Автор Тема: Запитване за Samura Damascuc sd.0085  (Прочетена 1284 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Любител

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 6
  • Reputation Power: 10
  • Любител няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« -: 25 Септември, 2018, 22:54:37 »
Здравейте, преди седмица ми подариха този нож
https://www.samura.org/en/samura-damascus-chefs-knife-80quot-200-mm-67-layers-hardness-61-hrc-en-pp ,
не съм го точил от тогава и се е затъпил а заводски беше като бръснач.Искам да му върна същата острота но не съм много в час със стоманите и заточването им. Някой може ли да ми даде адекватен съвет какво да направя?
Благодаря!

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 753
  • Reputation Power: 586
  • Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #1 -: 25 Септември, 2018, 23:21:57 »
Здрасти - първо кажи как точно го ползваш, че за 1 седмица да затъпиш такъв нож явно нещо не правиш като хората...
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен Любител

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 6
  • Reputation Power: 10
  • Любител няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #2 -: 26 Септември, 2018, 00:03:40 »
Здрасти Zagy,  затъпил е силно казано , но не е като бръснач както беше,  иначе аз готвя в къщи и го ползвам за обща употреба...зеленчици и меса.Днес се пробвах с един масат(шведски гладък),който имам в къщи и ми се струва че не се заточи а точно обратно.може ли с него да съм прецакал нещо?

Неактивен Любител

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 6
  • Reputation Power: 10
  • Любител няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #3 -: 26 Септември, 2018, 00:05:03 »
...а иначе ножа качествен ли е?

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1208
  • Reputation Power: 7299
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #4 -: 26 Септември, 2018, 00:05:09 »
Здрасти Zagy,  затъпил е силно казано , но не е като бръснач както беше,  иначе аз готвя в къщи и го ползвам за обща употреба...зеленчици и меса.Днес се пробвах с един масат(шведски гладък),който имам в къщи и ми се струва че не се заточи а точно обратно.може ли с него да съм прецакал нещо?

Каква ти е дъската за рязане? И ползваш ли съдомиялна машина?

Активен ViktorKitov

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 349
  • Reputation Power: 987
  • ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #5 -: 26 Септември, 2018, 00:06:47 »
Винаги е възможно :) Аз бих пробвал със строп, ако имаш (Без да знам точно колко е затъпен).

П.П. Драснах един ред до производителя да кажат какви всъщност са стоманите. Ще споделя когато отговорят.

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1208
  • Reputation Power: 7299
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #6 -: 26 Септември, 2018, 00:09:19 »
...а иначе ножа качествен ли е?
Аз, честно казано се усъмних! Тая аналогия на Самура +(йероглиф) със Самурай ми се стори странна! Доста голяма част от хората, като чуят самурай, аналогията е меч режещ падаща коприна, респективно голяма острота! Като прибавим и дамасковата шарка ............ много пари се печелят така!  ;)

Неактивен Любител

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 6
  • Reputation Power: 10
  • Любител няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #7 -: 26 Септември, 2018, 00:11:08 »
Ползвам дървана дъска и не го мия в съдомиална

Неактивен Любител

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 6
  • Reputation Power: 10
  • Любител няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #8 -: 26 Септември, 2018, 00:17:15 »
Има ли вероятност да е менте?
От солинген бургас е купуван

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1208
  • Reputation Power: 7299
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #9 -: 26 Септември, 2018, 00:23:24 »
Има ли вероятност да е менте?
От солинген бургас е купуван

Така зададен въпроса има два отговора!

1. Винаги има вероятност да си купил рисуван "пакистански" дамаск! И какво означава менте? Менте на какво? ;)
2. Няма нож който да не се затъпява и да не иска да се заточва от време на време!

Активен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1929
  • Reputation Power: 412
  • Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #10 -: 26 Септември, 2018, 08:39:57 »
Сайта им е интересен и има доста обща информация. Видове кухненски ножове, анатомия на ножа, заточване и т.н.  Това което намерих за стоманата е, че ползват сърцевина от ВГ10 и сус430 отстрани и разни мешавици най - отгоре, за красота  ?!?

 Ползват заготовки, предполагам шини, изработени от Takefu Special Steel Co.

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1154
  • Reputation Power: 5093
  • heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #11 -: 26 Септември, 2018, 10:41:05 »
Има ли вероятност да е менте?
От солинген бургас е купуван
Не искам да изказвам някакво отрицателно мнение за колегите от този онлайн магазин, защото и аз имам електронен магазин също за ножове, но при мен имаше подобен случай преди около половин година с нож също закупен от тях на цена ако не се лъжа около 80 лева. Бяха го продали за японски, но аз леко казано след като беше в ръцете ми не повярвах да е такъв! Пак беше нещо подобно- Самура или Самурай? Забравил съм вече! Споделих го с колега от тук, който също доста се интересува от японски готварски ножове и стигнахме до извода, че на ножа малко не му е читава работата! ;)

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 753
  • Reputation Power: 586
  • Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #12 -: 26 Септември, 2018, 14:59:30 »
В сайта им не пише каква е стоманата, но пише гордо, че е закалена на 61 единици :D Това не ми вдъхва доверие...

Иначе стропа е най-лесният начин да върнеш остротата. После вече трябва да играят камъните.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 635
  • Reputation Power: 3203
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #13 -: 26 Септември, 2018, 15:14:52 »
Здравейте, преди седмица ми подариха този нож
https://www.samura.org/en/samura-damascus-chefs-knife-80quot-200-mm-67-layers-hardness-61-hrc-en-pp ,
не съм го точил от тогава и се е затъпил а заводски беше като бръснач.Искам да му върна същата острота но не съм много в час със стоманите и заточването им. Някой може ли да ми даде адекватен съвет какво да направя?
Благодаря!
Първо да посоча, че не притежавам нож от тази марка, поради което не мога да дам мнение за качествата му. За да се възстанови остротата му очевидно трябва да го заточиш. Как се заточва зависи от вида на стоманата и скоса на ножа, по които въпроси има доста изписано в съответните теми на форума. Ако ножът не е много затъпен, то на първо време остротата му може да се възстанови с помощта на масат. От написаното от теб виждам, че си пробвал, но единият вариант е масатът ти да не е добър, а другият- да не си го използвал правилно. Ако ножът ти действително е закален на 61 единици, както е написал  Zagy, това може да е обяснението защо масатът не ти е помогнал. При тази твърдост /ако е действително такава/ ще ти трябва керамичен масат. Споделям мнението на колегите, че е възможно да възстановиш остротата му със строп, стига обаче да не е прекалено затъпен. Аз бих го минал преди това /или вместо това/ на някаква керамика. Най- евтиния и достъпен вариант е рубинената керамика. Мисля, че все още може да се намери в търговския раздел.
« Последна редакция: 26 Септември, 2018, 15:22:08 от nikolai »
„Всеки човек, подобно на луната има своя неосветена страна, която не показва на никого.“

Активен ViktorKitov

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 349
  • Reputation Power: 987
  • ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #14 -: 26 Септември, 2018, 15:29:52 »
Не съм впечатлен от отговора им.

П.П. Не ми се теглеше повече с ченгел.

Неактивен Тератони

  • Член на сдружението
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 41
  • Reputation Power: 0
  • Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.Тератони изглежда не е желан тук.
  • диагностициран
    • Costoffknives
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #15 -: 26 Септември, 2018, 15:48:03 »
 >:(Фирмата е латвийска и е възможно да нямат нищо общо с производството на ножовете. Те самите не твърдят че ножовете им са произведени в Япония а че са съчетание на японски и европейски традиции. На страницата с представянето им е изобразен нож сгънат като пружина  по скоро като острие на Zwilling. Как става това с японски Дамаск на 61 единици не знам. Като цяло вероятно ножовете им са точно това което обещават с малко недомислена реклама

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 477
  • Reputation Power: 2088
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #16 -: 26 Септември, 2018, 15:53:01 »
За ножове с такава твърдост, масатите не са оптимално средство за подържане на остротата. Някои от най-качествените масати, като тези на Friedr. Dick са с твърдост 65-67HRC и на теория масата трябва да работи. Проблема е, че при ножове с твърдост над 60, умората на метала  в следствие на пластична деформация от минаване на РР по масат, настъпва бързо, което води до микро-отчупвания.

Има и нещо друго, ако наистина е 61HRC, особено ако РР е сведен на малък ъгъл(ок. 20 градуса), дори и на керамичен масат е възможно да се получат микро-отчупвания, заради малката контактна площ на масата, която води, до образуване на прекалено голям натиск върху РР. За такива, японски ножове, класиката е, воден камък. Не случайно се твърди, че твърдите стомани, трябва да се точат на меки камъни. Друг въпрос е, че меките водни камъни, са много по-трудни за усвояване от разните керамики и твърди естествени, вкл. любимите сред дърводелците на Запад, Индии и Арканзаси.

Аз лично, бих препоръчал на колегата, да си купи една макита 1200 и да се учи да точи на нея. Може първоначално, да не постига оптимални резултати, но ако упорства и се учи на базата на проба-грешка, чете и гледа клипове в интернет, е въпрос на време да се усъвършенства.

« Последна редакция: 26 Септември, 2018, 16:01:43 от nomad »

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 635
  • Reputation Power: 3203
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #17 -: 26 Септември, 2018, 16:07:13 »
За ножове с такава твърдост, масатите не са оптимално средство за подържане на остротата. Някои от най-качествените масати, като тези на Friedr. Dick са с твърдост 65-67HRC, и на теория масата трябва да работи. Проблема е, че при ножове с твърдост над 60, умората на метала  в следствие на пластична деформация от минаване на РР по масат, настъпва бързо, което води до микро-отчупвания.

Има и нещо друго, ако наистина е 61HRC, особено ако РР е сведен на малък ъгъл(ок. 20 градуса), дори и на керамичен масат е възможно да се получат микро-отчупвания, заради малката контактна площ на масата, която води, до образуване на прекалено голям натиск върху РР. За такива, японски ножове, класиката е, воден камък. Не случайно се твърди, че твърдите стомани, трябва да се точат на меки камъни. Друг въпрос е, че меките водни камъни, са много по-трудни за усвояване от разните керамики и твърди естествени, вкл. любимите сред дърводелците на Запад, Индии и Арканзаси.

Аз лично, бих препоръчал на колегата, да си купи една макита 1200 и да се учи да точи на нея. Може първоначално, да не постига оптимални резултати, но ако упорства и се учи на базата на проба-грешка, чете и гледа клипове в интернет, е въпрос на време да се усъвършенства.
Съгласен съм с написаното от теб. Само искам да отбележа, че ако твърдостта на острието не е 61, а е около 55, каквито стандартно са повечето кухненски ножове, то с водните камъни ще се постигне обратния ефект и по- скоро ножът ще се затъпи.   :nabira:
„Всеки човек, подобно на луната има своя неосветена страна, която не показва на никого.“

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 477
  • Reputation Power: 2088
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #18 -: 26 Септември, 2018, 16:41:35 »
Съгласен съм с написаното от теб. Само искам да отбележа, че ако твърдостта на острието не е 61, а е около 55, каквито стандартно са повечето кухненски ножове, то с водните камъни ще се постигне обратния ефект и по- скоро ножът ще се затъпи.   :nabira:

И при мен, ефекта от водните камъни не беше оптимален, когато точех обикновени кухненски или традиционни сгъвайки с твърдост около 55HRC. Трябвше, да полагам, много усилия, за да се доближа поне отчасти до остротата, която постигам с твърди камъни, били те Индии, Арканзаси или фини керамики.

Докато, преди няколко месеца, нещата не започнаха да се променят. Реших, да продам повечето камъни които имам, по финансови причини, оставих си само няколко, подарък от съфорумци. От тези, които съм купувал, си оставих само една плочка Eze Lap 600, която имам над 10 години и едно малко камъче кинг 1200.

Взех решение, в следващите месеци да се придържам основно към кинг 1200, като основен камък за точене, вече няколко месеца минаха. Колкото повече го ползвам, по-лесно ми е да точа и обикновени неръждавейки на него. Сега, без проблем докарвам да бръснат и режат вестник с push-cut, дори и ножове от икеа с обявена твърдост 52HRC и безимени кухненски китайци. Оказа се въпрос на практика, поне за мен. Вече, постигам от кинг 1200, острота съпоставима с фина Индия, единствено че Индията е осезаемо по-бърза, но пък с водния ми е по-лесно да контролирам косъма.
« Последна редакция: 26 Септември, 2018, 16:47:15 от nomad »

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 178
  • Reputation Power: 48
  • Франко няма влияние.
  • диагностициран
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #19 -: 26 Септември, 2018, 21:24:13 »
Takefu имат такъв продукт - VG-10 в 66 листов дамаск (май ламинат е по-точен термин) ... според това: http://www.smederijatelieralkmaar.nl/_clientfiles/Webshop%20Staal/Specs/Takefu%201210%2067%20layer.pdf , тази стомана може да се кали до 61hrc ... доколкото съм чел, заточването на традиционното заточване на японските ножове е малко по-особенно - с доста голям вторичен скос и на много малък ъгъл - ако е такъв, с масат няма да стане - иска си камъните и уменията

Активен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1929
  • Reputation Power: 412
  • Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...Punky някой ден ще бъде някой...
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #20 -: 26 Септември, 2018, 21:58:21 »
Ядрото е ВГ10, а тази стомана може да бъде закалена и до повече единици, но мисля, че 60 - 61 е оптималната закалка за тоя тип стомана. Поне масово ножовете от ВГ10 са в тоя диапазон 59 - 61 !?!

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1154
  • Reputation Power: 5093
  • heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!heykel_nikolov внушава благоговение!
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Запитване за Samura Damascuc sd.0085
« Отговор #21 -: 28 Септември, 2018, 09:51:03 »
Вчера се сетих за случая с ножа за който споменах от сайта на Солинген Бургас. Ето това е:
http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_12_263&products_id=4773
Цена 98 бг левчета. Ножа според мен бе пълна мекица и като погледнах в сайта на Самура Япония нямаше нож с подобен код? Вчера отправих въпрос към сайта им, защото имат отметка за чат и ето какво ми бях отговорили!
Аз-Hello from Bulgaria! This Knife Is your production? Model Okinava СО-0110 Sushi knife. Показвам и същата снимка и линка от онлайн магазина.
-Thank you for messaging us. We'll get back to you soon. 🙂
- Hello, Atanas! Yes this is our knife
Аз-You produce it in Japan? I could not find it on your official page and asked about it?
Пред малко в 9,36 ч получвам ето този отговор:
-We produce in China mostly, but also in Japan, Korea, and Taiwan. С други думи кратко и ясно отговора гласи: Ние произвеждаме най-вече в Китай, но и в Япония, Корея и Тайван.
Общо взето навсякъде правим ножове, но явно най-малко в Япония. Слушал съм дори за производители на разни стоки от Китай как правят нещата си направо на кораби-фабрика в морето и е напълно възможно ножове правени в японски води да се водят че са Made in Japan! :)

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice