Автор Тема: Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация  (Прочетена 15467 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 32
  • диагностициран
След няколко дена ползване - сабунчето много удобен размер, бързичко потъмня, бързичко се затърпи (взе да се куми на домати), ма и бързичко се наточи. Този път въобще не се занимавах с японски водни камъни и прочие, метнах го на фината индия и след 30-на тръквания плюс малко строп си стана супер.

Неактивен juancarlos350z

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 1
  • диагностициран
Японските ножове са безспорно най-доброто, което са създали, имат прецизност и начин да направят съкращенията, които правят финала уникален. Първите ми японски ножове бяха тези и трябва да кажа, че те се оказаха твърде добри! Аз ги препоръчвам

връзка, откъдето ги купувате https://www.cuchilleriabarcelona.com/co-es-1564-ba-cuchillos-japones-deba-bunmei.html

Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 32
  • диагностициран
някой май е ползвал гугъл преводача.... ;D

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 668
  • диагностициран
Това е бранд на YOSHIDA METAL на когото също така е и Глобал.. Стара фирма ама цените ... 
Най тъмно е под лампата

Неактивен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 9
  • диагностициран
Малко позамре темата, да ви представя едно мое творение. Japanese style "Petty"Knife(Utility)
60 HRC. 150mm

 :nabira:


Неактивен mitko_990

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 79
  • диагностициран
Ножа е моя изработка от AEB L на 61.5 твърдост и острие 180/38/3мм


Неактивен iron maiden

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 16
  • диагностициран
Нещо за продан имате ли?

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 668
  • диагностициран
Пуснах тази тема пък се скатавам, не споделям нищо...
Редно е да покажа и споделя вкратце  впечатления за някои от кухненските си ножове.
 Да започнем с Пети. Като се каже Пети повечето хора разбират малък нож с тесен клин. Някои от  моите не са нито малки, нито са с тесен клин.



От горе на долу:
1. Mazaki Petty - Kasumi  финиш, 180mm дължина, 37мм височина при чойла, 95 грама. Бяла стомана 2 на ок. 64 HRC. Ламинат с обикновена ръждаема стомана. Страхотен профил.. При дръжката дебелината на гърбът е ок.4,5мм и на 1 см от върха е 0,5мм. Невероятно остър.. Невероятен слайсър, спокойно може да се използва дори при приготвяне на суши и сашими.
2. Munetoshi Petty - Kurouchi  финиш, 165mm дължина, 40 мм височина при чойла, 85 грама. Бяла стомана 2. Срещал съм из нета че е  на ок.61- 62 HRC, но официални данни нямам. Ламинат с обикновена ръждаема стомана.  При дръжката дебелината на гърбът е ок.3,0мм и на 1 см от върха е 1,6мм. Пристигна си много остър,   но с неравномерна дебелина на клина и доста кривунделеста линия "Шиноги" което ме дразнеше. След като си поиграх да го поизправя и поизтъня и той стана невероятно  остър. Груб с непретенциозен и не особен добри финиш и глобка, но много здрав нож, много резлив, много удобен и  с чудесно освобождаване на храната. Точи се адски лесно и бързо. Дълго време може да се подържа остър само на строп. Цената му е в долната граница за ръчно кован и изработен нож. Използвам го често вместо Гиуто..
3. Mizuno Tanrenjo Petty - 150mm дължина, 30 мм височина при чойла, 61 грама. Синя  стомана 2 на 62- 63 HRC. Ламинат с обикновена ръждаема стомана,  дебелината на гърбът е ок.2,5мм.  Пристигна си много остър,   но ми е лек и тесен, ползвал съм го 2-3 пъти само.
4. Shibata Kotetsu Petty- 150mm дължина, 31 мм височина при чойла, 73 грама. стомана R2 на 62- 63 HRC. Ламинат с  неръждаема стомана,  дебелината на гърбът е ок.2,0мм.  Много тънко сведен и много  остър,   и той ми е лек и тесен, ползвал го много повече от Мицуно, защото е неръждаем. Тази стомана държи много, все още не съм го срещал с камъните. Стропът му влияе много добре.
5. Takeshi Saji Petty-  Ножът е къстъм серия със супер Tsuchime и Kurouchi  финиш.  135mm дължина, 30 мм височина при чойла, 120 грама. Aogami Super  стомана  на 63- 64 HRC.  Ламинат с  неръждаема стомана,  дебелината на гърбът е ок.2,5мм.  Този нож го взех защото е красив. Още щом отворих кутията и го видях на живо ми стана ясно че този нож никога нищо няма да реже.. Иначе с една кожена каниика много ще се връзва с атмосферата в планината, стига да стои далече от дърво, дървари и приятели...
Ако намеря време през седмицата, ще покажа и шефски ножове..

Най тъмно е под лампата

Неактивен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 9
  • диагностициран
Перфектни са Combo  *palec*

И поредното мое произведение...

Japanese style "HONESUKI - BONING KNIFE" AEB-L 60 HRC. 150mm, Гард масарандуба и бубинга, общо дръжка 120мм
На гърба е 2.3 мм като изтънява към върха. 97 грама.







Още една снимка.

 :nabira:
« Последна редакция: 27 Август, 2019, 12:09:34 от tishovsx »

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1278
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Combo последния нож най-долу в редицата най ми допадна! Супер е! защо не му направиш някоя по-хубава снимка?

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 668
  • диагностициран
https://i.imgur.com/Wfa49Y4.jpg
https://i.imgur.com/cWv8YVj.jpg?1

Не зная дали е по-хубава, но поне е по-детайлна
Най тъмно е под лампата

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1278
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Благодаря ти! Ножа изглежда много добре наистина!  *palec*

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 668
  • диагностициран
И аз благодаря
Най тъмно е под лампата

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 668
  • диагностициран
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #113 -: 04 Септември, 2019, 11:36:46 »
Това са 5 броя от шефските ножове. Най-добрите ми.

https://imgur.com/sT6s9ww

От горе на долу:
 1. 240мм Watanabe -  Pro линия от Синя стомана2 на 63-65 HRC.  Кладинг от ръждаема стомана 
 2. 220мм Town Cutler -Octagon линия от AEB-L на 62 HRC
 3. 210мм Watanabe  - Pro линия от Синя стомана2 на 63-65 HRC.  Кладинг от ръждаема стомана 
 4. 200мм Hiromoto -Tenmi Jyuraku линия от VG-10 дамаск на 61 HRC
 5. 180mm Fujiwara-  Maboroshi линия от Бяла 1 стомана на 64-65 HRC
Всеки един от тези ножове заслужава повече от няколко реда. Смятам да се организирам и да почна да ги представям лека-полека
Иначе най-близкосрочните ми планове са два:
1. да се сдобия с Гиуто от Ginsan /silver 3/ произведен от майстор който се е доказал че прави добри ножове и я може тази стомана. От доста време търся но трудно се намира такъв нож който да отговаря на изискванията ми защото общо взето избора се свежда до Танака и  още 3-4 възможности който обаче са на цени над 450 долара които на този етап не сми се дават
2. Придобиване на нож от Бяла 2 стомана. Тук също срещам трудности в избора, защото предлагането на добри ножове от добри майстори е много голямо 9 Вакуи, Йошикане, Мазаки  и ... много други
Най тъмно е под лампата

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1278
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #114 -: 04 Септември, 2019, 12:24:06 »
 *palec* Бравос!

Неактивен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 9
  • диагностициран
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #115 -: 05 Септември, 2019, 11:55:48 »
Страхотни са Combo  :nabira:

Предварително се извинявам, ако тука не е мястото и за този мой пост, но не виждам в друга тема....или толкова си мога.

Кухненско ножче, японски стил от VG1 стомана, 59 HRC - заявени. Острието е от незнаен "Щамповач" от Seki City с дебелина на гърба 1.45 мм, и дължина 180мм, заточен от мен на 14 градуса на страна.
Дръжка също от мен 120мм, Масарандуба и Евкалипт за шаренко. Профила е “D-shaped”  за Дясна ръка.





Профила на дръжката



 *DRINK*

Неактивен isbotev

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 62
  • Диагностициран? Не - безнадежден.
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #116 -: 05 Септември, 2019, 13:54:53 »
...
Острието е от незнаен "Щамповач" от Seki City с дебелина на гърба 1.45 мм, и дължина 180мм, заточен от мен на 14 градуса на страна.
...
Тия 18 сант'а острие, при 1,4 мм дебелина... не се ли огъват лесно? (Кат' политик в предизборна кампания.)  :D
По-добре малка водка с приятели, отколкото голям бой в района.

Неактивен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 9
  • диагностициран
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #117 -: 05 Септември, 2019, 15:43:56 »
Чак лесно да се огъва не, но такова е острието. Аз затова написах заявени 59 HRC, но не е толкова.
Аз затова моите остриета са по 2,3-2,5 мм.
За тънки мезета става, за домати и краставици също.

Поздрави!
 :nabira:

Неактивен tishovsx

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 9
  • диагностициран
Японски кухненски ножове преки впечатления и нформация
« Отговор #118 -: 19 Септември, 2019, 14:01:50 »
Здрасти Пичовете!
Japanese style "Petty"Knife AEB-L 60 HRC. 150mm
Дръжка абанос и бубинга 120мм





 *DRINK*

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice