Автор Тема: Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация  (Прочетена 22345 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Здравейте колеги.
Реших да създам тази тема защото:
1. Смятам че основното предназначение на всеки един форум е споделянето на впечатления,  опит и информация, които да ни помогнат да направим правилният избор и да ни спестят време и пари.
2. Не намирам подобна  тема в раздела за кухненски ножове която да е насочена специално към японските такива. А темата за японските кухненски ножове е не море,  а окен от  имена, брандове, модели, стомани и прочие, в което за да не се загубим трябва да си помагаме.
3. Мързи ме, пък и време нямам да пиша пълни ревюта. Хем искам да споделя опит и практика хем нямам време и желание да пиша ревю което напълно да отговаря на изискванията за такова. Ето защо в тази тема под формата на отговори ще поствам японските кухненски ножове коио имам и които ще придобия в бъдеще. Пълните  технически характеристики на всеки един нож лесно могат да бъдат намерени в нета,  доста по-рядко  може да се намерят  споделени лични впечатления.  От близо половин година дълбая в тази тема и толкова съм се окопал в нея вече,  че Паяци, Пеперуди, Барк ривъри,  та дори и форумните ножове не ме вълнуват ни най-малко. Много бих се радвал и други колеги  да споделят  информация за ножове който притежават или ползват или просто са се озовали в тях макар и само за известно време. Не е толкова важно мненията да са професионално издържани, пълни и компетентни. Важното е да са от  първо лице /т.е. преки, а не преразказани/
Най тъмно е под лампата

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Започвам тази тема с един серийно произвеждан и сравнително евтин нож - Kanetsugu Saiun Santoku
Това е снимка на моят ножА това е снимка свалена от нета за да придобиете представа от шарката на дамаска, че на моята снимка тази шарка хич не се вижда.


По готварските форуми някои  наричат Сантокуто "Дяволски нож" защото може всичко, но не прави нищо отлично. Огромната част от шефовете готвачи въобще не го включват в работните си сетове. Поради тази причина и аз никога не съм имал такъв нож. В един момент обаче реших че все пак  би трябвало да имам и такъв нож, за да придобия и  лични впечатления.
Смисълът на  този нож е да е единственият който ползвате независимо от многообразието от задачи и времето нужно за тяхното изпълнение. Всичко това предопредели и  критериите ми при изборът на конкретният нож: Неръждаем с поне 1% карбон - защото не ми е гот да плакна, прибърсвам и подсушавам ножът след всяка операция. Евтин-защото го взимам за проба и защото все пак не е основен нож. Да е от производител от който не разполагам с нож.
Първо за фирмата: Kanetsugu е фирма ситуирана в Секи и произвежда серийно 7 основни типа ножове главно от неръждаеми стомани и има 4 нива на цени и качество. Серията Saiun е най високото ниво и е предназначена за не японските пазари, съответно е и с най-висока цена. Едва ли в Япония  може да се намери бранд, фирма, човек или магазинче които се занимават  с ножове, които да не водят началото си от някой ковач на мечове и да са с по-малко  от 150 годишна история. Тази фирма не прави изключение, та ще ви спестя историческите факти. Защо избрах точно тази фирма, при наличието на Kanetsune, Shun Yaxell,  SETO ISEYA, Global?
1. Изцяло добрите отзиви за продуктите на тази фирма в специализираните форуми и сайтове
2. Не понасям фирми които произвеждат всичко - Кукрита, филипински малайски и бразилски мачетета, катани, ловни, тактически и какви ли не още фиксове и фолдъри, че дори и брадви, томахавки и върхове на копия. За разлика от преките си конкуренти които имат чудовищни по размер каталози, Конетсугу правят 7 ножа в 4 ценови категории.
3. Съотношението цена-качество. Най-евтините ножове на КАИ-ШУН и Яксел започват от цените на най-скъпите ножове на Канетсуго, при положение че Канетсуго влагат в своите продукти същите или дори по-добри материали.

Kanetsugu Saiun  Santoku  е изработен от  VG-10 ламинирана с неръждаем дамаск с добре познатите ни 33 слоя. Дръжката е черна ленена микарта, неръждаеми нитове и Болстер и червени спейсъри. Стоманата е закалена на 60-61 HRC.
Основните мерки са:
Дължина на острието от върхът /Kissaki/ до краят на чойла /Ago/ е 170мм
Височина при чойла 45мм
Дебелина на острието /на гърба/ при чойла 2,4 мм
Дебелината зад РР /Hasaki/ е около 0,25 доколкото успях да я премеря.
Фабричната заточка беше на високо ниво, ножът режеше всичко без да се замисля. Не се усещаше косъм, но все пак го минах по няколко пъти на страна на стропа. Заточването е  Hamaguri-ba, което звучи доста помпозно и в превод означава черупка на мида, всъщност си е най- обикновен конвекс. Същият тип заточка се използва и при самурайските мечове. Ножът е с доста добър  Фит и Финиш. Всички повърхнини са гладки и равномерно полирани с почти еднакъв отблясък. Няма луфтчета и разминаване между клин, танг, чирени, спейсър и нитове. Няма кривини, необработени участъци, да не говорим за някакви дефекти по дръжката или острието. Дори задната част на острието, на границата с чойла /Ago/ е пипната достатъчно /без да е видимо заоблена/ така че да не ми пуска кръв при всяко съприкосновение с нея. Гърбът на острието не е заоблен, но ръбовете все пак са добре загладени и не пречат при работа. Линиите на шлайфане и заточване са равни и равномерни по цялото  протежение на острието.
Все пак аз съм доста критичен и открих едно-две неща които не ми позволяват да нарека изработката на ножа перфектна.
1. Като прекарам пръст по гърба на клина /Mine или Mune/, на едно местенце на левият ръб се усеща леко драскане.
2. В задната част на дръжката  /Ejiri/ танга  е с някоя и друга стотна по-дълъг от чинерите, което също се усеща при пипане, без да драска обаче.
3.  Клинът в зоната на чойла не е обработен толкова добре колкото гърбът и си е бая остър, което е и единственият недостатък на този нож който се усеща при работа с него.
Центърът на тежестта на ножът е точно на болстера което го прави много удобен и изненадващо пъргав. Дръжката е изключително удобна. Не се плъзга когато тя или ръката са влажни или мокри. Когато е омазнена обаче  хвата вече не е толкова стабилен.
Ножът е при мен от август тази година, рязал е всичко и го прави много добре. С него основно подготвям продуктите необходими за ястията, както и салатите. Няма проблем с нищо, меса, пиле, риба, колбаси, мезета и зеленчуци. Не е толкова пъргав и производителен колкото  един Gyuto, но си върши работата много по-добре от всички кухненски ножове западен стил които са ми минали през ръцете. Не може да нареже фино мезетата като слайсер, но се справя.
Ножът се представя много добре при рязането на зелки /до към 2кг. - за по-големите не му стигат сантиметри/,  Китайско зеле, краставици, лук - праз и кромид, картофи, месо, сирена, пресни и полу сухи колбаси, ръжени хлебчета, не омекнали домати, чесън, риба, зелени подправки, твърд и ръжен хляб, кекс.
Не е проблем и се справя, но това сантоку не е толкова добро и изисква малко по-голям натиск при рязането на листни зеленчуци като салати, броколи или спанак, меки домати и сирена, мек хляб. Кожата, Шкембето и ципите при местните продукти, също не му се отдават много. 
На Тиква, цвекло дюли, много сухи сирена и ананас въобще не посмях да го пробвам.
Храната залепва умерено за ножа без да пречи на работата му.
И накрая за стоманата и "Киренага"-та.... VG10... Някъде четох че между 60% и 70% от ножовете произведени в Япония се правят имено от тази стомана. За тази стомана всички търговци, блогъри и прочие разбирачи пишат само суперлативи. Мнението на ползвателите по форумите за кухненски ножове обаче хич не е еднозначно. Основните недостатъци от които се оплакват колегите са: Склонност към нащърбване и трудно обиране на косъма. Особено много оплаквания от нащърбване на ножове правени с тази стомана има от продуктите на Шун. Макар и по-рядко се срещат и оплаквания от счупени върхове. Аз с моят нож такива проблеми нямам, РР си е в перфектно състояние. Дали това се дължи на факта че все пак имам някаква култура относно това как и за какво да го ползвам този нож, дали на конвексното заточване или просто имам късмет не мога да кажа, но факта си е факт.
Както казах по-горе ножът е при мен от началото м. Август-тази година. Това са си почти 4 месеца. Ножът си работи от първият ден, макар и не всеки ден и все още е с приемлива работна острота. Веднъж месечно го минавам на строп с диамантена паста 1 микрон. Не е заточван.Честно казано съм много изненадан от това постижение . Солингените, Фискарса, Пиргетата и Португалските ножчета на майка ми и на жена ми изкарват с ежеседмичен строп максимум 3-4 седмици и си искат точене на камъни.
Като цяло този нож дава много за парите си. Той е много добре премислен и проектиран, много акуратно и качествено направен, в него са вложени много качествени материали. В резултат се е получил един удобен и здрав инструмент който запазва режещите си качества без презаточване за дълг период от време. Имам Шун класик макар и не от VG10 и ще ви кажа че като ергономия, фит и финиш Канетсугото по нищо не му отстъпва, а държи работната си острота много по-дълго време. Дизайнът и заточването на този нож го правят много подходящ за рязане на дъска, за "чопинг" и "пуш кътинг". В рязането чрез "слайсинг" определено не е толкова добър. Спокойно мога да препоръчам това Сантоку /както и останалите продукти на Канетсуго/ на всеки който не робува на имена и визия като един качествен и здрав работен кон, който никога няма да го изостави.
Най тъмно е под лампата

Неактивен traktorist

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 60
 • диагностициран
Много хубава тема.
И аз днес ще получа две Уасабита от Еконт.Първите ми японски ножове в кухнята.Не че готвя много, но железа да има  :)

Неактивен bozhilov

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 6
 • диагностициран
Интересна тема. Ще следя с интерес.

Неактивен nikodraiv

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 53
 • диагностициран
Здравейте,да се включа и аз в темата.От доста време Японските кухненски ножове са ми слабост и събирам стари и нови.Определящото при новите е вида на стоманата,като първи избор е Gyuto пред Santoku и западен тип дръжка пред Японски тип набита дръжка.Някои от тях са купувани в Япония,но повечето от сайтове след консултаций с търговеца относно качествата на предпочитаните от мен стомани.За съжаление нямам наблюдение върху качествата на различните стомани поради доминирашото женско присъствие в кухнята,което се изразява във вандалско отношение към ножовете като: рязане в чиния,отваряне на буркани,неволни опити за забиване в теракота на пода и други издевателства.Поради тази причина хубавите ножове си стоят в оригиналните кутий,а съм пуснал за обща употреба два нискобуджетни ножа на КАИ,за които мога да изкажа мнение.Единият е високовъглеродна  неръждаема стомана,а другият високовъглеродна карбонка ламинирана с неръждавейка.Разликата между тях е огромна в полза на карбонката.Неръждавейката е полиран конвекс - реже „мазно‘ ,точи се лесно,затъпява се бързо и върха се подбива при изпускане върху теракот.Карбонката е сканди с открит 3-4мм режещ ръб(над него е неръждаем ламинат) - реже отчетливо(демонстрирайки сила и мощ),лесно се точи и държи дълго време ряз,при изпускане откъртва парченца от глазурата на теракота и се доближава по корозоустойчивост до неръждажейката,защото само 3-4 мм от режещия ръб остава незащитен.
Това са новите ножове,които ще мога да покажа след 2 месеца,защото не са при мен в момента.

SAKAI TAKAYUKI 3 LAYER HAMMERED BLUE STEEL CORE GYUTO JAPANESE CHEF KNIFE, 180mm
SHIKI DAMASKUS LIMITED EDITION SERIES SDG-4 VG-10 CORE GYUTO, 180mm
SHIKI DAMASKUS LIMITED EDITION SERIES  R-2 CORE GYUTO, 180mm
SUKENARI HAP-40 SERIES WA GYUTO ,210MM, HRC 65
SUKENARI FU-RIN-KA-ZAN ZDR-189  WA SERIES SANTOKU ,190mm, HRC 65
YAMAMOTO(forge smith from Takefu) FU-RIN –KA-ZAN AOGAMI SUPER KUROUCH SERIES WA SANTOKU, 170mm,HRC 64
TOJIRO DP 3 LAYER JAPANESE PROFESIONAL KNIFE SANTOKU, 170mm
JCK ORIGINAL KAGAYAKI CARBONEXT SERIES GYUTO, 180MM

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Бравос... Много-Много добра селекция.  И аз съм заглеждал по повечето ножове и майстори от този списък. Имам Два ножа от VG10 Единият е представеният по-горе Сантоку, другият е 210 Gyuto на Hiromoto. Имам и два от R2 на Котетсу Шибата. От тук на сетне минавам на Карбонки и Wa дръжки - по възможност октагон. Ножовете които имам са главно в диапазона 170-210мм. Интересите ми са носечени към средно тежък Gyuto 240 mm и по дребни ножчета като Ко-бочо, Пети, Айикири Много ще ми е интересно как ще се представят HAP40 и ZDP
Най тъмно е под лампата

Неактивен nikodraiv

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 53
 • диагностициран
Тъй като апетита идва с яденето,след ножа от R2  се насочих към избор между HAP-40 и ZDR-189.Прилагам отговора на търговеца относно сравнението им.

Sukenari explains, HAP-40 is Special Powdered High Speed Tool Steel. As you know, Aogami Super is Japan’s premium Carbon steel material and popular for sharpness and edge retention.
 
HAP-40 is the higher spec and much rich chemical composition than Aogami Super and HAP-40 steel makes better sharpness, edge retention, higher hardness than Aogami Super.
 
ZDP-189 is also very rare and special steel. From the Sukenari’s information, HAP40 Powdered High Speed Tool Steel makes more similar cutting taste as the Carbon steel material.
 
ZDP-189 also makes high hardness and great cutting performance, but the cutting taste of ZDP-189 steel is different from the cutting taste of Carbon steel knife. It is difficult to explain with the words, but when you cut and slice the raw fishes with ZDP-189 steel knife, you feel more slippery while cutting the raw fish (the cutting performance is great, but the cutting taste is different from the Carbon steel knife.  But HAP40 knife makes similar cutting performance as the Carbon steel blade knife.
 


Sukenari has great confidence for the sharpness and cutting performance of the HAP-40 knife and we are proud to introduce and sell Sukenari Special Steel new knives.
 
Първия ми избор беше HAP-40 ,a а след него дойде ред и на ZDR-189.Ако стигна до тест ще обявя резултатите.Аз също съм привърженик на карбонките,защото много от Японските готвачи ги ползват  поради превъзходните им качества,въпреки че се нуждаят от малко повече грижи.Може би затова създават ново поколение карбонки с повишена корозоустойчивост за сметка на твърдостта,която пада до 59,но за жалост не обявяват състава.

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Такеши Сажи -135мм пети. Aogami Super stainless steel clad. Tsuchime Kurouchi Финиш. Дръжка -пустинно железно дърво. Първи впечатления: Безупречна изработка. Фит и финиш, заточване, всичко е на много високо ниво. Пробвах го на хартия и малко зеленчук реже си прекрасно. За сега не мога да го прежаля за повече.

Най тъмно е под лампата

Неактивен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1474
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Такеши Сажи -135мм пети. Aogami Super stainless steel clad. Tsuchime Kurouchi Финиш. Дръжка -пустинно железно дърво. Първи впечатления: Безупречна изработка. Фит и финиш, заточване, всичко е на много високо ниво. Пробвах го на хартия и малко зеленчук реже си прекрасно. За сега не мога да го прежаля за повече.

Мнооого красив нож!  *palec*

Неактивен joy_boy

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 829
 • диагностициран
Хубава тема :)
колкото до "дяволския нож", чувал съм, че са го направили по принцип на "ножа на главния готвач", един нож за всичко. според мен те и до сега не разбират нуждата да имаш един нож за всичко, когато можеш да имаш специализиран нож за специфичните операции, ама какво да правиш - пазар :)
Самураят без меч е като самурая с меч, само че няма меч.

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
За професионалните готвачи си е въпрос на производителност да използват точният нож за конкретната работа, затова рядко някой слага сантоку в работният си сет. Почти всеки има термометър, белачка, шпатола и дори тефтерче, но не мога да се сетя за някой който е турил сантоку във вързопчето си. У дома всякакъв нож би свършил прилично работата. Бих казал че е въпрос на предпочитание и дори на глезотиика наличието на 7-8 различни ножа в домашната кухня. Имам Миороши деба, която се справя много добре с почти всеки зеленчук, според мен добре би работила добре и на каквото и да е месо, но не бих казал че е универсален нож. Едно 15 см Гиуто е по-удобно от 15 см Пети. От друга страна когато режа зеле, за премахването на кочана използвам някое по-късо и с по-тясно острие пети или дори 8-9 см паринг. В повечето случай 21 см Гиуто е достатъчно, но има случай когато малее и си трябват 24 см - зеле, зелени салати, дини пъпеши. При някои операции е важна дебелината на клина - трябва си лек нож, а при други работен кон - по-тежък и масивен. след представянето на сантокуто реших да го пробвам и на ананас. Представи се невероятно. С какви ли ножове не бях опитвал и всичко ставаше бербат от сока който се отделяше от ананаса. Сантокуто понеже е тънко си обели и наряза целият плод без капка. Западният стил ножове когато режат по-едри плодове и зеленчуци, поради по-дебелият клин навлизайки все по-навътре  в един момент почват да мачкат и цепят. Ето защо колкото и да са остри, рязането на картофи, моркови, ананас и по-едрите домати не е като с  японски кухненски нож, който е с дебелина 2 мм  на гърба при дръжката.За свое оправдание мога да кажа че имам такова отношение към всеки един инструмент, обичам да имам точното нещо за конкретната операция. Което води до зариването с отвертки, шестограми, клещи и гедорета.
Най тъмно е под лампата

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1276
 • диагностициран
Watanabe  е звяр, даже и изключително непонасящи японските ножове го признават.  ;D От евтините Kanetsugu е много по добро даже и и от доста по скъпи.  ;D
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Watanabe  е звяр, даже и изключително непонасящи японските ножове го признават.  ;D От евтините Kanetsugu е много по добро даже и и от доста по скъпи.  ;D
Абселутно съгласен и за двете. За Канетсугу прочетох за сефте в твой пост и когато ми се мерна на добра цена хич не го и мислих. Това е единственият неавторски кухненски нож който съм купил напоследък и хич не съжалявам..
Най тъмно е под лампата

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1276
 • диагностициран
Радвам се, че не съм те подвел, тия неща се чувстват освен с акъла, ръцете и със сърцето. Аз от дете харесвам японците, не заради самурайските филми и масово пропагандирания на Запад повърхностен  образ, а заради отношението им към живота въобще и дълбоката почтеност която имат. Странно защо те ни харесват,  а това е така не само заради прекрасната българска музика, все се чудя защо. :???
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Аз не само че ги харесвам японците, възхищавам им се. Възхищавам се на способността им  всеотдайно да  правят всеки ден едно и също  и да изпитват радост от това. Възхищавам се от това колко честно си вършат работата. Само един пример ще дам. Ще ме извините ако вече съм го писал тук. Когато тръгнах  да купувам нож на Уанатабе реших че ще е Деба /защото нямам/ и типично за мен се метнах на най-скъпото. Почти веднага обаче получих мейл в който пишеше че Господин Шиничи иска да знае, имам ли други японски ножове, ползвал ли съм нож с едностранно заточване, за какво ще го ползвам. След като отговорих на въпросите, получих друг мейл в който пишеше да не взимам професионалният нож който бях намислил, защото ще го серетирам още при първата употреба, а да си взема Миороши деба от стандартната серия който е 3 пъти по-евтин и чак след време да купувам ножове от професионалната серия. Освен това ми предложи да си купя камъни за заточването на ножът. Когато му написах с какви камъни разполагам той отговори че имам всичко необходимо и няма смисъл да купувам и камъни. Значи човек на който му пука за клиента и не му е все едно при какъв човек ще попадне изделието му няма начин да ти продаде кофти нож. Как може да нямаш доверие и уважение към човек, който губи време и пари помагайки ти да направиш правилният избор.
Най тъмно е под лампата

Неактивен Me4ka

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 663
 • ursus cosmatos
Combo, за мен вий сте форумният хатамото !

Чета тази тема с нескрито възхищение и зле прикрита завист, и тайно се надявам някой ден да имам и аз поне един самурайско-кухненски нож !

С уважение,

Неактивен nikodraiv

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 53
 • диагностициран
Може да се каже,че Японските кухненски ножове са най-доброто което може да се създаде и ползва с удоволствие в кухнята.Успяли са със съвременни средства да запазят и осъвременят традицията на Японските мечове(с твърда сърцевина и мека обвивка) при създаването на ламинираните кухненски ножове.От това което съм чел и питал Японците се оказва,че ламината(дамасков или обикновен) е от неръждавейка с ниско съдържание на въглерод-около 0.25% и при закаляване дава твърдост 28-32HRC,което я прави много по мека от сърцевината с 60-65HRC,като този начин придава известна еластичност на тънкото острие.Японците казват,че прекалено твърдото острие(без ламинат) се поддържа и точи много трудно,докато с ламината това е много по лесно,като ножа запазва всички останали свои качества.Освен това верни на традицията си за икономия на материали-минимизират използването на скъпите инструментални стомани,особено на праховите като постигат максимален ефект с минимум средства.Пример за съотношението сърцевина/ламинат при две Японски шини на dictum :Japanese triple layered steel-core Blue paper 1mm,soft layer 2x1.25mm and Japanese multy layered steel-core Blue paper 1.5mm,soft 8 layers Damascus steel 2x2mm.При авторските ножове това съотношение е тайна.

Неактивен Me4ka

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 663
 • ursus cosmatos
Прочетох за Конетсугу, но като най-достъпно намирам една марка Канетсуне....
Същата отговаря сравнително на зададените от автора на темата параметри, за момента не я видях да произвежда лопати и хладилници.
Евентуално се надявам бъдещата ми кухненска колекция да включи къс нож Petty /12см/, Usubagata или Сантоку на тази марка, като най-лесно намираема на пазара.
Добра марка ли е или да търся нещо друго ?

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Нямам лични впечатления от Канетсуне. Споменават я макар и не много често като добър избор когато се обсъждат бюджетни ножове. Най-често обаче споменават Тожиро като оптимално съотношение цена-качество. Фирмата е японска, материалите са качествени и едва ли отстъпва на Конетсуго, Шун и Тожиро.
Ето ти няколко линка:
1. Канетсуне от Япония доставка до БГ - 9 долара
https://www.japanny.com/collections/kanetsune/products/kanetsune-vg10-nakiri-japanese-chef-knife-165mm
https://www.japanny.com/collections/kanetsune/products/kanetsune-vg10-santoku-japanese-chef-knife-165mm
2. Тожиро от Япония доставка до БГ - 9 долара
https://www.japanny.com/collections/tojiro/products/tojiro-vg10-damascus-santoku-suminagashi-all-purpose-japanese-chef-knife-170mm-1
3. Тожиро от Хонландия доставка до БГ - 6 Евро
https://www.knivesandtools.com/en/pt/-tojiro-zen-3-layer-blade-nakiri-16-5-cm-fd-568.htm
https://www.knivesandtools.com/en/pt/-tojiro-dp-3-layers-santoku-17cm.htm
https://www.knivesandtools.com/en/pt/-tojiro-zen-3-layer-blade-petty-13-cm-fd-562.htm
Най тъмно е под лампата

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 717
 • диагностициран
Не ти е в плановете, но ето един нож който  в американските форуми много често е  посочван като идеалното въведение към японските ножове. Освен това е и много по-универсален от накири-то и сантоку-то. Някои имат забележки към неговият финиш - леко заглаждане на гръбчето и чойла със шкурка, или повдигане на режещият ръб, но всички казват че е със страхотен работяга и реже прекрасно, сравнявайки го с 2-3 пъти по-скъпи ножове.
От Япония с 11,50евро доставка
https://www.hocho-knife.com/tojiro-dp-cobalt-alloy-3-layers-chef-knife-gyuto-210mm/
и от Хонландия с 6 евро доставка
https://www.knivesandtools.com/en/pt/-tojiro-dp-3-layers-chefs-knife-21cm.htm
Най тъмно е под лампата

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1276
 • диагностициран
За човек европеец, абсолютно начинаещ в японските кухненски ножове Tojiro / даже най евтината им серия с AUS-8 /, както и Kanetsugu / даже инай евтината им серия Pro M / според мен са  най за предпочитане поради редица съображения, от които на първо място липсата на опит. ;) Първо им проверете цените даже и с доставката, преди да правите заключения, че са много скъпи.  ;) А какво ни дават като качество за тези пари в сравнение със скъпите и прескъпи Zwilling и Wusthof е доста дълга тема на разговор. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен traktorist

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 60
 • диагностициран
Досега все се чудех защо японците правят с остриета от ламинат кухненските си ножове.Благодаря, колега nikodraiv.

Неактивен Me4ka

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 663
 • ursus cosmatos
За човек европеец, абсолютно начинаещ в японските кухненски ножове Tojiro / даже най евтината им серия с AUS-8 /, както и Kanetsugu / даже инай евтината им серия Pro M / според мен са  най за предпочитане поради редица съображения, от които на първо място липсата на опит. ;)

Абсолютно си ме уцелил - затова чета, питам, нагласям се един вид......и не бързам, а просто се кефя максимално на японските неща, които имате.

Неактивен nikodraiv

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 53
 • диагностициран
Радвам се, че съм помогнал на заинтересувани от Японските ножове да си изяснят някои неща. На въпроса ми към търговеца-защо е нужно да се ламинира нож от прахова стомана,която съдържа 20%хром и е практически по-копозоустойчива от всички останали стомани, той ми отговори:
ZDP-189 one-piece blade steel price are much higher price and also very hard and difficult to resharpen. For easier maintenance and easier for re-sharpening, Sukenari selected the ZDP-189 Stainless Steel Clad. Cladding blade has more durable and strength. The knife supposed to have same level of great cutting performance, edge retention as Sukenari ZDP-189 Damascus knivesНеактивен han solo

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 25
 • диагностициран
Пратка от Япония подлежи ли тук на обмитяване и как стои въпроса? Някой ще може ли да сподели от опит?
Че така както гледам, по-интересните ножове само от Япония могат да се вземат.
Иначе това са моите Японци:

Серия Kai Shun Kanso
Аз съм си любител, кой знае какъв опит не мога да споделя, но откакто са в кухнята ми, ползвам само тях.
Рабира се жената има забрана да ги пипа  ;).
Не са големи резачки, но може би това се дължи и на моите не дотам големи заточващи способности.
Дръжките са много удобни и като цяло ползването им ми доставя голямо удоволствие.
Доволен съм, но предполагам не са най-доброто съотношение цена-качество.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice