Остри предмети > Кухненски ножове

K SABATIER Knives

(1/5) > >>

Косача:
Някой знае ли я тази фирма?Може би колегата Николов ще ни осветли по въпроса?Водят ги нещо като живи класици!

http://www.sabatier-k.com/

heykel_nikolov:
Ножовете Сабатие са с доста стара история!Попадна ми една руска книга,която бях купувал преди време и там има статия за тях с историята им!Основател на фирмата бил занаятчията Филип Сабатие,който правел предимно месарски ножове,който продавал по тържища и пазари!В последствие след голямото търсене на неговите изделия започнал да прави и ножове за готварска дейност.Фирмата която основал през далечната 1810 година нарекъл"Сабатие К".Ножовете sи правел естествено за врeмето си от въглеродна стомана!В последствие неговия син и наследник продължил традицията по правенето на ножове-Бон Сабатие.Неговите синове Габриел и Пиер основали фирмата"Братя Сабатие",но в последствие се разделили и започнали паралелно производство на ножове!Едните ножове продължили да се казват "Сабатие-К",а другите приели името"Сабатие-К Couronne".С течение на времето ножовете освен във Франция започнали да се продават и в съседните страни,а в последствие и в цяла Европа!В последните години освен от ковани остриета,ножовете се предлагат и от неръждаеми стомани.Някъде ми беше попаднала и информация,че е започнало и производство и в Китай,за по-голяма конкурентно способност на пазара на по-ниска цена!Разликите между френския готварски нож Сабатие и европейските готварски ножове(Предимно Германски) е във формата на гарда между дръжката и острието!По-тънкия и тесен гард е характерен за ножовете Сабатие.
Немски Шеф нож
Френски Сабатие шеф ножове

nervak:
ето ги моите...работя отдавна с тях...двата в ляво на долната снимка са...не точно Сабатиери..а копие...
Иначе много удобни и едни от най-ползваните...

magnus:
Французите имат един, да го наречем мултифункционален шефски нож, подобен на големия показан от Наско на тази снимка. На пръв поглед нормален си шеф, с разликата че около 1/3 от върха е много тънка и еластична.
Имам един нашенско производство с такъв връх, не съм задълбавал да търся каква им е идеята точно, но съм сигурен че е правен по французойски модел:




... иначе според мен широкото разпространение на този тип шефски ножове е ясна, Френската кухня е една от основните, от там и техниките и боравенето с инструменти.

heykel_nikolov:



http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/719388/Elephant-Sabatier-Kochmesser.htm
Гледах едни Сабатие в немския сайт събрат на Брисата от стомана 1.4116 немска стомана и дръжка от маслина!Цените не са много корави,но ...все пак!Може и да са правени и по Китай??Знае ли човек?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия