големи пори, който не се пълни с отнетия материал и работи много по бързо от стъклото.


 Принципно е създаден за абразивите на APEX EDGE PRO, но работи със същия успех и на японските водняци.  Тъй като съм си любител/аматьор засега ще се задоволявам само със стъклото. :'(
Естествено, че след тази операция за камъните с грит от 2000/3000 нагоре ще трябва финно подравняване на стъкло или с друго средство. ;)
Подравняването със шкурка не се препоръчва от част от експертите, защото повърхността на камъка загубва абразивните си способности и не "реже" стоманата така бързо и агресивно след тази манипулация, особенно ако се ползва прекаленно финна за съответния грит камък шкурка  което е истина. Но не е фатално и се оправя лесно
« Последна редакция: 22 Януари, 2013, 16:06:19 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Boris Petrov

 • Гост
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #20 -: 16 Декември, 2012, 17:45:25 »
Би ли показал зеленият шистов камък?
С него точил ли си и има ли шанс да пуснеш няколко видео клипчета на различните ти камъни за да чуем звука от това как работят?

Неактивен Mohera

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 30
 • Reputation Power: 1
 • Mohera няма влияние.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #21 -: 17 Декември, 2012, 17:54:55 »
Айде айде сега, колко и да скромничиш, с толко каманаци дето си навъдил, няма как да минеш за любител/начинаещ  ;)  :nabira:
Такива като мен дето за пръв път взимат подобно нещо - към коя група трябва да сме :)

Със здраве и много благодарности за труда и споделените мнения.  ^-^

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #22 -: 18 Декември, 2012, 09:13:04 »
То ако ставаше само с купуването на разни камъни. :D Каквото мога и колкото мога правя, но има още много неща които трябва да  науча на теория и после на практика ;)   Известно време след като си купих първия воден камък и почнах да се упражнявам на него чак тогава осъзнах колко истина има в казаното от разни хора, че  мекият  камък най добре  / демек изисква контрол на натиска на ръката, за да не се издълбава повърхността му и съответно води до по добро спазване на ъгъла и др. ;D / дава възможност човек да придобие точиларски умения. ;D  Перефраза на един лаф на  един приятел на баща ми : едно умение трябва да се изстрада, за да се придобие наистина. ;D  Затова по нашите и световните форуми най много се ценят монокристалинните диамантени точилки и на първо място DMT защото гореописаните проблеми там не съществуват, не се дълбаят, винаги подържат равна повърхност, точат сравнително бързо, не е необходимо бог знае колко  време за постигане на някакъв що годе приемлив резултат и човек не се замисля много, много защо на опредлен участък ножът не се точи, като се издълбае камъка или като се зацапа и почне да буксува отгоре, нито как да го направи да работи по бързо и качествено. Все "трудности", за които не желае да си замисля, щото така е по лесно. Та на диаманта почва да смята, че е постигнал най доброто ;) Да, но най лесния път ли е най добрия ?   ::)
« Последна редакция: 19 Декември, 2012, 08:44:56 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Boris Petrov

 • Гост
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #23 -: 20 Декември, 2012, 13:26:46 »
Булиииии...
Игнорираш ли ме що ли... да не съм те обидил нещо?

Снимай видео викам... и шистата да покажеш :)

Неактивен bully

 • просто човек
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1172
 • Reputation Power: 30
 • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
 • диагностициран
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
« Отговор #24 -: 21 Декември, 2012, 23:27:14 »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice