Автор Тема: Избор на нож Сантоку  (Прочетена 3726 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« -: 07 Януари, 2019, 22:51:36 »
Здравейте, пичуйе

Имам скромно хоби блогче за готвене и от около 2 години готвя активно. Преди ползвах какъвто нож се търкаля в кухнята
но в последствие си взех по препоръка на познати един комплект ножове на Берлингер дето станаха на фафла за нула време.
И един случаен ден се озовах в Метро по време на Цвилинг промоцията. И оп, сантоку нож за 40лв, намален от 140. Последваха
едни дълги месеци на безумно и мъчително събиране на точки, въпреки че редовно пазарувам там. И един хубав ден, 2 дни преди
края на промоцията, ножа стана мой. С радост се прибрах, отворих нета та погледна ревюта (що постфактум, ли? незнам!). Негативи
пумия, хляб, храна, плюнки. Един хубав коментар нямаше. И се почуствах леко пре... така де... Обаче и до ден днешен, има нема
няколко месеца, ножа не е мръднал. Ползвам го ежедневно, за всичко - рязане, кълцане, къртене, копане (все в храна) и ножа си
върши чудесна работа. Обаче се случва да ми потрябва и друг нож. И се засилих да си купувам Кай Шун Про Деба... не че ги нямам
парите, но жената ме изгледа на "ще спиш на пода" и реших че май още ми е рано да се изхвърлям толкова по стената, и се загледах в
Кай Уасаби Блек , за който чета добри отзиви, че и много добри. Обаче...
В някой сайтове го пише произведен в Япония а в други произведен в Америка... къде всъщтност?
Нещо в тоя рейндж друго да препоръчате? За предпочитане е сантоку или деба? В кран случай шеф (много са ми големи за малка дъска примерно)
Действително ли е толкова зле Цвилинга или има някаква недолюбванка към марката конкретно?
Не разбирам много, та ще ме прощавате ако пиша на магарешки...
Благодаря

Неактивен erosennin

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 178
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #1 -: 08 Януари, 2019, 07:05:19 »
За мен по-важно е да го ползваш с кеф, да ти върши работа и да можеш да го точиш, марката надали има особено значение.

Имаме си тема за Wasabi Black https://bladeforum.bg/index.php/topic,6654.0.html
Колегите са останали с доста добри впечатления, сега като гледам, намирам една единставена разлика, вносителя обявява една идея по-ниска твърдост 56, явно когато е правено ревюто е била 58, или сега са обновили информацията/серията.
Deba, не е ли повече за по-груби дейности?
Аз съм хвърлил око на Magoroku Red Santoku, спира ме само това, да не се прибера вкъщи и да видя, че с него е рязано в тава/чиния или по кости.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 443
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #2 -: 08 Януари, 2019, 08:08:02 »
По спомени, разликите между двата ножа/магароки и уасаби/ са дръжка, дължината на клина и цената.
Разликата в дръжката е материала и е малко по-дълга.
Разликата в дължината е 1см.
Цената на магарокито май надвишаваше 100лв.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #3 -: 08 Януари, 2019, 09:46:00 »
Имам и Шун и Цвилинг
1. Единственият проблем на Шун е че са много надценени ножове именно като цена. В твоя случай за 40 лв си е ОК. Лошите мнения за марката са свързани най-вече именно с цената и твърдостта на която закаляват. По-мекички ги правят ножовете, а пък щърбенето на тяхната / на Шун и Кай/ VG10 хвърли сянка върху тази стомана въобще.
Иначе като ергономия Шун са едни от най-удобните ножове с които съм работил, сглобката и финиша също са на ниво, ...
2. Нали имаш вече едно сантоку защо ти е още едно. Дебата се ползва за филетиране на риба. Дебата би могла да работи и на друго месо, но не и като касапски нож. По-добре си вземи шефски нож.
3. Мисля че разликите в твърдостта са вследствие на различните стомани които се ползват от Шун в бюджетните серии. V max е с 0,3% карбон и,   е Daido 1K6 /AUS 6A/ - 0,6% въглерод.
4. Предполагам че когато питаш за Цвилинг, имаш в предвид също бюджетните серии. Каквото казах за Шун важи с пълна сила и за Цвилинг.  И двете марки са с високо качество на изработката и финишът. С добра ергономия. С еднаква дебелина на клина - 2мм, еднакъв ъгъл на заточване 15 градуса.   И двата са сравнително по-мекички ножове. И двете фирми обявяват високи цени, но се случват и намаления.
Разликите със Шун са:  Западен стил дръжка, метален болстер, по-тежички, стомана criodur,  57-59 HRc, 

Най тъмно е под лампата

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #4 -: 08 Януари, 2019, 10:46:54 »
Сантокуто ми е изключително удобно, Повечето шефски ножове са около 10см по дълги и на малка дъска обикновено нямаш къде да го опреш.
Със сантоку тоя проблем го няма, защото за повечето неща е кълцане а не рязане. Дебата има хем по късо острие от шефския, хем пак има острия връх.

А нож понякога си трябва втори. Особено ако готвим с жената. А не върви да режеш месо и веднага зеленчуци за салата например. Аз понякога снимам клип
докато готвя и като бързаш няма много време да мия ножа. Ползвам един шефски на берлингер но е гола вода. Затъпява се от въздуха и седи остър 2 седмици.
острието е