Автор Тема: Избор на нож Сантоку  (Прочетена 4122 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« -: 07 Януари, 2019, 22:51:36 »
Здравейте, пичуйе

Имам скромно хоби блогче за готвене и от около 2 години готвя активно. Преди ползвах какъвто нож се търкаля в кухнята
но в последствие си взех по препоръка на познати един комплект ножове на Берлингер дето станаха на фафла за нула време.
И един случаен ден се озовах в Метро по време на Цвилинг промоцията. И оп, сантоку нож за 40лв, намален от 140. Последваха
едни дълги месеци на безумно и мъчително събиране на точки, въпреки че редовно пазарувам там. И един хубав ден, 2 дни преди
края на промоцията, ножа стана мой. С радост се прибрах, отворих нета та погледна ревюта (що постфактум, ли? незнам!). Негативи
пумия, хляб, храна, плюнки. Един хубав коментар нямаше. И се почуствах леко пре... така де... Обаче и до ден днешен, има нема
няколко месеца, ножа не е мръднал. Ползвам го ежедневно, за всичко - рязане, кълцане, къртене, копане (все в храна) и ножа си
върши чудесна работа. Обаче се случва да ми потрябва и друг нож. И се засилих да си купувам Кай Шун Про Деба... не че ги нямам
парите, но жената ме изгледа на "ще спиш на пода" и реших че май още ми е рано да се изхвърлям толкова по стената, и се загледах в
Кай Уасаби Блек , за който чета добри отзиви, че и много добри. Обаче...
В някой сайтове го пише произведен в Япония а в други произведен в Америка... къде всъщтност?
Нещо в тоя рейндж друго да препоръчате? За предпочитане е сантоку или деба? В кран случай шеф (много са ми големи за малка дъска примерно)
Действително ли е толкова зле Цвилинга или има някаква недолюбванка към марката конкретно?
Не разбирам много, та ще ме прощавате ако пиша на магарешки...
Благодаря

Неактивен erosennin

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 186
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #1 -: 08 Януари, 2019, 07:05:19 »
За мен по-важно е да го ползваш с кеф, да ти върши работа и да можеш да го точиш, марката надали има особено значение.

Имаме си тема за Wasabi Black https://bladeforum.bg/index.php/topic,6654.0.html
Колегите са останали с доста добри впечатления, сега като гледам, намирам една единставена разлика, вносителя обявява една идея по-ниска твърдост 56, явно когато е правено ревюто е била 58, или сега са обновили информацията/серията.
Deba, не е ли повече за по-груби дейности?
Аз съм хвърлил око на Magoroku Red Santoku, спира ме само това, да не се прибера вкъщи и да видя, че с него е рязано в тава/чиния или по кости.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #2 -: 08 Януари, 2019, 08:08:02 »
По спомени, разликите между двата ножа/магароки и уасаби/ са дръжка, дължината на клина и цената.
Разликата в дръжката е материала и е малко по-дълга.
Разликата в дължината е 1см.
Цената на магарокито май надвишаваше 100лв.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 701
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #3 -: 08 Януари, 2019, 09:46:00 »
Имам и Шун и Цвилинг
1. Единственият проблем на Шун е че са много надценени ножове именно като цена. В твоя случай за 40 лв си е ОК. Лошите мнения за марката са свързани най-вече именно с цената и твърдостта на която закаляват. По-мекички ги правят ножовете, а пък щърбенето на тяхната / на Шун и Кай/ VG10 хвърли сянка върху тази стомана въобще.
Иначе като ергономия Шун са едни от най-удобните ножове с които съм работил, сглобката и финиша също са на ниво, ...
2. Нали имаш вече едно сантоку защо ти е още едно. Дебата се ползва за филетиране на риба. Дебата би могла да работи и на друго месо, но не и като касапски нож. По-добре си вземи шефски нож.
3. Мисля че разликите в твърдостта са вследствие на различните стомани които се ползват от Шун в бюджетните серии. V max е с 0,3% карбон и,   е Daido 1K6 /AUS 6A/ - 0,6% въглерод.
4. Предполагам че когато питаш за Цвилинг, имаш в предвид също бюджетните серии. Каквото казах за Шун важи с пълна сила и за Цвилинг.  И двете марки са с високо качество на изработката и финишът. С добра ергономия. С еднаква дебелина на клина - 2мм, еднакъв ъгъл на заточване 15 градуса.   И двата са сравнително по-мекички ножове. И двете фирми обявяват високи цени, но се случват и намаления.
Разликите със Шун са:  Западен стил дръжка, метален болстер, по-тежички, стомана criodur,  57-59 HRc, 

Най тъмно е под лампата

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #4 -: 08 Януари, 2019, 10:46:54 »
Сантокуто ми е изключително удобно, Повечето шефски ножове са около 10см по дълги и на малка дъска обикновено нямаш къде да го опреш.
Със сантоку тоя проблем го няма, защото за повечето неща е кълцане а не рязане. Дебата има хем по късо острие от шефския, хем пак има острия връх.

А нож понякога си трябва втори. Особено ако готвим с жената. А не върви да режеш месо и веднага зеленчуци за салата например. Аз понякога снимам клип
докато готвя и като бързаш няма много време да мия ножа. Ползвам един шефски на берлингер но е гола вода. Затъпява се от въздуха и седи остър 2 седмици.
острието е доста меко и става на фафла. Иначе основно ползвам само Цвилинга.

Та затова се чудя дали да си взема деба или още един сантоку, или да си взема една голяма дъска и шефски нож.
Но за сега клоня основно към Уасаби сереията. За да не спя на пода, иначе тоя дето гледах хем дамаска стомана, хем красив, хем остър, хем лесно се точил...
Ама си е едни 300лв, нали сравнено с Уасабито...

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 528
  • Минерален ентусиаст
Избор на нож Сантоку
« Отговор #5 -: 08 Януари, 2019, 11:31:27 »
Между другото може да поглеждаш и тази тема: https://bladeforum.bg/index.php/topic,4744.75.html

Според мен колегата изработва доста интересни кухненски ножове (С добра стомана на приемлива цена).

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #6 -: 08 Януари, 2019, 21:01:19 »
След 3 дена нонстоп ровене из форуми останах без очи, и сън... последно се спрях на
https://chunche-bg.com/kitchen%20knives/seki-magoroku-red/kai-mgr-0165n-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B6-nakiri
https://chunche-bg.com/kitchen%20knives/seki-magoroku-red/kai-mgr-0200c-%D0%BD%D0%BE%D0%B6-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%87

Понеже погледа на жената се смени от  "Ще спиш на пода" до "ще спиш на дивана" ... компромисно е по добър вариант.
Спирам да гледам за да не си харесам нещо още по скъпо...

Неактивен Pana

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 5
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #7 -: 09 Януари, 2019, 16:51:55 »
Аз имам kai-6715c-нож-на-главния-готвач и сантокото и ги намирам за много удобни. Лесно се точат и прилично запазват работна острота. Мисля, за цената си са ОК. Понеже казваш, че ти трябва втори нож(а не примерно десети), според мен ще сбъркаш с найкирито. Не, че е лошо, но не е универсално като другите два модела, на които си се спрял.

Неактивен Me4ka

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 652
  • ursus cosmatos
Избор на нож Сантоку
« Отговор #8 -: 09 Януари, 2019, 17:01:41 »
според мен ще сбъркаш с найкирито. Не, че е лошо, но не е универсално като другите два модела, на които си се спрял.

Подкрепям.
Къде тръгна в началото да търсиш остър връх, шефски нож, заместник, втори под ръка....и как попадна на този....?!
Според мен, въпреки ме парите и желанието са си твои - "спането на дивана" не е за предпочитане.
Дремни на пода за няколко дни и после няма да съжаляваш.

Неактивен azsamsiaz

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 2
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #9 -: 09 Януари, 2019, 19:38:34 »
Между другото може да поглеждаш и тази тема: https://bladeforum.bg/index.php/topic,4744.75.html

Според мен колегата изработва доста интересни кухненски ножове (С добра стомана на приемлива цена).

Абсолютно съм съгласен с теб имам 3 готварски ножа от него и в момента ми изработва - 4-ти и съм много доволен!

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 44
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #10 -: 09 Януари, 2019, 23:27:14 »
[Понеже погледа на жената се смени от  "Ще спиш на пода" до "ще спиш на дивана" ... компромисно е по добър вариант.
Спирам да гледам за да не си харесам нещо още по скъпо.../quote]


Здравей Сантоку. След като ти мине предстартовата треска за закупуването на ножа, ще започнеш да преодоляваш психологическата граница от 100,200,300 лв и нагоре и тогава изборът ти ще е по-лесен, защото мерак се гаси с пари.

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #11 -: 10 Януари, 2019, 00:43:51 »
Ме4ка, Pana,  единия дето съм линкнал е точно шефския, с острия връх. Ще взема и двата. (два линка са)

Неактивен nobody

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 53
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #12 -: 18 Януари, 2019, 12:11:56 »
Ме4ка, Pana,  единия дето съм линкнал е точно шефския, с острия връх. Ще взема и двата. (два линка са)
Имай предвид, че това накири е едностранно заточено... Т.е. има значение за лява/дясна ръка.
Накирито от бюджетната им серия (Wasabi Black) си е стандартно и двустранно заточено. :nabira:

Неактивен Santoku

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 5
  • диагностициран
    • Look At The Thyme
Избор на нож Сантоку
« Отговор #13 -: 26 Януари, 2019, 00:51:35 »
nobody То на никирито май това точно му е хубавото че е едностранно заточено. Иначе знам че има значение за коя ръка е

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 701
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #14 -: 26 Януари, 2019, 11:07:35 »
 Накирито трябва да е с тънко /около 2мм/и широко /поне 45мм/ острие и да има достатъчна височина при чойла.  Рових се в нета и намерих дебелината на острието -2,8мм. За височината на острието не намерих нищо, но на снимката  ми изглежда като да е някъде към 30мм, /дано снимката да ме лъже и  да греша/. Най добре да попиташ търговеца каква е ширината.   Рязането  с накири е главно с директен натиск /пуш кътинг/. При такъв сравнително тесен  и дебел клин ще има момент на "цепене" при по-обемните зеленчуци. Второ няма да има достатъчно височина при чойла, така че пръстите ти да не удрят в дъската за рязане - ще трябва да режеш на ръба на масата. Трето едностранното заточване си иска време да му хванеш цаката. Ако не беше толкова дебело острието  това на снимката щеше да е "Усуба". Едностранната заточка и по-тясното острие благоприятстват беленето. Усубата  е нож за фино и декоративно рязане  с който можеш да обелиш ряпа или морков на много равномерно дебели, тънки и дълги лентички. Би могъл да режеш супер фино зеленчуци и и сурови или меки меса, но не е най-удобният и нож за кълцане на зеленчуци.
Ето ти едно видео където демото на "твоето накири" всъщност е друго накири - "Класик" и е двустранно заточено.
https://brusnekameny.cz/en/seki-magoroku-redwood-kai/192-kai-mgr-165n-redwood-nakiri-single-bevel-vegetable-knife-blade-length-165cm-4901601438949.html

     
Най тъмно е под лампата

Неактивен traktorist

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 60
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #15 -: 27 Януари, 2019, 07:37:18 »
От известно време тази марка не ми дава мира.Само цената да не беше такава  :)




Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 701
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #16 -: 27 Януари, 2019, 11:35:12 »
Имам Пети и Ко-Бунка от стомана SG2 на Шибата Котетсу. Ножовете са адски тънки, много леки и наистина много режат.
Ножовете от видеото са един от класическите примери в категорията  " Laser Gyuto".
Зная ги тези клипове, наскоро ги гледах. Нито ми харесват нито  одобрявам този тип   циркаджииски клипове. Още по-малко пък тези ножове и този майстор имат нужда от такава реклама. Това че един  нож е нарязал 2 домата и 5 зърна грозде нищо не означава, всеки достатъчно тънък и прилично наточен нож ще го направи. За кухненският нож е важно, да реже дълго и много, да е удобен... 
Ако се вземе в предвид че ножовете са произведени ръчно, от полу неръждаема прахова стомана и че са със сая, цените не са никак високи - ок. 270$ за 210 мм шеф и ок. 300$ за 240 мм. Има ги и в европейски сайтове и цифрите са пак такива но в Паунди.. 
Трябва да се обърне внимание обаче на височината на ножа в основата - 44 мм и ниското тегло 135 грама - има пети-та които са толкова. Ниското тегло, малката височина и нежният режещ ръб правят тези ножове леко специфичен за употреба, и изискват известен опит за да се насладиш на качествата им. Аз лично ползвам моите основно за рязане "от ръка" както и за много фино рязане на зеленчуци. Няма никакъв проблем да си нарежеш с тези ножове, домати, краставици, картофи без да ги слагаш на дъската. Още не съм ги заточвал, но се опасявам че няма да е много забавно. Доколкото мога да преценя оригиналната заточка е конвекс с микроскос. Мисля да им спретна кратко представяне на майстора и моите ножове, но ще е след заточването, че да е по-пълно.
Най тъмно е под лампата

Неактивен traktorist

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 60
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #17 -: 10 Февруари, 2019, 10:05:40 »
Някои ползват сантоку и за това.


Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 701
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #18 -: 10 Февруари, 2019, 11:32:10 »
Живеем във време в което всеки майстор или производител си кръщава произведеният от него нож и казва за какво е предназначен както си иска. Често в един нож се смесват елементи от различни стилове и видове, за да възбуди интереса на разглезеният потребител на този преситен пазар.
Не че не може да го направиш това и със Santoku, но това от клипа е по-скоро  двустранно заточен Deba или Funayuki или дори Gyuto, но не е Santoku. Твърде дебел е на гърба, с твърде остър връх, а си има и коремче за да е Santoku. Santoku обикновено е с дебелина ок. 2мм, РР е равен и е с тъп нос. Въпреки че може да съществуват извращения и на тази тема.
Най тъмно е под лампата

Неактивен Чичо Коце

  • Чичо Коце
  • Прохождащ
  • **
  • Потребителско име: коце
  • Публикации: 13

Активен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1423
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Избор на нож Сантоку
« Отговор #20 -: 10 Февруари, 2019, 22:28:47 »
Одобрено - https://alexfish.bg/?website=main&language=bg&content=products_list&category_id=3f52dc0a-eb5f-e211-8392-00155d003e03
Много хубави цени! Дали ще са читави? Те повечето ги няма в наличност, ама.........!?!?!

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1313
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Избор на нож Сантоку
« Отговор #21 -: 16 Февруари, 2019, 11:02:35 »
Погледнах линка, но някой от ножовете с ниска цена ми се виждат откровени ментета и нищо общо с надписа:"Made in Japan"

Неактивен bullyboy

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 13
  • диагностициран
Избор на нож Сантоку
« Отговор #22 -: 16 Февруари, 2019, 13:05:46 »
Аз от ей тези съм много доволен, поръчвах ги от ибея bt-japan е селъра. Дойдоха си право вкъщи от японските пощи. И от hocho knife съм поръчвал и от там дойде без проблеми. Чакаш повечко но нямаш съмнения и най-вече цената е много по-добра защото често има намаления. Големия  ми се върза 100-на лева , а малкия мисля беше  около 20 $. Е има и много по скъпи както се писа, но за у дома ми вършат перфектна работа..

Изпратено от моят MIX 2 с помощта на Tapatalk


 

ArmsBG OlightBG Batteryservice