Автор Тема: Благотворителен конкурс "Български нож"  (Прочетена 4575 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hof

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 0
 • диагностициран
Здравейте!

За първи път пиша на този форум.
Искам да ви поканя да се присъедините към този конкурс.  Ако прицените, че тази покана е злостна реклама и вреди на форума ви, само ще помоля да помислите пак. Това, което искаме да направим, е извън границите на някаква глупава конкуренция. Ако приемете тази покана такава, каквато е - евала, ако пак не и я изтриете - здраве да е )

_____________________________________________________________________________________[size=150]Предизвикателство-2 Благотворителен конкурс "Български нож" [/size]

  Идеята е да се изработят ножове, които като ги погледнеш - да кажеш: „Това са Български ножове!”,  и изричайки  това  да изпиташ удоволствие и гордост.
 Българския нож не означава нож, който е абсолютно в каноните на привичното, не е идеята да направим  един  чувал еднакви кулаци.  Естествено че и кулаци и овчарски, ергенски ножове трябва задължително  да има, но искам да кажа, че може и да има различни други еклектични варинати.

  Освен масивни ножове естествено може да участвате и със сгъваеми ножове.

 Идеята е, осланяйки се и изучавайки нашето културно наследие,  да направим  крачка напред, или да затвърдим или възкресим старото качеств , както казах, най-важното в ножа да се распознае Българското.
 
 Под Българско културно наследие попадат естественно и традициите на народа ни отпреди признаването на Българската държава от Византия.

 След  като конкурса привърши, на форум knivesbg.com ще бъдат показани всичките конкурсни ножове във вид на снимков материал, придружен с данни и  обяснителни бележки за всеки конкретен нож. Освен това всеки автор ще обяви цена на произведението си, коята естестевно може да бъде променяна в процеса на търга  по желание на майстора.

 След това ще бъде обявен виртуален пазар, и всеки който пожелае, ще може да закупи ножа, напарвен специално за конкурса  „Български нож”.   
Спечелените пари от конкурсния нож   майстора обаче ги дарява за благотворителност.
Парите ще бъдат използвани за финансово подпомагане  на изучаване на традиционни български занаяти от „Децата на Евгени” както ние на майтап кръстихме, децата които обучава Евгени. Той е добре познат на мнозина Майстор гравьор и резбар от град Сопот, http://www.dimovengraving.com/  който с колегите си се опитва да заинтересува и да предаде на децата ни онова, което те самите са наследили и развивали с години.
Тук в тази тема има описанно по-подробно за „децата на Евгени” )
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=4366&start=30

 

 Конкурса ще се проведе от 04.02.2013 до 31.05.2013
 Това означава, че дотогава ще трябва ножа хем да бъде изработен, хем сниман, и снимките с описанието  да бъдат изпратени на емейл, който по-късно ще бъде предоставен в тази тема.

 На финала на конкурса ще поканим и жури. Ще гледаме то да бъде авторитено и да има представители както от България, така и от чужбина. 
  Първите три  места по оценка на журито ще бъдат наградени със специална грамота и някоя друга изненада.

Голямата награда ще я получат всички, и тя е Възможност за съпричастие към едно добро дело.

 Също така на всеки участник ще му бъде връчена Почетна грамота за участие.
 И най накрая ще се съберем на някой красиво място, каквито в България има много, ще пийнем , ще хапнем,  ще се похвалим .
Всички пояснения и възможни изменеуния ще бъдат публикувани в тази тема.
 Вие сте.

Неактивен ovit

 • Член на сдружението
 • Баш майсторите
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 196
 • диагностициран
 • Скайп: ovitoo
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #1 -: 07 Февруари, 2013, 11:05:35 »
Здравей Hof!
Не виждам нищо нередно в така отправената покана за участие поради това ,че ти си инициатор на тази идея.В този смисъл това е твое право и това е правилният начин.
Полемиката която се разрази беше принципна и неправилно свързвана с тази инициатива, но полезна относно развитието на форума и приключи с малко допълване на правилата така,че въпросът е приключен.
Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било."
       Оскар Уайлд.

highlander

 • Гост
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #2 -: 07 Февруари, 2013, 11:05:52 »
Колега благодаря от името на Блейдфорум за възможността всички желаещи да участват в конкурса. В правилата тук приемаме за коректна  публикация, ако:
  1.Инициатива от друг форум се обявява в Блейдфорум само от първоначалния си инициатор с отделна тема в Блейдфорум.(Следователно той трябва да има регистрация в Блейдфорум.По този начин ще се избегне и евентуално несъгласие на инициатора идеята му да се разгласява и в нашия форум,ако друг член иска да го направи).
   2.Всичко останало по тези въпроси  е  нерегламентирана реклама,т.е. спам.

В случая всичко е ок, за което благодарим.  *palec*

Неактивен Hof

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 0
 • диагностициран
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #3 -: 07 Февруари, 2013, 11:19:45 »
И аз ви Благодаря  :) Вижте нищо не пречи , тук да обсъждате и да си отворите тема за този Конкурс. Важното е накрая нещата да се дублират да имаме съпричастие и сговорност  . Както писах и на друго място:
"хубаво е да се дублира информацията и като почне пазара накрая , всичките ножове , от всичките форуми да бъдат представени навсякаде със еднаква информация. Това може да се реши на ниво- отговорници за конкурса на всеки един форум . Накрая да дублираме всичко. Да няма форумна  конкуренция , а сътрудничество във името на една и съща идея която да е приоритет, а не друго."

Boris Petrov

 • Гост
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #4 -: 07 Февруари, 2013, 12:42:26 »
И от мен едно Благодаря!
Хубаво е когато има съвместни инициативи и разбирателство!
Успех на всички желаещи да се включат в конкурса!
Поздрави!

пп. Извънредно нахално ли ще бъде, ако помолим да споделите темичката за конкурса и във фейсбук страницата си?

highlander

 • Гост
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #5 -: 07 Февруари, 2013, 12:50:08 »
И от мен едно Благодаря!
Хубаво е когато има съвместни инициативи и разбирателство!
Успех на всички желаещи да се включат в конкурса!
Поздрави!

пп. Извънредно нахално ли ще бъде, ако помолим да споделите темичката за конкурса и във фейсбук страницата си?

Там реда е същия като при форума.

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1224
 • диагностициран
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #6 -: 30 Май, 2013, 22:56:25 »
Тъй като се представих в другия форум, където е конкурса, представям се и тука - зер си имаме и тема. Ако някой друг оттука участва - нека се постне и тука.

След като много мислих   върху Българския нож ...., накрая се спрях на така наречения "грошлак", не ви лъжат асоциациите - идва от това, че е струвал един грош. Като го гледам и тва му е много, но поне е нещо автентично - достатъчно недодялано и никакво, че да е чисто българско  Копирах точните размери от едно истинско изкопано ръждясало с изгнила дръжка ножче - ето ми го и модела. Но оригиналчето е ковано, от някаква ръждавейка, има и канал за оттичане на кръвта, и рогова дръжка - моето е от шина, 4х13, и дръжка от биволски рог - съзнателно го направих малко недодялано, грубичко и пр., щото ако го бях облизал щеше да стане като Москвич с тасове от Мерцедес. По принцип тия ножета нямат кания, щото основно са ги ползвали в кухнята, макар че така заточеното острие може да върши и други задачи. И понеже принципът е олимпийски - да се участва, а и с оглед някой да се излъже да го купи - ще му направя дървена кания; е, нема да е от абанос, но ще я докарам поне на цвят. Те тва е - а истинското представяне на ножа ще направя когато почне официалното представяне в Конкурса.П.П. Цялото е дълго 25 см.

Два детайла от гардчето - явно е с цел да се цапа по-малко и лесно да се чисти от храна... Да, това са две пластинки и аз съм ги запоил с калай, както са правили едно време; освен това на кованото тангът беше изтънен - подозирам за икономия, но аз няма да изтънявам шината, та изтъних чирените, за да стане тоя странен силует - ама така е на оригинала. Те и снимки:
Това е една измислена канийка за грошлака, недодялана като него, сребърна украса тип - циганска и те така, но канията е с дървена вложка от орех  ...  Готов съм за конкурса :)Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен riboulovec

 • Младо куче
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1586
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #7 -: 30 Май, 2013, 23:25:15 »
Primum vivere, deinde philosophari,добре бре Гого *palec*.Аз лично много харесах ножчето още като го видях,без да знам за какво е,има нещо много първично в него.Не знам дали си личи на снимка.
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен Hof

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 0
 • диагностициран
Благотворителен конкурс "Български нож"
« Отговор #8 -: 19 Юни, 2013, 20:39:13 »
Здравейте отново . Искам да кажа че конкурса превърши и днес вече пуснахме ножовете на търг с наддаване . Благодаря на всички които взеха участие във това предезвикателството .
Тук може да се видят готовите ножове http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=5273
А тук е търга http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=5282

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice