Автор Тема: Правила за покупко-продажби във форума - прочети за да нямаш проблеми  (Прочетена 14757 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Админ

 • Administrator
 • Прохождащ
 • *****
 • Потребителско име: SMAdmin
 • Публикации: 11
 • Съобщенията до Админ НЕ се четат
Обяви за покупко-продажби се пускат само в определения за това раздел „Пазар“ на форума, подраздели „Търговия с ножове“ и „Други стоки“. Обяви могат да публикуват само членове на форума, които са членове на сдружението с нестопанска цел BLADEFORUM.BG или дарители. Обявите трябва да са съобразени с   „Правила за покупко-продажби в Блейдфорум.бг“.

Правила за покупко-продажби във форума на Bladeforum.bg

1. Задължително е в заглавието на темата да се упомене характера на сделката (в заглавието задължително трябва да се каже дали става въпрос за продажба или замяна).
Например:
- Продавам нож модел ХХХ.
- Заменям нож модел XXX за нож модел YYY.
- Купувам нож модел ХХХ.
Теми, в чието заглавие не фигурира характерът на сделката ще се трият без предупреждение!

2. Задължително е в темата да присъства кратко описание на продаваните/търсените предмети с техните основни характеристики.
   2.1 Марка/модел
   2.2 Снимка (задължително актуална за втора ръка предмети). Обяви с мнения от типа на „Снимки на скайп, имейл...“ ще бъдат изтривани
   2.3 Ако се продава реплика, задължително да се обявява като такава!
   2.4 Състояние, нов/ употребяван
   2.5 Специфична информация (всички известни повреди, дефекти и недостатъци, или всяка друга информация, с която потенциално новият собственик трябва да е запознат);

3. Забранено е пускането на теми от името на друго лице.   

4. Задължително е упоменаването на цена в обявите, освен ако обявата не е конкретно и само за размяна, и/или за подаряване. При неспазване на това правило се трие темата ! Директно се трият и фиктивни постове от рода "Цена - за правилата 1 лв."!
   4.1 При купуване/търсене, поставяне на цена не е задължително, но е препоръчително да се направи - по този начин ще се предлагат само оферти, които търсещият може да си позволи.

5. Изрично се упоменава начин за контакт с продавача - в темата, на ЛС, по телефон или друг начин за комуникации.  Изключения се приемат само ако информацията се съдържа в подписа на конкретния човек.

6. Задължително е упоменаването на града в който се намира продавача освен ако не е в профила и възможностите за получаване на стоката, например чрез куриерска фирма или взимане на място от продавача.

7. Забраняват се "проучвания" за цена на даден компонент или стока!
   
8. Всеки потребител има право да стартира и поддържа по една активна обява (тема) от даден тип - продава, купува  или търг във всеки от разделите за търговия, т.е. можете да пуснете обява за продажба, обява за покупка и обява за търг. Пускането на нова обява може да стане след като предишната вече не е актуална. Обявата се счита за неактуална в следните случаи:
- авторът напише мнение с изрично уточнение, че покупката/продажбата е приключила
- обявата бъде заключена от модератор по молба на автора
- от датата на публикуване на последното мнение изминат повече от 30 дни

9. Публикуването на мнение от автора на обява с цел придвижване на по-предни позиции може да се осъществяват само при средните условия:
   9.1 Мнения за корекция на цената към по-ниска стойност, но със стъпка не по-малка от 10% от цената или 10лв. Примери – цена на предлаганата стока 90лв, възможни корекции на цената са 80лв или 81лв, цена на предлаганата стока 190лв, възможни корекции на цената са 180лв или 171лв.
   9.2 Разрешено  е използването на мнения свързани с темата с цел придвижване на по-предни позиции на обявата, корекция на цената нагоре, корекция на цената с различна стъпка от описаната в точка 9.1  от „Правила за покупко-продажби“, но не по-често от веднъж на 120 часа (5 дена) от последното мнение на публикувалия обявата!
   9.3 Мнения съобщаващи добавянето на нови предмети в продажба или обявяването, че даден предмет вече е продаден може да се публикуват по всяко време.
   9.4 Мнения отговарящи на въпрос зададен от друг потребител в темата може да се публикуват по всяко време.
   9.5 Забранено е „bump"-ването, „уп"-ването, „нагоре“, използването на иконки и картини, и други подобни мнения с цел показване на теми най-отпред от авторите им независимо преди или след изтичането на срока упоменат в точка 9.2 от „Правила за покупко-продажби“. 

10. Нямате право да продавате предмети, които не се намират физически при вас докато обявата е актуална.


11. Имате право да продавате нови предмети без актуална снимка (но снимка на модела трябва да има).

12. Когато продавате нещо сте длъжни да знаете неговото състояние. Не може да пишете „не знам дали е здраво“ - или е здраво или не. Освен това сте длъжни да знаете дали е оригинално или реплика. Това да знаете какво продавате си е ваша отговорност и задължение. Изключение се приема само ако стоката е описан като неработеща/счупена или за части (без изказвания "малко да се лъсне  и ще стане като ново")

13. Забранено е да се публикуват линкове към други сайтове, освен ако не става въпрос за показване на снимков материал и спецификации. Строго се забранява публикуването на линкове и препратки към други обяви, базари, търгове и ценови листи!

14. Забраняват се публични коментари по обявената цена, освен ако самият автор изрично не е упоменал, че приема такива! Пазарлъците следва да се извършват посредством лични съобщения. Всеки има глава на раменете да решава и всеки има правото да сложи каквато цена прецени.

15.Коментари в постове на потребители могат да съдържат само:
- въпрос относно продукта към продавача - състояние, качество, допълнителна информация и т.н.
- отговор на въпрос от страна на продавача
- ъп, съобразен с правилата на форума
- Въпрос "Реплика ли е?" в случай, че някой има някакви съмнение, но няма никакви доказателства за това или просто се интересува.
-Забележки по истинността на обявата
-Забележки по качеството на снимките
-Забележки по дефект видян на снимките, но не описан писмено
-Друго, което ги безпокои по обявата (с изключение на цената)

16. Обявата не бива да съдържа нищо друго - нито снимки на предмети които не се продават, нито връзки към сайтове, където се продава този модел.

17. Когато дадена обява вече не е актуална - пишете в заглавието - ПРОДАДЕН

18. Имате право да поискате от модераторите да ви зачистят темата от СПАМ, ако се е понасъбрал такъв, като те могат да се съгласят или откажат.

19. Нямате право да правите 2 теми за един и същи предмет или 2 предмета с един и същи модел. Ако темата ви е заключена по някаква причина - уточнете се с модераторите дали има възможност да се отключи, не правете втора тема.

20. На публично зададени въпроси относно подробности около стоката, продавача трябва също да отговори публично.

21. Мнения от типа "Имаш ЛС" са нежелателни и ще бъдат трити.

22. Забранено е да се коментира продаваната стока от хора незаинтересувани от покупката ѝ.

23. След приключване на сделките, темите се запазват в раздела с цел коректна работа на рейтинговата система и евентуално решаване на възникнали спорове.

24. Това, че сте забелязали нарушение, което не е получило реакция от екипа не е повод, причина или оправдание вие също да правите нарушения. Най-доброто нещо, което можете да направите в тази ситуация е да се свържете с модератор или управителния съвет по повод нарушението.

25. Забранява се предлагането на подобна стока в тема пусната от друг потребител. Ако имате еднаква стока за продаване сте длъжни да я обявите в нова тема. Това се отнася и за "Купува" - ако търсите подобна стока, отворете си ваша тема.

26. Препоръчително е да изразявате жланието си за покупка на дадена стока в темата (обявата), например - „Купувам нож ХХХХХХ“. В случай на възникнал спор стоката се изпраща на първия обявил в темата, че купува стоката. При неспазване от страна на продавача се спира достъпа му до раздела за търговия. Изключение се допуска ако продавача обяви стоката за продадена преди някой да е изявил публично желание за покупката ѝ в темата.
   26.1 Стоката се счита за продадена ако е пуснато ново мнение в темата което съобщава за продажбата
   26.2 Стоката се счита за продадена ако обявата е редактира с добавено съобщения обявяващо продажбата на стоката и в колко часа е настъпило събитието, например „Нож ХХХХХ с Цена:YYYлв - продадено в 12:00ч на 05.11.2010г.“
   26.3 При продажба на стоката на друго място (извън форума) продавача е длъжен да съобщи своевременно за продажбата за да не се допускат недорозумения. В случай на спор модераторите могат да налагат наказания по своя преценка
   26.4 При изяване на желание за покупка на стока в неактуална тема (тема без нови мнения повече от 30 дена), стоката се счита за продадена освен ако продавача не уточни друго и купувача не може да има претенции към стоката

27. Търгове не се допускат, освен ако не са организирани от Общото събрание на форума.
   27.1 Обяви от типа на така нареченият „Холандски търг“[1] не се смятат за търг и може да се публикуват свободно стига да не противоречат на останалите правила за покупко-продажби в Блейдфорум.БГ.

Наказанията могат да бъдат следните:

Предупреждение
Изтриване на обявата
Отнемане на възможността на потребителя да публикуват обяви
Временен или постоянен БАН на потребителя от форума

Това какво наказание ще се ползва зависи от случая и от субективната преценка на модераторите.Общи условия

- Bladeforum.bg не носи отговорност за сделки, сключени благодарение на кореспонденция във форум-а.
- Bladeforum.bg не носи отговорност за нанесени морални или материални щети на потребители на форума.
- По-горе изброените правила важат за всички членове на форума!
- Изключения няма и няма да има!
- При неспазване на правилата ще се предприемат сурови мерки, включително и крайни (ban)!
- Администрацията на Bladeforum.bg си запазва правото да променя, мести, трие всякакви постове и теми при неспазване на по-горе изброените правила!
- Администрацията на Bladeforum.bg също така си запазва правото да "ban"-не всеки потребител, по всяко време, заради неспазване на правилата!
- Всеки потребител носи лична отговорност за сделките, които сключва! При доказване на неблагонадеждност и злонамереност от страна на потребител, администрацията на Bladeforum.bg си запазва правото да забрани достъпа на този потребител до форума!

Полезни съвети при търговия във форума

1. Винаги пазете разписката, която удостоверява, че сте изпратили стоката.
2. Винаги искайте трите имена, адреса и телефонният номер на човека, с когото търгувате. За да сте сигурни - обадете се на телефона, който ви е посочен!
3. Ако се съмнявате в коректността на даден търговец, направете проучване с ЛС до модератор или други потребители на форума.
4. Ако имате проблем със закупената стока, веднага се свържете с продавача. Не се опитвайте да отстраните проблема сам! Ако имате телефона му - обадете се.
5. Когато ползвате куриерска услуга, за предпочитане е плащането да се извърши с наложен платеж и опция за преглед преди заплащане.
6. Ако плащате предварително, направете проучване за благонадеждността на търговеца.
7. Пазете кореспонденцията с търговеца/купувача.
8. Вземайте под внимание датата на регистрация и броя на постовете на даден участник, когато сключвате сделка с него.
9. Ако дадена сделка ви изглежда прекалено хубава, за да е истина, има голям шанс да е така. Затова внимавайте!
 1. Холандският търг е вид търг, при който водещият на търга започва с висока продажна цена, която се понижава, докато някой участник е готов да приеме цената на водещият или се достигне предварително определената минимална приемлива цена за продавача. Спечелилият участник заплаща последната обявена цена. Това е известно още като "часовников търг" или явен търг с низходящо определяна тръжна цена. 
« Последна редакция: 01 Август, 2018, 16:00:07 от Force »

Неактивен Админ

 • Administrator
 • Прохождащ
 • *****
 • Потребителско име: SMAdmin
 • Публикации: 11
 • Съобщенията до Админ НЕ се четат
Променена е т.9, отнасяща се за „повдигането“ на темите за покупко продажба:

Цитат
9. Публикуването на мнение от автора на обява с цел придвижване на по-предни позиции може да се осъществяват само при средните условия:
   9.1 Мнения за корекция на цената към по-ниска стойност, но със стъпка не по-малка от 10% от цената или 10лв. Примери – цена на предлаганата стока 90лв, възможни корекции на цената са 80лв или 81лв, цена на предлаганата стока 190лв, възможни корекции на цената са 180лв или 171лв.
   9.2 Разрешено  е използването на мнения свързани с темата с цел придвижване на по-предни позиции на обявата, корекция на цената нагоре, корекция на цената с различна стъпка от описаната в точка 9.1  от „Правила за покупко-продажби“, но не по-често от веднъж на 120 часа (5 дена) от последното мнение на публикувалия обявата!
   9.3 Мнения съобщаващи добавянето на нови предмети в продажба или обявяването, че даден предмет вече е продаден може да се публикуват по всяко време.
   9.4 Мнения отговарящи на въпрос зададен от друг потребител в темата може да се публикуват по всяко време.
   9.5 Забранено е „bump"-ването, „уп"-ването, „нагоре“, използването на иконки и картини, и други подобни мнения с цел показване на теми най-отпред от авторите им независимо преди или след изтичането на срока упоменат в точка 9.2 от „Правила за покупко-продажби“.

Точка 27 е допълнена с уточнение за холандските търгове:
Цитат
27.1 Обяви от типа на така нареченият „Холандски търг“ не се смятат за търг и може да се публикуват свободно стига да не противоречат на останалите правила за покупко-продажби в Блейдфорум.БГ.


Неактивен Force

 • Член на сдружението
 • Управителен съвет
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 802
 • диагностициран
Променя се:
Цитат
"Обяви могат да публикуват само членове на форума прекарали не по-малко от 32 часа[1] във форума."
на:
"Обяви могат да публикуват само членове на форума, които са членове на сдружението с нестопанска цел BLADEFORUM.BG или дарители."

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice