Пуснах тази тема пък се скатавам, не споделям нищо...
Редно е да покажа и споделя вкратце впечатления за някои от кухненските си ножове.
Да започнем с Пети. Като се каже Пети повечето хора разбират малък нож с тесен клин. Някои от моите не са нито малки, нито са с тесен клин.
От горе на долу:
1. Mazaki Petty - Kasumi финиш, 180mm дължина, 37мм височина при чойла, 95 грама. Бяла стомана 2 на ок. 64 HRC. Ламинат с обикновена ръждаема стомана. Страхотен профил.. При дръжката дебелината на гърбът е ок.4,5мм и на 1 см от върха е 0,5мм. Невероятно остър.. Невероятен слайсър, спокойно може да се използва дори при приготвяне на суши и сашими.
2. Munetoshi Petty - Kurouchi финиш, 165mm дължина, 40 мм височина при чойла, 85 грама. Бяла стомана 2. Срещал съм из нета че е на ок.61- 62 HRC, но официални данни нямам. Ламинат с обикновена ръждаема стомана. При дръжката дебелината на гърбът е ок.3,0мм и на 1 см от върха е 1,6мм. Пристигна си много остър, но с неравномерна дебелина на клина и доста кривунделеста линия "Шиноги" което ме дразнеше. След като си поиграх да го поизправя и поизтъня и той стана невероятно остър. Груб с непретенциозен и не особен добри финиш и глобка, но много здрав нож, много резлив, много удобен и с чудесно освобождаване на храната. Точи се адски лесно и бързо. Дълго време може да се подържа остър само на строп. Цената му е в долната граница за ръчно кован и изработен нож. Използвам го често вместо Гиуто..
3. Mizuno Tanrenjo Petty - 150mm дължина, 30 мм височина при чойла, 61 грама. Синя стомана 2 на 62- 63 HRC. Ламинат с обикновена ръждаема стомана, дебелината на гърбът е ок.2,5мм. Пристигна си много остър, но ми е лек и тесен, ползвал съм го 2-3 пъти само.
4. Shibata Kotetsu Petty- 150mm дължина, 31 мм височина при чойла, 73 грама. стомана R2 на 62- 63 HRC. Ламинат с неръждаема стомана, дебелината на гърбът е ок.2,0мм. Много тънко сведен и много остър, и той ми е лек и тесен, ползвал го много повече от Мицуно, защото е неръждаем. Тази стомана държи много, все още не съм го срещал с камъните. Стропът му влияе много добре.
5. Takeshi Saji Petty- Ножът е къстъм серия със супер Tsuchime и Kurouchi финиш. 135mm дължина, 30 мм височина при чойла, 120 грама. Aogami Super стомана на 63- 64 HRC. Ламинат с неръждаема стомана, дебелината на гърбът е ок.2,5мм. Този нож го взех защото е красив. Още щом отворих кутията и го видях на живо ми стана ясно че този нож никога нищо няма да реже.. Иначе с една кожена каниика много ще се връзва с атмосферата в планината, стига да стои далече от дърво, дървари и приятели...
Ако намеря време през седмицата, ще покажа и шефски ножове..