Остри предмети > Кухненски ножове

Възкръснал от пепелта - ръждата

(1/4) > >>

ovit:
Надявам се да Ви бъде интересно с тази тема, като предварително се извинявам за снимките защото са правени с различни телефони и при различни условия.В началото нямахме идея да създаваме тема с Борко - poison, но решихме да Ви покажем това желязо.

Началото беше в един скъсан куфар хвърлен на земята на руският пазар в Пловдив.След леко договаряне т.е. съобщаване на продавача психологическата цена от 3(три) лева потъна в раницата ми.Първоначалното ми впечатление беше, че съм попаднал на нож DEBA (Deba boto са буквално нож в японски стил за рязане на риба, домашни птици и месо. Дължината на тези ножове може да е различна, понякога до 30 см. Деба бото се появява в периода Едо в Сакай. Тези ножове са направени специално за рязане на риба. Сравнително голямата дебелина на ножа прави лесно разрязването на главата на рибата. Също така, ножът перфектно се плъзга по протежение на костите, като отстранява филетата) и затова проявих интерес.Естествено веднага след като се прибрах направих няколко снимки и ги пратих на Борко.Той естествено ме посъветва да "изхвърля веднага" ръждилника, но неофициално се съгласи да участва в проекта за съживяването му (просто е много добър и не може да отказва).

И сега снимки с по няколко реда.

Началото:После потъркване тук там и...

Сваляне на набитата дръжкаЗа мое голямо учудване се появи следното клеймоВеднага ножа попадна в ръцете на Борко за съживяване и се установиха доста интересни факти, а именно:
Страната на ножа която не е с режещ ръб се оказа вдлъбната и това много ни учуди,Вероятно е така  за по лесно поддържане на остротата на ножа и по някакъв начин улеснява работата с него.Започна същинското му съживяване и то само на ръка.Веднага след това ецване в железен трихлорид и изненада...

Появиха се ясно видими участъци с различна структура и различна твърдост според Борко.Свързани са с ковашка заварка и то така, че единият слой винаги се показва при заточване в рамките на 1-2 милиметра.Черната част от ножа е по негови думи 58-59 единици при субективен тест с подходяща пила.

Сега поправка на решещия ръб...За сега толкова, защото работата по него продължава.
Много моля за съдействие,ако е възможно да намерим малко информация за клеймото върху ножа и евентуално неговият първосъздател.

P.S.
Ако темата Ви е интересна ще я допълним до провеждана на кулинарни тестове на ножа когато възкръсне.

servantesss:
 :??? Баси якото!!! Следя с огромен интерес - баси нешлифования диамант дето ще излезе  :???

Combo:
Много интересно

nikodraiv:
На всички Японски ножове които са с едностранно заточване - за Суши, Сашими и др. са с леко вдлъбнат профил на обратната страна на заточването.

poison:
Малко размери от мен, които са много близки до оригиналното състояние на ножа. Чистен е само с пластмасови четки и е свален 1,5 мм от ширината, просто беше като трион от ръждата.

Ширина при чойла =54 мм

Дължина =170 мм
 
Дебелина на гърба =8,7 мм

Ъгъл на скоса хванат по най високите точки= 14 градуса.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия