Автор Тема: Конвексно заточване  (Прочетена 6514 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен geraka

  • Общо събрание
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 272
  • Reputation Power: 64
  • geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!
  • диагностициран
Конвексно заточване
« -: 14 Декември, 2012, 10:52:06 »
  Колеги, споделяйте опит, за конвексно заточване, че нещо ми куца! На пръв поглед, уж правя всичко, както се полага, но нищо на се получава! Слагам шкурките върху мека повърхност, плъзгам острието без натиск, но...
 
п.п. Под шкурката слагам пад за мишка, но не е от старите...
« Последна редакция: 14 Декември, 2012, 10:56:49 от geraka »

Активен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1861
  • Reputation Power: 39
  • Punky работи за форума.Punky работи за форума.Punky работи за форума.
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Конвексно заточване
« Отговор #1 -: 14 Декември, 2012, 11:16:10 »
Аз съм си намерил два пада, мек и твърд, според зависи топорна заточка за лош инструмент или по - фина за ножче. То без натискане, няма как да стане, просто не трябва да е прекалено много !!!

Неактивен geraka

  • Общо събрание
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 272
  • Reputation Power: 64
  • geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #2 -: 14 Декември, 2012, 21:09:43 »

  Интересно, че А1 го заточвам по-добре от F1. Но ги заточвам до трудно бръснене...

Неактивен riboulovec

  • Младо куче
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1574
  • Reputation Power: 74
  • riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.
Конвексно заточване
« Отговор #3 -: 14 Декември, 2012, 23:26:20 »
Герак,аз брадвата я направих да бръсне,но върху пад от старите.Не знам кой е твърд и кой по мек,моя не е от меките ;D/получи се двусмислие случайно/.Но си трябва натиск според мен,може там да бъркаш?То зависи и от степента на затъпяване де.Лично за мен пък конвекса е най лесен,още не се осмелявам да точа и да спазвам ъгъл на вторичен скос,явно съм некадърен там.
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен geraka

  • Общо събрание
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 272
  • Reputation Power: 64
  • geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!geraka е изгряваща звезда!
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #4 -: 16 Декември, 2012, 14:32:12 »
Герак,аз брадвата я направих да бръсне,но върху пад от старите.Не знам кой е твърд и кой по мек,моя не е от меките ;D/получи се двусмислие случайно/.Но си трябва натиск според мен,може там да бъркаш?То зависи и от степента на затъпяване де.Лично за мен пък конвекса е най лесен,още не се осмелявам да точа и да спазвам ъгъл на вторичен скос,явно съм некадърен там.

 Може би, по-смело трябва да се действа... ;) Сега ще разбера ;)

Неактивен morbili

  • http://www.knivesbg.com/forum/
  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 11
  • Reputation Power: 1
  • morbili няма влияние.
  • хронично болен
Конвексно заточване
« Отговор #5 -: 28 Декември, 2012, 00:09:13 »
Няма значение дали е от старите.
Пада за мишката.
И на по-новите става идеално.
Не най-новите щот те са като хартия тънки ;D
Зависи от ръката.
"На скейтборд не можеш да внимаваш,мой човек"Едно хлапе

Неактивен Дидо82

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • Reputation Power: 1
  • Дидо82 няма влияние.
Конвексно заточване
« Отговор #6 -: 11 Ноември, 2013, 20:23:42 »
то ако няма натиск няма да се получи конвекс
не е важно от какво желязце е ножа а КОЛКО Е ОСТЪР

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 808
  • Reputation Power: 47
  • seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...
  • диагноза - жив селянин
Конвексно заточване
« Отговор #7 -: 11 Ноември, 2013, 21:20:19 »
За вас лъжа, за мен истина, но когато ми се наложи да конвексирам някакво острие и както казва бате Гого, ясно да се откроява границата между вторичния и основния скос, все едно, че е правен със са... машинизирано, използвам водни шкурки върху... стъкло. Дет се вика, джам прай, огледало става. ;D :D :D
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Becko

  • Войник на съдбата
  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: becko
  • Публикации: 291
  • Reputation Power: 10
  • Becko няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #8 -: 12 Ноември, 2013, 10:02:02 »
Герак,аз брадвата я направих да бръсне,но върху пад от старите.Не знам кой е твърд и кой по мек,моя не е от меките ;D/получи се двусмислие случайно/.Но си трябва натиск според мен,може там да бъркаш?То зависи и от степента на затъпяване де.Лично за мен пък конвекса е най лесен,още не се осмелявам да точа и да спазвам ъгъл на вторичен скос,явно съм некадърен там.

Аз ползвам мек пад залепен върху дъска за рязане (така хем мога конвекс, хем сканди, но сканди така и не съм заточвал). Конвексно заточване ползвам от момента, в който започнах да се интересувам по-задълбочено от стомани и видове заточване. Получи ми се от първия път на едно Ганзо 704. С някои стомани ми трябва повече време. Според мен има нужда от натиск :)
"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."
Хр. Ботев

Неактивен Звяра

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 153
  • Reputation Power: 8
  • Звяра няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #9 -: 15 Ноември, 2014, 21:22:58 »
Днес се бях разснимал и без да искам съм заснел видео по темата заточване на конвекс. Номера работи върху баркове, фолкнивени и др. подобни ножарски недоразумения  ;)


« Последна редакция: 01 Декември, 2014, 16:39:13 от Звяра »

Неактивен grisha

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1513
  • Reputation Power: 33
  • grisha работи за форума.grisha работи за форума.grisha работи за форума.
Конвексно заточване
« Отговор #10 -: 15 Ноември, 2014, 22:01:03 »
Много полезно видео.Браво :nabira:

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 871
  • Reputation Power: 19
  • Добри няма влияние.
  • често подпийнал
Конвексно заточване
« Отговор #11 -: 19 Ноември, 2014, 23:59:40 »
Днес се бях разснимал и без да искам съм заснел видео по темата заточване на конвекс. Номера работи върху баркове, фолкнивени и др. подобни ножарски недоразумения  ;)



Браво! 

Неактивен riboulovec

  • Младо куче
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1574
  • Reputation Power: 74
  • riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.riboulovec има силна воля.
Конвексно заточване
« Отговор #12 -: 20 Ноември, 2014, 00:46:40 »
Аз ползвам мек пад залепен върху дъска за рязане (така хем мога конвекс, хем сканди, но сканди така и не съм заточвал). Конвексно заточване ползвам от момента, в който започнах да се интересувам по-задълбочено от стомани и видове заточване. Получи ми се от първия път на едно Ганзо 704. С някои стомани ми трябва повече време. Според мен има нужда от натиск :)



Веско,няма как да точиш и конвекс и сканди на това.Само конвекс..Освен ако не я обърнеш... :) :nabira:


За вас лъжа, за мен истина, но когато ми се наложи да конвексирам някакво острие и както казва бате Гого, ясно да се откроява границата между вторичния и основния скос, все едно, че е правен със са... машинизирано, използвам водни шкурки върху... стъкло. Дет се вика, джам прай, огледало става. ;D :D :D

Тони,как може да има граница при пълен конвекс?При конвексиран режещ ръб,да.Но иначе говорим за различни неща.
« Последна редакция: 20 Ноември, 2014, 00:54:38 от riboulovec »
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен Огостенец

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 15
  • Reputation Power: 1
  • Огостенец няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #13 -: 06 Август, 2017, 19:23:53 »
Мойте си ги точа само на камъни с люлеене в китката.Строп от черен,после зелен компаунд.Става.

Активен gogotattoo

  • Горски
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1063
  • Reputation Power: 5
  • gogotattoo няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #14 -: 07 Март, 2018, 15:24:54 »
Да съживим тази стара тема, по повод питане в темата - https://bladeforum.bg/index.php/topic,6643.msg172919.html#new

Аслъ отдавна не съм се изказвал ;) , то конвексът се оказа една хубава работа, казано на ножарски диалект  :yahoo:

Нека други описват методите с шкурки и подложки за мишка, а аз ще покажа едни камичета, дето ги разнасям по сбирките.

Преди време, по стечение на обстоятелствата, направих за мене едно ножче от скрапа, и то е с половин конвекс - от другата страна е прав скос на нула. Половин-половин, ама конвекс :) За целта отрязах парчета от някои от камъните ми и направих по една дъга в тях - ама който има гриндер ;) голямото ми колело е 10" сиреч 25 см - това е дъгата; въпросът с прахоляка, твърдостта на камъните и пр, и колко шкурки са изхабени - е друг въпрос; но имам  2-3 камъчета с тази дъга. Има и снимки - по тази дъга, с люлеещи се движения  и с малко практика става. Не питам тези дето коват якути каква им е дъгата, но при положение че гониш само режещия ръб - става за всички якути.

А за тези с гриндерите нещата са още по-лесни, защото отпуснатият колан заема формата на дъгата ипр., но и тука има тояги - трябва ниска скорост на лента и пр. и тука не става с щракане на пръсти.

Те ги иснимките :)




Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен AlexUnder

  • Hekara
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 81
  • Reputation Power: 17
  • AlexUnder няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #15 -: 07 Март, 2018, 15:37:15 »
Да съживим тази стара тема, по повод питане в темата - https://bladeforum.bg/index.php/topic,6643.msg172919.html#new

Благодаря на gogotattoo за помощта! Информацията е много ценна! *palec*


Неактивен AlexUnder

  • Hekara
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 81
  • Reputation Power: 17
  • AlexUnder няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #16 -: 07 Март, 2018, 15:43:35 »
Да попитам, ако режещият ръб не е много захабен с какъв грид започвате за да върнете ряза и после с какво довършвате? Така интуитивно бих предположил ,че се започва с 800 1200 2000( водни шкурки).
Спорд Вас водните шкурки ли са най-добри за целта ни?
Благодаря  предварително !

Неактивен bvenkov

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 23
  • Reputation Power: 1
  • bvenkov няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #17 -: 07 Март, 2018, 17:03:09 »
Здравейте, ето един метод при който се ползват шкурки върху кожа и дървена подложка. Не съм го изпробвал лично но ми се струва доста подходящ за домашни условия.

Неактивен nomad

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 377
  • Reputation Power: 11
  • nomad няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #18 -: 07 Март, 2018, 17:06:53 »
Някои, подържат перфектен конвекс на равен камък.
Конвексните скосове, са съществували доста преди да се появят шкурките.
Друг фактор е, че преди,  не са имали силициев карбид на прах или диамантени пластини, за да подържат камъните равни. Повечето камъни са били издълбани, това е естествена предпоставка за конвексиране на скоса.
Преди време, бях попаднал на снимки на ножовете на експедицията на полярният изследовател Амундсен. Сканди скосовете, очевадно бяха силно конвексирани. Вярвам, че в миналото, повечето сканди скосове( а и не само скандинавските)  са били повече или по-малко конвексирани, следствие на начина на заточване(неравни камъни).

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 808
  • Reputation Power: 47
  • seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...
  • диагноза - жив селянин
Конвексно заточване
« Отговор #19 -: 07 Март, 2018, 17:22:06 »
Конвексът се получава много добре на равна повърхност, чрез съзнателното или несъзнателното движение на китката. Имам предвид съзнателно или несъзнателно (може и да се каже, грешка на ръката) променяне на ъгъла, под който се прекарва острието всеки път.
Аз лично не бих се занимавал да търкам върху шкурка на мека подложка. Меката подложка според мен пречи да се контролира конвекса, а и така шкурката отнема много малко материал. Друго е, когато шкурката лежи на твърда и равна повърхност.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен bully

  • просто човек
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1172
  • Reputation Power: 30
  • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #20 -: 08 Март, 2018, 07:21:04 »
Демек неправилна техника на ръката в съчетание с неподдържан абразив, освен ако не се цели нарочно. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 808
  • Reputation Power: 47
  • seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...seiko някой ден ще бъде някой...
  • диагноза - жив селянин
Конвексно заточване
« Отговор #21 -: 08 Март, 2018, 07:30:06 »
Демек неправилна техника на ръката в съчетание с неподдържан абразив, освен ако не се цели нарочно. ;)

Ъ, аз още и още не мога да си оправя техниката на ръцете, затова абсолютно всичките ми ножове са или с фул конвекс или с конвексиран вторичен скос, ама ми хареса и продължавам, да си ги правя така .  :D
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен bully

  • просто човек
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1172
  • Reputation Power: 30
  • bully работи за форума.bully работи за форума.bully работи за форума.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #22 -: 08 Март, 2018, 08:31:25 »
Тази тема е доста постна откъм разяснения и нагледни описания какво същност представлява конвекса, за което вина имам и аз. Българският превод заточване с "бузи" колкото и тъпо да звучи все пак на по разбираем език обяснява  същността отколкото английският термин convex.Съвсем схематично и колкото е възможно нагледно по въпроса ще се опитам чисто теоретично да допълня темата.
1.Сравнение на видовете скосове и заточване
Отляво - плосък скос, V-образна заточка.
В средата - плосък скос, завършващ с конвекс
Отдясно - пълен конвекс /от гърба на ножа до острието / .
С червен цвят е отбелязана само тази част отстрието която е с конвексен скос или конвексна заточка .

2.Триене при конвексната и  V-образната заточка.
A - конвексна заточка
B - V-образна заточка
1. Черният цвят  обозначава повърхността на острието .
2. Червен и жълт -  материалът който се реже .
3. Жълт цвят - областта, в която се създава триене между острието и материала.

3.Заточване на твърда повърхност

Стрелката посочва посоката на движение.
1. Черният профил - начално положение.
2. Пунктираният профил - движението и траекторията която описва острието.
3. Червеният профил - крайното положение.

3.Поддържане остротата на ножа на мека повърхност, строп

Със стрелка  е обозначено посоката на  движение. Абразивът повтаря, т.е. изцяло приема профила на острието.
4.Резултат след многократно заточване и сравнение при единия и другия скос.
Отляво острие с плосък скос и V-образна заточка, отдясно - с пълен конвексен скос.
С черен цвят е обозначена първоначалната  форма на острието, с червен  - след многократно заточване.

Има много още да се пише и разисква по въпроса, но ще продължа да допълвам когато имам време.Това е най-елементарно и в резюме схематично обяснение.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Активен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 112
  • Reputation Power: 2
  • lubitel няма влияние.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #23 -: 08 Март, 2018, 19:16:03 »
С последната картинка не съм много съгласен, дори и да е изначално пълен конвекс острието, никой не точи по цялата ширина на конвекс, по-скоро би се превърнало в "по-бузест" конвекс. Някой беше писал преди време, че няма как при заточването да не се получи конвекс, което не е вярно разбира се. Но при условие, че камъка не е абсолютно прав, няма как и да не се случи конвекса. Затова много от професионалните точилари на изток подравняват камъните си преди всяко заточване, за нашите географски дължини това не се спазва изобщо, което пък от своя страна си има и положителните страни, понеже нашите ловни ножове и др. разни, обикновено нямат голяма повърхност с плосък скос. Дори и длетата съм виждал да конвексират майсторите ни. За доказателство също, се сещам че не съм намирал стар, па макар и бръснарски камък по нашите земи, който да е бил подравнен, всички за изядени от използване и така си карат. Сещам се, че и в Гърция, където съм виждал стари хора да точат месарски ножове и сатъри, си точеха на поизядени камъни.
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Активен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1861
  • Reputation Power: 39
  • Punky работи за форума.Punky работи за форума.Punky работи за форума.
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Конвексно заточване
« Отговор #24 -: 08 Март, 2018, 20:00:33 »
За в насояще, притежавам и използвам два ножа с конвекс. Единият е голям нож, с 40см. острие. Тъй, като е голям туч и се ползва за задачки присъщи на брадва, използва по - бузест конвекс ! Заточвам го със шкурки, на подложка за мишка, като имам две подложки и за този използвам по - меката !!! Точа си го от груби до фини шкурки, а за финал го тръквам на стропа по 3 - 4 пъти ! Другият нож е малък, с около 7см. острие. При него използвам предимно строп, като пастите ми са две, средна и фина !!! Преди време, когато се наложи да се заточва по - сериозно, използвах подложка(по - твърдата) със шкурки, но от доста време спрях да ги ползвам !!! Сега, като видя, че конвекса почва да става по - бузест или просто се налага по сериозно точене, по други причини, започнах да ползвам камък. Заточвам, като за прав скос(без люляне в китката). Гледам ъгъла да е такъв, че като опра ножа в камъка върха на режещия ръб да е във въздуха, но съвсем малко, едвам да се отлепя ! Стържа до като се появи косъмче и обръщам от другата страна. След изстъргването на двете страни, започвам да го влача по - стропа. Първо на средната, после на фината, което отново оформя конвекса при РР. Така си поддържам мъника с прилично фин конвекс !!!

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice