Автор Тема: Конвексно заточване  (Прочетена 7738 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1207
  • Reputation Power: 5165
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #25 -: 09 Март, 2018, 10:15:33 »
С последната картинка не съм много съгласен, дори и да е изначално пълен конвекс острието, никой не точи по цялата ширина на конвекс, по-скоро би се превърнало в "по-бузест" конвекс. Някой беше писал преди време, че няма как при заточването да не се получи конвекс, което не е вярно разбира се. Но при условие, че камъка не е абсолютно прав, няма как и да не се случи конвекса............................................
Схемата е условно вярна и ще бъде 100% вярна само ако се точи по цялата ширина на скоса /convex grind/, а не само участъка на острието, който е непосредствено над режещата част /convex bevel/  ;) Но това на практика означава, че обема на отнемане на стоманата ще нарастне неколкократно и поради тази причина забележката е основателна. Болшинството от потребителите на ножове се задоволяват единствено да заоблят прехода, границата между основния скос и  участъка на острието, който е непосредствено над режещата част до долу. В практически план това което се получава може би по-точно ще се онагледи по този начин.

От тук идва най-вероятно и възприетото сред хората разбиране, че конвексът е много устойчив на въздействия способ за заточване и заякчава острието.  ;) Разбира се малцината са хората, които си напъват мозъците да помислят, че конвекса може да се получи по различни начини, с различна кривина на радиуса и от там различен градус, върху твърда или мека повърхност, като те може да варират съществено, от там и крайния резултат. ;) А това, че по принцип масовият потребител не се интересува върху какво точи и какво качество в крайна сметка се получава е валидно не само за нашите ширини, а и за много други държави. Даже и по форумите ми се струва, че на повечето хора им е доста по-трудно да заточват ножове и въобще остриета с V-образен скос, отколкото конвекс и това е обяснимо най-малко с невъзможността за прецизно поддържане на ъгъла. ;)
Така или иначе и въпреки горната забележка конвексният скос и V-образен скос се износват по съвсем различен начин, но затова и за друго по темата по-нататък. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Grizzly

  • Любознателен тип
  • Член на сдружението
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 396
  • Reputation Power: 799
  • Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.Grizzly има силна воля.
  • диагностициран
Конвексно заточване - микроскос
« Отговор #26 -: 10 Септември, 2018, 10:19:41 »
Да раздвижа малко темата и да попитам какъв е вашия опит в създаването съзнателно на микроскос на вашите ножове с пълен конвекс на острието(а не само на режешия ръб) и правите ли го въобще?

Става дума за чисто нови ножове, които получаваме или купуваме обикновен с пълен конвекс, който завършва на "нула" в идеалния случай.

Има ли според вас предимства при създаването на такъв микроскос и как го поддържате, ако го правите разбира се?

Извинявам се предварително, ако някъде не използвам правилните термини.
Най-доброто предстои!

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 472
  • Reputation Power: 0
  • Combo изглежда не е желан тук.
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #27 -: 10 Септември, 2018, 11:40:20 »
Не съм го пробал това, но като се замисля умствено, не откривам особен смисъл от това.. Основният проблем на конвексното заточване са "бузите", а микро скоса не им влияе по никакъв начин на тях. От друга страна се замислям,  че няколко от най ползваните от мен ножове са с конвексно заточване и след заточването ги поддържам остри точейки и стропвайки  ги като "V" РР. Въобще манджа с грозде... Трябва да видя какво се е получило
Най тъмно е под лампата

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 460
  • Reputation Power: 2085
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Конвексно заточване
« Отговор #28 -: 10 Септември, 2018, 21:31:23 »
Експериментирал съм с няколко опинела, при които скоса е фин конвекс. С микроскос, получавам по-висока крайна острота, отколкото при заточване без микроскос. За мен идеята на микроскоса е, да е толкова малък, че да не се забелязва лесно с невъоръжено око, да е просто отблясък, видим под определен ъгъл. Когато микроскоса стане лесно забележим с просто око, вече не е микро и трябва да се премахне, чрез заточване на първоначалният ъгъл и после да се постави микроскос отново. В случая с пълния конвекс, след няколко поредни заточвания с микроскос, вече няма да е микро и трябва да се конвексира отново или на камък или с шкурка на основа, която поддава леко, обикновено става за няколко минути.

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice