Автор Тема: Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация  (Прочетена 6826 пъти)

Me4ka, smurten, Greystoke, МИНЧО, tishovsx, petzi и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен scanfor

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • диагностициран
Благодаря ви, май ще се взима дамаскина, много ме кефят тия шарки..

Неактивен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 551
    • Ситалк - исторически реконструкции
Днес и аз се сдобих с един кухненски нож само че, ръчна изработка. Няма никакви маркировки на производител или майстор. Личи си, че е ползван но реже като бръснач. Давам го в ръцете на половинка в кухнята да го видя до кога ще реже така  ;D
Дължина - 310 мм
Широчина - 45 мм
Дебелина - 4 мм
Не прилича  на японски този дамаск.

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 23
  • диагностициран
Бях на гости на брат ми,който също е фен на Японските кухненски ножове,но за разлика от мен е пуснал всички налични в употреба.За повечето от тях с изключение на Global съм му съдействал или поръчвал.С изключение на Global всички останали са от VG-10 с дамасков ламинат.Успях да ги огледам,тествам и заточа.Впечатленията ми са,че Global са с най-ниски качества,след тях ножовете на Hocho изработени за Dictum и най-добри са Японския на Shiki и Zelite Infinity.На практика последните два са били използвани по-рядко, по-внимателно и най-интересно беше,че не са острени две години,но имаха прилична острота. Другите са били подържани с обикновена точилка (с кръстосани керамични пръчки).Хубавото беше,че имаше керамичен масат с грит около 1000 и малко водни шкурки за мой късмет.





Активен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • диагностициран
Здравейте фенове на Японското съвършенство.
Поредния нож.
Този път на Шун и стомана VG-MAX, само не можах да разбера с какво е повече напомпана от VG10.
Трудно ми беше да я доведа да цепи косъма, ама това може и да е от мен, но пък дълго време държи "работна острота".




Активен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • диагностициран
Евтино Kanetsune.
VG-1 Stainless steel core /SUS410 Stainless steel



Както се казва, имам желание за по добри, ама няма средства... ;)

Весели почивни дни!

Неактивен ak101

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 3
  • диагностициран
Едно интерсно клипче кой, къде се  употребява.

Активен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 430
  • диагностициран
А аз досега си мислех, че ножа за филетиране на риба е тънък и гъвкав.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 551
    • Ситалк - исторически реконструкции
Европейските са така, японците използват твърди ножове.

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 556
  • диагностициран
Тънък и гъвкав е според западната традиция и практика. Според е Японската е дълъг. Японците филетират обезкостена риба, като държат не толкова на тънките парчета, колкото на равният и чист сряз. Европейците филетират говеждо и свинско месо- най често с кост. Острието трябва да е гъвкаво за да се плъзга покрай костите
Най тъмно е под лампата

Неактивен ak101

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 3
  • диагностициран
Deba е полу нож, полу сатър.

Активен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • диагностициран
Здравейте пичовете!
Имам чувството, че в Япония ножа е издигнат в култ  :nabira:
Едно интересно видео, стария туранага при смяната на дръжката не се впечатлява твърде много...подлага с каквото може.


Активен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • диагностициран
Tojiro
И там май не всичко се кове! ::)


 

ArmsBG OlightBG Batteryservice