Автор Тема: Избор на нож Сантоку  (Прочетена 1061 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • Reputation Power: 10
  • Santoku няма влияние.
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« -: 07 Януари, 2019, 22:51:36 »
Здравейте, пичуйе

Имам скромно хоби блогче за готвене и от около 2 години готвя активно. Преди ползвах какъвто нож се търкаля в кухнята
но в последствие си взех по препоръка на познати един комплект ножове на Берлингер дето станаха на фафла за нула време.
И един случаен ден се озовах в Метро по време на Цвилинг промоцията. И оп, сантоку нож за 40лв, намален от 140. Последваха
едни дълги месеци на безумно и мъчително събиране на точки, въпреки че редовно пазарувам там. И един хубав ден, 2 дни преди
края на промоцията, ножа стана мой. С радост се прибрах, отворих нета та погледна ревюта (що постфактум, ли? незнам!). Негативи
пумия, хляб, храна, плюнки. Един хубав коментар нямаше. И се почуствах леко пре... така де... Обаче и до ден днешен, има нема
няколко месеца, ножа не е мръднал. Ползвам го ежедневно, за всичко - рязане, кълцане, къртене, копане (все в храна) и ножа си
върши чудесна работа. Обаче се случва да ми потрябва и друг нож. И се засилих да си купувам Кай Шун Про Деба... не че ги нямам
парите, но жената ме изгледа на "ще спиш на пода" и реших че май още ми е рано да се изхвърлям толкова по стената, и се загледах в
Кай Уасаби Блек , за който чета добри отзиви, че и много добри. Обаче...
В някой сайтове го пише произведен в Япония а в други произведен в Америка... къде всъщтност?
Нещо в тоя рейндж друго да препоръчате? За предпочитане е сантоку или деба? В кран случай шеф (много са ми големи за малка дъска примерно)
Действително ли е толкова зле Цвилинга или има някаква недолюбванка към марката конкретно?
Не разбирам много, та ще ме прощавате ако пиша на магарешки...
Благодаря

Неактивен erosennin

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 117
  • Reputation Power: 3675
  • erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!erosennin внушава благоговение!
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #1 -: 08 Януари, 2019, 07:05:19 »
За мен по-важно е да го ползваш с кеф, да ти върши работа и да можеш да го точиш, марката надали има особено значение.

Имаме си тема за Wasabi Black https://bladeforum.bg/index.php/topic,6654.0.html
Колегите са останали с доста добри впечатления, сега като гледам, намирам една единставена разлика, вносителя обявява една идея по-ниска твърдост 56, явно когато е правено ревюто е била 58, или сега са обновили информацията/серията.
Deba, не е ли повече за по-груби дейности?
Аз съм хвърлил око на Magoroku Red Santoku, спира ме само това, да не се прибера вкъщи и да видя, че с него е рязано в тава/чиния или по кости.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 398
  • Reputation Power: 3401
  • МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!МИНЧО внушава благоговение!
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #2 -: 08 Януари, 2019, 08:08:02 »
По спомени, разликите между двата ножа/магароки и уасаби/ са дръжка, дължината на клина и цената.
Разликата в дръжката е материала и е малко по-дълга.
Разликата в дължината е 1см.
Цената на магарокито май надвишаваше 100лв.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 523
  • Reputation Power: 3562
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #3 -: 08 Януари, 2019, 09:46:00 »
Имам и Шун и Цвилинг
1. Единственият проблем на Шун е че са много надценени ножове именно като цена. В твоя случай за 40 лв си е ОК. Лошите мнения за марката са свързани най-вече именно с цената и твърдостта на която закаляват. По-мекички ги правят ножовете, а пък щърбенето на тяхната / на Шун и Кай/ VG10 хвърли сянка върху тази стомана въобще.
Иначе като ергономия Шун са едни от най-удобните ножове с които съм работил, сглобката и финиша също са на ниво, ...
2. Нали имаш вече едно сантоку защо ти е още едно. Дебата се ползва за филетиране на риба. Дебата би могла да работи и на друго месо, но не и като касапски нож. По-добре си вземи шефски нож.
3. Мисля че разликите в твърдостта са вследствие на различните стомани които се ползват от Шун в бюджетните серии. V max е с 0,3% карбон и,   е Daido 1K6 /AUS 6A/ - 0,6% въглерод.
4. Предполагам че когато питаш за Цвилинг, имаш в предвид също бюджетните серии. Каквото казах за Шун важи с пълна сила и за Цвилинг.  И двете марки са с високо качество на изработката и финишът. С добра ергономия. С еднаква дебелина на клина - 2мм, еднакъв ъгъл на заточване 15 градуса.   И двата са сравнително по-мекички ножове. И двете фирми обявяват високи цени, но се случват и намаления.
Разликите със Шун са:  Западен стил дръжка, метален болстер, по-тежички, стомана criodur,  57-59 HRc, 

Най тъмно е под лампата

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • Reputation Power: 10
  • Santoku няма влияние.
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #4 -: 08 Януари, 2019, 10:46:54 »
Сантокуто ми е изключително удобно, Повечето шефски ножове са около 10см по дълги и на малка дъска обикновено нямаш къде да го опреш.
Със сантоку тоя проблем го няма, защото за повечето неща е кълцане а не рязане. Дебата има хем по късо острие от шефския, хем пак има острия връх.

А нож понякога си трябва втори. Особено ако готвим с жената. А не върви да режеш месо и веднага зеленчуци за салата например. Аз понякога снимам клип
докато готвя и като бързаш няма много време да мия ножа. Ползвам един шефски на берлингер но е гола вода. Затъпява се от въздуха и седи остър 2 седмици.
острието е доста меко и става на фафла. Иначе основно ползвам само Цвилинга.

Та затова се чудя дали да си взема деба или още един сантоку, или да си взема една голяма дъска и шефски нож.
Но за сега клоня основно към Уасаби сереията. За да не спя на пода, иначе тоя дето гледах хем дамаска стомана, хем красив, хем остър, хем лесно се точил...
Ама си е едни 300лв, нали сравнено с Уасабито...

Неактивен ViktorKitov

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 363
  • Reputation Power: 990
  • ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!ViktorKitov има голям потенциал!
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #5 -: 08 Януари, 2019, 11:31:27 »
Между другото може да поглеждаш и тази тема: https://bladeforum.bg/index.php/topic,4744.75.html

Според мен колегата изработва доста интересни кухненски ножове (С добра стомана на приемлива цена).

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • Reputation Power: 10
  • Santoku няма влияние.
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #6 -: 08 Януари, 2019, 21:01:19 »
След 3 дена нонстоп ровене из форуми останах без очи, и сън... последно се спрях на
https://chunche-bg.com/kitchen%20knives/seki-magoroku-red/kai-mgr-0165n-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B6-nakiri
https://chunche-bg.com/kitchen%20knives/seki-magoroku-red/kai-mgr-0200c-%D0%BD%D0%BE%D0%B6-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%87

Понеже погледа на жената се смени от  "Ще спиш на пода" до "ще спиш на дивана" ... компромисно е по добър вариант.
Спирам да гледам за да не си харесам нещо още по скъпо...

Неактивен Pana

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • Reputation Power: 10
  • Pana няма влияние.
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #7 -: 09 Януари, 2019, 16:51:55 »
Аз имам kai-6715c-нож-на-главния-готвач и сантокото и ги намирам за много удобни. Лесно се точат и прилично запазват работна острота. Мисля, за цената си са ОК. Понеже казваш, че ти трябва втори нож(а не примерно десети), според мен ще сбъркаш с найкирито. Не, че е лошо, но не е универсално като другите два модела, на които си се спрял.

Неактивен Me4ka

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 537
  • Reputation Power: 4866
  • Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!Me4ka внушава благоговение!
  • ursus cosmatos
Избор на нож Сантоку
« Отговор #8 -: 09 Януари, 2019, 17:01:41 »
според мен ще сбъркаш с найкирито. Не, че е лошо, но не е универсално като другите два модела, на които си се спрял.

Подкрепям.
Къде тръгна в началото да търсиш остър връх, шефски нож, заместник, втори под ръка....и как попадна на този....?!
Според мен, въпреки ме парите и желанието са си твои - "спането на дивана" не е за предпочитане.
Дремни на пода за няколко дни и после няма да съжаляваш.

Неактивен azsamsiaz

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 1
  • Reputation Power: 10
  • azsamsiaz няма влияние.
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #9 -: 09 Януари, 2019, 19:38:34 »
Между другото може да поглеждаш и тази тема: https://bladeforum.bg/index.php/topic,4744.75.html

Според мен колегата изработва доста интересни кухненски ножове (С добра стомана на приемлива цена).

Абсолютно съм съгласен с теб имам 3 готварски ножа от него и в момента ми изработва - 4-ти и съм много доволен!

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 14
  • Reputation Power: 11
  • nikodraiv няма влияние.
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #10 -: 09 Януари, 2019, 23:27:14 »
[Понеже погледа на жената се смени от  "Ще спиш на пода" до "ще спиш на дивана" ... компромисно е по добър вариант.
Спирам да гледам за да не си харесам нещо още по скъпо.../quote]


Здравей Сантоку. След като ти мине предстартовата треска за закупуването на ножа, ще започнеш да преодоляваш психологическата граница от 100,200,300 лв и нагоре и тогава изборът ти ще е по-лесен, защото мерак се гаси с пари.

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • Reputation Power: 10
  • Santoku няма влияние.
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #11 -: 10 Януари, 2019, 00:43:51 »
Ме4ка, Pana,  единия дето съм линкнал е точно шефския, с острия връх. Ще взема и двата. (два линка са)

Неактивен nobody

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 16
  • Reputation Power: 12
  • nobody няма влияние.
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #12 -: 18 Януари, 2019, 12:11:56 »
Ме4ка, Pana,  единия дето съм линкнал е точно шефския, с острия връх. Ще взема и двата. (два линка са)
Имай предвид, че това накири е едностранно заточено... Т.е. има значение за лява/дясна ръка.
Накирито от бюджетната им серия (Wasabi Black) си е стандартно и двустранно заточено. :nabira:

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice