Блейдфорум.БГ

Други => Спорт, туризъм, лов, риболов => Темата е започната от: bully в 08 Юли, 2012, 21:59:46

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 08 Юли, 2012, 21:59:46
Не знам дали и е в този раздел мястото, но ако не е и модераторите счетат за необходимо да я преместят.  ::) Въпреки че не сме форум за обувки или туризъм, мисля че практикуващите от нас това хоби ще им е интересно да разберат от първо лице единствено число нещо, което не се казва в магазините и по рекламите в сайтовете. :P
Съвсем накратко ще се опитам да изразя впечатленията си от предимствата и недостатъците на обувките, които имам или съм носил досега, а и продължавам да нося.

Обувки Grisport, модел DAKAR V.50, мембрана SYMPATEX, есен-зима; кожени изцяло. Повече от 3 години ги нося и са ползвани наистина доста интензивно в абсолютно всякакви метереологични условия: от сняг над височината им, през кал, дъжд и летен пек. Основният им недостатък са определено "дървените" подметки, които зверски се хлъзгат на мокра гладка скала и не са особенно еластични и огъваеми. Много бавно се раздвижиха, така че да станат по удобни за носене, но това е типично за всички изцяло кожени обувки. На Сабазий докато се изкача по гладката, мокра от дъжда скала ми се разказа играта. :'(   Без необходимите чорапи от съвременни влакна запарват краката в температури около и над 30 градуса. Но като цяло  с чиста съвест мога да твърдя, че са много здрави като изработка и материали. След каменистите терени на Рила единствените последици са драскотини и то  не много дълбоки на бомбето на лявата отпред  и  един леко стърчащ конец от един шев, въпреки че нямат старничен гумен  борд  ;) До момента не са пуснали грам вода от дъжд, роса или сняг, стоял съм с тях и в река неведнъж безпроблемно. Мисля, че има доста хляб в тях все още. Препоръчвам ги с горните забележки относно подметката, които биха  отпаднали тутакси, но с подметка Vibram при по новите модели на фирмата.
 (http://gunshop.vertex-bg.net/common/images/AJJQLODEX.jpg)

Къси трисезонни ходачки   Salomon Exit Sport GTX   (http://www.outdoorsmagic.com/news/images/exitsport02.jpg),(http://www.outdoorsmagic.com/news/images/exitsport03.jpg)
(http://www.outdoorsmagic.com/news/images/exitsport05.jpg)
(http://www.outdoorsmagic.com/news/images/exitsport04.jpg)
най вече за пролет, есен и лято на по лек и не толкова несечен терен. Този месец  направиха една година вярна служба, много удобни като цяло, абсолютно здрави и водонепропускливи до момента. GORE ТЕХ-а все още не е сдал багажа и се държи подобаващо.  ;D На тези обувки точно една седмица след закупуването им направих такъв тест на сбирката на Широка поляна миналата година, че да съм искал да ги поставя в по кофти условия едва ли щях да мога.  :D За няколко часа  върху ми се изсипа наистина пороен дъжд с градушка и мълнии, газих горска кал, абе въобще пълна програма ;) Буквално ги носих и зимата в града в доста обилен сняг и киша като кракато ми останаха сухи тотално. Но това не са зимни кундри с подходяща изолация и студът определено си се усеща през плата ако походиш по дълго, да се има впредвид за да не стават изненади. ;)  Естествено за това не са виновни обувките, а ползването им в неподходящи условия.  Защото те са с друго предназначение, което до момента изпълняват перфектно.  ;) Лятото в жегата с чорапи на Fuse с Coolmаx или на Lastingq, Bridgedale  почти не запарват , но с обикновенни памучни далеч не е така. ;)

Т.нар. фирмена подметка Contra Grip има малко по добро сцепление на гладки мраморни стъпала, мокри стълбища и камъни от подметката на горепосочените, но въпреки това все още не е  това което трябва за пълноценен туристически чепик. Туристическите модели на марката ползват т.нар. Mountain Contragrip, ма понеже не съм  я пробвал не мога да кажи има ли съществена разлика  между двата вида.  Ама тези късаци не са и предназначени за трекинг в истинския смисъл на думата.  ;) Ortholite стелките явно наистина са антибактериално покритие, щото след година време носене и досега не миришат почти ;D. Невероятно, но факт. Определено си струват 130-те лева, които дадох за тях и горещо препоръчвам за къси летни ходачки в града или по лек планински терен. Ще си купя пак обувки на тази фирма определено. ;)

Обувки Karrimor, модел Hot Rock  са първите обувки, които си купих от английския магазин за да видя дали ще ми паснат на краката и дали няма да има фалове при покупката. Е, убедих се в безпроблемността на  последните две неща, но не и в качествата на обувките. По ирония на съдбата обувките идеално ми легнаха на краката, не ми направиха никакви мазоли и подметката им ако и да е тънка и сравнително мека съвсем прилично "лепи" на скали и камъни. Макар че последните се усещат на стъпалото донякъде, не е фатално. Газих час и половина на мартенската сбирка с тях в сняг, не пропуснаха, пресичал съм за кратко поточета и рекички също безпроблемно.  ::) Да, обаче на четвъртото им обуване / цифром и словом / в една доста дъждовна планинска разходка с бай Васил май месец след два часа джапане в мократа гора зацвърчаха като сюнгери и вадеха мехурчета отвътре чак. ;) Мдаааа, това дето пише waterproof въобще не го вярвайте или поне не при всякакви обстоятелства ;) Всъщност аз не съм изненадан въобще ;) За 34 паунда, после намалени на 21 не съм очаквал никакви чудеса.  ;) Като цяло обаче наистина са ми доста удобни за продължително ходене, лекички са и могат да се ползват за не толкова влажни преходи, страничният борд не се надира лесно от камъните, което също ме зачуди но в никакъв случай не разчитайте на точно този модел, за да се приберете със сухи крака , собенно ако преди това в планината или гората е валяло обилно дъжд или сняг. Иначе са ми много удобни, за което не смея да си кривя душата.

(http://www.bigbenshop.bg/remote/supersize_lapni/18209490_l.jpg)

От три месеца за резерва на Саломона като къси летни ходачки  си купих тези Karrimor, модел Motion eVent (http://multimedia.kolko.bg/image/400x400/not-specified-karrimor-motion-event-mens-183314-bg-1141680.jpg?1323626679)
Да ви кажа по друга бира са от горните определено.  ;) Неслучайно струват и по скъпо, купих ги за 45 паунда, сега са намалени на   40 , но нито пени по долу.  ;) Още като ги взех им накиснах външния плат под чешмата здраво да видя ще пусне ли eVent- а и синтетичната тъкан. Е, поне до момента нямам никакви проблеми с водоустойчивостта и след час, два ходене в сутрешна роса също. Определено комплименти за подметката Vibram, много удобна като сцепление за ходене по неравен и скалист терен сух или мокър, никакви ядове за крачката ми след навъртяни вече няколко  похода и доста градско ходене. Не съм усетил сериозно запарване, така че да го определя като проблем, но когато нося  чорапите на чешката фирма lasting или Bridgedale, иначе си потят повечко. Както и  си искат спрей за обувки като прекалиш с ходенето в жегата.  :D Едната връзка загуби външната си намотка  в един участък  заради металните капси през които е прекарана , но това е единствения и дребен козметичен проблем с тях досега.  Един от страничните релефни фрагменти на подметката  се отлепи от основата  след ходенето до хижа Грънчар , но не се е скъсал, това са по скоро градски и за по лек терен, а не туристически обувки  явно На този етап не съжалявам за похарчените пари, но може би още е рано да направя сравнение пълно със саломонките ми. Стелките им обаче си искат сериозно пране след дълго ходене, е не са антибактериални определено ама за толкова пари нищо им поне засега :D Много лесно се подържат с четка и течаща вода. Определено ги харесвам заради удобството за краката ми, въпреки че като дизайн не са нищо особенно. ::)
(http://www.allweather.cz/img/auto/2/0/3699-1323190938-1.jpg)
Това е личното ми мнение за качествата след ползването на гореизборените марки и модели чепици. Държа да се знае, че не претендирам за експертни познания по въпроса или мнение  като  последна инстанция. Просто изразявам личните си впечатления, така като ги усещам по краката си в качеството на средностатистически потребител.
Тъй като ползвам обувки с мембраните SYMPATEX, eVent и GORE ТЕХ не от вчера определено не подкрепям мнението че първата запарвала повече от последната, а пък тя видиш ли дишала прекрасно даже и с обикновени чорапи. ДА ама НЕ, поне при гореизброените марки :P

Предстои продължение......................
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Божо в 08 Юли, 2012, 23:44:15
Chiruka Torkaz са моите чепици - вярно ми служат вече 4 или 5 години.Много съм доволен,нося ги през всички сезони и до сега не са ме подвели. С Гор Текс са,но не съм си купил специални чорапи - нещо,което трябва да направя,за да се възползвам максимално от възможностите на мембраната..

(http://media.snimka.bg/8454/023163992.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 08 Юли, 2012, 23:48:39
Тя на 5 години, мембраната вече има приличен задух, та новите чорапи с новите обуща. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Божо в 08 Юли, 2012, 23:54:17
Може и така да е.Чепиците обаче са здрави кучета и нямат ни най малко намерение да се предават,скоро не мисля да ги сменям.Пък и не съм кой знае колко сериозен турист - ползвам ги за всичко от преходи,риболов и разходки из полето/гората.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 09 Юли, 2012, 00:02:03
Не бре носи ги колкото изкарат със здраве, просто не разчитай много на мембраната и не търси скъпи чорапи. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Юли, 2012, 00:10:55
Аз високите Кариморки поради непригодност за туристическа служба ги подарих на баща ми, че той и без това  ще ги носи само в града, а пък аз си заръчах тези Brasher , модел Lithium XCR, че били лекички и вододържеливи според ползватели в нета. Пристигнаха  и днеска походих малко с тях след работа по една пътечка  за около час , а като им навьртя километраж ще допълня как се представят ::) Живи и здрави есента съм си нарекал един модел на Scarpa обаче. Стига вече евтини трисезонки. >:(
(http://s2.outdoorsmagic.com/uploads/images/productimage/8294.jpg)

Първото ми впечатление беше, че са  твърдички заради заради трислойния композит на подметката и т.нар. им конструкция narrow fit, демек подходящи са по издължено и тясно стъпало, а моето е по скоро широко и първочално като им стегнах много връзките получих усещане за здраво стягане на глезена, което въобще не ми се понрави. >:( При слизане надолу петата на десния ми крак опираше в системата за укрепване на глезена отзад, макар имат свободно място и не са тесни. Като поразхлабих връзките това усещане обаче тутакси изчезна. ::)
Тези  полимерни сиви на цвят линии са т.нар. Tri Fit технология, измислица на Brasher ::), чието предназначение е да укрепи лицевата част на обувката. Лицевата част  слой е от 1.6-1.8mm износоустойчив  велур  в комбинация с някакъв полиестер, приличащ на Кордура, укрепен с тези гореспоменати зигзагообразни панели.  От там като че ли се допълва  чувството за лека скованост на движението  първоначално като ги обуеш. Струват ми се осезаемо по подплатени от Каримора и Саломона. Мембраната е Gore-Tex XCR Technology или т.нар. Gore-Tex Ехtended Comfort Range. По данни на производителя този клас е по висок в сравнение със стандартния и води като последица след себе си по добра дишаемост на мембраната. Това предстои да разбера. Във всеки случай тези два дни докато малко разтъпквам обувките нарочно ги нося с обикновен дебел  памучен чорап, за да проверя достоверността на написаното от някой от колегите преди, че Gore Tex работи и не спарва даже без да се носят специализирани чорапи. След като събух тези чисто нови обувки установих за пореден път, че чорапите са леко влажни и то с видимо доказателство за това -петна при глезена и на пръстите, което въобще не ме изненада. Но краката ми не ги чувствах спарени, макар че не съм ходил на истински преход, което определено трябва да се отчете. Просто за пореден път го констатирах и то при друга марка и модел с такава мембрана. Ето защо заявявам, че горното твърдение е абсолютно несъстоятелно. .  ::)Ortholite са  стелките. От ползването на същата марка при обувките ми Salomon съм повече от доволен :D
(http://s2.outdoorsmagic.com/uploads/images/original/8295.jpg)
Частичен гумен борд отпред
(http://s2.outdoorsmagic.com/uploads/images/original/8292.jpg)
Тази по светло сивата част  е твърдия и по трудно огъващия се среден слой от трислойната подметка
(http://s2.outdoorsmagic.com/uploads/images/original/8293.jpg)
(http://lh3.ggpht.com/_HRnGDJ1bhXg/TADEzxTDmSI/AAAAAAAAAeE/V6rh2pdwQUI/IMAG06157.jpg)
Платката за укрепване на ахилеса, която поне за сега ми седи малко твърдичка, сравнително леки обувки наистина по данни на производителя 1266g (чифт, размер 9) Това са съвсем бегли първоначални впечатления от днешното съвсем кратко носене по пътеката и по стълбите, за да се отрошат по бързо. ;) Дано не ме разочароват, макар че ми струваха само 120 лева.
(http://www.livefortheoutdoors.com/upload/536941/images/DSC_0228.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 09 Юли, 2012, 20:37:26
Да ви представя зимните си кондури за планина.
Моделът е TRANGO S EVO, а марката е La Sportiva.
Перфектна обувка за зимни условия. Твърда подметка, на Vibram,  Cordura® с водоустойчив+ Flex Tec 2. Подплата: Gore-Tex. Стелка: 7 мм найлон. Тегло-1250 гр/чифта.
Технична зимна лека и топла обувка. Възможност за автоматични котки и снегоходки. Много добре се държат върху снега. Както всяка зимна туристическа обувка не е желателно да се ходи с нея по асфалт, щото е много твърда и скапва краката. Само за планина и много сняг.

(http://media.snimka.bg/9539/025332945.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/0767/027777892.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: geraka в 10 Юли, 2012, 09:38:21

  Аз пък съм доволен от сандалите, Karrimor K2. Леки и удобни... Васко знае, къде съм се катерил с тях, безпроблемно!

(http://prikachi.com/images/91/4998091i.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 10 Юли, 2012, 10:04:26
Колеги,

препоръчайте ми моля някакви летни туристически обувки, които мога да купя от магазините в София, а тъй като не съм страстен баирбудалист, да е нещо до около стотина лева?

Аз иначе ползвам едни отворени сандали на Каримор, които дойдоха с поръчка от СпортсДирект и съм много доволен, почти непрекъснато ги нося, доста качествени се оказаха, а с доставката излязоха някъде около 50 лЪвчета :)

Благодаря предварително.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 10 Юли, 2012, 10:15:33
Аз не съм чак толкова доволен от моите сандали на Karrimor, модел  Dominica Sport поради факта, че ремъците, въпреки че са доволно добре и дебело подплатени отдолу /особенно заключващия с катарамата/ първоначално ми  направиха ранички първо на левия, а след време и на десния крак. >:( В момента проблеми нямам с това при все че ги нося всеки ден.
(http://s1.olcso.hu/public/images/product/7/0/9/5/600x600_709589405.jpg)

Виж, подметката им от Vibram  определено  е стабилна и удобна даже и за ходене по пресечен терен. Нищо лошо не мога да кажа за нея.  ;) Като цяло не мога да ги окачествя като боклуци в никакъв случай, даже бих си позволил да кажа, че не са хич лоши за парите си / с горната сериозна забележка/, особенно ако ги купиш на разпродажба, но са далече от удобството на KEEN, които пък са много по тежки ;)

(http://images.karrimor.com/images/products/18404590_l_a1.jpg)

Виж от горепосочените ниски ходачки на Karrimor, моделMotion eVent съм напълно доволен като удобство за краката ми и в планината, и в града ;)

П.С. Задният пластмасов елемент -  U образна тип халка, на който е нанизан ремъкът за разхлабване с велкро отзад се счупи на левия сандал, но това може да се оправи със "свинска опашка". ! Иначе като оставим настрана тези кусури  след  пълна експлоатация това  лято, включително и малко по скали и камъни са здрави.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 10 Юли, 2012, 10:32:45
Моите са Antibes Leather:

(http://images.sportsdirect.com/images/products/18407105_l.jpg)

(http://images.sportsdirect.com/images/products/18407105_l_a1.jpg)

Яко носене от ден 1. Никакви мазоли или ранички по краката. Много приятно асистиране при ходене - даже усещам как се разпределя равномерно по крака силата при ходене по леко наклонен терен, явно има мислено в подметката ;)

Само че си мисля, че няма да са много подходящи за ходене, да кажем до Рилските езера. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 10 Юли, 2012, 10:36:58
Зависи колко те хапе главата отвътре. :D Преди сипея на Мръне водопад, който изкачваш за да спуснеш до  Заврачица с Васко срещнахме един луд чех, който носеше сандали от тези със синтетичните ремъци, обути  с чорапи и беше тръгнал от Долна Баня с цел да отиде до Мусала за един ден, така че........ :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 10 Юли, 2012, 10:53:08
Като се гледам в огледалото напоследък - все повече почва да ме хапе  ;D
Освен да ги тествам този уикенд (съпружеското тяло ми подари някакви ваучери за организирано ходене в група до Рилските езера), тъкмо ще имам и по-реални впечатления от качеството на сандалите в по-истински условия и ще споделя после. Явно няма да е екстремно ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 10 Юли, 2012, 11:03:17
Е с тези без проблем ще идеш и отвъд Рилските езера, но са много по тежки /350 -500 грама взависимост от модела /, за сметка на това далеч по стабилни и яки. Носил съм сандали на тази марка и като оставиш настрана теглото са си напълно туристически галоши.  ;)
(http://epicureancyclist.com/wp-content/uploads/2010/03/dsc_3267.jpg)
(http://farm4.static.flickr.com/3139/3286175855_8ccd7abd4f.jpg)
(http://farm5.static.flickr.com/4016/4338497182_68a467d024.jpg)

П.С.
Дамяне, виж сандалите на Scholl, по софийските магазини ги има. Васко е много доволен от неговите. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 10 Юли, 2012, 13:02:36
Eто ги моите, водят се Scholl SALALOM barna. Стелката е biomechanics
 и са много удобни. За пътуване, в града, или на селски туризъм, за море са идеални. Залепват за крака и изобщо не изморяват, а аз съм много капризен предвид плоскостъпието ми. В планината обаче нещата с чепиците са друга бира.  Не бих тръгнал с подобни сандали по ред причини ;)

(http://s1.olcso.hu/public/images/product/7/6/0/6/600x600_760648852.jpg)
(http://s1.olcso.hu/public/images/product/6/8/7/5/600x600_687570887.jpg)
(http://gyogyexpressz.com/shop_ordered/3826/shop_altpic/big/979745_altpic_6.jpg?time=1340719654)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 10 Юли, 2012, 13:15:47
За зимата ползвам тия. Дават ги до -40 , което незнам какво значи  ;D ,но иначе са много комфортни. Мембраната е на Норт Фейс,
(http://www.vermontgear.com/mm5/graphics/00000006/AQGQ_Y46_HERO_F10_RGB_1032x1200.jpg)
(http://www.shoes.com/ProductImages/shoes_iaec1216799.jpg)
(http://www.buckmans.com/cms/store/images/cart/large/tnfmslotwpbrns.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 10 Юли, 2012, 14:11:46
Ммммм, тез последните много ми допаднаха - много красиви! Само дето из нашия вилает няма къде да ги нося, че да си оправдаят инвестицията! ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 10 Юли, 2012, 15:16:20
Въпрос на приоритети. Винаги има, къде да се носят. А по отношение на инвестицияата, щом е за кеф, оправдания има много но пък 100% си на загуба...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Veliar-Uzbek в 10 Юли, 2012, 15:36:14
здравейте колеги! ползвам ето тия обуща, HIGH COLORADO
 материали , кожа някаква hightex мембрана и vibram подметка за скромните 135лв.
не мога да дам още реално мнени за качествата им защото ги ползвам от скоро   
(http://media.snimka.bg/s1/0611/027466757.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0611/027466759.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0611/027466760.jpg?r=0)
харесал съм си ето тия лекичките за разходки по сукаците, обаче не съм ползвал
продукти на тая марка, та някои ако е запознат и има лични наблюдения за марката
и по специално за обувките им
да сподели ще съм благодарен   :)
(http://en.verticoutdoor.com/media/catalog/product/cache/3/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/t/sticky-beast_black_281255_202.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 11 Юли, 2012, 11:27:57
Обувал съм само веднъж на краката си един модел на Garmont, Dragon tail се казва. Докато си търсих къси трекинг ходачки го пробвах и него, та ми направи впечатление на добре изработен и удобен чепик, но поради липсата на мембрана предпочетох Salomon /тези които съм качил по горе  в темата/. Страхувам се, че не съм го ползвал по пълната програма, за да мога да дам по обективно и обсновано мнение за марката и модела. ;)
(http://www.buybestprice.mensshoeonsale.com/images_products/Garmont-Mens-Dragontail-Lite-Approach-Shoe.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 11 Юли, 2012, 11:34:31
Тоя чепик е много добре изработен. Солиден и сравнително лек. Аз също се колебаех много дали да го взема, но имаше нещо, което ме смути докато го мерих. Просто не ми пасна на 100% като усещане и се разколебах. То е въпрос до крак-заспи ли ти още в магазина, значи това е обувката...;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Veliar-Uzbek в 11 Юли, 2012, 11:52:08
в магазина се спрях на Dragontail и Sticky Beast двата модела на Garmont които сме показали с  bully от първия намаха размера ми и неможах да го пробвам а Sticky Beast направо ми залепнаха, конфорт и лекота, това усетих докато се мотах из магазина с тях, а за ниска обувка ще мина и без мембрани, ще расчитам на чорапите  ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 11 Юли, 2012, 12:37:37
Да покажа и моите чепици :)

Малко инфо за обувките моделът е SALOMON "XTempo Mid GTX
За дъжд, роса, сняг и вообще мокро време, обувките са повече от добри  - никакво пропускане. Влага също не съм усетил, нося ги с обикновени чорапи.
Минуса е при подметките - пързалят се на дъжд и на сняг. Другият минус е че  не държат топло зимата, но да не забравяме все пак , че това е летен модел. Този минус е нормален за летните модели.
За лятото модела е идеален, държат се стабилно на неравни повърхности ( с изключение на мокро време както писах по-отгоре) - каменисти местности, а също и за градски условия. Не изморяват по никакъв начин при продължително ходене - никакви мазоли и т.н.
Интересното за този модел е че при стъпване, сякаш обувките те изтласкват напред, което се дължи на подметката.
(http://media.snimka.bg/s1/0775/027795028.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0775/027795035.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0775/027795036.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/0775/027795039.jpg?r=0)

тук още малко инфо за моделът http://www.sport-bittl.de/OutdoorBergsport/Bergschuhe-Herren/SALOMON-X-Tempo-Mid-GTX-Men::7525.html (http://www.sport-bittl.de/OutdoorBergsport/Bergschuhe-Herren/SALOMON-X-Tempo-Mid-GTX-Men::7525.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 11 Юли, 2012, 14:33:18
Мога ли да те помоля в поста ако не ти представлява особенна трудност да добавиш непосредствените си впечатления и   доволен ли си от обувките въобще. Как се държат при сняг, дъжд, роса, запарват ли в сухо и много топло време с обикновенни и/или специализирани чорапи. Подметката има ли добро сцепление и ако не на какви повърхности ;) Мисълта ми е тази тема да стане достоверен източник на информация от собствениците на съответната марка и модел обувки за реалното им качество, че ако тръгне евентуално някой да се оборудва да не го къпят с хладка вода продавачи и сайтове, а да е наясно повече или по малко  какво точно купупва.  ;) Предварително благодаря.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 11 Юли, 2012, 15:31:29
bully, оправено ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 11 Юли, 2012, 15:49:22
Мога ли да те помоля в поста ако не ти представлява особенна трудност да добавиш непосредствените си впечатления и   доволен ли си от обувките въобще. Как се държат при сняг, дъжд, роса, запарват ли в сухо и много топло време с обикновенни и/или специализирани чорапи. Подметката има ли добро сцепление и ако не на какви повърхности ;) Мисълта ми е тази тема да стане достоверен източник на информация от собствениците на съответната марка и модел обувки за реалното им качество, че ако тръгне евентуално някой да се оборудва да не го къпят с хладка вода продавачи и сайтове, а да е наясно повече или по малко  какво точно купупва.  ;) Предварително благодаря.

Мите, Саломон за мен имат само летни, в краен случай няколко модела трисезонки. на Гришата определено са летни. Аз имам няколко чифта от марката и съм много доволен, ще направя скоро ревюта. Подметката Контра грип на сняг си е шейна, така че зимата най-много в града.  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 11 Юли, 2012, 15:54:36
Мите, Саломон за мен имат само летни, в краен случай няколко модела трисезонки. на Гришата определено са летни. Аз имам няколко чифта от марката и съм много доволен, ще направя скоро ревюта. Подметката Контра грип на сняг си е шейна, така че зимата най-много в града.  ;)

Жоре, то и на моите пише при всякакви метеорологични  условия, ама нъцки ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 11 Юли, 2012, 16:03:06
Мите, Саломон за мен имат само летни, в краен случай няколко модела трисезонки. на Гришата определено са летни. Аз имам няколко чифта от марката и съм много доволен, ще направя скоро ревюта. Подметката Контра грип на сняг си е шейна, така че зимата най-много в града.  ;)
Знам бате Жоре, неслучайно съм го и написал изрично в моя първи пост, ама исках и други колеги да споделят впечатления, така че да стане пълно, всеобхватно и достоверно инфото. За което най благодарим на тебе, Гришата и писалите по темата по нагоре. ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: za6o в 17 Юли, 2012, 22:15:51
Тази зима и моят ред дойде да се сдобия с туристически обувки. Хванах пролетните намаления и се обзаведох с NorthFace Hedgehog Tall GTX XCR® III Boots (колко хай тех звучат всичките тези три буквени съкращения  ;D)
(http://eu.thenorthface.com/media/catalog/product/cache/2/image/375x440/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/A/T/ATRG_U85_0.jpg)
Трисезони се водят, но тъй като много пъти съм патил от гаранционното обслужване на българските магазини, си ги взех когато беше най-големият сняг и ги носих една седмица всеки ден. Цапах през преспите като малко дете постоянно, за да се убедя, че не пропускат т.к. можех да ги върна в рамките на 7 дни без да давам обяснение "защо" и да избегна гаранционното "обслужване". През тази зимна седмица се убедих, че не пропускат вода и че не са зимни  ;D. Без дебел шушон краката студуват  :)
Първият им по-сериозен тест беше такъв терен 3часа.
(https://lh5.googleusercontent.com/-Bqnj_asdly4/UAW0xBOXJaI/AAAAAAAABUc/ED3qLA17Qvo/s640/IMG_1597.JPG)
Справиха се отлично, краката ми бяха сухи, за разлика от панталоните ми.
Вторият им сериозен тест беше тази седмица хотел Мальовица до Страшното езеро и обратно. Този маршрут е с много разнообразен терен.
(https://lh3.googleusercontent.com/-XHmBEKpZLis/UAWwX8zSYpI/AAAAAAAABUI/El8jM6iVo18/s640/IMG_2704.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-tWn0dNIDZkE/UAWwSszeeTI/AAAAAAAABUA/HCU-pN9gZls/s640/IMG_2654.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-lURqjFW13xM/UAWwHu4-AFI/AAAAAAAABTw/aN6mTsbSqck/s512/northface.jpg)
Иглички от иглолистните дървета, влажни камъни, мокра трева, шума, кал и т.н. Перфектен терен за тест  :)
Няма да се впускам в подробности, само ще добавя, че през целият път не се подхлъзнах никъде! Също така осъзнах, че туристическата обувка задължително трябва да обхваща глезена.  :)
А това е финалният тест
(https://lh6.googleusercontent.com/-WsB-Ui6Yze0/UAWwIcT7OiI/AAAAAAAABT0/O5zr6UhvlJg/s912/northface1.jpg)
Изключително съм доволен от избора си. Не пропускат, определено "дишат" с подходящи чорапи, много добра подметка и сравнително леки - 470гр. едната.

ПС: Ако има регистриран търговец на нортфейс, да се свърже с мен, за да определим комисионата  ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: joy_boy в 30 Юли, 2012, 12:43:13
Зашо, а за цената какво ще кажеш? Кви пари са и от къде?
Аз това лято ще избутам криво ляво с моите Хай-Тек, но са определено за пенсия - ако и да не са им мръднали шевовете и не пускат през росните ливади или в сняг, то подметките им не издържаха - най-долния слой с грайферите взе да се отлепя.. лепнах го криво ляво, ама след ходенето из Балкана за седмица пак се разлепи на същите места (аз не се постарах при лепенето).. мисля си дали може да има връзка това, че ги нося нон-стоп и из града, тоест колкото и малко сняг да има из варна, съм ги носил по улиците из кишата и може от химиите и солта да са се прецакали.. абе изкараха ме доста години поне четири.. носене както казах зиме и лете из града като "махленски" чепици, по походчета сбирки риболови и тн., по рядко из върлия балкан.. въобще не съжалявам, че дадох тогаз 170 лв (при все че за пръв път купувах толкова скъпа за мен обувка). дори сега гледам че ги има намалени на 120 в същия магазин и чак си мисля пак дали да не си взема.. но мисля да кача малко нагоре и ще търся нещо около 300 лв. в тоя смисъл какво ще препоръчате за стабилна туристическа обувка, да е височка, предимно за лятото (зимата най много из града, пък ако верно може да се прецакват от химията дето размразяват с нея хич няма да ги нося зимата из града).
за сега се насочвам към нещо  такова (http://www.yakobg.com/bg/nachalo/details/2783/61/turisticheski-i-alpiyski-stoki/turisticheski-i-sportni-obuvki-sandali/visoki-turisticheski-obuvki/turisticheski-obuvki-hi-tec-cascadia-xcm-event--wpi)
но не държа да е пак хайтек, само държа да мога да го пробвамна живо, че по нета ме е страх да вземам обувки точно.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 30 Юли, 2012, 12:59:26
Като ще дадаваш до 300 лева моделът Nangpala  на Scarpa примерно. Това им е официалният представител за БГ  http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=33&p=259 (http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=33&p=259) . Не ти трябват евтини трисезонки със съмнително качество хич даже >:(  Питай патило. За тези с йонната маска на Hi tec съм чел доста противоречиви отзиви по форумите, но нямам реални впечатления от тях. ::)
(http://www.xcosports.com/img/products/4fa27ca1d1bb2Main.jpg)
Ето този модел Kinesis Lite  също е в този диапазон на цената и е много фЯшън.
(http://www.xcosports.com/img/products/4e30169fcae09kinesis.jpg)
Другото, което ми иде на акъл е Delta GTX ако евентуално решиш кожени , много як чепик
(http://www.xcosports.com/img/products/4f54cb5379247Delta_GTX_Main.jpg) . За истински планински обувки, а и за доказано качествена екипировка европейските марки са 3 с малки изключения за отделни артикули от други фирми - италианските Scarpa, La Sportiva, френската Millet. ;) От испанските Bestard, Boreal, от това което съм видял на карката на съфорумци Chiruca са с виско качество, но те по принцип не правят толкова туристически модели.  :) Като за летни туристически и градски ходачки  Salomon. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 30 Юли, 2012, 13:23:03
Бат Дидо, в диапазон до 300лв има доста добри предложения.
Аз лично бих се спрял на едно от следните:
http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2953&osCsid=c70700adfb81340ef5334e1ec1aa1017 (http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2953&osCsid=c70700adfb81340ef5334e1ec1aa1017)
http://deno.bg/product/641/aku-lioda-suede-gtx.html (http://deno.bg/product/641/aku-lioda-suede-gtx.html)
http://deno.bg/product/643/aku-la-stria-air-gtx.html (http://deno.bg/product/643/aku-la-stria-air-gtx.html)
http://deno.bg/product/448/aku-eiger.html (http://deno.bg/product/448/aku-eiger.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 30 Юли, 2012, 13:32:52
Бай Дидо ще си реши сам, но аз лично и днеска, и нощеска без колебание ще избера италианското производство  на Scarpa пред  пред румънското на Aku. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 30 Юли, 2012, 13:52:38
Бай Дидо ще си реши сам, но аз лично и днеска, и нощеска без колебание ще избера италианското производство  на Scarpa пред  пред румънското на Aku. ;)

А норт фейса? :) По принцип не отбирам от марки и производители ама Аку от доста време са ми на сърце - Ла стрия. При Диди ги има - гледах ги, въртях ги, ама пъсти финанси... А пък и тя сподели, че мъжът й е с такива и е супер доволен.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 30 Юли, 2012, 14:20:11
Аз също не съм познавач на материи, мембрани,  марки и производители и имам единствено впечатления от това, което съм носил на гърба и краката си най вече или което съм виждал на походи да носят моите приятели.  ;) Та колкото и да е спорно и относително всичко в смисъл, че на един човек и най скъпата туристическа обувка може да му е неудобна или просто да не му харесва като дизайн утвърдените марки служат за еталон в екипировката така или иначе. За North face какво да кажа освен, че са известни на първо място с арктическата си екипировка, там където запазването на тялото сухо и топло е въпрос на живот и смърт. ;) Те са по известни с висококачествените си якета за студ и спортни двуслойни  с мембрана или ламинати, пухени якета които са сериозни изолатори, тежат грамове, събират се в собствения си джоб и топлят яко, а не чак толкова с туристически обувки, макар че и там се справят подобаващо. ;) Но ако сравняваме въпросния модел, който си посочил и италианските, аз категорично бих избрал някои от горепосочените. Без да искам да налагам мнението си на никой разбира се. За AKU съм чувал положителни отзиви, но като човек е решил твърдо да дава такава сума  да е за нещо дето е по висок клас  ми е мисълта. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 30 Юли, 2012, 14:23:15
Scarpa, също се шият в Румъния но са с двайсет класи над Акуто, Дидо, щом си отделил 300 лева, не му мисли. Скарпа са твоите чепици. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: joy_boy в 30 Юли, 2012, 14:33:15
Благодаря за насоките, още не съм отделил парата, но щом съм се прежалил значи въпроса е на 80% сигурен :). знаете ли някъде във Варна въпросната марка дали се предлага та да видя на живо?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: za6o в 30 Юли, 2012, 16:05:43
Джой бой, не помня колко ги взимах, бяха на промоция и ме се върти в главата нещо около 250лв, а може и по-малко да са били.  :)
Аз също бях се хвърлил сериозно на скарпа, по препоръка на Жоро, доста се рових в нета и само добри отзиви. Звънях в магазина, но нямаха номера тогава, а аз друг магазин не можах да намеря да ги предлага.
Мерих едни Соломон, ама ми бяха супер неудобни, а норт фейса ми залепнаха за краката. Затова никога не бих си купил обувки от нета без да съм ги мерил
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 31 Юли, 2012, 11:45:13
Норт Фейса за 216 лв са много добро предложене.
Аз, от моите зимните съм супер доволен. Много ергономични, удобни, топли...
Иначе за Скарпата с две ръце. На Есен и аз ще скоча в едни ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 31 Юли, 2012, 13:12:17
Вие, май групово чакате да минат промоциите, да се вдигнат цените и точно тогава да купувате. :))))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 31 Юли, 2012, 14:26:41
Бате, ако не бях дал пари за обувки точно преди месец време и не ме беше досрамяло от самия мене си досега да съм си ги купил. :D Ми то кое по напред този месец панаталон, термобельо, дъждобран, полартеци, предстоят раница и щеки от не особенно евтините и въобще си е ................... :headbang: ;) А и модела който аз съм харесал не е намален до момента. Последните два обаче Kinesis Lite и  Delta GTX признавам си доста ме изкушиха дали да не запаля кънките до София  :blink: и право в магазина  да се забуча  с главата напред като неуправляем ракетен снаряд   :green:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 31 Юли, 2012, 14:52:51
Мите, бъзикам се, ама добре е да пазаруваме мъдро и да знаем кога какво да купуваме. На есен цените на зимните неща постепенно се покачват. До края на август се ослушвайте за промоции, след това нещата поскъпват. Летни неща се купуват зимата. Не ги забравяйте тези неща, защото понякога разликата в цените е по две. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Август, 2012, 15:06:41
Първоначални, но  непълни впечатления  по темата:  след  кратка  разходка от 10 км  до хижа "Грънчар" в августовския пек обувките на Brasher, модел Lithium GTX  въпреки че седят малко по твърди отколкото ми се иска не ми направиха никакви мазоли, нито ми стискаха неприятно   като за първо по дълго ходене в състояние out of the box.  ::) След 3 - 4 часа  ходене в жегата на Рила  краката  ми бяха доста топли от времето, но определено не бяха запарени, нито имаше петна от влага по чорапа или вътре в обувката при пипане с ръка. ;) Твърдата и сравнително дебела 3 слойна подметка много не се притеснява засега от острите рилски камъни, които пък не се усещат много от стъпалата.  Щеше ми се обаче като цяло обувките да са малко по меки и огъваеми, но е напълно възможно и да се раздвижат, това им е беше първото ходене. А и много туристи предпочитат по твърди обувки и подметки за камънака и сипеите, така че това си е строго индивидуално. Поради което и   нека да не бъда прекалено критичен. Въпреки че е твърде рано да правя категорични заключения щото сериозно ходене и денивелации не са видели все още се появиха първите по обективни признаци на надежда, че не са лоши кундри. :D Но ще походим, ще видим, все пак истинският критерий за качество са извървяните маршрути, терена  иснега, водата, калта и  камънака  който си прегазил :yaaa:
(https://lh5.googleusercontent.com/-Tg-qtQsS5a4/UB-QXCqdv3I/AAAAAAAAASY/019pigiHbbw/s800/%25D0%25A2%25D1%2580%25D0%25B5%25D1%2589%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25BA%2520011.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 06 Август, 2012, 20:44:24
Докато се почесвах и умувах за Скарпа, номера йок. Всичко е разпродадено, има само номера от женските модели и тук там за някой с ходила по - големи от калъф за цигулка. Прав е бай Жоро да ни поднася.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 07 Август, 2012, 00:02:19
..., има само номера от женските модели и тук там за някой с ходила по - големи от калъф за цигулка...
Някой музикант ще намаже ;)
Ние, другия път... :ohhoho:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: za6o в 07 Август, 2012, 08:56:44
Докато се почесвах и умувах за Скарпа, номера йок. Всичко е разпродадено, има само номера от женските модели и тук там за някой с ходила по - големи от калъф за цигулка. Прав е бай Жоро да ни поднася.
Като си търсих скарпа, звънях на всички възможни вносители, включително и на фирма която ги дава на едро.
Не обаче, още тогава имаха само женски модели и лапатари. Явно не зареждат от тези често.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: seiko в 08 Август, 2012, 09:40:08
За какви цени става въпрос с намалението на този Скарп?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 04 Септември, 2012, 20:58:22
Аз също съм с две ръце за СКАРПА, наистина изключителни обувки, особено високия им клас височинни обувки, който живот и здраве ще си купя за следващата зима ::)
А иначе днес си купих ето тази La Sportiva
(http://www.mountainsports.cc/files/564_trango_trek_micro_evo_-_red.jpg)

Невероятна обувка, несравнима с АКУ и дори обувките на Nord Face. В общи линии La Sportiva, SCARPA и Millet са водещите марки конкретно за обувки за планината и следователно всички нововъведения и технологии идват от тях.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Звяра в 04 Септември, 2012, 21:06:47
И аз да споделя мнение за мойте чипици - Чирука Беар. 4 пълни сезона като викач, през кал, сняг, сипеи, скали и т.н. гадости + носене по гората и полето през останалото време включително и през лятото. Много здрава обувка, но вече гортекса не работи, носенето с квито паднат чорапи, за което не знаех тогава, че не е препоръчително им такова мамата и към края на последния сезон си се мокрех съвсем изрядно. Имат съвсем лека наченка на разлепване, но аз лично съм потресен колко издържаха. Вероятно този сезон ще има други чепици, а тия още дълги години ще бъдат тормозени от баща ми. За толкова време съм падал, стъпвал съм накриво, газил съм реки, сняг, киша, и така и не пострадах сериозно. Много съм доволен от тях, но мисля следващия модел да бъде пак Чирука, но някой модел изцяло от кожа. Ще поживеем, ще видим.  ;)

(http://media.snimka.bg/4791/015837455.jpg?r=0)(http://media.snimka.bg/s1/0133/026510676.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/4730/015715305.jpg?r=0)(http://media.snimka.bg/4853/015961801.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 04 Септември, 2012, 21:40:15
Честит патък бате Митьо. От доста време те познавам и ме кефиш много, че си държиш на качеството и стила. Страхотно изглеждат *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 04 Септември, 2012, 21:52:57
Мерси Баце, заслугата за тоя чепик е на бат Жоро Хайлендъро, той ми отвори очетата ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 04 Септември, 2012, 22:23:53
Митак,честито страшни чепици, на това отгоре и с GORE-TEX мембрана *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: МИНЧО в 05 Септември, 2012, 09:29:59
На сина му взех обувки JACK WOLFSKIN, и всеки път, като се върне от Витоша, отзад и на пръстите има спукане плюски. Някаква идея как да се предотвратят тези поражения?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Септември, 2012, 09:42:09
Щом са вече раздвижени, а не са чисто нови  и пак се появяват тези проблеми май решението е само добре избрани нови.   ::) Въпреки че периода на раздвижване може и да им е по голям на някои модели, но не е добър признак определено.  >:(  Моите Brasher ми направиха също мазоли отпред след 5 дневно ходене по Рила , падна ми и един нокът, но все пак бяха нови, на едно леко ходене до Грънчар и 4 дневно въртяне на колело само, което си е нищо за раздвижването им. Надявам се, че след камъните на Мусала и целия Ибърско - Белмекенски дял на Източна Рила вече съм ги отрошил достатъчно :D, за да нямам за в бъдеще такива проблеми, но то ще си покаже при следващото качване на по остър баир.  ::) Ако не чинят  ще ги зачисля за градски  зимни, че и без това ще си купувам други живот и здраве. Но наистина са леки, което много ми хареса, а това е от значение когато почнеш да си влачиш краката след една седмица ходене по камъните. :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 05 Септември, 2012, 10:22:00
На сина му взех обувки JACK WOLFSKIN, и всеки път, като се върне от Витоша, отзад и на пръстите има спукане плюски. Някаква идея как да се предотвратят тези поражения?
Според мен оправяне няма.    :headbang:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 05 Септември, 2012, 10:25:13
Аз също съм с две ръце за СКАРПА, наистина изключителни обувки, особено високия им клас височинни обувки, който живот и здраве ще си купя за следващата зима ::)
А иначе днес си купих ето тази La Sportiva
(http://www.mountainsports.cc/files/564_trango_trek_micro_evo_-_red.jpg)

Невероятна обувка, несравнима с АКУ и дори обувките на Nord Face. В общи линии La Sportiva, SCARPA и Millet са водещите марки конкретно за обувки за планината и следователно всички нововъведения и технологии идват от тях.
Мите, честито.  Ако си ги мерил добре и са ти удобни, ще ти вършат страхотна работа.  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 05 Септември, 2012, 10:37:47
Бате МИНЧО, голям проблем е това с обувките. Аз също го имам, и след няколко смени на марки, стигнах до извода, че обувките са си на ред, краката ми са нещо претенциозни. Та брат, търсенето продължава. За пролетно есенния сезон съм го измислил. Краката ми се чувстват добре само в меки обувки тип маратонки и смятам да си взема едни Адидас тактикъл, виж за зимно ходене из баирите е проблема, че и за снегоходки трябва да стават. И явно ще се пробва Скарпа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 05 Септември, 2012, 14:26:33
Мите, честито.  Ако си ги мерил добре и са ти удобни, ще ти вършат страхотна работа.  ;)
С дебелия чорап седях към половин час, страхотни са просто, само СКАРПА-та дето ми хареса повече и са наполовина по-леки, ама струва двойно :headbang:, та ще е по-натам.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ovcharq в 23 Септември, 2012, 15:21:58
Наскоро и аз се сдобих с едни DAKAR na GriSport изкушен от намалението в sport depot. Днес направих едно тричасово преходче  да ги пробвам,теренът беше доста стръмен на места в по- голямата си част скалист от някъкъв хлъзгав и ронлив пясъчник,държаха се много добре.Като цяло останах много доволен,удобни  и надеждни обувки,качествено направени.Както каза колегата в първия пост с вибрамовата подметка,проблемът от по-старите модели е отстранен ,в кето се убедих лично.
• Технологична обувка

• SympaTex: защитна дишаща мембрана,

патентована специално от GriSport; 100%

водоустойчива; Предпазва от студ, запазва

топлината

• Материал Cordura: здрава и устойчива материя;

Отлично издръжливост от скъсване и пробиване

• Подметка: VIBRAM - износоустойчива,

анатомична и комфортна

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 23 Септември, 2012, 15:46:46
Имам същите папуци. По отношение на комфорта са относително ОК, но ако става въпрос за сравнително кратки преходи- няколкочасови  еднодневни и то по "отъпкани" пътеки.
За по- дълго ходене "дишаемостта" на мембраната е неадекватна. Пробвал съм ги с различни видве термо чорапи и не съм особено очарован.
Второ, за 4 дневния преход в Рила, подметката се отлепи. Нещо, което не говори в полза на папука.
Вибрама се държи чудесно и "залепва" много добре и на мокър камък, но при скалист терен велурът си понася своите поражения.
За мен това е туристическа обувка за РАЗХОДКА в планината, или по къра, но за стабилно ходене, особено в алпийската част по скалист терен за повече от два дни, не ги препоръчвам...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SVORD в 23 Септември, 2012, 16:04:57
С дебелия чорап седях към половин час, страхотни са просто, само СКАРПА-та дето ми хареса повече и са наполовина по-леки, ама струва двойно :headbang:, та ще е по-натам.

Това с обувките е голям проблем поради простата причина , че всеки крак е със строго индивидуална форма , а калъпите на всяка дори реномирана фирма-производител се броят на пръстите на едната ръка. Или с други думи казано - няма как да се избегне метода проба -грешка докато човек открие истината за себе си. Това с меренето в магазина с чорапите и т.н. не дава никаква гаранция , докато не ги пробваш на терен. САМО практическото ползване ти дава отговор на въпроса дали това са ТВОИТЕ обувки. В магазина може да ти изглеждат чудесни, по време на първото голямо изкачване  да ги усещаш невероятно удобни, а на слизане с 2000м денивелация да ти се отлепят няколо нокътя на краката.........Аз така изгорях с 320 лева. Благодарен съм , че от втория опит успях да налучкам вярната за мен комбинация и вече нямам никакви проблеми с ходовата част.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 23 Септември, 2012, 16:11:34
Това с обувките е голям проблем поради простата причина , че всеки крак е със строго индивидуална форма , а калъпите на всяка дори реномирана фирма-производител се броят на пръстите на едната ръка. Или с други думи казано - няма как да се избегне метода проба -грешка докато човек открие истината за себе си. Това с меренето в магазина с чорапите и т.н. не дава никаква гаранция , докато не ги пробваш на терен. САМО практическото ползване ти дава отговор на въпроса дали това са ТВОИТЕ обувки. В магазина може да ти изглеждат чудесни, по време на първото голямо изкачване  да ги усещаш невероятно удобни, а на слизане с 2000м денивелация да ти се отлепят няколо нокътя на краката.........Аз така изгорях с 320 лева. Благодарен съм , че от втория опит успях да налучкам вярната за мен комбинация и вече нямам никакви проблеми с ходовата част.
В общи линии, това е горчивата истина. Емпиризъм, съчетан със сексуални помисли към нечия мама ;)
Вероятността за джакпот от самото начало, не е никак висока. Поне при мен, нещата в повечето случаи стават по трудния начин  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SVORD в 23 Септември, 2012, 16:20:33
Емпиризъм, съчетан със сексуални помисли към нечия мама ;)


Точно ! :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Септември, 2012, 16:28:07
В момента си пререждам обущата за спорт туризъм и аутдор, та реших да ги щракна. ;)

(http://media.snimka.bg/s1/1141/028526657.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gogotattoo в 23 Септември, 2012, 16:33:42
Ти си един истински стонож!!!   :punk:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SVORD в 23 Септември, 2012, 16:43:25
В момента си пререждам обущата за спорт туризъм и аутдор, та реших да ги щракна. ;)


Каква е причината да си собственик на седем чифта ниски обувки ?Ползваш си ги и в градски условия, или на принципа на Мечо Пух  :) ?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Септември, 2012, 16:47:11
С два от тях ходя в София, другите са различни за всички видове спортове и дейности.
Плюс това 5 чифта са ниски другите 2 са междинки и си ходя градско зимата. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 23 Септември, 2012, 22:49:54
Ти си един истински стонож!!!   :punk:

Съдейки по папуците, има само 22 крака ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 24 Септември, 2012, 14:10:05
Були,

моля те, снимай подметката на твоите GriSport Dakar, да я видим.
В Спорт Депо в момента има отстъпки 10-25% и много се чудя дали да си взема едни такива. Като се знам, че няма да имам много време за баирбудалъзъм, не ми се дават над 200 лв. за високи туристически обувки...

Благодаря!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 24 Септември, 2012, 15:16:44
Добре, но само малко ще трябва да изчакаш, че ще трябва помощ от приятел. Ама те и Dakar са високи, но моите са купувани преди повече от три години и не са същия модел като на Овчаря, въпреки че името е същото, но с добавка демек  DAKAR V.50 ако това има значение ::) Аз нямам фотоапарат, щото така и не си надвих на ината при толкова други купени неща за туризъм да си взема и някоя снимачка.  :green: Моите определено са много здрави като изработка, и не са потекли все още, а не е като да не са носени, даже напротив,  но както съм написал подметката при посочените условия е кошмар. Не искам да ме псуваш после.  :noo: Не те съветвам да си вземаш точно такива, май е по добре да се вгледаш за тези пари къмто Salomon примерно, но ако няма да правиш зимни преходи , а ще ги ползваш за летни или трисезонки. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 24 Септември, 2012, 16:29:06
Има един лаф във фотографията:
" - Знаеш ли кой е най-добрият фотоапарат?
  - Този, който в момента носиш със себе си."

Та, в този дух и от телефона върши работа.

:)

Аз след като писах, видях, че колегата "Овчаря" си е взел подобни и е писал, че проблемът с подметката е отстранен. Дори и да не се окажат връх на сладоледа (което се очаква, реалистично погледнато), лоши чувства не мога да имам. Изборът ще си е изцяло мой. Като гледам в магазина има доста голям избор, така че нищо чудно в крайна сметка да се окажа с трети модел, след като ме поизлъжат, пардон, консултират, на място :)
За зимата уж имам обувки (докато не установих, че щерката ги ползва като галоши за градината  :yikes: ), така че по принцип са за пролет-лято-есен, но току виж и зимата ми се наложило да ги ползвам...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 24 Септември, 2012, 17:06:09
На Хладилника, в една от преките на бул. Черни връх има магазин където продават и БГ туристически обувки, ако търсиш по-евтини, виж там, препоръчвам ги пред тези. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 24 Септември, 2012, 18:14:07
Благодаря ти!
А по-конкретно сещаш ли се? Име на магазина или името на улицата? Там има доста магазини за спортни стоки от край време ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 24 Септември, 2012, 18:19:53
Мога да стигна но не се сещам, то не е известен магазин, продават и на Ташев неща, ако не бързаш сигурно ще успея до края на седмицата да мина и ще ти дам повече инфо. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 25 Септември, 2012, 20:46:25
Здравейте колеги,
да ви питам ако можете да дадете отзиви за тия буйки (http://www.extreme-bg.com/obuvki-trekking-shoes-sandals-sandali/myzhki-obuvki-sandali-men-trekking-shoes-sandals-outdoor-camping/turisticheski-obuvki-hiking-shoes-alpina-vento-low-trekking-treking-sympatex-vibram-volume-control-plate)? Марка, мембрана, изпълнение?

Другите, които си харесах са тия (http://www.extreme-bg.com/obuvki-trekking-shoes-sandals-sandali/myzhki-obuvki-sandali-men-trekking-shoes-sandals-outdoor-camping/obuvki-shoes-scarpa-nangpa-la-xcr) ама ще видя дали мога да ги намеря във Варна за да ги пробвам първо, че не ми се дават такива пари на сляпо.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 25 Септември, 2012, 20:59:30
Бате Жоре, те са си описани много коректно. Ако са ти за града и не ти се дават кинти, евтините. Ако ще ги търкаляш по планините, пробвай Скарпата.И аз маам от немай къде с ниски обувки из баирите ма си не е работа. Само висок, пробван и удобен чепик.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 25 Септември, 2012, 21:10:32
Здравейте колеги,
да ви питам ако можете да дадете отзиви за тия буйки (http://www.extreme-bg.com/obuvki-trekking-shoes-sandals-sandali/myzhki-obuvki-sandali-men-trekking-shoes-sandals-outdoor-camping/turisticheski-obuvki-hiking-shoes-alpina-vento-low-trekking-treking-sympatex-vibram-volume-control-plate)? Марка, мембрана, изпълнение?

Другите, които си харесах са тия (http://www.extreme-bg.com/obuvki-trekking-shoes-sandals-sandali/myzhki-obuvki-sandali-men-trekking-shoes-sandals-outdoor-camping/obuvki-shoes-scarpa-nangpa-la-xcr) ама ще видя дали мога да ги намеря във Варна за да ги пробвам първо, че не ми се дават такива пари на сляпо.

Първите само за града, или около града, вторите са  *palec*. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 25 Септември, 2012, 22:20:06
Първите само за града, или около града, вторите са  *palec*. ;)
Точно такава ми е идеята.  *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 25 Септември, 2012, 22:23:12
Точно такава ми е идеята.  *palec*
Не те разбрах, двата чифта ли ще взимаш, за първия мисля, че би могло да се потърси нещо по-добро за тези пари, Скарпата онзи ден бях в магазина имат  42, 42,5, 43. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 25 Септември, 2012, 22:34:24
За сега мисля да мина само с първите, че от миналата година дето си взех Кариморките още не съм ги носил, ако не броим едноседмичното им тестване в града... Те са високи и стават за зимни, ама Хай теците са вече на повече от година постоянно носене и мисля да ги сменям, нищо че не са мръднали.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 25 Септември, 2012, 22:38:33
За сега мисля да мина само с първите, че от миналата година дето си взех Кариморките още не съм ги носил, ако не броим едноседмичното им тестване в града... Те са високи и стават за зимни, ама Хай теците са вече на повече от година постоянно носене и мисля да ги сменям, нищо че не са мръднали.

Първите за зимата ли ги гласиш? :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 25 Септември, 2012, 22:48:07
Високите кариморки за зимния сезон. Ниските на Алпина са по-скоро трисезонки за из града и околията :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 25 Септември, 2012, 22:50:44
Високите кариморки за зимния сезон. Ниските на Алпина са по-скоро трисезонки за из града и околията :)
За с 20-30 лева в повече ако не бързаш може да хванеш някоя промоция на Саломон или на Норд фейс. Щом не са за сняг. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 25 Септември, 2012, 22:58:48
За с 20-30 лева в повече ако не бързаш може да хванеш някоя промоция на Саломон или на Норд фейс. Щом не са за сняг. ;)
Предната есен изтървах на Чирука промоцията бяха -50% (140лв)  :headbang: ... Не ги бързам, ако излезе някаква по-добра промоция обадете се :)  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 26 Септември, 2012, 01:26:53
В Спорт Депо не ми харесаха нещата, а и любезно ме помолиха по уредбата 5 минути преди 20:00 да се отправя към касата ;)

В крайна сметка намерих магазина, който Шотландеца спомена, оказа се на 10 минути пеша от работа (да си жив и здрав, Жоре!  :ohhoho: )
И заложих на българското. Първите ми впечатления са много положителни. Качествено изглеждаща обувка от Русе ;)

Определено не трябва да се купува по интернет! Взех 45-ти номер, при положение, че обикновено нося между 43 и 44. 44 ми опираше и от двете страни, и не оставаше място за хубав чорап.

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3145.jpg)

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3146.jpg)

Подметката:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3147.jpg)

Мембраната:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3144.jpg)

И едни немски трекинг чорапи от същия магазин:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3150.jpg)

Взех и водо-изолиращ спрей за обувките от тях на половин цена, прИмоция.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 26 Септември, 2012, 07:16:12
Дано да са запазили качеството си, на времето скъсах два чифта от този производител и като качество цена бях доволен, със здраве да си ги ползваш.  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 26 Септември, 2012, 07:36:33
Здравейте колеги,
да ви питам ако можете да дадете отзиви за тия буйки (http://www.extreme-bg.com/obuvki-trekking-shoes-sandals-sandali/myzhki-obuvki-sandali-men-trekking-shoes-sandals-outdoor-camping/turisticheski-obuvki-hiking-shoes-alpina-vento-low-trekking-treking-sympatex-vibram-volume-control-plate)? Марка, мембрана, изпълнение?
Жорка,  на Брадлешко ако не се лъжа точно едни високи от същата марка / словенска и или словашка  /Аlpina сдадоха багажа за има, няма няколко дни носене, като им се разлепи здраво  отпред бомбето.  ;) Имаше и пост със снимки в стария форум, което май беше изтрито, но аз си го спомням ясно, така че да имаш едно на ум.  За Скарпата твърдо ЗА, но иска мерене, иначе купуваш на  риск. ;)

Въпреки че  определено харесвам Salomon от късите планински ходачки много  ми се  е набил в очите ето тези  модел Camp four на марката 5.10 въпреки че не са евтини / на цената на високи прилични трисезонки / и са без мембрана :) А и в началто не им обърнах внимание честно да си кажа. ;)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450101_1260004142.jpg)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450102_1260004143.jpg)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450104_1260004143.jpg)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450105_1260004143.jpg)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450106_1260004143.jpg)
(http://fiveten.com/images/stories/jreviews/40_450107_1260004143.jpg)
Специално удобството за крака / което е строго индивидуално за всеки разбира се  ;)/подметката и здравината на изработката на този модел много ги хвали българският пътешественик Иван Иларионов, който ги е тествал на 5000 м.н.в. в Андите и по света: http://itilien.org/usefull/ (http://itilien.org/usefull/)  А това каквото и да си говорим си е сериозен атестат за качество ;)  Преобладаващият процент мнения на ползвателите е че силата им е,най вече че осигуряват стабилно закрепване към скали, гладки и измити от вятър и вода особенно когато ходиш по тях  с по големи товари, както и системата за укрепване на ахилеса и цялостната здравина на конструкцията.  Оплакванията са, че не е 100% водонепропусклива, макар че не се мокри толкова лесно, като и че е тежка за approach обувка /за достигане по подходите към самия връх /, макар че мененията доста се различават и в това отношение до това, че се ползват директно за катерене..
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 26 Септември, 2012, 10:26:32
Дано да са запазили качеството си, на времето скъсах два чифта от този производител и като качество цена бях доволен, със здраве да си ги ползваш.  ;)

Благодаря!
В края на тази седмица ги чака сериозен тест, направо да кажа употреба, свързана с резки движения по терен с голяма денивелация, ще пиша пак след това какви са ми впечатленията. Като гледам липсата на марка на обувката и подметката, със сигурност се изнасят някъде, лепва им се един етикет на чужда марка и се продават двойно.  :chukane:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: vergilski в 26 Септември, 2012, 12:56:58
Миналата седмица обикалях магазините в търсене на ниски обувки и случайно се срещнах с един бивш колега, който е специалист в областта (но не колкото Жоро Хайлендъра  :yes: ). Той силно ми препоръча показаните от Були обувки, но се спрях заради липсата на мембрана. Иначе като изработка и здравина изглеждат страхотно  *palec*
http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=1791
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 26 Септември, 2012, 13:29:00
Колега Humanoid, преди години обувки за  марката Hi Tec дълго време се произвеждаха в бившия обувен завод "Петър Ченгелов" /сега не знам съществува ли въобще,  преобразувано ли е като частно търговско дружество и под какво име / . Същото се случваше и май продължава и сега  ::) и за марката Меindl, дори с мембрана Gore tex. Този модел " Полиция" го имат и Васко, и колегата Carbon и доколкото знам от самите тях от здравината и водонепропусклиевостта и двамата са напълно доволни. http://nidiood.com/s.php?id=54 (http://nidiood.com/s.php?id=54) 
(http://nidiood.com/products/54_1_b.jpg)
Обувки с марката Contour се продават и сега за 45 лири в   http://www.fieldandtrek.com/contour-trail-walking-boots-mens-182082 (http://www.fieldandtrek.com/contour-trail-walking-boots-mens-182082) . А я виж какво произвежда в пловдивската фирма  НИДИ ООД,  същото име на марката и обявена мембрана HYDRO BAN http://nidiood.com/s.php?id=8 (http://nidiood.com/s.php?id=8)  :D 

Имат дори и обувки с мембрана Event по техни данни http://nidiood.com/s.php?id=127 (http://nidiood.com/s.php?id=127) , защо пише Сomfortex отгоре обаче е мистерия  :blink:
(http://nidiood.com/products/127_1_b.jpg)

Вергиле, и мен ме спря от купуване липсата на мембрана на 5.10 обувките, но заради подметката и ако наистина са удобни май ще преосмисля позицията си по въпроса.  :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 26 Септември, 2012, 16:06:50
На моите обувки освен Comfortex (сиреч вида на мембраната), няма никакъв друг надпис :)
Търговеца се опита да ми обясни, че Gore-Tex било едно ниво нагоре, но когато попитах в какво се състои разликата, отговор, съответно, не получих, така че толкова и се доверявам на обяснението. Сигурно колкото аспирин се различава от упсарин. Въпрос коя фирма първа ще се докопа до патента и запазването на търговската марка.

Нито вътре, нито вън, нито отдолу по цялата обувка има надпис в повече от наименованието на мембраната.
Nameless brand :) Но честно казано - така е по-добре от Adibas или Pumba (без Тимон) ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: iivetza в 26 Септември, 2012, 18:49:15
На моите обувки освен Comfortex (сиреч вида на мембраната), няма никакъв друг надпис :)
Търговеца се опита да ми обясни, че Gore-Tex било едно ниво нагоре, но когато попитах в какво се състои разликата, отговор, съответно, не получих, така че толкова и се доверявам на обяснението. Сигурно колкото аспирин се различава от упсарин. Въпрос коя фирма първа ще се докопа до патента и запазването на търговската марка.

Нито вътре, нито вън, нито отдолу по цялата обувка има надпис в повече от наименованието на мембраната.
Nameless brand :) Но честно казано - така е по-добре от Adibas или Pumba (без Тимон) ;)

Аз нося такива трета година и не са мръднали!Купил съм и на жената и детето,и те са доволни!Детето не успя да ги скъса,което е показател за здравина за мен!За цената са си ОК!Със сигурност не може да се сравняват с по високият клас,но за моето ползване са чудесни!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 27 Септември, 2012, 11:52:39
Аз направо се определям в графата "спорадичен баирбудалист", така че сигурно и аз ще остана доволен.  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 02 Октомври, 2012, 10:08:57
 В момента ме интересуват  зимни кундри с добра изолация за минусови темеператури, та ето този модел NYTRO GTX® W на Salomon ме заинтригува. Нямам предвид обувки за истински зимен туризъм, а по скоро за по къси разходки в планината и по скоро града и извън него. Някой има ли впечатления от модела ?
(http://www.salomon.com/medias/products/product2/108660.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 02 Октомври, 2012, 10:15:57
Мите, топли зимни обуща за разходка в града и окло него, около хотели, хижи и други са това. Страхотна изолация, страхотна подметка, която държи и върху заледено, няма такива. ;)

(http://media.snimka.bg/9277/024808574.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 02 Октомври, 2012, 10:41:11
Бате Жоре, да не ми мине котка път, но   имам намерение  към края на месеца да щурмувам дюкяните на North face за пухенка с компресинно прибиране в джоба  или  яке с по тънка зимна изолация за ходене, та ако не ми харесат или не ми се уцели размери нищо чудно да ги пренасоча в таквиз някакви кундри. :D Поне в сайтовете им като гледам са показали само от късите, ма ще видя на място  какво има и какво не ::)
(http://tnf-serdika.dir.bg/_files/5377076.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 02 Октомври, 2012, 11:31:55
Гледай за високите, тези нещо са афиф, плюс това не знам каква им е подметката. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: S.T в 02 Октомври, 2012, 16:56:44
 НИДИ ООД, се намира на пет минути от мен. Миналия декември си взех подобен модел от склада им 85лв бяха.Много удобни и здрави обувки с мембрана.Усещането е че все едно са изляти по краката ми . Предимно за износ работят.Имат един недостатък ,държат студено .И зимата си беше студена,затова си обувах по два комплекта чорапи .
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 04 Октомври, 2012, 12:40:42
Както много често ми се случва  напоследък докато умните се наумуват лудите се налудуват.  :green: Днеска се сдобих с  тези кундри Kinesis Lite GTX на италианската марка Scarpa.  Просто не можах да подмина 30 %-то намаление, не сe сдържах и ги отнесох макар че бях тръгнал на лов за зимни с изолация. ;) Не исках точно този цвят, но за 120 лева по ниска цена от първоначалната съм готов да го приема без колебания ;D

(http://www.adventuregearonline.com.au/image/cache/Kinesis%20Lite%20Gtx%20gray-splash1-500x500.jpg)

Външен слой: Найлон – L-Tech - Велур
Мембрана: Gore-Tex® – Performance Comfort
Калъп: BD
Стелка: Active Tech Polypropylene – 4 mm
Подметка: Biometric
Тегло: 795 g (размер 42 - 1/2 чифт)
Цвят: Grey Splash

Първият модел с Active Fit технология, която комбинира подобрения на подметка, вътрешност, стелка и ергономичен дизайн, за да няма период на раздвижване на обувките . Eдна от целите е  избягването на типичните за новите кундри мазоли по краката и глезенът да се движи по свободно и др. разни. ::) Дали е така обаче предстои да разбера.
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Technical_Imagery/activ_fit_scarpa_image_01.jpg)
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Trek_Hill_&_Mountain_Zoom/Activ_Fit_Insole.jpg)
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Technical_Imagery/activ_fit_sock_liner_mens_scarpa_image_01.jpg)
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Trek_Hill_&_Mountain_Zoom/Inside_Kinesis_Tech_GTX_Heel.jpg)
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Trek_Hill_&_Mountain_Zoom/Kinesis_Tech_GTX_Trail_Plate.jpg)
(http://www.scarpa.co.uk/download/pictures/Trek_Hill_&_Mountain_Zoom/Kinesis_Tech_GTX_Sole.jpg)

За разлика от БДС стандарта / 30 дни / производителят дава 2 години гаранционен срок. Докато не   изтрамобвам поне два, три  похода с тях по върл баир впечатления не се наемам да пиша. Живот и здраве после ще допълвам размисли по въпроса.  ;D Междувпрочем на обувките вътре пише made in Italy. ;)  Това е положението. ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 04 Октомври, 2012, 12:52:56
Много добри чепици, дай Боже, всекиму. Със здраве да си ги ползваш. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 04 Октомври, 2012, 18:54:10
Да ви представя още една марка истински обувки за туризъм и алпинизъм. Страната както се досещате е с формата на ботуш, а марката е http://www.dolomite.it/outdoor/collection/footwear (http://www.dolomite.it/outdoor/collection/footwear) . Dolomite, не случайно са кръстени на планинската верига. Много добри и технични обуща. За жалост както много други неща нямат сериозна дистрибуция в България. Аз съм имал щастието да понося вече трета година един чифт за сезоните пролет и есен и оценката е повече от добра.
Подметката е вибрам
Самата обувка е комбинация от набук и кевлар. Тук искам да кажа, че аз предпочитам обувките да не са от стандартна кожа. Новите материй навлизат стремглавцо в този бранш и според мен са по-добрия избор за планината.
Мембраната е GORE-TEX
Високи със здрави и добре стягащи връзки
Зимен език
Удобни и сигурни. Сега ги огледах просто не са мръднали.
Спокойно на по-леки зимни преходи, където не трябват котки или снегоходки, може да се носят.
(http://www.dolomite.it/media/2012/collection/outdoor/medium/85560500062_CIVETTA-PRO-GTX-M.jpg)

(http://media.snimka.bg/9277/024809014.jpg?r=0)
ето ги веднага след преход, немити и гуреливи.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 04 Октомври, 2012, 19:32:56
Аааа, тези съм ги виждал неведнъж да ги носиш и ги помня.   ;) Дори си търсех нещо от същата марка, но освен едни изостанали от сума време в магазин "Алпинспорт" http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2245&osCsid=63451e3b1082e6cf8323028905297b57 (http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2245&osCsid=63451e3b1082e6cf8323028905297b57) на нашия пазар мъжки модел така и  не успях да открия.  :'(
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 04 Октомври, 2012, 19:52:10
В Алпин са останали три чифта и те според мен вече не стават, щото са на сто години висене по витрините. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 04 Октомври, 2012, 21:55:25
Тези са някакъв нов модел и  ги водят  безшевни ::)

(http://multimedia.kolko.bg/image/400x400/salomon-revo-gtx-zimni-turisticheski-obuvki-bg-28613.jpg?1239844097)

мисля да се мятам на тези
 

(http://www.route62.eu/bilder/artiklar/5878.jpg)

или

 http://www.google.de/imgres?q=Winter+Wanderschuhe+meindl&hl=bg&sa=X&biw=1600&bih=764&tbm=isch&tbnid=eaZKPt5zv15TtM:&imgrefurl=http://www.klettern.de/wanderstiefel-meindl-nauders-gtx.605105.5.htm&docid=R3hPipH6LHK0eM&imgurl=http://images.klettern.de/sixcms/media.php/6/thumbnails/OD-ISPO-2012-Messe-Neuheiten-Ausruestung-Meindl-Nauders-GTX-Schuhe.jpg.2905004.jpg&w=580&h=387&ei=gehtUJzbBsbXsga_nIDwDw&zoom=1&iact=rc&dur=381&sig=106496406516509412449&page=1&tbnh=136&tbnw=185&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:29,s:0,i:158&tx=40&ty=104 (http://www.google.de/imgres?q=Winter+Wanderschuhe+meindl&hl=bg&sa=X&biw=1600&bih=764&tbm=isch&tbnid=eaZKPt5zv15TtM:&imgrefurl=http://www.klettern.de/wanderstiefel-meindl-nauders-gtx.605105.5.htm&docid=R3hPipH6LHK0eM&imgurl=http://images.klettern.de/sixcms/media.php/6/thumbnails/OD-ISPO-2012-Messe-Neuheiten-Ausruestung-Meindl-Nauders-GTX-Schuhe.jpg.2905004.jpg&w=580&h=387&ei=gehtUJzbBsbXsga_nIDwDw&zoom=1&iact=rc&dur=381&sig=106496406516509412449&page=1&tbnh=136&tbnw=185&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:29,s:0,i:158&tx=40&ty=104)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 05 Октомври, 2012, 11:31:14
Евала за чепика адашка, със здраве да си ги носиш *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: magnus в 05 Октомври, 2012, 11:43:46
След 5 год. безогледно градско ползване и почти никаква поддръжка, верните ми камили (http://media.snimka.bg/s1/1199/028641056-big.jpg?r=0) се сцепиха тази пролет почти едновременно на едно и също място. Обувах ги по средата на есента и с тях до края на пролетните дъждове. Като казвам почти никаква поддръжка, имам предвид без третиране с разни мазила и спрейчета, само ги пребърсвах от калта при нужда и това е. Когато ги купувах си взех и това (http://media.snimka.bg/s1/1199/028641072-big.jpg?r=0), да съм ги пръснал 4-5 пъти общо, просто съм си мърляв малко на тая тема. Фирмата има доста богато разнообразие от ботуши, на модели от към обуща е сравнително слаба. Докато обикалях да си търся нови, след справки тук и на други места за марка и модели, във ВИП-a попаднах на същите, но нямаше моя номер за съжаление  :headbang:.
Те ги в сегашния им вид, все още стават за сухо, да си ходя до магазина:

(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641054-big.jpg?r=0)

... и поразеното място:

(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641055-big.jpg?r=0)

Та си взех тези за сега:

(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641061-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641064-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641066-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641068-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1199/028641074-big.jpg?r=0)

Румънска сглобка, уж са хубави.. ще ги видим.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Октомври, 2012, 11:59:30
Евала за чепика адашка, със здраве да си ги носиш *palec*
Благодаря за пожеланията адаш, да ти се връща.  *palec* Ако тези ми допаднат като удобство за краката от тук нататък това ще е за мен марката може би. ;D  Много ме радва факта, че тази тема доста набъбна откъм реална информация и непосредствените впечатления на ползвателите на разни марки и модели.
Магнусе, щом ти харесват камилите, може бе ще ти се понравят и другите францушки чепици Quechua, но не тези евтинджаци дето ги прави Gri Sport с тяхното лого. Не от снобизъм го казвам, просто Васко има такива и не е доволен от тях, говоря за истинските Quechua. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: magnus в 05 Октомври, 2012, 12:13:39
Чак да ми харесват е силно казано, просто ги видях какво могат и колко държат, макар и само в града, но пък почти без никакви грижи по тях... то пък може да е на късмет, че нямаше моя номер - гаранция Франция дали ще са същите след 5 год.  :D. Пък и моите крака хич не са претенциозни, или бързо очуквам чепиците, или се нагждам. Доста ходене ми се пада през деня, много рядко се е случвало да ме стяга папуц.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 05 Октомври, 2012, 14:23:03
Тези са някакъв нов модел и  ги водят  безшевни ::)

(http://multimedia.kolko.bg/image/400x400/salomon-revo-gtx-zimni-turisticheski-obuvki-bg-28613.jpg?1239844097)

мисля да се мятам на тези
 

(http://www.route62.eu/bilder/artiklar/5878.jpg)

или

 http://www.google.de/imgres?q=Winter+Wanderschuhe+meindl&hl=bg&sa=X&biw=1600&bih=764&tbm=isch&tbnid=eaZKPt5zv15TtM:&imgrefurl=http://www.klettern.de/wanderstiefel-meindl-nauders-gtx.605105.5.htm&docid=R3hPipH6LHK0eM&imgurl=http://images.klettern.de/sixcms/media.php/6/thumbnails/OD-ISPO-2012-Messe-Neuheiten-Ausruestung-Meindl-Nauders-GTX-Schuhe.jpg.2905004.jpg&w=580&h=387&ei=gehtUJzbBsbXsga_nIDwDw&zoom=1&iact=rc&dur=381&sig=106496406516509412449&page=1&tbnh=136&tbnw=185&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:29,s:0,i:158&tx=40&ty=104 (http://www.google.de/imgres?q=Winter+Wanderschuhe+meindl&hl=bg&sa=X&biw=1600&bih=764&tbm=isch&tbnid=eaZKPt5zv15TtM:&imgrefurl=http://www.klettern.de/wanderstiefel-meindl-nauders-gtx.605105.5.htm&docid=R3hPipH6LHK0eM&imgurl=http://images.klettern.de/sixcms/media.php/6/thumbnails/OD-ISPO-2012-Messe-Neuheiten-Ausruestung-Meindl-Nauders-GTX-Schuhe.jpg.2905004.jpg&w=580&h=387&ei=gehtUJzbBsbXsga_nIDwDw&zoom=1&iact=rc&dur=381&sig=106496406516509412449&page=1&tbnh=136&tbnw=185&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:29,s:0,i:158&tx=40&ty=104)

Гриша, у швабско трябва да има други и по-добри марки, ама кажи първо къде ще ги носиш, че тогаз да му мислим? ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 05 Октомври, 2012, 15:47:58
Гриша, у швабско трябва да има други и по-добри марки, ама кажи първо къде ще ги носиш, че тогаз да му мислим? ;)

Жоре,аз не съм кои знае колко голям турист, но просто искам да си взема един хубав и надежден чепик за зимата, ще ги нося предимно в гористи местности :)
П.П. тук най много уважават марките, Lowa и Meindl, поне според продавачите :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Октомври, 2012, 16:32:59
Имаше някога една  доста добра немска марка Hanwag, но навремето май ::)  Сега не знам какво е с тях положението, само знам, че сред истинските марки италианците и французите доминират към момента. И определено има защо ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 05 Октомври, 2012, 16:51:42
Були,тази марка не съм я виждал тук, или поне не съм и обърнал внимание.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Октомври, 2012, 17:02:02
Гриша, ето ги  http://www.hanwag.de/ (http://www.hanwag.de/)   
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 05 Октомври, 2012, 17:24:00
Гриша имай предвид, че от Lowa много хора се оплакват, че текат като лейка >:( .
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Октомври, 2012, 17:26:58
Да не се изказвам прибързано само, но доколкото си спомням Баце също не беше особенно доволен от неговите на Lowa ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 05 Октомври, 2012, 17:43:22
Були,благодаря че ми отвори очите за тази марка. Аз както винаги хубавите неща ги пропускам!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 05 Октомври, 2012, 18:13:19
Гриша имай предвид, че от Lowa много хора се оплакват, че текат като лейка >:( .

Митак,за Lowa съм чувал от доста хoра че не са цвете за мирисане,  аз по скорo се чудех за Meindl
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 05 Октомври, 2012, 20:12:37
Були, честито за чепика. Ако ми лепне на крак, и аз ще се обзаведа със Скарпа.
Гриша, моите проблеми с  ноктите тръгнаха от голямото ходене до Средногорец. С Лова. До колко са виновни те, доколко аз, е отделен въпрос. При цена от 250 лв. обаче, не си струват.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Октомври, 2012, 07:42:46
Това ми е легнало на мерак от късите ходачки.  *liboF* 3-сезонни обувки, подходящи за планината и за достигане до алпийските маршрути и за ходене  по каменисти пътища и леки, скални маршрути. Идеални за катерене на леки маршрути, за преминаване на via ferrata и за ходене и подтичване по пътеки с променлив релеф.
(http://www.alpibg.com/images/products/originals/trident_gtx.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gogotattoo в 06 Октомври, 2012, 10:50:43
С тия чепици си готов за "Ел Камино"!

Пътят към Сантяго или (Ел) Камино де Сантяго де Компостела
Векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала "Сантяго де Компостела", където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извървят пеша от различните поклонници, вървели по този път от хилядолетия — светци и грешници, щастливци и несретници, крале и кралици, генерали и войници. Казва се, че пътят върви под проекцията на Млечния път. Свещеният път може да се мине пеша, велосипед или на кон. Като успешно преминат се признават 100 км пеша или 200 км с велосипед или кон.

Айде, стегайте се, ава еа у планинарите  :punk:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Октомври, 2012, 11:03:32
Принципно е прукрасно да отиде човек навсякъде по света, ако може да отдели толкова пари и време, но отдавна    не харесвам силно рекламирани маршрути, щото  се събира куцо, кьораво и сакато да се покаже  за самоцел. Затова отдавна мразя курорти и лифтове, като този към Седемте рилски езера, щото Рила се осра и продължава точно от такива петъчни какавани дето са дошли за едното плюскане, чалгата и да осерат природата околвръст. Та хайде нума нужда с такива тупани да се пълни планината, даже е строго противопоказно  ;) А на туризма в истинския му вид  не е това целта, той не е и никога няма да е модно увлечение, породено от желанието да те покажат в някоя телевизийка ИМХО ;) Ком Емине е достатъчно сериозен преход, но него никой не го рекламира и не е фЯшън, та така .......... ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 06 Октомври, 2012, 11:10:57
Принципно хич не е лошо да отиде човек навсякъде по света, ако може да отдели толкова пари и време, но отдавна    не харесвам силно рекламирани маршрути, щото  се събира куцо, кьораво и сакато да се покаже  за самоцел. Затова отдавна мразя лифотве, като този къв Седмете рилски езера, щото Рила се осра и продължава точно от такива петъчни какавани дето са дошли за едното плюскане, чалгата и да осерат природата. Та хайде нума нужда с такива тупани да се пълни планината, даже е строго противопоказно  ;) А на туризма в истинския му вид  не е това целта, той не е и никога няма да е модно увлечение, породено от желанието да те покажат в някоя телевизийка ИМХО ;) Ком Емине е достатъчно сериозен преход, но него никой не го рекламира и не е фЯшън, та така .......... ;)

+1 Були, напълно споделям мнението ти.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gogotattoo в 06 Октомври, 2012, 11:14:16
 петъчни какавани

Голям смях, ама то лаф да става бе - зер 800 км са  :D , ама колко си прав за седемте рилски езера - дет погледна, куцо и сакато дава снимки от там - разни петъчни какавани - хахахаааааааааааа
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Октомври, 2012, 11:16:17
Веднага превеждам по ракитовския тълковен речник, какаванин идва от звучния глагол окъквам се, демек посирам се, та превод в ефир посерковци :D  Мога да запозная почитаемата аудитория и с други епитети от богатата и звучна ракитовска лексика и правоговор. 
Ком Емине не са по малко мили  ваша високотатуираност  :ras: :green:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gogotattoo в 06 Октомври, 2012, 11:21:55
Тоя маршрут, Ел Камино, в днешно време, е точно като за дебелите американци на сафари - пускат на лъвовете едно полуживо теле и рейсът веднага се връща за да снимат ония от прозорците - зер, на сафари са биле.....  :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Октомври, 2012, 11:25:54
Ами да, затова никой не рекламира дестинации като Gross Clockner в Австрия , Pontresina, Graubunden, Аlbula в Швейцария щото рейсът не мое а се качи до там :D И слава богу  ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 06 Октомври, 2012, 16:48:36
Чак се почувствах виновен, че ходих тая година до Рилските езера!  ;) Че и с цялата си наглост и снимки сложих!  :headbang: Успокоява ме поне това, че не беше петък, а вторник!  :chukane:  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: brinel в 06 Октомври, 2012, 17:07:24
Наборе,а с кво беше обут?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Октомври, 2012, 18:10:53
Не очаквах, че точно от този форум някой ще се разпознае, ама щом е така кой съм аз че да споря по въпроса  :green:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 06 Октомври, 2012, 22:09:30
Не очаквах, че точно от този форум някой ще се разпознае, ама щом е така кой съм аз че да споря по въпроса  :green:

 ;D :ras: ;D :ras: :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Жоро в 06 Октомври, 2012, 23:58:24
ииии ти викаш с кво беше обут ;D ;D ;D :ohhoho:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Punky в 08 Октомври, 2012, 18:21:17
Прелистих на бързо темата, но не успях да видя (може да съм пропуснал) никъде някакви коментари относно тая марка HAIX. Аз до сега, в нашите магазини съм попадал само на тясно специализирани (за огнеборци) чепици от тая марка и някой друг тактиКууЛ модел. Дори мислех, че само с това се занимават, да произвеждат обувки за пожарникари, но сега видях в Армс-бг, спортен модел (ниски и високи) на HAIX, които изглеждат супер, а и имат някакви системи техни си май, също така и Gore-tex. Не съм се засилил да купувам (за съжаление  :-[), но ми е интересно,някой ако има повече информация относно марката. Читава ли е или не, само марка ли е, или и качество и т.н.   -  http://arms-bg.com/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-haix-eagle-athletic-10-high.html (http://arms-bg.com/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-haix-eagle-athletic-10-high.html)

  Благодаря !!!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 08 Октомври, 2012, 19:05:21
Право думаш, баш така е! Язе затва одиме на местности дека человеческий крак рядко стъпва и нема такива петъчни какавани, щоте не им държи на душичката на таквиз места да ходят. 
Ма то язе повеке по вооружен туризъм ходим, че така некак си ме влече разбираши :D :D :D

Oооо, на Рила има доста диви места не са само Боровец и Езерата. Мерак, здраве и време  да има човек има такива дивотий, че ум да ти зайде. Лифта е и добро и лошо. Добро е, че болни и възрастни хора могат да видят езерата, лошо е, че нагоре са тълпи и цапат здраво. Ако някой иска спокойствие, понеделник въжето е профилактика. Така направихме с Баце и нямаше хора.  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 08 Октомври, 2012, 19:09:44
Прелистих на бързо темата, но не успях да видя (може да съм пропуснал) никъде някакви коментари относно тая марка HAIX. Аз до сега, в нашите магазини съм попадал само на тясно специализирани (за огнеборци) чепици от тая марка и някой друг тактиКууЛ модел. Дори мислех, че само с това се занимават, да произвеждат обувки за пожарникари, но сега видях в Армс-бг, спортен модел (ниски и високи) на HAIX, които изглеждат супер, а и имат някакви системи техни си май, също така и Gore-tex. Не съм се засилил да купувам (за съжаление  :-[), но ми е интересно,някой ако има повече информация относно марката. Читава ли е или не, само марка ли е, или и качество и т.н.   -  http://arms-bg.com/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-haix-eagle-athletic-10-high.html (http://arms-bg.com/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-haix-eagle-athletic-10-high.html)

  Благодаря !!!

Любо, това са градски обуща и имат вид на тактически но от такива много не разбирам. Със сигурност в планината ще заплачат с човешки глас. ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Октомври, 2012, 08:11:37
Любе,  Жоро вече ти е отговорил. Аз само ще добавя, че  марката не е коментирана просто защото не     произвежда туристически обувки. ;) А и както вече е казано тези определено не са такива, по скоро са в графа тактическа екипировка като 5.11, Неlikon tex, Blackhawk, Oakley, Bates,  и т.н.  Там изискванията са други явно и не са предназначени да работят като пълноценен туристически чепик.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 09 Октомври, 2012, 09:41:37
Тактическите обувки са строго предназначени, те са по-скоро усилени маратонки.  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Октомври, 2012, 17:03:40
Като заговорих за   откритията при наименованията на модели от разни световни производители, кръстени на наши върхове и курорти и като почнах от якетата та да довърша с обувките.  ;) Испанската фирма за туристически папуци  Boreal има модел, кръстен на българския първенец Мусала. :yahoo:
(http://www.botasboreal.com/images/Botas%20Boreal%20Musala%202010.jpg)
И друг модел с две разновидности , кръстен на връх Ковач, съвсем близо до Трещеник и Якорудски езера където междувпрочем част от форума сме се качвали. ;D
(http://www.sklepturystyczny.pl/img/p/235-400-thickbox.jpg)
Браво на испанците, че са ни потачили Рила планина. :yahoo: *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 11 Октомври, 2012, 13:00:16
Искам да споделя с вас какво подарих на брат ми за предстоящата зима. Моделчето е на Адидас Ax 1 Gtx 330 g на чепик. Сам си ги избра. Твърди, че са удобни. Като ги поноси ще ги видя що за стока са и ще споделя как се държат.
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230141-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230142-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230143-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230144-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230146-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4993/036230145-big.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 11 Октомври, 2012, 18:22:50
Ей честито! Със здраве и кеф да си ги ползва.
Ако не е тайна каква цена са?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Октомври, 2012, 17:35:01
След пореден изблик на умопомръчение, се сдобих снещо такова
(http://images.thenorthface.com/is/image/TheNorthFace/790x790/men-39-s-havoc-gtx-xcr-0174-A04U_KX9_hero.jpg)
(http://images.thenorthface.com/is/image/TheNorthFace/A04U_KX9_back?$790x790$)

PS

Ако собственичката не тези папуци чете това съобщение, да заповяда да ги попремерим взаимно ;)
(http://nlyscandinavia.scene7.com/is/image/nlyscandinavia/431109-0643_2?$ProductLarge$)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 15 Октомври, 2012, 17:36:47
Васе, тези хептен сватбарски бре. ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 15 Октомври, 2012, 17:49:05
Честито Васе!
Аз тия дни ще ходя до магазин TRESPASS, че поразгледах промоциите на strim-co.com
и си харесах няколко модела чипици, та ще ходя да видя има ли ги.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Октомври, 2012, 21:01:12
Васе, тези хептен сватбарски бре. ;)))
Бе да ти кажа не са баш ;)
Пък и аз ги взех за в града и кат' въртя педали (за колоездене става въпрос  ;))   
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Жоро в 15 Октомври, 2012, 21:09:44
обувките ми харесват много  *palec* ама тва с педалите ме разби :yikes:  :D  :green: мноого се смях  :green: :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Илката в 15 Октомври, 2012, 21:40:52
Честито Васе!
Аз тия дни ще ходя до магазин TRESPASS, че поразгледах промоциите на strim-co.com
и си харесах няколко модела чипици, та ще ходя да видя има ли ги.
Аз имам обувки Trespass и не съм доволен от тях. Зимата ги носих и не пропускаха, след това на хижа Рай пропуснаха и то доста. Лятото ги носих за 1 седмица на Пирин и им се разлепиха подметките. Може да съм попаднал на кофти бройки, но не знам, не бих си купил втори път обувки на тази марка!
Модела е Klicott, ето и няколко снимки:
(http://d2qe128thmf7i4.cloudfront.net/images/published/16/sources/products/styles/KILCOTT%20MENS%20WALKING%20BOOT/slot1_550.jpg)
(http://d2qe128thmf7i4.cloudfront.net/images/published/16/sources/products/styles/KILCOTT%20MENS%20WALKING%20BOOT/slot2_550.jpg)
(http://d2qe128thmf7i4.cloudfront.net/images/published/16/sources/products/styles/KILCOTT%20MENS%20WALKING%20BOOT/slot3_550.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 15 Октомври, 2012, 21:47:27
Марката е Норт Фейс, Илка.
Благодаря все пак за инфото.
http://www.strim-co.com/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1267&category_id=35 (http://www.strim-co.com/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1267&category_id=35)

За нещо такова си мисля. Само да имат налични.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 15 Октомври, 2012, 22:00:28
Бе да ти кажа не са баш ;)
Пък и аз ги взех за в града и кат' въртя педали (за колоездене става въпрос  ;))
Бъзикам се, добри са си много километри да им направиш, нали и аз имам подобни Соломонки и съм много доволен. ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Октомври, 2012, 22:11:26
Бъзикам се, добри са си много километри да им направиш, нали и аз имам подобни Соломонки и съм много доволен. ;)))
Е, Жорка.... Продположих, че е така  :D
Пък и моите са по- хубави от тези на снимката, ама никъде в нетЯ не намарих като тях. Аз нали съм дюс табан и съм много капризен към папуците.
Не робувам на марки, ама кво да направя, че все марковите са ми удобни  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 15 Октомври, 2012, 22:20:43
Ма те тия са дамски модел нали знаеш  ;).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 16 Октомври, 2012, 08:16:50
Тия дами дето са с 43№ са априори мадурести и с мустаки, та не съм особено притеснен ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 19 Октомври, 2012, 14:35:57
Днес минах отново през магазинчето на ул. Русалийски проход, от което си купих моите туристически обувки, българските.

Инкубус,
нямат магазин във Варна, но се канят да правят скоро.

Говорих със собственика да си направи регистрация във форума и да пусне тема за магазинчето, там има интересни неща - туристически обувки няколко класа, раници на Ташев и още 2 марки, дрехи, чорапи, Petzl осветления и т.н.

Спомена ми, че са пуснали в производство туристически чорапи от класата на немските Fuse, но родно производство, със същите материи, щели да излязат накрая на цена около 5 лв./чифт. Което е доста добре за подобен клас, струва ми се. Моите обувки и чорапи вече са на 3 еднодневни ползвания и съм напълно доволен от покупката си :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Божо в 05 Декември, 2012, 11:45:04
Не съм предполагал,че Чирука Торказ ще ми станат "градските" обувки , но ето и това се случи , благодарение на гадния сняг, мочурищата около общака и няколкото падания по задник на леда  :D :D :D Вече съм като фадрома с тях,няма закъсване - много съм Офроуд  :punk:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 06 Декември, 2012, 09:08:41
и тук да се похваля с находката си
http://kol4o75.snimka.bg/other/4epici.704824 (http://kol4o75.snimka.bg/other/4epici.704824)
много им се радвам
не са точно туристи4ески...да не кажа 4е са военни ама на етикета пише студено и мокро време и са с подметка вибрам и горетекс до горе  ;D ;D
веднъж ги водих до х.равнец и не бях с много дебел чорап та малко ми хлопаха, ама никакви мазоли и дискомфорт...сега съм заръчал на булката да плете големи вълнени шушони ,че ги препоръчват да се носят с един чифт дебели вълнени чорапи...нямам търпение да се прибера и да ги юрна по планината на сериозни тестове  :whip:
ааа и малко офтопик ей тия -
http://www.yakobg.com/bg/nachalo/details/3743/175/turisticheski-i-alpiyski-stoki/turisticheski-shcheki-i-snegohodki/snegohodki-vancouver (http://www.yakobg.com/bg/nachalo/details/3743/175/turisticheski-i-alpiyski-stoki/turisticheski-shcheki-i-snegohodki/snegohodki-vancouver)
снегоходки някой ползвал ли ги е ,че не мога да си намеря други в бг на сносна цена за над 100 килограма (аз и раницата)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 06 Декември, 2012, 12:20:33
Тези са предимно за равнинен терен. За планината няма да са съвсем удачен вариант. По- тежки са заради алуминиевата рамка.
Ако си мераклия, ориентирай се към ТСЛ. - отиват към 200лв и нагоре според модела, но са изпитани и проблеми с тях няма да имаш.
Ако държиш да има "желязо", Балдас имат един модел от алуминий, но е към 270 -290 лв. Не мисля, че е по- добър от ТСЛ, но в крайна сметка трябва да се пробва...
Салева също не са лоши, но имат някои технологично недомислени решения- относно заключване и отключване на петата. Те също предлагат с метална конструкция, ориентирани към алпийската част на планините, за уж по- сериозни "алпинисти" :),  но и ценовия клас е съвсем друг.  И така... В общи линии това са марките на нашия пазар.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 06 Декември, 2012, 18:28:28
Тези са предимно за равнинен терен. За планината няма да са съвсем удачен вариант. По- тежки са заради алуминиевата рамка.
Ако си мераклия, ориентирай се към ТСЛ. - отиват към 200лв и нагоре според модела, но са изпитани и проблеми с тях няма да имаш.
Ако държиш да има "желязо", Балдас имат един модел от алуминий, но е към 270 -290 лв. Не мисля, че е по- добър от ТСЛ, но в крайна сметка трябва да се пробва...
Салева също не са лоши, но имат някои технологично недомислени решения- относно заключване и отключване на петата. Те също предлагат с метална конструкция, ориентирани към алпийската част на планините, за уж по- сериозни "алпинисти" :),  но и ценовия клас е съвсем друг.  И така... В общи линии това са марките на нашия пазар.
Много точно казано. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 06 Декември, 2012, 20:27:12
тежат 1,6 или 1,8 кила за чифт...TSL също..композитните
така че няма разлика откъм тегло
формата им от значение ли е?

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 07 Декември, 2012, 15:20:52
тежат 1,6 или 1,8 кила за чифт...TSL също..композитните
така че няма разлика откъм тегло
формата им от значение ли е?

Колегата VPT ти го е написал. Tези са за в тайгата, демек за равно, за планина трябва съвсем друго окачване, в България качество цена мисля, че ТСЛ са най-добриte планински. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kalmar в 12 Декември, 2012, 10:46:56
Напоследък се зазЕпах по марката HAIX и по-конкретно модела К2.
Някой има ли опит и наблюдения над въпросната марка?
Доста ги хвалят из нета, ама друго си е око да пипне, ръка да види...  :green:
*Бира*  :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Диди в 14 Декември, 2012, 13:30:37
Момчета, към днешна дата някой внася ли Bestard? Търсих из нета, видях, че Макалу спорт е бил вносител, но сайта на този магазин не съществува и телефоните не са актуални. Изобщо някой има ли такива обувки и това, което, най-вече ме интересува е, колко струват(за предпочитане у нас). По-конкретно Bestard Tundra 5113, но едва ли ще успея да стесня чак толкова резултатите.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 14 Декември, 2012, 15:10:10
Момчета, към днешна дата някой внася ли Bestard? Търсих из нета, видях, че Макалу спорт е бил вносител, но сайта на този магазин не съществува и телефоните не са актуални. Изобщо някой има ли такива обувки и това, което, най-вече ме интересува е, колко струват(за предпочитане у нас). По-конкретно Bestard Tundra 5113, но едва ли ще успея да стесня чак толкова резултатите.

Много добра марка, за момента няма вносител в България. Чувал съм, че в Декатлон/ Букурещ/ има. От Варна ти е близо. ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 14 Декември, 2012, 17:37:06
http://www.bgsport-shop.com/nproducts.php?id=6&o=1&p=396 (http://www.bgsport-shop.com/nproducts.php?id=6&o=1&p=396)
тук има един чифт
ама на мен ми стискат...няква по тясна е подметката..на ширина
чувал съм че хубавите обувки ги правят с разни подметки т.е. един и същ модел с различни ширини подметки
та ако ти харесат първо ги пробвай
...че и аз им се точих много ама...нъц   :(
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 14 Декември, 2012, 17:56:03
http://www.bgsport-shop.com/nproducts.php?id=6&o=1&p=396 (http://www.bgsport-shop.com/nproducts.php?id=6&o=1&p=396)
тук има един чифт
ама на мен ми стискат...няква по тясна е подметката..на ширина
чувал съм че хубавите обувки ги правят с разни подметки т.е. един и същ модел с различни ширини подметки
та ако ти харесат първо ги пробвай
...че и аз им се точих много ама...нъц   :(

Тези са само за зимата високо в планината. Не стават за друго. Един чифт са и стоят тук от 2-3 години, аз не бих ги взел, дори и само зимни да търся. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 14 Декември, 2012, 19:46:41
аз търсех чепик за висока планина
и това беше единственото дет намерих в бг ...освен пластмасовите в аутсайдера...ама те втора употреба а пластмасата старее ...и така останах си с мерака за ей тия

http://bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=329 (http://bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=329)

иначе си прав колега това не е обувка за нашите планини
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 14 Декември, 2012, 19:53:59
аз търсех чепик за висока планина
и това беше единственото дет намерих в бг ...освен пластмасовите в аутсайдера...ама те втора употреба а пластмасата старее ...и така останах си с мерака за ей тия

http://bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=329 (http://bestard.com/ficha_bota.php?id_bota=329)

иначе си прав колега това не е обувка за нашите планини

За съжаление марката не се продава в Българияп, ако търсиш обувки за зимен туризъм има други не по-лоши, напротив, според мен по-добри.  ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 14 Декември, 2012, 21:12:26
http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=558 (http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=558)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 14 Декември, 2012, 21:21:12
http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=558 (http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=558)
Сигурен ли си, че точно такива ти трябват, ако е така, значи се занимаваш сериозно с алпинизъм и катериш от 6-7000 нагоре. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 14 Декември, 2012, 21:35:08
мислех си за елбрус тогава
...още си мисля
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 14 Декември, 2012, 21:39:20
Сигурен ли си, че точно такива ти трябват, ако е така, значи се занимаваш сериозно с алпинизъм и катериш от 6-7000 нагоре. ;)
Е, стават и за по- ниско ;) И в БГ. могат да се ползват успешно, нищо че няма 6-хилядници  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 14 Декември, 2012, 21:54:46
Е, стават и за по- ниско ;) И в БГ. могат да се ползват успешно, нищо че няма 6-хилядници  ;)

Васе за наще планини просто са много тежки и по-добре чоек да вземе няой по-лек вариант. То стават и за по улицата, ама има ли смисъл ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 14 Декември, 2012, 22:04:20
В кефа не винаги има смисъл ;)
Това, че сме в този форум само по себе си е показателно ;)
Имам познати, които са собственици на папуци предвидени да остискат на -80С и им се кефят на мах, както аз и ти притежаваме по една кофа железа, които никога няма да употреблим по предназначение ;)
А при зимни условия и у нас има места, където подобен папук няма да е излишен.  Има доста хора, които катерят сериозно през Зимата
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 15 Декември, 2012, 03:47:44
За мен си има смисъл височинни обувки и за нашите планини. Вчера ходих на Витоша беше -15 но със силен вятър, обувките са ми трисезонни La Sportiva и трябва да ви кажа, че като спра на място пръстите на краката ми измръзваха адски бързо, така че добра зимна обувка те пази крачетата да не ти станат  два номера по-малки :green:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: бай Х в 15 Декември, 2012, 08:51:14
 ;D
три сезонни...ама кои от трите сезона?
може да не включва зимата...най вероятно това е причината да ти е студено...имам предвид температурата  ;D ;D ;D
сори за офа
нещо ми е весело тая сутрин
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 15 Декември, 2012, 09:40:17
Не бе, ясно, че не са за зимата, но с по-дебел чорап стават за не много сериозни студове, обаче ако е по-студено са зле нещата.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 15 Декември, 2012, 10:09:38
Момчета разгледайте сайта на Намасте/понеже колегата е дал пример от него/ и вижте как са разделени по класове обущата. Има летни, три сезонни, зимни, зимни за лед и катерене и височинни. Последните два раздела леко се застъпват. Ясно е, че три сезонката не е добър вариант за зимата но си има обувки за зимен трекинг, които според мен напълно покриват нуждата в родните планини. Отидете в магазина и само пробвайте височинните да видите, че на равно не може и да ходите нормално, те си имат друго предназначение. Аз съм с тези http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=564 (http://namaste-bg.com/productdetails.aspx?id=564)  зимни и мога да кажа, че са много добри но също така, мога да кажа, че миналата година от Княжево до Бояна на слизане от Витоша по асфалта за два километра ми изпопадаха ноктите на краката. Не се шегувам, всеки чепик си има своето място и време, така че да четем за какво ги е създал производителя, за да си спестим ядове. ;))) 
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Декември, 2012, 13:08:19
Жоре, всичко което казваш е на 100% вярно.
Коментирах, конкретно модела, който колегата визира и доколкото разбрах има намерение да го ползва за зимно катерене-спомена Елбрус, или нещо греша???
В тоя ред на мисли, както каза и Кобрата, нашите планини също предлагат достатъчно сурови условия, където подобна обувка има приложение ;)
 2000 м при -25 С и силен вятър не е нещо необичайно, а има немалко хора, които си пробват късмета съвсем целенасочено при подобни условия ;) Та, от там тръгна разговора, че не е непременно да ходиш на 8000-ик за да инвестираш в такава екипировка ;)
Сега поне има всичко и ако  има ресурс, човек може да се сдобие с наистина хай- тек нещица. Спомням си времето, когато  се радвах на чифт Дакщайн (от онези сиво-зеленикавите, които ако не намажеш с гъша мас при първото мокрене ставаха като сюнгер), а Сталион беше върха на сладоледа, което днес даже не бих погледнал. Ползвахме стоманени карабинери, нямаше дасандьори 8-цата и щих пластината бяха единствените познати протиравищи дивайси, хората си правеха сами рогатки, на 90% пикелите бяха съветско производство итн  ;)
Затова има смисъл, дори само веднъж да ги обуеш тия кундри ;) Кефа цена няма :)))))))))))))   

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 15 Декември, 2012, 13:20:28
За Елбрус са таман. Васе за диваци и екстремни алпинисти и катерачи в зимни условия да. Аз коментирах най-масовата форма - зимен туризъм, иначе екипировка, колкото и каквато искаш, само паре да имаш . ;)))

Ще изтърпим още половин година и в България влиза  една много яка европейска фирма за туристическа, спортна и т.н екипировка с огромен магазин. ;))))
http://www.ati2000.com/bg/proekti/detajli/x/id/72 (http://www.ati2000.com/bg/proekti/detajli/x/id/72)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Декември, 2012, 20:11:12
За Декатлон, мога да напиша ръководство :D Това е един от любимите ми магазини ;) Първите Кечуа, си купих точно от там в Страсбург. Друга тяхна марка е Триборд (за феновете на водните спортове ;) )
Който незнае за какво иде реч, това е нещо с размерите на Метро, но пълен само със спортни стоки ;)
За съжаление, аз съм с големи резерви относно това, което ще се пръкне, ако въобще се пръкне подобен магазин у нас. Последно посетих Декатлона в Рим и ми прави впечатление, че с годините ширпотребната бюджетна китайска стока, обхваща като вирус и тази ниша от пазара. Какво да се прави, такъв бил бизнеса днес.
От друга страна, политиката на подобни вериги магазини е да поддържа много и разнообразна стока, но ако търсиш нещо конкретно, се оказва, че го няма ;) С други думи, магазина е много добър ако прохождаш в определена спортна дейност, но ако ти трябва нещо "по-фЯшън" се налага да търсиш при по-специфични търговци :)
Хубавото в политиката на Декатлон е, че винаги някой продукт е "много изгоден" т.е практически винаги има прИмоция ;)
Но....да видим, какво ще се сътвори у нас  :nabira:   
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 16 Декември, 2012, 01:41:40
Аз си мисля че си абсолютно прав.Никоя от световните вериги магазини у нас не е като в Европа.Дано да бъркаме в случая,ама едва ли::).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 16 Декември, 2012, 10:26:37
Пичове, дайте по-ведро. Дори само, че такива вериги влизат и у нас е радостно. Още повече, че когато има конкуренция и магазините от които купуваме, малко или много ще свалят цените. ;) :ohhoho:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Януари, 2013, 13:55:14
Вчера най случайно на връщане от работа си купих от една сергия   чифт средно дебели зимни чорапи, производство на някаква си "Чорапена къща"  ;D Заприличаха ми първононачално  на домашно плетени вълнени чорапи, но са фабрично българско производство и са със състав 40% вълна, 40% акрил, 10% вискоза и 10% полиамид. Днеска ги обух и ги нося при минусови температури цял ден и то не с особенно читави градски обувки без мембрана  и да ви кажа хич не са лоши като за 4 кинта, краката ми се чувстват може да се каже почти комфортно в тях.  Без да ги сравнявам с далеч по скъпите "mountain toasters", които имам и да правя опити за анализ доколко последните топлят съответно на цената си, ми се струва, че тези българските напълно ще са подходящи за зимни/трисезонни туристически обувки с мембрана, евтина алтернатива на доста от продаваните по магазините зимни турстически чорапи с неясно качество и цена над 10 лева. / нямам предвид доказаните  като качество марки като Mund, Terra Nova, Bridgedale, Zajo  и др. /Моите са вторите от ляво надясно и май ще отида да си купя още един чифт, че чорапи все не ми стигат. :D
(http://chorapenakushta.com/images/com_fwgallery/files/683/img-2801.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Vuli в 09 Януари, 2013, 17:44:44
Купи и на мен един чифт! *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 09 Януари, 2013, 18:19:00
Купи и на мен един чифт! *palec*
И аз бих се разписал с 2-3 чифта.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 09 Януари, 2013, 18:20:53
Не бързайте,бре,нека ги изпере един път,тогава... :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: sambon в 09 Януари, 2013, 18:34:11
Работата отива към форумна поръчка ;D.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 09 Януари, 2013, 18:38:22
ми като не слушате ,ще отиде.не че са някакви безумно скъпи,но след изпиране ако станат на чували,за какво са ви.аз бях купувал едни уж хубави от алпака вълна(животно подобно на лама) и някакви други мерудии,но като ги изпрах веднъж не ставаха за нищо.отдавна са в буклука,иначе щях да ви ги покажа.макар че имам и една жилетка със този вид вълна и други нишки от която съм много доволен,но пък тя не беше много евтина...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 09 Януари, 2013, 23:16:47
Слушайте Кукри и няма да сбъркате според мен ;).Все пак Були като ги тества и ще каже какво е положението.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 10 Януари, 2013, 09:31:11
Пране на ръка му е майката на тези изделия. Как ги пуснеш в пералня и по недоглеждане включиш програма за нормално пране, стават за децата. Една вълнена тениска, която ми беше като чувал, след две изпирания, в момента е таман на жена ми :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 10 Януари, 2013, 09:57:08
В Спорт Депо не ми харесаха нещата, а и любезно ме помолиха по уредбата 5 минути преди 20:00 да се отправя към касата ;)

В крайна сметка намерих магазина, който Шотландеца спомена, оказа се на 10 минути пеша от работа (да си жив и здрав, Жоре!  :ohhoho: )
И заложих на българското. Първите ми впечатления са много положителни. Качествено изглеждаща обувка от Русе ;)

Определено не трябва да се купува по интернет! Взех 45-ти номер, при положение, че обикновено нося между 43 и 44. 44 ми опираше и от двете страни, и не оставаше място за хубав чорап.

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3145.jpg)

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3146.jpg)

Подметката:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3147.jpg)

Мембраната:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3144.jpg)

И едни немски трекинг чорапи от същия магазин:
(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3150.jpg)

Взех и водо-изолиращ спрей за обувките от тях на половин цена, прИмоция.


Да споделя и аз малко впечатления от тези обувки. Взех ги за лов, не за туризъм. Не отговарят на номерацията. И аз като Хуманоида взех с един номер на горе. Хареса ми повече модела с набук, но там положението с номерацията беше още по трагично. Мембраната не изкарва влагата на вън, поне при моя чифт. Не съм ги мокрил, все в сух сняг съм ги носил и не мога да кажа как се държат с водата от вън на вътре. На единия от излетите беше около - 10градуса и бая студ брах. Няма как при стоене на едно място и чорапи за трекинг. Като подметка от вътре са много удобни. Прави ми впечатление на едно място как се прегъва при свиване, и едва ли ще изкара много дълго време, но това за момента е само предположение. Живот и здраве, времето и употребата ще покажат. Като за 95лв. мисля, няма какво повече да очаква и иска човек от обувката. Много е важно да се уцели и точния чорап за съответната дейност и температура, но това всички вие го знаете не по зле от мен от личния ви опит по баирите.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 13 Януари, 2013, 09:23:50
Да не занимавам почитаемата аудитория чак толкова много с някакъв си  чифт чорапи, че става досадно  :D но понеже някои колеги  живо се поинтересуваха от качеството ще им кажа че след прането чорапите нито се свиха, нито се обезформиха като торба, така че това е положението................ ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Vuli в 13 Януари, 2013, 10:39:24
И моя чифт ли изпра, бре? Нямаше нужда. ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 14 Януари, 2013, 14:44:40
Защо бе Готин,щом си решил,че е важно да ни занимаеш с покупката на чорапи,поне да е полезно инфото от "а" до "я" дали ги бива.И наче можеше просто да ги метнеш в "придобивките" без да кажещ нищо повече  ;)
Имам един въпрос-кои по евтинки "кубинки" бихте препоръчали за градски условия и леки преходи?до 150 кинта примерно,но да са читави.Знам че не попитах много правилно,но не съм на ти с убущата.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 14 Януари, 2013, 15:16:16
Защо бе Готин,щом си решил,че е важно да ни занимаеш с покупката на чорапи,поне да е полезно инфото от "а" до "я" дали ги бива.И наче можеше просто да ги метнеш в "придобивките" без да кажещ нищо повече  ;)
Имам един въпрос-кои по евтинки "кубинки" бихте препоръчали за градски условия и леки преходи?до 150 кинта примерно,но да са читави.Знам че не попитах много правилно,но не съм на ти с убущата.

Meindl (http://shop.oragie.com/images/meindl.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 05 Февруари, 2013, 13:52:17
Колеги,

гледам, че в момента има намаление на трекинг боти Wenger - SURFACE в Метро (номера 36-41 на цена 60 лв.)
Някой ползвал ли е? Качеството как е?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Косача в 05 Февруари, 2013, 16:04:25
Опазил Господ да ги ползвам  :D Отчайващи са като качество и материали,с една дума -пълен ТУЧ!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 05 Февруари, 2013, 16:08:41
Мерси, Ице!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 05 Февруари, 2013, 16:23:49
Обувката, е може би най- важния компонент от туристическта екипировка и горчивия опит сочи, че компромиси точно с папуците не е здравословно да се правят.
Ако един чепик е примамливо евтин, значи много не е наред.
Хубави туристически чепици, във вериги магазини като Метро Била Кауфланд итн. НЯМА КАК ДА ИМА!
Венгер правят не лоши джобни ножчета, но от обувки Венгер, стойте далече ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 01 Март, 2013, 12:08:50
Добри отзиви за тези кундри на North face  HAVOC GTX XCR  след  изпитания във вода и кал по пълната програма.  ;D
(http://runbikerace.files.wordpress.com/2012/12/p1010487.jpg)
(http://runbikerace.files.wordpress.com/2012/12/p1010494.jpg)
(http://runbikerace.files.wordpress.com/2012/12/p1010493.jpg)
(http://runbikerace.files.wordpress.com/2012/12/p1010491.jpg)
(http://runbikerace.files.wordpress.com/2012/12/p1010492.jpg)
(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/imag0255.jpg)

(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/havocspec.png)

Пляс,пляс педалите водно колело :D
(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/imag0125.jpg)
(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/imag0164.jpg)
(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/imag0161.jpg)
(http://tauntonleisure.files.wordpress.com/2012/05/imag0218.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 01 Март, 2013, 17:25:40
За над 200 лева всяка една обувка би трябвало да покрива стандарта кал и вода. Имам два чифта подобни и ги нося единствено зимата в града. На мокро се пързалят.

(http://media.snimka.bg/9277/024808945.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1782/029807740.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1782/029807741.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/1782/029807742.jpg?r=0)

С две думи, ако има значение, мнението ми е, че The North Face са невероятни на спални чували, палатки, пухенки и термобельо. Що се отнася до обувките при тези ценови нива, бих разчитал на други марки в планината и зиме и лете, за града, който има кинти са си ок. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 01 Март, 2013, 19:50:37
Не съм въобще съгласен.
(http://i.ebayimg.com/t/The-North-Face-Mans-Snow-Boots-SLOP-WP-/00/s/NTAwWDUwMA==/$T2eC16F,!zcE9s4g0uI2BQ6uZHzuDw~~60_12.JPG)
Тези ми  струваха 200 лв и са едни от най-читавите обувки, на които съм попадал. Леки са и супер ергономични (аз съм с плоскостъпие и съм "мега" капризен към папуците) Тези са ми като изляти по краката!!!
На -25 градуса, в буря, пеш - със снегоходки, или на мотрна шейна, краката ми са били топли и сухи.
Подметката е жестока и зацепва перфектно в сняг, вода и лед.
Невиждам, какво повече може да се иска от една обувка...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 01 Март, 2013, 19:55:26
Васе, извиних се предварително за мнението си и казах, че то е лично мое. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 01 Март, 2013, 20:04:26
Е и аз споделям моето ;) Без въобще да съм чел ревюта и коментари на други потребители на визирания в горния пост модел,
всичко казано е изцяло на база личен опит.
Същото важи и за    Havoc GTX. , които купих съвсем спонтанно и бързо, но за които мога да кажа само положителни неща.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Harry в 27 Март, 2013, 23:02:56
Колеги, може ли да ви помоля за мнение относно тези обувки на GriSport:

http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_nabuk_v_9_spotex-107508-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=b3JkZXJCeT1icmFuZElk (http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_nabuk_v_9_spotex-107508-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=b3JkZXJCeT1icmFuZElk)

Няма да се ползват в планината, а през зимата в града.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Март, 2013, 09:42:49
Колеги, може ли да ви помоля за мнение относно тези обувки на GriSport:

http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_nabuk_v_9_spotex-107508-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=b3JkZXJCeT1icmFuZElk (http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_nabuk_v_9_spotex-107508-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=b3JkZXJCeT1icmFuZElk)

Няма да се ползват в планината, а през зимата в града.

Колега, ако тези чепици си ги избрал заради цената, аз ти препоръчвам това   

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/09/IMG_3145.jpg)

български с много добри отзиви. Тези дето си харесал не са стока. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Harry в 28 Март, 2013, 10:59:24
Колега Хайлендър, много благодаря за съвета :nabira:
Сега назрява въпросът от къде мога да си купя такива обувки?
Живея във Варна и ако има реален магазин в който ги има, би било чудесно, но и интернет магазин би свършил работа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Март, 2013, 11:14:22
Aми за София има два магазина. Колегите Хуманоид и Баце имат такива обуща. Трябва да видим за Варна как да стане. Задължително мерене, щото бях с Баце при покупката и мери три чифта докато нацели.  ;)

Ако са ти за летен туризъм това е на прилична цена ж Спот-депо. ;)

(http://sportdepot.bg/bg/product/salomon_turisticheski_obuvki_vega-70205-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=YnJhbmRJZD0xNjY=)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 28 Март, 2013, 11:27:53
Спорт Депо има в Ян Палах център, Хари.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Harry в 28 Март, 2013, 11:31:13
Вчера бях в Депото и там си харесах ГриСпорта, но модели на Саломон май изобщо нямаше.
Явно за тези българските обувки работата е сложна. Май ще изчакам идване в София и тогава ще действам.
Бахти дълбоката провинция е тази Варна.

Иначе няма да се ползват за туризъм. Искам нещо свястно за градски условия, за зимата.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Март, 2013, 11:39:42
Вчера бях в Депото и там си харесах ГриСпорта, но модели на Саломон май изобщо нямаше.
Явно за тези българските обувки работата е сложна. Май ще изчакам идване в София и тогава ще действам.
Бахти дълбоката провинция е тази Варна.

Иначе няма да се ползват за туризъм. Искам нещо свястно за градски условия, за зимата.

Може да открием магазин и във Варна. Като минавам през софийския ще попитам, пък каквото сабя покаже. Ти попитай в Спот-депото, дали все пак няма Salomon. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Harry в 28 Март, 2013, 11:42:09
Хайлендър, много благодаря :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 28 Март, 2013, 16:00:30
Като купувах моите, имаха планове да отварят във Варна, но честно казано собствениците не ми изглеждат много мотивирани - някакъв семеен бизнес им е. Говоря за магазинчето на ул.Русалийски проход в София. Тъй като в него продават още продукти на Ташев, Деутер, Дакщайн, Пецл, Фюз и т.н. им предложих да се регистрират във форума, обясних, че има 300 (тогава бяхме толкова) потребителя - потенциални клиенти, да предложат малка отстъпка и т.н. Въобще не ми обърна внимание собственика, а веднъж имах и следната случка - декларирано работно време от 10:00. Стоя пред магазина и в 10:10 започвам да звъня на телефона, изписан на вратата, успявам да се свържа на 3-тото позвъняване, след още десет минути пристига собственика с едно джобно кученце, коео разхождал... "Леко" несериозна работа.

Обувките на снимката имат нова, по-висока цена, видях скоро. Вече са 99 лв.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: zlatolin в 01 Април, 2013, 21:18:59
Каква разлика в цените за един и същ модел ... мамка им дееба :


http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_dakar_v_26_gritex-107534-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=c2hvd0J5PTQw (http://sportdepot.bg/bg/product/grisport_obuvki_dakar_v_26_gritex-107534-MD1jYXRlZ29yeSZzZXg9MiZkaXZpc2lvbklkPTc3JmNhdGVnb3J5SWQ9NTI.html?state=c2hvd0J5PTQw)

http://gunshop.vertex-bg.net/product-753.html (http://gunshop.vertex-bg.net/product-753.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 01 Април, 2013, 22:09:49
Сър, то не е тайна за никого, че в спортдепото са им високи цените спрямо останалите магазини...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 01 Април, 2013, 22:12:57
На много от нещата дето ги продават депото са посредници , а не вносители, затова който ще купува ровене му е майката и обиколки. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Rymiana в 07 Май, 2013, 22:55:28
Здравейте, имам проблеми с краката - много бързо късам обувки и до сега не съм имала наистина удобни обувки. През зимата си купих едни половинки Нетуолк и краката ми се чувстваха добре като изключим лекото запотяване. Сега искам да си купя сандали и някакви проветриви маратонки. Спрях се на тези модели http://shopix.bg/HI-TEC-Jamaica-Sport-Wo-s-damski-sportni-sandali (http://shopix.bg/HI-TEC-Jamaica-Sport-Wo-s-damski-sportni-sandali) http://www.ex3m.bg/shop/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-trimm-cyclone-detail.html (http://www.ex3m.bg/shop/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-trimm-cyclone-detail.html) http://www.sportsdirect.com/slazenger-wave-ladies-sandals-223013 (http://www.sportsdirect.com/slazenger-wave-ladies-sandals-223013) http://www.sportsdirect.com/karrimor-antibes-ladies-walking-sandals-188017?colcode=18801704 (http://www.sportsdirect.com/karrimor-antibes-ladies-walking-sandals-188017?colcode=18801704) http://www.sportsdirect.com/karrimor-strappy-ladies-walking-sandals-188034 (http://www.sportsdirect.com/karrimor-strappy-ladies-walking-sandals-188034) Бихте ли ми дали съвет към кои да се насоча?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 07 Май, 2013, 23:25:30
Първо - Добре дошла.


За обувките като цяло сме го обсъждали и заключението е винаги преди да купиш да пробваш.
Особено, при условие че имаш проблеми с краката. По тази причина изключвам сандалите от спорт директа.
Не са им лоши стоките. Два чифта обувки съм си купувал от тях и съм доволен. Просто трябва да се пробват преди да ги купиш.
Най-добре прегледай темата на магазините за туристическа и спортна екипировка (http://bladeforum.bg/index.php/topic,564.0.html), избери модели и по възможност иди на място да пробваш преди покупка. Иначе шансовете да останеш разочарована са големи.

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Rymiana в 08 Май, 2013, 08:11:30
Благодаря за инфото. Имате ли впечатления за марка или модел за да не налетя на нещо съвсем кофти. Ще ги ползвам за ходене из града и много часове правостоене.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Косача в 08 Май, 2013, 08:53:34
 Марката и модела зависят от бюджета.Голям избор на дамски обувки има в магазин Алпи.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 08 Май, 2013, 09:18:08
Марката и модела зависят от бюджета.Голям избор на дамски обувки има в магазин Алпи.
+1 *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 08 Май, 2013, 09:21:17
Lizard са класиката в жанра. ;)


http://www.stenata.com/bg/products/category/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8 (http://www.stenata.com/bg/products/category/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 08 Май, 2013, 09:39:46
Тази марка щях да предложа и аз, още повече, че са пробвани на 5000 метра в Андите и Кордилерите и то от нашего брата българин, който е с много добри впечатления. ;) Keen са здрави също, но са относително тежки, особенно за жена. Като за градско носене може би не е лошо да се пробват и тези на Dr. Scholl ;) Бай Васил има такива и е доста доволен от удобството за краката. ;) Но трябва да се мерят задължително.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 08 Май, 2013, 12:34:39
Тази марка щях да предложа и аз, още повече, че са пробвани на 5000 метра в Андите и Кордилерите и то от нашего брата българин, който е с много добри впечатления. ;) Keen са здрави също, но са относително тежки, особенно за жена. Като за градско носене може би не е лошо да се пробват и тези на Dr. Scholl ;) Бай Васил има такива и е доста доволен от удобството за краката. ;) Но трябва да се мерят задължително.
Даже мисля да си купя втори чифт шолки- супер доволен съм и противно на очакванията ми до момента държат много прилично, а аз както е известно на някои колеги съм душманин на папуците ;)
Що се касае за Кийн, вярно, че са малко по- тежки, но според мен това не епроблем. В момента пускат нови модели трекинг папуци, а и сандалите им са на ниво...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: negat1ve в 08 Май, 2013, 23:30:15
Някакви отзиви за ALPINA и в частност за ниските им модели? Пишман турист съм и искам да си взема някаква леки непретенциозни чепици с мембрана сега за лятото и есента. Мерих тези:

http://www.extreme-bg.com/alpina/trekking-shoes-osorno-alpina-turistecheski-maratonki-alpitex (http://www.extreme-bg.com/alpina/trekking-shoes-osorno-alpina-turistecheski-maratonki-alpitex)
но нямат наличен точно моя номер, следващия размер са ми леко големи вече.

От тези има номерация, вече с Vibram подметка:
http://www.extreme-bg.com/alpina/turisticheski-obuvki-alpina-vento=low-alpitex-vibram-trekking-hiking-hunting-fishing-shoes (http://www.extreme-bg.com/alpina/turisticheski-obuvki-alpina-vento=low-alpitex-vibram-trekking-hiking-hunting-fishing-shoes)
обаче едно са доста по-тежки, друго и по-скъпи.

Предвид че предпочитам повече къмпингуването като туризъм и не съм чак толкова запален че да ходя на тежки планински преходи, правилно ли съм се ориентирал към ниски Hiking/City-trail модели? То пък незнаино защо се оказа, че по столичните магазини се намират повече високи модели бюджетни решения отколкото ниски.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 09 Май, 2013, 08:49:46
Лично на мен Алпината не ми е фаворит и няколкото пъти, когато съм имал дoсег с тази марка чепици, са ме отказвали от техния  избор.
За още малко пари, бих заложил на Мие, Скарпа, Норт фейс, Саломон, Ласпортива, Кийн, Гармонт, Криспи...
Въпросът е, че трябва да се МЕРИ!!! Усещането за всяка обувка е "индивидуален спорт".
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Май, 2013, 09:51:56
Може би се повтарям, но в миналото имаше проблем с едни високи обувки на  марката Alpina на колега от форума, които се разлепиха за кратко носене и бяха снимани във форума МБ. Може би сега качеството е по добро, но такива дефекти хвърлят сериозно съмнение върху качествата. Щом колегата по скоро се интересува от къмпингуване, а не от чак толкова от ходене по чукари може би не е лошо да погледне освен гореизброените марки и ниските папуци на Salomon, особенно ако ги хване в намаление. Аз от моите след две години градско носене и по леки планински преходи  съм напълно доволен. ;) Но харесването и пасването на краката са строго индивидуални неща. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: vergilski в 09 Май, 2013, 16:06:09
Колеги, за градски обувки този магазин: http://hodileko.bg/ (http://hodileko.bg/)
Има машина за анализ на стъпалото, показва проблемните зони, дават препоръчваните стелки и забравяте за всякакъв дискомфорт. Заслужава си. Има няколко модела подходящи за лек туризъм.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: negat1ve в 09 Май, 2013, 18:02:08
На тези последните са им интересни моделите, но са си градски определено. Изискването за нисък модел беше за да мога да ги нося и в града, един вид малко по-широка функционалност. Отделно бюджетни причини, но то се оказа че има по-голям избор от високите модели и може да отпадне. Нека го формулираме така тогава - леки трисезонни обувки, мембрана, докъм 150-200 лв макс и да могат да се видят в София. Ако някъде има намаление на гореизброените брандове свиркаите :).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 09 Май, 2013, 18:05:18
Ако носиш 42 номер отивай в мол Сердика магазина на Sport-box, Вчера гледах за 150 лв. един модел на Salomon с гортекс, ниски тамън като за теб. ;) Една бройка бяха , тичай. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: negat1ve в 09 Май, 2013, 18:14:28
Три номера нагоре за съжаление  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 09 Май, 2013, 18:29:12
Обиколи магазините на Спорт-бокс, общо 3, текат промоции, а 45 номер мисля, че ще намериш. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: negat1ve в 12 Май, 2013, 18:41:44
Някъде другаде? В спорт боксовете или няма номерация или са над бюджета :( Третия им магазин според страницата доло е Rip Curl нали?

http://www.sportbox-bg.com/10521040104310401047104810531048.html (http://www.sportbox-bg.com/10521040104310401047104810531048.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 12 Май, 2013, 20:43:11
Tретият им магазин е на симеоновско шосе, веднага след разклона на Г.М Димитров. Ако искаш добри и качествени обувки, ще трябва дебнене и обикаляне. Ако не между 200-300 лева във всеки момент ги получаваш.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: negat1ve в 13 Май, 2013, 01:01:14
Просто не е оправдан подобен бюджет предвид колко време ми остана последното лято да катеря баирите - три-четири къмпинга и няколко качвания на Витоша. Както е тръгнало този сезон едва ли ще остане време за повече. Ще пообикалям още малко и ако не изкочи подходяща оферта ще взема алпинките или нещо в този ценови диапазон.

ПС: Отзиви за тези?
http://www.redrockbg.com/product.php?id=920 (http://www.redrockbg.com/product.php?id=920)
http://www.stenata.com/bg/products/product/dragontail (http://www.stenata.com/bg/products/product/dragontail)
http://www.stenata.com/bg/products/product/sticky-beast (http://www.stenata.com/bg/products/product/sticky-beast)
http://www.stenata.com/bg/products/product/flyers (http://www.stenata.com/bg/products/product/flyers)
http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/niski/obuvki-salomon-xtracks.html (http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/niski/obuvki-salomon-xtracks.html)

или направо едни високи на почти същите пари:
http://www.redrockbg.com/product.php?id=922 (http://www.redrockbg.com/product.php?id=922)

Salomon Tracks Mid WP
http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/turisticheski-obuvki-salomon-tracks-mid-wp.html (http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/turisticheski-obuvki-salomon-tracks-mid-wp.html)
http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/obuvki-salomon-tracks-mid-wp.html (http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/obuvki-salomon-tracks-mid-wp.html)

La Sportiva Typhoon GTX
http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/turisticheski-obuvki-la-sportiva-typhoon-gtx.html (http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/turisticheski-obuvki/visoki/turisticheski-obuvki-la-sportiva-typhoon-gtx.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 13 Май, 2013, 18:55:43
Kолега, отивай в Sport-box и взимай един Salomon. Не се занимавай с глупости. При добро желание и малко обиколка ще вземеш нещо истинско за 100 до 200 лева.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 14 Май, 2013, 11:25:16
Аз пък се сдобих с тези Scarpa Mystic GTX, клас hiking обувка

(http://www.xcosports.com/img/products/5160199704354MYSTIC%20GTX.jpg)
(http://images4.brandos.no/11/112250/112250-f.jpg)
(http://images1.brandosa.co.uk/11/112250/112250-e.jpg)


Външен слой:  велур
Вътрешен слой: Gore-Tex®
Стелка: C-Flex
Подметка: Spider на Vibram. Задната част има  анти шоково действие поради ниската си плътност, а средната предпазва ходилото от усукване при движение по пресечен терен. Гладката зона в предната част служи при катерене.
Тегло: 450 гр. (размер 42 - 1/2 чифт)
Като походя с тях по баир ще пиша как се държат по подробно ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 14 Май, 2013, 11:35:02
Хубави бегачки, ама първата снимка не излиза. Честитка за добрата придобивка :nabira:

Поправка, вече се вижда *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 14 Май, 2013, 15:15:04
Честито, много добри обувки *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 15 Май, 2013, 23:02:46
Страхотен чепик адашка, честито.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 20 Юли, 2013, 17:49:36
Две седмици давам зор на летните ми планински чепици Salomon DISCOVERY GTX® 

(http://www.salomon.com/scripts/resizeImage.aspx?width=550&height=550&background_color=ffffff&vertical_center=1&horizontal_center=1&filename=/medias/products/product3/119600.jpg)

В нищо и никаквата планина Витоша  :D  се показват много добре. Миналата година ги шпорнах и на Рила, виж на колоса Родопи не съм ги водил още.  Държат се страхотно. Дишат и с двата дроба и пазят краката сухи с двата чадъра  :D. Подмеката си е соломонска /contragrip/ нo се държи доста прилично и при мокро. Явно има разлика с ниските  модели /имам тамън 6 броя от тях/ и смея да кажа че са супер за града, и спорт но намокри ли се винаги едно на ум. Този модел е с летен /не зашит/ език, GORE-TEX мембрана, здрави връзки и допълнителна кука отстрани. Държат глезена, абе никакви оплаквания и най-важното, че миналата година ги взех на неустоима промоция. ;)))

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032321.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032323.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032324.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/2394/031032326.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 22 Юли, 2013, 10:02:54
Две седмици давам зор на летните ми планински чепици Salomon DISCOVERY GTX® 

(http://www.salomon.com/scripts/resizeImage.aspx?width=550&height=550&background_color=ffffff&vertical_center=1&horizontal_center=1&filename=/medias/products/product3/119600.jpg)

В нищо и никаквата планина Витоша  :D  се показват много добре. Миналата година ги шпорнах и на Рила, виж на колоса Родопи не съм ги водил още.  Държат се страхотно. Дишат и с двата дроба и пазят краката сухи с двата чадъра  :D. Подмеката си е соломонска /contragrip/ нo се държи доста прилично и при мокро. Явно има разлика с ниските  модели /имам тамън 6 броя от тях/ и смея да кажа че са супер за града, и спорт но намокри ли се винаги едно на ум. Този модел е с летен /не зашит/ език, GORE-TEX мембрана, здрави връзки и допълнителна кука отстрани. Държат глезена, абе никакви оплаквания и най-важното, че миналата година ги взех на неустоима промоция. ;)))


Еееее Жоре, тъкмо повод да ги проваш и в община Родопи ;) Заповядай с най- голямо удоволствие ще ти правя компания  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 22 Юли, 2013, 11:32:35
Васе, високи са ми много, Витоша, Рила от към нас и Пирин може. :nabira:
Върти ми се нещо, ама ще се чуем.;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 22 Юли, 2013, 11:53:18
От мен още един голям плюс за българските обувки. Вчера правих с тях 4-часов поход от х. Алеко до Черни връх (по права линия, умишлено избягвах пътеката, имаше доста народ). Тръгнах с няколко мазола от едни други нови официални обувки, които бях носил на предишния ден. На Алеко температурата беше около 14 градуса Целзий, горе беше 7-9. Единственото събуване беше да махна няколко малки камъчета от едната обувка, които влязоха при едно подхлъзване. Минавах през прах, кал, вода, всичко беше ок, а вече понатрупаха километри ;) За цената си под 100 лв. са чудесни, по мое скромно мнение.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 11 Октомври, 2013, 14:44:59
Viking Hawks Eye Warm GTX- Gore-Tex мембрана
(http://media.snimka.bg/s1/2748/031740257.jpg?r=0) (http://media.snimka.bg/s1/2748/031740258.jpg?r=0)

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Cobra3 в 11 Октомври, 2013, 23:54:00
Прекрасен чепик, честити да са ти *palec*, начи Gore-tex-а е задължителен за обувките вече  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 13 Октомври, 2013, 09:16:48
Прекрасен чепик, честити да са ти *palec*, начи Gore-tex-а е задължителен за обувките вече  ;)
Мерси колега, с риск малко да се повторя ще покажа и другите буки.

Pelmo Lomer STX
(http://media.snimka.bg/s1/2654/031553018.jpg?r=0) (http://media.snimka.bg/s1/2689/031622421.jpg?r=0)

AKU Suiterra Injected GTX
(http://media.snimka.bg/s1/2689/031622425.jpg?r=0) (http://media.snimka.bg/s1/2585/031414505.jpg?r=0)

Land Rover Highland Creek
(http://media.snimka.bg/s1/2689/031622427.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bvk в 18 Ноември, 2013, 01:22:18
Здравейте, нов съм във форума , но гледам че тук повечето имате доста опит, та за съвет:
На косъм съм да си поръчам ей тия Адидас АХ 1  (http://www.javari.co.uk/adidas-Performance-Mid-GTX-Hiking/dp/B009MJTMGS/ref=ord_crt_shr?ie=UTF8&selectVariations=1&fromPage=cart&refURL=/shoppingCart), но слушам противоречиви мнения.
Харесват ми като дизайн, мерих ги добре са мисля, и като за пишман турист (ще ги нося основно в града и от време на време някоя по-лека разходка в планината). Засега съм мерил №42 и не ми опират отпред, но наличността е №41 1/3 или каквото там отговаря на 7.5 UK.
Какво ще ме посъветвате?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 18 Ноември, 2013, 02:00:50
Личното ми мнение е да не се занимаваш с Адидас, освен ако не си от Бургас  :chukane: .
Особено пък щом става дума за туристическа обувка с мембрана. Това си е мое мнение и според мен от марка занимаваща се с друг вид спортове качествена туристическа екипировка трудно ще изкарат.
Имаш право на избор. Марките са доста и повечето няма как да не си ги чувал.
Говорим за марки като Саломон, Дахщайн, Скарпа и т.н.
Аз като пишман турист съм избрал да нося обувки от ниският клас - Хай-тек, Каримор.
Прилични са като цени и качество, е, вярно не са като Саломон, но за в града са ми идеални + леки преходи в горите около Варна.
Сега гледам, че са пуснали АКУ на промоция в ред рок-а (Цък (http://redrockbg.com/product.php?id=1303)) а те според мен вообще не са за изхвърляне, особено за пишман туристи от мой тип.  ;)

Хвърли едно око в темата за туристическите магазини (http://bladeforum.bg/index.php/topic,564.0.html). Разгледай какво ще ти хареса като цени и питай пак :)

П.П - Поразгледай и тази тема. Има интересни модели обсъждани. И най-важното - преди да купиш иди и мери на място!
 Поздрави и добре дошъл
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 18 Ноември, 2013, 11:33:27
Адидаса на брато започна да се по разлепя отпред. Но той ги гняви само градско и то нон-стоп, че са му удобни. Дет се вика не ги сваля. Назад в темата съм качвал снимки като ги купувахме, можеш да видиш от коя дата са да си направиш сметка колко изкарват.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 18 Ноември, 2013, 12:14:00
Здравейте, нов съм във форума , но гледам че тук повечето имате доста опит, та за съвет:
На косъм съм да си поръчам ей тия Адидас АХ 1  (http://www.javari.co.uk/adidas-Performance-Mid-GTX-Hiking/dp/B009MJTMGS/ref=ord_crt_shr?ie=UTF8&selectVariations=1&fromPage=cart&refURL=/shoppingCart), но слушам противоречиви мнения.
Харесват ми като дизайн, мерих ги добре са мисля, и като за пишман турист (ще ги нося основно в града и от време на време някоя по-лека разходка в планината). Засега съм мерил №42 и не ми опират отпред, но наличността е №41 1/3 или каквото там отговаря на 7.5 UK.
Какво ще ме посъветвате?
Не си вземай тесни зимни обувки, гледай поне един пръст разстояние да имаш отпред(най-малко), освен ако няма да слагаш по-дебели чорапи или стелки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 18 Ноември, 2013, 12:27:49
За 85 паунда, което по днешния БНБ курс прави 198.05,  сиреч без малко 200 кинта  има според мен по удачни варианти за туристически обувки, например Salomon, които също произвеждат обувки на номера през 2/3 размер. Освен ако колегата няма някакви  други съображения специално за Adidas като удобство на съответния модел примерно. Че защо не и на North Face дори ::)  Говорили сме си, че е най добре да се купуват стоки от тясно специализиран за точно този вид стоки производител ако се търси оптимално качество за цената, тоест търси обувки от утвърден производител на туристически обувки, какъвто Adidas определено не е.  По просто казано да се купуват стоки от марка, която блести точно в правенето на определен вид обувки, а не прави такива между другото. ;)  За 200 кинта истинска зимна планинарска обувка едва ли може да се вземе от нашия или чуждия пазар, но щом изискването е основно  за ходене в града и от време на време лек планински преход, а не във високата планина постоянно една качествена трисезонка с читава мембрана и подоходящи чорапи покрива всички нужди. Което ме кара да се съглася и то от личен опит с предложението на incubus, че за тези цели спокойно може да заложиш на по-ниско бюджетен вариант като  Karrimor, Brasher и др., които масово могат да се намерят за по 40-50 паунда.
П.С. Tevа, които правят и зимни обувки с Thinsulate изолация също е предложение върху което може да помисли колегата ИМХО.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 18 Ноември, 2013, 12:43:55
Були ме подсети да споделя един "опит" от магазина на "Северното Лице" на бул.Черни връх до "Кошарите" от преди няколко месеца. Харесах си обувки от марката, не точно туристически, но с разни хай-тек щуротии в тях (включително някакъв слой отгоре, който отблъсквал праха), на външен вид почти нормални градски обувки, наподобяващи мокасини. Тъкмо ги премерих и ми паснаха, супер удобни и откривам дефект на кожата почти по средата на бомбето отпред на едната. Зададох стандартният въпрос "Ами сега какво правим?"  O0 и нищо... Нито ми предложиха нови да ми докарат от същия модел и номер, нито да ми направят отстъпка... Петното беше малко, но при втори поглед се виждаше. Млада продавачка, да, но все пак при обувки за над 250 лв. трябва да проявяват някаква гъвкавост, нали...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 18 Ноември, 2013, 12:54:48
Колега, щом ще носиш чепика основно в града, гледай само да ти е удобен. Адидас си е Адидас все пак. Имай в предвид, че обувка на широчина може малко да се разшири, на дължина, никога, така че мери хубаво и то с чорапите дето ще ги носиш. Мерят се и двете обувки, щото краката не са еднакви. Успех в покупката.;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 18 Ноември, 2013, 13:09:55
Були ме подсети да споделя един "опит" от магазина на "Северното Лице" на бул.Черни връх до "Кошарите" от преди няколко месеца. Харесах си обувки от марката, не точно туристически, но с разни хай-тек щуротии в тях (включително някакъв слой отгоре, който отблъсквал праха), на външен вид почти нормални градски обувки, наподобяващи мокасини. Тъкмо ги премерих и ми паснаха, супер удобни и откривам дефект на кожата почти по средата на бомбето отпред на едната. Зададох стандартният въпрос "Ами сега какво правим?"  O0 и нищо... Нито ми предложиха нови да ми докарат от същия модел и номер, нито да ми направят отстъпка... Петното беше малко, но при втори поглед се виждаше. Млада продавачка, да, но все пак при обувки за над 250 лв. трябва да проявяват някаква гъвкавост, нали...
Дамянски, що се касае до качеството на някои от продаваните у нас стоки на тази марка твоят личен опит много ми напомня на моя собствен с един полар, описан тук http://bladeforum.bg/index.php/topic,422.25.html (http://bladeforum.bg/index.php/topic,422.25.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Humanoid в 18 Ноември, 2013, 13:20:42
Разбрах те много добре! ;)
Ако трябва да съм честен, останах леко с убеждението, че се опитаха да ми пробутат обувки второ качество за първокласна стока. Мълчаха и въртяха глави и двете продавачки много странно тогава...
Иначе този уикенд бях почти цялото време навън, ранно ставане и т.н. с термобельо и зимен панталон от марката и нямам никакви забележки, много са ми комфортни и след повече от дузина употреби и пране не са мръднали.
Ползвах отгоре едно ново якенце от Каримор, Isotex 5000, което купих за 30 паунда от Спортсдирект, от което също съм много доволен като баланс между пари и качество/функционалност. Носех си допълнително полар, но не се наложи да го сложа нито веднъж, въпреки, че температурите падаха до около нулата и слагах кожените ръкавици от Механикс, за да не ме болят ръцете, докато снимам. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bvk в 19 Ноември, 2013, 00:05:39
Благодаря на всички за отзивчивите отговори, за съжаление не съм от София и възможностите за пробване на място не са толкова много. Разубедихте ме за Адидас, макар, че като външен дизайн са ми на сърце (след доста модели на Скарпа, разбира се), не знам ако ми щукне може и да ги поръчам , имам такива наклонности :)

Аз пропуснах да кажа, че съм си поръчал ей тия Кариморки цък (http://www.amazon.co.uk/Karrimor-Bodmin-Weathertite-Walking-K300TBC155/dp/B0064MMSDU/ref=sr_1_3?s=sports&ie=UTF8&qid=1384810183&sr=1-3&keywords=karrimor) и те взеха че дойдоха днес. Пробвах ги  и са ми удобни като ходене по килима. Оказва се, че Карримор 7,5 UK ми е тъкмо добре. За тази цена обаче ме съмнява това което дават като weathertite да може да диша като хората, погледнах го отвътре - най-обикновена изкуствена материя ми се чини, та ми се струва, че ще ми запарват - краката ми много лесно се изпотяват, ама ще видим. Тук всякаква препоръка за лесно изпотяващи се крака ми е от полза. И още, тия термо чорапи задължителни ли са в случая с тези Каримор, че не мога да трая много нещо различно от почти 100 памук за чорап, а термо чорапите ми се струват всичко друго но не и памук, което за планината е добре, но за 30-40 мин ходене в града на ден .. не знам., особено като съм на работа, където отоплението е на прилично топло ниво.

Другото, което разгледах от малко по-горния ценови диапазон на Каримор са с EVent мембрана и предполагам, че това е малко по-добре.
Не ми става ясно само дали Goretex-а е един и същ при всички марки обувки, които го използват или има разлика.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 19 Ноември, 2013, 00:23:44
Благодаря на всички за отзивчивите отговори, за съжаление не съм от София и възможностите за пробване на място не са толкова много. Разубедихте ме за Адидас, макар, че като външен дизайн са ми на сърце (след доста модели на Скарпа, разбира се), не знам ако ми щукне може и да ги поръчам , имам такива наклонности :)

Аз пропуснах да кажа, че съм си поръчал ей тия Кариморки цък (http://www.amazon.co.uk/Karrimor-Bodmin-Weathertite-Walking-K300TBC155/dp/B0064MMSDU/ref=sr_1_3?s=sports&ie=UTF8&qid=1384810183&sr=1-3&keywords=karrimor) и те взеха че дойдоха днес. Пробвах ги  и са ми удобни като ходене по килима. Оказва се, че Карримор 7,5 UK ми е тъкмо добре. За тази цена обаче ме съмнява това което дават като weathertite да може да диша като хората, погледнах го отвътре - най-обикновена изкуствена материя ми се чини, та ми се струва, че ще ми запарват - краката ми много лесно се изпотяват, ама ще видим. Тук всякаква препоръка за лесно изпотяващи се крака ми е от полза. И още, тия термо чорапи задължителни ли са в случая с тези Каримор, че не мога да трая много нещо различно от почти 100 памук за чорап, а термо чорапите ми се струват всичко друго но не и памук, което за планината е добре, но за 30-40 мин ходене в града на ден .. не знам., особено като съм на работа, където отоплението е на прилично топло ниво.

Другото, което разгледах от малко по-горния ценови диапазон на Каримор са с EVent мембрана и предполагам, че това е малко по-добре.
Не ми става ясно само дали Goretex-а е един и същ при всички марки обувки, които го използват или има разлика.

Има. Ако не си турист, Goretex-а, не е задължителен. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 19 Ноември, 2013, 00:48:56
Имай в предвид, че моите а и на Були кариморките започна да им се отлепя грайфера.
Като цяло само това им е кусура за тия пари. Евент мембрана, вибрамска подметка, но пък се отлепя. С малко секундно лепило проблемите приключват, но съм длъжен да кажа. За тия пари, толкова музика.

До колкото съм запознат еВент я водят еквивалент на Гортекс-а. Просто първо са патентовали Гортекс, а след това някой им краде дизайна и патентова еВент. В нета има доста клипчета със сравнения на двете мембрани.

Колкото до термочорапите. Има два вида - едните са Coolmax, а другитe обратното. Кулмакс-а за топлите дни. Според това за какво са направени им е и различен състава. Вземи по един чифт от двата модела, пробвай и си направи сметката кои ти подхождат повече. Аз "летните" чорапи си ги нося и зимата. Просто се чувствам по-комфортно с тях.
П.П За себе си смея да твърдя, че откакто обух първите си Хайтеци с еВент-ска мембрана повече обувка без мембрана няма да сложа. Може и да си внушавам, но проблемите с гъбичките по краката и миризмата почти изчезнаха.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 19 Ноември, 2013, 09:35:09
Да, това че се отдели от едната страна само най долния тънък сегмент частично от многослойната подметка на моите кариморки е вярно, но аз ги съдрах от носене за една година и то в повечето случаи по камъняци и сипеи и горски терен . Все още мембраната им държи и не пропускат обаче, доколкото успях да установя при последното ходене в мокра ливада. В интерес на истината купих един друг модел на karrimor на баща ми с излята подметка от Vibram без слоеве , които не са мръднали, така че всичко е относително. ;) Потят ли ти се краката мембраната е задължителна и то с подходящите чорапи, това поне съм го пробвал многократно върху собствените ми крака, които също се потят повече или по малко.  От обувките, които в момента активно нося на късите Salomon - ки на високите  Brasher- ки стелките им са Ortholite и до момента не съм усетил  неприятен мирис така както при стелките на другите обувки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bvk в 20 Ноември, 2013, 18:56:19
Мда, значи и при мен ще се наложи мембрана ама да видим.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nikikin в 01 Декември, 2013, 00:06:28
Нося Кариморки 2год.http://www.sportsdirect.com/karrimor-mount-mid-mens-walking-boots-182088?colcode=18208804 (http://www.sportsdirect.com/karrimor-mount-mid-mens-walking-boots-182088?colcode=18208804) и мога да кажа,че за парите си са водо устоичиви и не запарват.Имам и Маиндел,но ме мързи да им връзвам връзките,та по-редко ги нося.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 09 Декември, 2013, 15:32:08
Днеска се сдобих с ето тези зимни средновисоки кундри  на американската фирма Teva, модел Forge Pro Winter Mid. Смятам да ги ползвам основно зимата в града и в Родопите с гети отгоре при по малко сняг.
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/OTczWDEwMDA=/$(KGrHqNHJF!FHhl7DCPrBR6kYJgF7g~~60_57.JPG)
Подметката Hypergrip® Ice Lock rubber  е с едни елементи от гума и фибростъкло /оцветените в сиво черно, подобни на стрелички /, които според производителя повишават сцеплението с леда. Дали е така ще ви кажа, като ги пробвам на лед. Ако бяха пристигнали вчера щях вече да съм ги изпробвал и да имам непосредствени впечатления. ;D
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/OTEzWDEwMDA=/$(KGrHqVHJFIFHnDt)ffeBR6kYJQjb!~~60_57.JPG?rt=nc)
(http://i.ebayimg.com/00/s/MTA2NlgxNjAw/$T2eC16VHJGkE9no8h,REBP83VIb)6Q~~60_57.JPG)
200 грама  на кв.метър изолация на 3М Thinsulate пази краката при минусови температури, но за обувки които са предназначени за задачи с високо ниво на активност, туристически, ловни, за сноуборд, ски и зимни спортни обувки. В зависимост от това колко по ниски са температурите и съответно активността толкова повече се увеличава и грамажа на изолацията от 200 до 1000  грама според производителя. Thinsulate наименованието произхожда от свойството да бъде сравнително тънък като материал / от английски thin /  и глагола изолирам / insulate /. ;D


Най горната част на обувката се свива подобно на гета, което не знам с каква цел е направено, освен не особено достоверно звучащото обяснение, че предпазвало глезена от сняг и скали.  ::) Но аз намерих веднага едно много практично приложение.  :D Много лесно се обува обувката без обувалка, само си хлъзнеш петата по показалеца опрян  тази "яка" в изпънато положение.
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/ODEwWDEwMDA=/z/uOcAAMXQigBR6kYL/$(KGrHqFHJE4FHciL+c(0BR6kYLfkiQ~~60_57.JPG?rt=nc)
Мембраната е T.I.D.E Seal,  за която нищо не знам освен че е на марката Teva и впечатленията от ревютата по форумите.
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/ODU4WDEwMDA=/z/YOwAAOxyXJxR6kYM/$T2eC16NHJIgFHRk4KFTJBR6kYMLFP!~~60_57.JPG?rt=nc)
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/NjI2WDEwMDA=/$T2eC16FHJGYFFkye9bD3BR6kYMR,fw~~60_57.JPG?rt=nc)
Някакъв си Shoc Pad, който служи като амортисьор за намаляване на натоварването от терена върху краката.
(http://i.ebayimg.com/t/NEW-Teva-Forge-Pro-Winter-Mid-WP-eVent-Hiking-Trail-Shoes-Boots-MENS-12-/00/s/NjMwWDEwMDA=/$T2eC16dHJHwFG1yoju2gBR6kYN(nhQ~~60_57.JPG?rt=nc)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 09 Декември, 2013, 16:41:47
Готини буйки. Чакам впечатления, от къде и за колко ?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 09 Декември, 2013, 20:58:32
Честито Були, изглеждат като маратонки. За града ще са перфе, ама за гората нали имаш Скарпа, не е ли по - добър вариант :???
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 10 Декември, 2013, 10:21:43
Благодаря Баце.  Моите Скарпа са трисезонки, което значи че в момента в който престана  да ходя с тях и се позастоя на едно място краката ми лека полека ще почнат да изстиват при минусови температури и сняг, независимо от чорапа. На второ място предполагам, че на тези подметките им ще са значително по малко хлъзгави на лед, а и са с по добра изолация което е огромно преимущество, но засега това е в сферата на предположенията само и не съм го пробвал, само съм чел коментари на собственици, които го твърдят. ;) Тази неделя се убедих за пореден път и то на не повече от 1600 метра , че на лед почти никоя подметка от обувките с които разполагам не работи пълноценно. ;) А то и няма как да работи, щото изискванията към зимните обувки са съвсем по различни отколкото към трисезонките, затова естествено са и по скъпи. Същото като със зимните и летните гуми на колите, колкото опростено да е сравнението. Но ти това го знаеш много добре.  ;D Този модел на Teva едва ли  е като високия клас зимни обувки на Скарпа, в което нямам никакви илюзии, но за по малко сняг по Родопите с гети и в града се надявам да ми вършат работа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: autosvet в 10 Декември, 2013, 13:23:37
То на лед само котките работят. Аз лично за планина където има сериозна опасност от леда (т.е. да се хлъзнеш и да се претрепеш в някоя пропаст) не бих разчитал на каквито и да е подметки. Проблема е, че подметката държи до един момент и  след като загуби сцепление си като на шейна защото самото хлъзгане разтопява съвсем леко горния слой и водата става като смазка. Меката гума на подметката помага, но тя се износва и много по-бързо. Ако няма да се правиш на алпинист повече разчитам на щеките - т.е. като някоя обувка изгуби сцепление просто разтоварвам този крак и прехвърлям тежест на щеките и леко се набирам на тях за да си направя крачката. Малко е сложно да си го представи човек като го пиша, но на практика е лесно.
 За в града ако е много лъзгаво пред вас от валнал и заледен дъжд (дам онзи хубав равен, тънък, лъскав лед любим на децата) може да ползвате бабиния номер - един чифт вълнени чорапи върху обущата изглежда смешно, но бачка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 10 Декември, 2013, 13:36:41
Първо да честитя, като възпитан човек. ;) Сега да кажа и скромно мнение.;) Teзи обувки са единствено за града. Мисля, че три сезонната Scarpa, би се справила милион пъти по-добре в планината. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 10 Декември, 2013, 14:06:37
Благодаря. Не става дума за котки и ходене по циркуси и ледници. А за града и за Родопите при 5,10 санта сняг.Още в началото го написах.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 10 Декември, 2013, 14:11:35
Благодаря. Не става дума за котки и ходене по циркуси и ледници. А за града и за Родопите при 5,10 санта сняг.Още в началото го написах.

То в Родопите циркуси и ледници не съм чул да има. Аз просто казах, че при 5-10 см сняг, при 2 метра сняг, или без сняг въобще, Скарпата ще се представи с хиляди пъти по-добре от въпросните. Просто носи си ги само в града. Това е пак да повторя, моето скромно мнение. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 15 Декември, 2013, 15:41:00
Ето и разни евтини модели обувки на една позабравена българска фирма.

http://vihrentrade.com/23994.swf (http://vihrentrade.com/23994.swf)

073 88 48 95 -Счетоводство
0894 678 863 -Производство
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 24 Декември, 2013, 16:16:39
Ето какво взех да щъкам из баирите. Впечатления на по-късен етап.
(http://media.snimka.bg/s1/3000/032244342-big.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 24 Декември, 2013, 16:22:25
Ето какво взех да щъкам из баирите. Впечатления на по-късен етап.
(http://media.snimka.bg/s1/3000/032244342-big.jpg)

Честито, доволен ша останеш. ;) *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: grisha в 24 Декември, 2013, 16:22:45
Екстра са Жорка *palec* със здраве га си ги разхождаш по баирите
П.П. ще чакаме професионалното мнение на бате Жоро и той да се изкаже :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 24 Декември, 2013, 17:07:52
Milet лошо нямат ;) Според мен от достъпните на нашия пазар марки Мие е от водещите планинарски във всяко отношение...
А за Тевата, честито на Були. Дали стават за зимни преходи, само опитът ще покаже ;) С добра гета, ако обувката е топла, няма причина да не става за туризъм и в по- дълбок сняг. Прави ми впечатление, че напоследък нещо много се поизнежи народа :) 
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 24 Декември, 2013, 17:18:41
......
 За в града ако е много лъзгаво пред вас от валнал и заледен дъжд (дам онзи хубав равен, тънък, лъскав лед любим на децата) може да ползвате бабиния номер - един чифт вълнени чорапи върху обущата изглежда смешно, но бачка.

Само дето трябва да носиш по една мешка с "бабини чорапи" :D
Сега под път и над път продават разни "градски ледоходки" хем по трайни, хем по ефективни пък и не е смешно ;)
(http://img03.prodavalnik.com/images_prodavalnikcom/33184763_3_585x461_rev001.jpg)
(http://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/2872997.jpeg?rrr=1)
(http://isd-bg.com/img/products/products_5432_122705161739243d1.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 24 Декември, 2013, 18:10:37
Честито на GeorgiNN за обущата, това са т.нар. тип approach обувки, за подход към височините ИМХО. Имам подобни на Scarpa, с които се качвах лятоска на Белмекен и съм   доволен от качеството им.  *palec*
Teva-  та я подарих за Коледа на един позакъсал с парите добър приятел, скойто често ходим по баирите  и си поръчах едни такива Scarpa Nangpa-La XCR за новогодишен подарък  ;D
(http://www.xcosports.com/img/products/52790e9a813293.jpg)

•   Система за поддържане на глезена
•   Мембрана Gore-Tex® XCR(Extended Comfort Footwear) за максимално дишане и защита
•   Подметка Hi-Trail Lite Vibram, абсорбираща вибрациите
•   Специално оформена предна част с гумено покритие
•   Външен слой: Велур и найлон
•   Стелка: Comfort-Flex
•   Tегло: 590 гр (размер 42 - 1/2 чифт)
•   Предлаган цвят: La Mud/Dark olive   
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 24 Декември, 2013, 18:26:17
Благодарско банда. Малко или много бях повлиян от вашите отзиви и опит. За сега мога да кажа само, че са супер удобни. Пък като ги понося малко ще мога да се изкажа и аз на база личен опит. Сега ако споделите и малко опит с чорапчета ще ви заобичам още повече.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 24 Декември, 2013, 21:13:57
Честито на GeorgiNN за обущата, това са т.нар. тип approach обувки, за подход към височините ИМХО. Имам подобни на Scarpa, с които се качвах лятоска на Белмекен и съм   доволен от качеството им.  *palec*
Teva-  та я подарих за Коледа на един позакъсал с парите добър приятел, скойто често ходим по баирите  и си поръчах едни такива Scarpa Nangpa-La XCR за новогодишен подарък  ;D
(http://www.xcosports.com/img/products/52790e9a813293.jpg)

•   Система за поддържане на глезена
•   Мембрана Gore-Tex® XCR(Extended Comfort Footwear) за максимално дишане и защита
•   Подметка Hi-Trail Lite Vibram, абсорбираща вибрациите
•   Специално оформена предна част с гумено покритие
•   Външен слой: Велур и найлон
•   Стелка: Comfort-Flex
•   Tегло: 590 гр (размер 42 - 1/2 чифт)
•   Предлаган цвят: La Mud/Dark olive

Тази Скарпа няма нищо общо с модела на колегата / за Миле-то иде реч /. Иначе и двата модела са много добри. ;)))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 24 Декември, 2013, 22:24:18
Имах предвид ниските, които си купих май месец http://bladeforum.bg/index.php/topic,101.225.html (http://bladeforum.bg/index.php/topic,101.225.html) , а не тези от предходния ми пост. ;) Понеже имам и високи, и и ниски просто съм пропуснал да уточня за кои точно иде реч, мой пропуск.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Punky в 25 Декември, 2013, 18:16:26
Я, вериги за обувки  :yes:

 (http://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/2872997.jpeg?rrr=1)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 27 Декември, 2013, 12:24:12
Честито на GeorgiNN за обущата, това са т.нар. тип approach обувки, за подход към височините ИМХО. Имам подобни на Scarpa, с които се качвах лятоска на Белмекен и съм   доволен от качеството им.  *palec*
Teva-  та я подарих за Коледа на един позакъсал с парите добър приятел, скойто често ходим по баирите  и си поръчах едни такива Scarpa Nangpa-La XCR за новогодишен подарък  ;D
(http://www.xcosports.com/img/products/52790e9a813293.jpg)

•   Система за поддържане на глезена
•   Мембрана Gore-Tex® XCR(Extended Comfort Footwear) за максимално дишане и защита
•   Подметка Hi-Trail Lite Vibram, абсорбираща вибрациите
•   Специално оформена предна част с гумено покритие
•   Външен слой: Велур и найлон
•   Стелка: Comfort-Flex
•   Tегло: 590 гр (размер 42 - 1/2 чифт)
•   Предлаган цвят: La Mud/Dark olive

Честито, много добри обувки, ама не беше ли по-разумно да си вземеш някой зимен модел, след като пишеш, че имаш и Кинезис-а. Просто тези двата са почти еднакви и определено са трисезонки, които се припокриват.  *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 28 Декември, 2013, 13:08:43
Просто обичам да си пазарувам, когато има намаления на истинските марки, това е причината. ;D Тъй като имам широко стъпало, не всяка обувка дори от марковите ми се уцелва на ширина, затова  Scarpa именно в това отношение са моята марка ;D А и не само заради това. ;D Иначе този сезон ще понося старите зимни Gri Sport-ки, а за другата зима дай боже живот и здраве да има ще си купя други зимни,колкото може по истински и може би пак италиански. Наистина са по леки тези от Kinesis light, като ги вземеш в ръка едните и другите усеща се. ;D  Подметката им от Vibram няма нищо общо с тази на кариморките и на пипане са по меки и повече се лепят към подовата настилка като ходиш. Да не ги хваля прибързано, но по друга бира са определено. :)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276457.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276614.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276569.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276570.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276591.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Декември, 2013, 15:42:58
Просто обичам да си пазарувам, когато има намаления на истинските марки, това е причината. ;D Тъй като имам широко стъпало, не всяка обувка дори от марковите ми се уцелва на ширина, затова  Scarpa именно в това отношение са моята марка ;D Иначе този сезон ще понося старите зимни Gri Sport-ки, а за другата зима дай боже живот и здраве да има ще си купя други зимни,колкото може по истински и може би пак италиански. Наистина са по леки тези от Kinesis light, като ги вземеш в ръка едните и другите усеща се. ;D  Подметката им от Vibram няма нищо общо с тази на каримоките и на пипане са по меки и повече се лепят към подовата настилка като ходиш. Да не ги хваля прибързано, но по друга бира са определено. :)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276457.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276614.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276569.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276570.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3016/032276591.jpg?r=0)

Пак да ти честитя, обувките са много добри. Гри спортките ти също са три сезонки. Аз бих си купил три сезонни, летни и зимни, пък тогава бих почнал да ги дублирам но всеки сам решава. Това, че са по-леки не им променя предназначението, а с Кариморките изобщо не е редно да се сравняват.;)
Обувките са много добри. *palec*

При мен нещата за момента са така. Но то зависи на кой колко и какво му трябва.;)


(http://media.snimka.bg/9277/024809014.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9277/024808884.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/9539/025332946.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 29 Декември, 2013, 10:25:47
Eто ги и другите, за качеството на снимките съжалявам, ама толкова мога с телефона. :-[
(http://media.snimka.bg/s1/3019/032282180.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3019/032282223.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/3019/032282181.jpg?r=0)
Тези са правени в Италия, а другите от предния ми пост са румънско производство. Поне  на външен вид, но   с уговорката, че до момента последните все още не съм ги извеждал навън, разлика в качеството не виждам обаче. ::) Ниските си ги купих май месец и тях съм носил най много до момента, те също са правени в нашата съседка и засега не мога от нищо да се оплача.  :)
(http://media.snimka.bg/s1/3019/032282196.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: хриско в 29 Декември, 2013, 23:29:04
Колега bully, какъв номер обувки носиш по нашите стандарти?Това 42 и половина , е повече 42 или 43?
Казваш че кракът ти е широк, SCARPA имат различни видове калъпи(например BXD-BX ,BN ,LBE или BX-BXX),би ли споделил кой  калъп ти е най удобен.Благодаря предварително!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 30 Декември, 2013, 08:28:41
42 и половина си е стандартна европейска номерация, по "нашите мерки"  ;D може би по скоро 43, но е много относително и зависи изцяло от марката, модела и вида на обувката. Винаги си търся производители които правят т.нар. half sizes стандартните номера с половин номер отгоре. Salomon в това отношение също ги харесвам, а и от обувките които съм пробвал по магазините те също ми са удобни като цяло с някои изключения, някои от тези летните мрежести, хибрид между сандал и маратонка.  При тях обаче не е 42 и 1/2, а 42 и 2/3 обозначението.  ;)
Що се касе до калъпите да кажа кой от всички изборени /едва ли не цялото производство на марката/  ми е най удобен е доста трудно, направо невъзможно. ;D  От обувките които аз имам  обаче Kinesis light -а са с калъп BD, което е отбелязано на вътрешната страна на езика след номера /не на етикетчето с номера, а надписа с държавата на производство който се изтрива с времето  /, както и на кутиите на всяка една обувка, Nangpa-la  са с калъп BХ, а ниските Mуstic GTX са с калъп BН.  И трите изброени що касае удобство са ми удобни, сега кой е най удобен е доста трудно да ти отговоря по простата причина, че Kinesis light и Mуstic GTX, са носени т.е. вече са утъпкани обувки и чувството за комфорт би следвало да е малко по голямо и от гледна точка на свобода на огъване на глезена и движение на стъпалото и от гледна точка на усещането за ширината на обувката към стъпалото. По отношение на последното калъпът BD може би на мен лично ми е  най комфортен, ::) но с горната уговорка, че Nangpa-la не съм ги вадил още за ходене на терен, щото си ги купих преди два дни. А това може да се окаже много важна подробност, която да ми промени мнението след време. Прави ми впечатление, че последните  са по леки и подметката им Hi-Trail fly Vibram  е по лесно огъваема като стъпя на нещо по високо от пода на пръсти и си повдигам тялото , докато другия вид Vibram Biometric  e като че ли малко по "дървен" като усещане. Разлика между калъпите на обувките ми определено има, но не е в пъти, така че доста се затруднявам към момента да бъда по категоричен. ::)  Преди да ти отговоря наново обух и двата чифта високи  обувки и походих по стълбите вкъщи, за да мога да дам що годе обективен отговор, но такъв уви мога да дам единствено след дългото използване и сравяване и на двата високи чифта на терен. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 22 Май, 2014, 22:52:48
Колеги,
ровя от ден-два за някакви ниски обувки, които да се носят за из града и леки преходчета и излети.
Желанието е да са що годе читави - с мембрана и до около 150лв.
Загледах се в няколко модела и ще ви помоля за мнение.
HI-TEC V-Lite Buxton Low WP (http://yakobg.com/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8-hi-tec-v-lite-buxton-low-wp.html#.U34y6EgpI7w)
Gri Sport (http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=2336)
The North Face BLAZE GTX (http://www.strim-co.com/bg/majki-obuvki-m-blaze-gtx.html)
и Тhe North Face LITEWAVE GTX (http://www.strim-co.com/bg/majki-obuvki-m-litewave-gtx.html)

Oсвен по-горните имам и предложение за Tecnica с Gore-tex. Нямам информация за тази фирма/марка и бих се радвал ако споделите инфо за тях?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 22 Май, 2014, 23:09:54
Сега чакам Шотландеца да каже Salomon.Ама и аз да питам,що си ги пренебрегнал?Ще цитирам пак Шотландеца,
в сезонните намаления има много добри оферти. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 22 Май, 2014, 23:14:20
Сега чакам Шотландеца да каже Salomon.Ама и аз да питам,що си ги пренебрегнал?Ще цитирам пак Шотландеца,
в сезонните намаления има много добри оферти. ;)
Нямам време, а пък често и финансовата възможност, да обикалям по магазините и да дебна за промоции. Това което намирам из нета - промоции на Саломон - не съм видял. Да не кажа, че и в нета с промоциите трудно падат под 200лв, а аз още трудно бих отделил повече от 150-60лв за обувка. В случая бих се прежалил с 180 за North Face с GTX.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 22 Май, 2014, 23:22:38
Жорка, Норт фейса не са лоши папуци, но без да пробваш, не бих те посъветвал да купуваш.
Аз в момента ползвам едни Грита, които се оказаха много читави, за около 120 лв от Спорт Депо, които ги менкам с Норт фейските....
За града са чудесен избор.
Текника е италианска марка и са много добри в изработката на ски обувки, за туризъм незнам какво произвеждат, но няма причина да са лоши.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 22 Май, 2014, 23:37:37
Нямам опит с обувки на North Face,но много ги уважавам като производител на дрехи.Иначе в рекламата има правописни грешки,а "Гумените подметки осигуряват здраво сцепление с терена" звучи направо смешно. ;) Според мен обувки,дори летни които са за планина и туризъм не стават за града/освен зимата в някои случаи/.Най малкото "грайфера" който е нужен за сцепление при мокър терен или нападали листа ще се износи много бързо.А и не са удобни и пригодени за асфалт и тротоари,лично мнение.Не че разбирам много,но Salomon имат много професионален подход към видовете обувки и размера най вече.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 23 Май, 2014, 07:08:55
От ниските в момента имам 3 чифта, като на Karrimor -ките дясната подметка след две години носене навсякъде  бухна като бутер тесто Бела.  :D Учудващо обаче иначе са все още здрави и даже и не съм забелязал да пропускат, а наскоро ги носих за  малко в мокра ливада ;D Salomon  наистина си струва да ги погледнеш. Моите са на една година и половина пълна  експлоатация и в града, и на по леки разходки в планина, като са купувани преди две години и са напълно годни все още, даже външният им вид е учудващо добър. ;D Най малко навъртяни километри имат ниските ми на Scarpa, това лято с тях ще бича. :D
Ако ти се прежалват все пак 200 кинта ето тези на Bestard са също възможен вариант.  http://www.gooutdoor-bg.com/product/bestard-power-trek (http://www.gooutdoor-bg.com/product/bestard-power-trek)
(http://d13z1xw8270sfc.cloudfront.net/origin/142453/wwwbestardcomfotos0382_bigjpg.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Май, 2014, 07:47:13
Адаш, обиколи магазините за спортно-туристическа екипировка. Виждам, че гониш цена, така че мини през sls и разгледай нещата им. Обърни внимание на марката Mizuno. Има добри отзиви от колегите трейл рънъри. Важно за чепика е ако можеш да го пробваш. Харесай си модел. За твоите нужди и за лятото не ти трябва мембрана. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 23 Май, 2014, 09:42:22
Не знам как са като цена в Бг, аз ги взех от аутлет във Виена преди две години и ги нося и в града и в гората плюс две качвания на Мусала. Става въпрос за Тимбърленд. С Гор  текс, мека подметка като маратонка. Страхотни. Ако намеря такива пак ще си взема.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 23 Май, 2014, 10:18:11
Вносителят на Noth face за БГ продава и Timberland, но трябва да провериш дали го има въпросния модел  ::)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Май, 2014, 19:40:06
Не знам как са като цена в Бг, аз ги взех от аутлет във Виена преди две години и ги нося и в града и в гората плюс две качвания на Мусала. Става въпрос за Тимбърленд. С Гор  текс, мека подметка като маратонка. Страхотни. Ако намеря такива пак ще си взема.

Баце, това е скъпа марка. Иди в мола и ще се увериш. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 23 Май, 2014, 20:37:17
Баце, това е скъпа марка. Иди в мола и ще се увериш. ;)

В МОЛа приятелю всичко е скъпо. Аз имах късмет да ги намеря в аутлет в бяла държава, за около 60 евра, ама тия приказки за ценовите реалности сме ги предъвквали нееднократно покрай ножовете. Просто съм доволен от модела.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Май, 2014, 20:53:14
В МОЛа приятелю всичко е скъпо. Аз имах късмет да ги намеря в аутлет в бяла държава, за около 60 евра, ама тия приказки за ценовите реалности сме ги предъвквали нееднократно покрай ножовете. Просто съм доволен от модела.

Да де, ама колегата доколкото разбирам ги търси във Варна, за да може и да ги пробва;), така че там ако ги има ще са в тамошния мол.;)

http://www.strim-co.com/bg/shop/?manufacturers (http://www.strim-co.com/bg/shop/?manufacturers)[111]=111
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 23 Май, 2014, 22:51:56
Сега чакам Шотландеца да каже Salomon.Ама и аз да питам,що си ги пренебрегнал?Ще цитирам пак Шотландеца,
в сезонните намаления има много добри оферти. ;)


(http://media.snimka.bg/s1/3503/033249750.jpg?r=0)

Голям залък лапни, голяма дума ....... наздраве Стефчо. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 23 Май, 2014, 23:48:45
Наздраве Жоре. :nabira: Аз те хвалим,а ти ме излагаш как нагъвам вместо да пия бира....Timberland ми е също от фаворитите,не мисля че е скъпа.Просто тук ги няма нормалните търговци щото пазара е малък и свит.Това важи за всички качествени стоки,включително хранителни.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 24 Май, 2014, 00:16:52
Да де, ама колегата доколкото разбирам ги търси във Варна, за да може и да ги пробва;), така че там ако ги има ще са в тамошния мол.;)

http://www.strim-co.com/bg/shop/?manufacturers (http://www.strim-co.com/bg/shop/?manufacturers)[111]=111

Той хубаво ги търси, ама тука Нъцки да ги намери и премери. тибърленд има само в раптор и то май само 'ловни' модели.
Сайта горе ми похарчи заплатата за 2 месеца в перьод, мерси *palec*
@riboulovec нема'ги слушаш- без мезе не бива- пишат ти го в анамнезата
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 24 Май, 2014, 02:30:28

(http://media.snimka.bg/s1/3503/033249750.jpg?r=0)


Голям залък лапни, голяма дума ....... наздраве Стефчо. ;)Ама, архивите са живи.:) Па то без Едене не може Както викаше Митко. Бомбата ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: StillOpossum в 26 Май, 2014, 17:30:04
Тимбърленд имаше в Пловдив в диапазона 100-150лв с разните му екстри се намираха модели дори, но тогава като поразпитах отзивите бяха, че са нискокачествени обувки на скъпа цена.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 26 Май, 2014, 17:37:16
Тимбърленд имаше в Пловдив в диапазона 100-150лв с разните му екстри се намираха модели дори, но тогава като поразпитах отзивите бяха, че са нискокачествени обувки на скъпа цена.

Щерю, марката си е добра, даже много. Само че е за градска употреба. Лично мнение на база лична употреба. Е скъпички са. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: riboulovec в 26 Май, 2014, 23:15:46
Не разбирам от професионална употреба защото съм кашкавал турист, но Тимбърленд със сигурност не е некачествена марка.Някой те е заблудил Щерьо...Има и друг момент,тук се продават залежали от години обувки, видях подобни и за 90лв.То всичко старее,няма начин.Така си патих и с GEOX,от тогава не ги поглеждам.Търговеца като е цървул,такава му е и стоката,нищо че е истинска.Всичко е бракувано и се продава на лотове в които не се знае какво има,но са без пари. ;) :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nameless_one в 27 Май, 2014, 00:55:10
За GEOX съм чувал че дишали много добре през подметката :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nikikin в 28 Май, 2014, 08:07:02
Дъщеря ми има ботуши GEOX от набук и две зими изкара с тях без да и се намокрят крачетата от локвите по улиците или от изпотяване.Малко уточнение - сега е на 8 г.
Бях скептично настроен към обувки с толкова много дупки на подметката, но сега съм доста впечатлен от представянето им.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Май, 2014, 08:30:16
За градски обувки съм фен на Еко, Тимбърленд и Геокс.  И за трите марки само добра дума мога да кажа.:)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nikikin в 28 Май, 2014, 09:00:04
Преди месец и половина - два обикаляхме с жената и детето по магазините и ги видях тези
http://www.decathlon.bg/obuvki-redmond-waterproof-id_8303583.html (http://www.decathlon.bg/obuvki-redmond-waterproof-id_8303583.html)
Марката ми е добре позната , но с други продукти - хубави якета.Реших да им пробвам и обувките.
След близо два месеца ползване мога да заявя, че са супер. Удобна и много мека подметка като на маратонки Асикс от гел серията им.Водо-устойчиви са и не се пързалят при малко вода или кал.По отношение на дишането малко "издишат", но не запарват много.Обувките ми с Гор Текс или иВент са ненадминати по тези показатели - непромокаемост, дишане и износо - устойчивост.
Калъмбията се доближава, но е назад.
Като заключение ще споделя, че за парите можеше и повече да се"постараят".Името на марката може да вдига цената все пак.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Май, 2014, 10:01:52
Преди месец и половина - два обикаляхме с жената и детето по магазините и ги видях тези
http://www.decathlon.bg/obuvki-redmond-waterproof-id_8303583.html (http://www.decathlon.bg/obuvki-redmond-waterproof-id_8303583.html)
Марката ми е добре позната , но с други продукти - хубави якета.Реших да им пробвам и обувките.
След близо два месеца ползване мога да заявя, че са супер. Удобна и много мека подметка като на маратонки Асикс от гел серията им.Водо-устойчиви са и не се пързалят при малко вода или кал.По отношение на дишането малко "издишат", но не запарват много.Обувките ми с Гор Текс или иВент са ненадминати по тези показатели - непромокаемост, дишане и износо - устойчивост.
Калъмбията се доближава, но е назад.
Като заключение ще споделя, че за парите можеше и повече да се"постараят".Името на марката може да вдига цената все пак.

Това са китайски боклуци. За тези пари при добро желание и малко търпение би могло да се вземе нещо от любимата ми марка. ;) Не следя продуктите на Декатлон но с тази оферта още повече ме отдалечиха от магазините си. Koлкото до марката Кълъмбия, тя отдавна е шир потреба и купувайки си нещо от нея не може да имаме големи очаквания. А за тези пари си е направо обир но всеки си прави сметката. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 28 Май, 2014, 19:04:35
Това са китайски боклуци. За тези пари при добро желание и малко търпение би могло да се вземе нещо от любимата ми марка. ;) Не следя продуктите на Декатлон но с тази оферта още повече ме отдалечиха от магазините си. Koлкото до марката Кълъмбия, тя отдавна е шир потреба и купувайки си нещо от нея не може да имаме големи очаквания. А за тези пари си е направо обир но всеки си прави сметката. ;)
Жоре спомняш ли си, какво си говорехме за Декатлон, едно известно време преди още да го построят? Съжалявам, че излезнах "лош пророк"
 ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 28 Май, 2014, 19:24:28
Жоре спомняш ли си, какво си говорехме за Декатлон, едно известно време преди още да го построят? Съжалявам, че излезнах "лош пророк"
 ;)

Абсолютно.  *palec*, Колкото до Колумбията, те са нещо като Фискарс. От страхотни неща, та в момента до скъпа и ниско качествена шир потреба.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 29 Май, 2014, 08:53:30
Ааааа, "Фискар-а" си ги биват ;) Аз поне от брадвата съм мнооооо доволен, а и един от онези ножове- плувка имам, който за цената от 10лв. си е съвсем читав... Ама виж, ако използваш прословутите "Гербер" за сравнение, нещата си идват на място :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nikikin в 29 Май, 2014, 09:54:01
Това са китайски боклуци. За тези пари при добро желание и малко търпение би могло да се вземе нещо от любимата ми марка. ;) Не следя продуктите на Декатлон но с тази оферта още повече ме отдалечиха от магазините си. Koлкото до марката Кълъмбия, тя отдавна е шир потреба и купувайки си нещо от нея не може да имаме големи очаквания. А за тези пари си е направо обир но всеки си прави сметката. ;)

В грешка си, Шотландец, виетнамски са.  ;)
Не бях виждал и дори чувал за обувки с марката Калъмбия, та затова и реших да ги пробвам.
Честно казано визията ме грабна първо(и аз като жените), но и спомена за добрите им горни дрешки от преди 15г, ме подтикнаха към покупка.
Имам около 15 часово носене без да ги свалям въобще на една от нощните ми смени и тогава се усети по- слабото им вентилиране.В работата ми е мокро, горещо и с влажен въздух.Направо си е екстрено място за оцеляване тип хАмазонска джунгла.
За още някой лев можех и с по- качествена мембрана или Вибрам подметка да взема, но ...  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 02 Юни, 2014, 17:18:38
Момци, я да питам аз...
Знаете ли, имате ли информация/впечатления от чипиците на Алпина?
Изглеждат като бюджетен градски вариант, но ме привлича цената и това, че са с тяхна си мембрана и подметка...
Линк (http://www.dimibike.com/turizam-ekipirovka/turisticheski-obuvki/turisticheski-obuvki-alpina-osorno.htm)
линк2 (http://www.dimibike.com/turizam-ekipirovka/turisticheski-obuvki/obuvki-alpina-viper-low.htm)
Alpitex мембраната дали си струва? Ясно ми е, че е поредната имитация/клонинг на Gore-tex, но за моите нужди май няма смисъл да вземам по-скъпото?

Освен това да питам за впечатления от Ванго като обувки?
линк3 (http://www.dimibike.com/turizam-ekipirovka/turisticheski-obuvki/turisticheski-obuvki-vango-trailgreen.htm)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 11 Юни, 2014, 13:31:18
E с тези сандалки се сдобих днеска: KEEN, модел  NEWPORT H2, цвят  INDIA INK RUST

(http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/8BcAAOxyY9VRQlzc/$T2eC16NHJHQE9nzE)j50BRQlzbwWc!~~60_57.JPG)

(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931896-73411800.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931897-52012200.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931898-47992700.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931899-43603300.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931900-10376600.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931900-81153100.jpg)
(http://www.jellyegg.com/images/products/1393931902-19644400.jpg)
• Технология: Aegis Microbe Shield за защита
защита от бактерии и гъбички
• Износоустойчива подметка, омекотява удар;
за подобрено сцепление с пътната настилка
• Гумен предпазител, покритие за
защита на пръстите
• Анатомична стелка, с технология
Aegis Microbe Shield
• Регулируеми връзки
• Горна част: Полиестерна материя
• Долна част: гума
Твърдят, че са водоустойчиви материалите от които са изработени и са подходящи за преджапване през потоци и реки, ама да видим. ;) Много са удобни на първото обуване, да видим при по дълги разходки как ще ми се чувстват крачката ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: VPT в 15 Юни, 2014, 11:32:30
Добра покупка Мите. И аз съм ги харесал тези, айде дай повече впИчатления ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 05 Септември, 2014, 17:39:12
Днес извадих част от зимнината за освежаване:

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965908.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965909.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965911.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 05 Септември, 2014, 17:52:04
Е много е рано още. ;))))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 05 Септември, 2014, 17:53:46
Е все още няма да ги носим, пък то с тоя климат напоследък знае ли човек.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 05 Септември, 2014, 17:55:09
Аз още не съм извадил трисезонната екипировка. зимната след 3-4 месеца. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: emci74 в 05 Септември, 2014, 22:50:35
Днес извадих част от зимнината за освежаване:

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965908.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965909.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3861/033965911.jpg?r=0)
Точно за днес по-подходящо щеше да е плавници и шнорхел да изкараш! :D  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 24 Юли, 2015, 18:20:53


http://www.youtube.com/watch?v=O2cNbXzEGX8
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 25 Юли, 2015, 16:20:22
Имам два чифта от марката и съм доволен.
Единственият проблем на ниския модел е, че сравнително лесно минават боклуци около езика - пясък и тн
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 25 Юли, 2015, 16:51:31
Имам почти идентичния на клипчето модел. Тази зима му се канех и само с каненето си останах. Пет снежинки на кръст не видяхме тази зима в Бургас.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 25 Юли, 2015, 19:02:16
Същата работа и аз
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: autosvet в 06 Август, 2015, 00:01:54
Просто няма как да не се похваля на обща цена 105 паунда (по-малко от колкото соломонското недоразумение Космик 4Д) се сдобих с два чифта обувки на Ла Спортива.

1) La Sportiva Hyper Mid  (http://www.lasportiva.com/en/approach/approach-man/search-for-lines/access/details/categories/319/products/hyper-mid-gore-tex/?tt_products%5BbackPID%5D=2558&cHash=a078708307ab7952e59407dbf42591cc#.VcJ698vbK9I) - водят ги за подход, но всеки по-опитен из българските планини знае, че подобни обувки са страхотни за нашите планини за преходи с по-малко багаж в топлата част на годината. 
Първото ми впечатление, е че са изключително леки 460гр. на обувка. Заради кройката подобна на катерачни еспадрили се нагласят изключително точно - връзките стигат до пръстите. Държат глезена добре, даже неочаквано добре. Леко са твърди - но това е нормално за планинарски обувки. Много интересна подметка от Вибрам (FriXion смес, Idrogrip шарка) и Гор текс мембрана. Мейд ин КНР

(http://www.sportiva.com/resources/images/Product_Images/Magic_Zoom/Footwear/MZ_HypreMidGTX_BlkRed_17O.jpg)

2) La Sportiva Cauriol Gore-Tex (http://www.lasportiva.com/en/mountaineering/mountaineering-man/search-for-lines/trango-series/details/categories/313/products/cauriol-gore-tex/?tt_products%5BbackPID%5D=3909&cHash=ac2085249bdf737ca3a8723689c8ff5a#.VcJyHcvbK9I) - тези са по-тежки за "трекинг" или преведено разкарване с повечко багаж. 575гр. на обувка, Гор-текс, Вибрам, трислойна стелка с някаква паметлива пяна. Производство при комшиите румънци. На сайта на Ла Спортива ги хвалят като подходящи за 4-сезонно ползване на по-леки терени, но ме съмнява да са достатъчно топли за зимно качване на Черни връх примерно ако не е слънчево и тихо. Ще ги приема за трисезонни. Може би един от най-грозните модели на Ла Спортива, но на цената на Каримор-ки и ТресПас-ки няма какво да се оплаквам.
 
(http://images.sportsdirect.com/images/imgzoom/18/18610902_xxl.jpg)

Септември се прибирам и съм предвидил 4-5 дни за интензивен чукар-изъм и според това дали ще се спи на палатки или по хижи ще трябва да избера единият чифт.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 06 Август, 2015, 10:10:46
Две думи за един от моделите на Scarpa, които нося: единствените до момента високи обувки от всички марки които съм имал и имам / без да броя ниските на Salomon от които съм абсолютно доволен /, които извадени от кутията без никакво разтъпкване след 5 часов преход с 650 метра денивелация из Рила не ми направиха абсолютно никакъв мазол, даже  връзките им нe се развързаха дори веднъж. ;D  Да си призная това ми се случва за пръв път. :D
(http://media.snimka.bg/s1/4792/035828432.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4792/035828501.jpg?r=0)
Тези са с по малко мека подметка от другия модел Nangpala, чиято подметка е чувствително по твърда, което коментирахме с Nameless one, който има същите.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ICE в 12 Септември, 2015, 22:12:04
Здравейте колеги,
След няколко неуспешни опита да си поръчам нещо от Алито, искам да чуя вашето мнение и най-вече опит с "обувки" от този вид,
а именно както е модерно да се наричат сега "Tactical Outdoor Military Boots".  :D

Ще се радвам да споделите, кой какво си е купил, откъде, за колко, доволен/недоволен и т.н. А ако има и линк, ще бъде просто супер.

Искам да намеря нещо качествено и да е в цвят Каки и/или черно. Търся нещо от този род:

ПП. Не видях подобна тема дискусия, и се надявам да е интересна за повече колеги.
Ако има такава вече създадена тема, заклювайте.

(http://i57.tinypic.com/zodzdz.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 12 Септември, 2015, 22:17:55
Мисля, че би било редно тия обувки да ги коментираме в темата за обувките (http://bladeforum.bg/index.php/topic,101.0.html)?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Мечков в 12 Септември, 2015, 23:08:50
С подобни,но черни с метално бомбе си изкарах най-яките "тактикал" години  :D
https://rabotnoobleklo.eu/product/607/rabotni-obuvki-yukon.html
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ICE в 13 Септември, 2015, 10:00:50
Черни или пясъчни мяма значение. Въпросът е да са налични в БГ с цел да се премерят, защото на мен от Алито или са ми големи или малки или тесни отпред и все не уцелвам. :-\
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gacho6 в 14 Ноември, 2015, 18:09:34
Здравейте колеги. Не знам дали ще има зима и дали ще дойде дядо Мраз, но аз реших да не го чакам и да си направя един подарък. Туристическите обувки са произведени както беше писъл по-напред колегата highlander в една държава с форма на ботуш и фирмата е Dolomite. На едната снимка по-ниските са тип маратонки и ги имам от 5 години, уникално здрави обувки. Единствено ми направи впечатление, че някъде на третата година, подметката тип vibram започна да не прави същото сцепление и леко започнаха да се хлъзгат. Иначе мембраната Gore-Tex е безпроблемна.
След пет годишен тормоз по баири реших, че вече е време да взема нещо ново и въобще не се двоумих да сменям марката. Новите са по-високи, направени са от набук и кевлар. Мембрана Gore-Tex и подметка vibram. Препоръчвам ви фирмата Dolomite като много истински и здрави обувки. Въпреки, че са поизведени във Виетнам . Цената им е 110 евро. Много ли е, малко ли е не знам , но си заслужава.
Лошото е , че и двата чифта съм ги купувал от Италия , а в BG  не знам дали ги има. И последно не знам дали е толкова важно, но взех че ти изтеглих тежат точно 1,100гр. двете и е добре да се вземат един номер по-големи от който носите. (http://gacho6.snimka.bg/hobby/obuvki.886693.36281863) (http://gacho6.snimka.bg/hobby/obuvki.886693.36281864) (http://gacho6.snimka.bg/hobby/obuvki.886693.36281861) (http://gacho6.snimka.bg/hobby/obuvki.886693.36281862)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gacho6 в 15 Ноември, 2015, 10:59:25
(http://media.snimka.bg/s1/5019/036281861.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5019/036281862.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5019/036281863.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5019/036281864.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Косача в 15 Ноември, 2015, 11:07:29
Доломит е доказана марка!Имат дистрибутор в България:
http://maxsport-bg.com/dolomite.htm
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 28 Март, 2016, 14:18:30
Да покажем и моите, които поради липсата на зима останаха почти неизползвани. В двата дена в които валя сняг и беше мразовито се представиха на супер ниво, дори и с тънки чорапи топлят, вода не може и да помисли да проникне. Какво да кажа много шукар, много шойн.

(http://media.snimka.bg/s1/4956/036156880-big.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: NValchanov в 28 Март, 2016, 21:35:17
Имам питане към вас колеги.Някой от вас носил ли е този модел български обувки и какво ви е мнението за тях.  http://nidiood.com/s.php?id=185 .Заслужават ли си парите за еднодневни излети и лов в равнинни условия ?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Косача в 29 Март, 2016, 02:31:12
Имам питане към вас колеги.Някой от вас носил ли е този модел български обувки и какво ви е мнението за тях.  http://nidiood.com/s.php?id=185 .Заслужават ли си парите за еднодневни излети и лов в равнинни условия ?
Имам 2 чифта от тази марка,Безименния и Ивеца също съм ги виждал с такива.Категорично препоръчвам!Здрави и удобни обувки,доказали се много пъти в планината.На първия ми чифт мембраната изкара 3 години и сега краката се навлажняват при сняг,иначе самата обувка   няма никъде скъсано,протъркано или разшито място.Друго предимство за мен лично е,че подметката е широка,което ги прави удобни за хора с широко стъпало.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: keridi в 29 Март, 2016, 09:07:27
Не нужни искри прехвърчат пак?
Добре е да има ревюта на качествени туристически обувки-така можем да се запознаем със качествени модели!
От друга страна обаче,не всеки може да си ги позволи,та е добре да се коментират и по- евтини модели,които стават за туризъм?
Аз имам модел на Рейчъл,но от глупост,съсипах подметката на едната.По принцип,знам,кое е добро,но нямах възможност да си взема това,което ми харесва,та си взех едни български-но сега не мога да Ви кажа какви са  :chukane: Взех ги от Армса за 65 лева.И през ум не ми минава да ги сравнявам,с обувките на Скарпа,Ласпортива,Лова и т.н.
За мое учудване,трета година ги мъкна по баирите,и не съм имал проблеми?
От външната страна са със кордура-нямат късане!От вътре са с мембрана Евент,и някаква вата ,за изолация.топлят през зимата,не ме спарват през лятото.
Подметката е от гума,много дебела.При дълго ходене,не ми подбиват краката-за разлика т едни Асоло,които са с твърда подметка?
Единственият проблем е,че не са твърди отзад на глезена,и не държат стабилно крака!Но за 65лв.-толкова?
Сега открих тези,на изгодна цена,та мисля да си ги поръчам.
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyKE0Yu1nG3PPU7WHluTMw-uKcVY8ubZwN7nNlTDoB6kOWdx2E4g)
И те не са кой-знае какво,но цената за мен е определяща.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 04 Април, 2016, 18:01:39
Ще кажа само, че половината софийска група е с гореспоменатите български обувки, за които аз съм ги посъветвал да си купят, защото знам че ще им вършат перфектна работа. Значи може ножове от 1000 лв, фенери от 500 лв, пищови от 1000 нагоре и т.н. А Тристически обувки от 180-400 лв е проблем. Определено не съм съгласен с квалификациите и считам това за лично отношение от определени хора, с които не желая да се разправям но няма да допусна и да бъда обиждан. Темата все още е за туристически обувки, така че има проблем когато се предлагат работни обувки с метално бомбе. Направете раздел работни обувки и си преместете коментарите там. Накрая ще помоля хора, които не ме познават да се въздържат от коментари и квалификации по мой адрес. Благодаря за разбирането от страна на всички. 
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: iivetza в 04 Април, 2016, 18:30:34
Имам 2 чифта от тази марка,Безименния и Ивеца също съм ги виждал с такива.Категорично препоръчвам!Здрави и удобни обувки,доказали се много пъти в планината.На първия ми чифт мембраната изкара 3 години и сега краката се навлажняват при сняг,иначе самата обувка   няма никъде скъсано,протъркано или разшито място.Друго предимство за мен лично е,че подметката е широка,което ги прави удобни за хора с широко стъпало.

Потвърждавам,обувките са перфектни за цената си!Имам два чифта,по старите са на 7-8 години,другите карат втора година и нямат никакви забележки.Със старите последно трамбовах  до заслона под Половраг,и въпреки че газихме в бая киша краката ми бяха сухи!Със сигурност има и доста по добри варианти,но за туризма практикуван от мен са идеални.Цената на която купих вторият чифт беше около 90 кинта във фирменият магазин в ПловдивВ София са малко по скъпи,но пак са сравнително поносими цените.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: kova4ev в 04 Април, 2016, 18:41:12
Цената на която купих вторият чифт беше около 90 кинта във фирменият магазин в Пловдив

Иво, имаш ли спомен къде е в въпросният магазин? Контакт или име също бива.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: iivetza в 04 Април, 2016, 19:00:08
Иво, имаш ли спомен къде е в въпросният магазин? Контакт или име също бива.

Ники,в една пряка в центъра беше,ама точен адрес не мога да ти кажа!Бяхме на монтаж там,и случайно го намерихме,то е по скоро складче от колкото магазин,но имат всички модели и номера.Ако ще ти е в помощ съвсем близо има парк с една готина кръчма в битов стил,където сме се събирали с пловдивската група.Обясних го чудесно,гаранция ще го намериш :)

Сега видях,че на линка на Косача има адрес: ул. Плевен  N6
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: highlander в 04 Април, 2016, 20:12:04
Иво, имаш ли спомен къде е в въпросният магазин? Контакт или име също бива.

В София ако те интересува мога да кажа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: GeorgiNN в 04 Април, 2016, 20:37:33
Marcinkov е предупреден, постовете които не са по темата бяха изтрити. Моля да няма повече подобни писания.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 05 Април, 2016, 15:00:46
Имам питане към вас колеги.Някой от вас носил ли е този модел български обувки и какво ви е мнението за тях.  http://nidiood.com/s.php?id=185 .Заслужават ли си парите за еднодневни излети и лов в равнинни условия ?

Заслужават си. Но ако искаш за лов, ще ти препоръчам нещо, само че на лични, че да не стане спамерска история.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Баце в 05 Април, 2016, 15:12:56
Ееее бат Вальо, доде променя писанието и ме излови по бели гащи. Нали не съм писал отдавна, осрах пейзажа. Важното е, че горските са на бойният си пост *palec* :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: AFA в 16 Юни, 2016, 16:20:48
Скоро разбрах от друг форум, че стария завод Вихрен в Благоевград е възобновил дейността си. И което е най - хубаво са възобновили производството на т.нар. "Дахщайнки":

(http://vihrentrade.com/gallery/23994_z8.jpg)

Гледам, че произвеждат и от "адидаските" от 80-те, но вече под марка Вихрен. Та някой може ли да ми каже дали имат магазини/дистрибутори из страната? Писах мейли, звънях на телефоните от "контакти" в сайта им, но така и никой не ми отговори. Ако някой от Благоевград знае ще се радвам да сподели. Имах такива обувки и бяха невероятно здрави и удобни, а казват, че качеството е запазено.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 16 Юни, 2016, 16:30:08
Обувката от снимката изглежда доста добре.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Alexdin в 16 Юни, 2016, 18:04:03
С такива обувки -Дахщайн-съм обикалил почти навсякъде у нас по планините.Около 5 години издържаха-зимни траверси ,слагал съм им котки,въпреки че са леко меки за това.Изкачвали сме Вихрен,Мальовица,Мусала,няколко пъти Ботев -това през зимата .Летните лагери и излети не ги броя.Моделът е за широко стъпало.Накрая грайферите заминаха,кожата издържа на камъни,но въпреки промазките издържа около час на вода.Обувките се свиват като изсъхнат!!!Започват да се разлепват отстрани,но дупки не са се отваряли.Трябва да кажа,че всичко това се случва с първата продукция на фирмата-тоест-в миналото хилядолетие.Сега има много нови хубави обувки.В София има един хубав магазин Стената ,има интернет магазин.Всеки може да си прецени натоварването.С две ръце съм за 250-400 лв за едни хубави обувки!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: zlatolin в 16 Юни, 2016, 18:46:38
4 години ползвах туристически обувки купени от Лидл в Испания. Цена 35 лева и не мръднаха, някъде са прибрани в килера.
Ползвал съм италиански и френски работни обувки - много съм доволен.
Последно ползвам 2 модела на Каримор, също нямам забележки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 16 Юни, 2016, 19:05:52
Вие поне имате зима във Варна, при нас снега е като за африканците. На пет години веднъж за ден. И човек не може да се накефи на обувките си.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 16 Юни, 2016, 20:06:10
Скоро разбрах от друг форум, че стария завод Вихрен в Благоевград е възобновил дейността си. И което е най - хубаво са възобновили производството на т.нар. "Дахщайнки":

(http://vihrentrade.com/gallery/23994_z8.jpg)

Гледам, че произвеждат и от "адидаските" от 80-те, но вече под марка Вихрен. Та някой може ли да ми каже дали имат магазини/дистрибутори из страната? Писах мейли, звънях на телефоните от "контакти" в сайта им, но така и никой не ми отговори. Ако някой от Благоевград знае ще се радвам да сподели. Имах такива обувки и бяха невероятно здрави и удобни, а казват, че качеството е запазено.
Много спомени имам с тези обувки  :yes: Като бях тинейджър ми купиха такива с два номера по големи и ги носих докато не ми омаляха и после брат ми ги доизноси :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ellecktro в 16 Юни, 2016, 22:23:08
Аз пък само си мечтаех за такива! Когато бях ученик имаше някаква криза, предизвикана от малко по-некадърни политици от сегашните и положението вкъщи беше много зле. С филийки на училище, защото немаше пара за сандвичи :) А тези обувки как ги исках! Сега не ме грабват и не бих си ги взел, след като знам че просто няма да ми осигурят нужния комфорт в планината. Но това не пречи да ги гледам с умиление :D
Всеки, който ходи в планината (не с джипа до някоя беседка) знае много добре от какви обувки има нужда. Не че с тези не става, но един път разглезен крак с вибрам и горетекс не мисля, че ще иска да се вмъкне в тези. Лично мое мнение.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: vladi terziev в 05 Декември, 2016, 19:25:27
здравейте някой да е чувал за скарпа да имат проблеми с гортекса защото моите започнаха да пропускат вода и то при сняг а не в дъжд не знам дали има значение това че са произведени в Румъния
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: StillOpossum в 06 Декември, 2016, 11:46:19
От колко време ги имаш, мембраните по принцип не са вечни, 2 години обикновено им е срока.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 06 Декември, 2016, 13:50:54
От колко време ги имаш, мембраните по принцип не са вечни, 2 години обикновено им е срока.
+1
И не се знае колко време са стояли в магазина...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 06 Декември, 2016, 14:32:33
Мембрана от такъв тип, не се ли промиваше от време на време, като се пълнят обувките с вода и препарат и се оставяха известно време да се оцеди водата? Нещо такова ми е останало в акъла!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ellecktro в 06 Декември, 2016, 15:38:14
Всяко нещо, дори да е хай-тек си иска подръжка. Аз ползвам по-нисък клас туристически обувки, но ги подържам със съответните спрейове и не съм имал досега проблеми. Винаги са ми сухи краката. Мога  да ти препоръчам един, който уж бил с нано частици, и от който съм най-доволен, но не се сещам сега за името му. Като се прибера вкъщи, и ако проявяваш интерес мога да ти го изпратя на лични да не излезе като реклама.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: keridi в 06 Декември, 2016, 16:37:53
Цитат
Като се прибера вкъщи, и ако проявяваш интерес мога да ти го изпратя на лични да не излезе като реклама.
Каква реклама,давай линк,че и други се интересуват?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: keridi в 06 Декември, 2016, 16:49:45
На скоро получих тези

(http://media.salomon.com/products/L37838700.jpg)

Не съм ги разхождал,но като ги премерих,усещането е за страшно леки и удобни обувки.
Като здравина,не мога да ги коментирам.На първо четете,кожата не е така дебела,като на дъртите Рейчъл.
Като подметка са много добри.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: МИНЧО в 14 Август, 2017, 09:06:29
Вчера ми подариха тези обувки GriSport  Grayland.

(http://www.sportdepot.bg/files/products/12835S5G_01.jpg)

Първи впечатления добри. Леки и удобни.
Само не знам тази мембрана Gritex дали е добра, подметката Vibram читава ли е, кордура-та достатъчно здрава ли е и за какво натоварване/преходи е подходяща този тип обувка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: peachlover в 14 Август, 2017, 10:47:32
Вчера ми подариха тези обувки GriSport  Grayland.

(http://www.sportdepot.bg/files/products/12835S5G_01.jpg)

Първи впечатления добри. Леки и удобни.
Само не знам тази мембрана Gritex дали е добра, подметката Vibram читава ли е, кордура-та достатъчно здрава ли е и за какво натоварване/преходи е подходяща този тип обувка.

Ползвам друг модел на марката и за последните 6-7 години съм износил един чифт и си взех същия модел нови. Стария чифт му се разхлабиха шевовете и започна да пуска вода иначе нищо му няма. Ползвам ги като трисезонна планинска плюс зима в града. Оригиналните стелки можеш да ги хвърлиш още в магазина и да си купиш хубави, резерни връзки в планината са задължителни. Мембраната работи една година и после все едно я няма, тогава започваш да ги мажеш и третираш като нормална военна кубинка, преди това, не мажи, че ще замине мембраната  и по-рано. Мойте са лицева кожа, при теб не знам става ли тоя номер. За мен лично са хубава марка в ниския ценови клас.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: МИНЧО в 18 Август, 2017, 09:11:09
Колебаех се между тези и JACK WOLFSKIN на същата цена от 200лв.
До колкото знам, мембраната TEXAPORE не е по-добра от Gritex. По-скоро са на кантар. Джака обаче нямаше това усилване на петата и ахилеса.
(http://www.sportdepot.bg/files/products/4011361-3800_01.jpg)
Но пък щяха да се вържат с якето. ;)
(http://www.sportdepot.bg/files/products/1108311-6116.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 16 Октомври, 2018, 22:41:10
Моля някой с опит да препоръча обувки до към 200-220лв. за зимния сезон. Ще се стои с тях по 12-13ч. навън и вътре в офиса - т.е. ще трябва да са с дора топлина и добра дишаемост. Предпочитам мека подметка тъй като ще ги ползвам за работни не за туристически преходи . Не на последно място - държа да ги меря и пробвам за удобство .
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Vuli в 16 Октомври, 2018, 23:00:10
Виж в ОЛХ или в Базар бг, там е навалицата. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 16 Октомври, 2018, 23:07:53
https://campingrocks.bg/bg/product/2134/myzhki-zimni-obuvki-dachstein-schneespur-dds-ii
http://planika.bg/BG/mcb-22/
Незнам обаче дали въпреки мембраните няма да запарват когато си в офиса  ::)
https://www.sportdepot.bg/bg/product/high_colorado_botushi_polar-N_3001333-BLACK-c2V4PTImZGl2aXNpb25JZD03NyZjYXRlZ29yeUlkPTE0Jmxpc3RUeXBlPWNhdGVnb3J5.html
Виж и нещо подобно.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ViktorKitov в 16 Октомври, 2018, 23:15:26
Не мисля, че е възможност да имат добра изолация от студ и да дишат. Предполагам, че зависи от дефиницията.

Миналата зима ходих с летни кубинки и дебели чорапи. Само, че при мен беше 90% седене в офис, та залах на проветривостта.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 16 Октомври, 2018, 23:41:36
https://www.redrockbg.com/product.php?id=1299 (https://www.redrockbg.com/product.php?id=1299) ???? ::)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Косача в 16 Октомври, 2018, 23:52:58
  В петък ходих до Ред Рок-а,имат доста модели Мейндл на цени около 250 лв,както и от българските с мембрана.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 17 Октомври, 2018, 09:31:46
Аку имаха средна височина модел с Гортекс на около тия пари.
П.П - AKU La Stria е модела.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 17 Октомври, 2018, 10:37:14
Някой би ли споделил номерата на дакщайн дали си отговарят, моля?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: johnyB в 17 Октомври, 2018, 15:13:36
AKU La Stria ги ползвам от 4 години и категорично не стават за минусови температури.
Имаха модел AKU Suiterra Injected GTX -който може и става за зимни условия,но тук трява да каже Ванката(Марчинков)-той ги имаше.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 17 Октомври, 2018, 15:30:23
Някой би ли споделил номерата на дакщайн дали си отговарят, моля?
Ако не можеш да пробваш на място единствения почти сигурен начин е да мериш стелката,защото има много разминавания на номерацията-не само на различните марки,а и на различните модели.
Обаче този магазин е сериозен и сигурно може да ги върнеш.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 17 Октомври, 2018, 15:42:56
AKU Suiterra Injected GTX -който може и става за зимни условия,но тук трява да каже Ванката(Марчинков)-той ги имаше.
Въпросният модел го взех точно за зимна обувка за града, явно по онова време толкова и съм разбирал. Обувки от този тип с Вибрам подметка, далече не са най-подходящи за градска обувка, с дебел чорап са сравнително топли при не големи минусови температури. В Бургас температурите рядко падат под -10 градуса, затова и не мога дам впечатления за силен студ.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 17 Октомври, 2018, 22:27:07
За туристически обувки, съобразно сезона на база личен опит мога да препоръчам две марки - CRISPI и HAIX / без моделите от версията ,,атлетик" на Хаикс /.
Имам от над  две години CRISPI NEVADA EVO GTX - страхотна обувка с мембрана, подметка от ,,Вибрам", много здрави, усилени бордове, много стабило държат глезена.. Невероятн и обувки. За носене зима, в киша в кал....невероятни. На язовир ,,Батак" при брагга, до водното огледало на водохранилището попаднах в такава тиня, че не очавха да се измъкна, да не говорим да са ми сухи краката. Газене в поточета, бари, малки рекички- ,,Криспи" не се плашат.
Като по-ежедневен, универсален комплект обувки избрах HAIX Black Eagle tactical middle 2.0. Макар и да очаквах, че това ще бъде чисто ,,градска кубинка" / с каквато цел ги и закупих, защото искам да не разходвам ресурса на ,,Криспитата" при ходене в горите латото и в покрайнинет на града/, с ограничени аутдоор изяви, това лято много здраво изпробвах ,,Хаикс"-а и съм меко казано очарован. Гортексова обувка, монго добра вентилация, подобрена система за връзване на обувките / няма харектерните, типични ,,кукички", за разлика от ,,Криспи" /, бързо развръзване, солидна / макар и не толкова отчетливо усещаща се, както при CRISPI NEVADA EVO GTX защина на глезените /  вярно подметката не е ,,Вибрам", но  е с някаква допълнителна вложка / stone shield /, патент на HAIX и се справя доста добре. Разкарвах ги къде ли не. По скали, по пясъка, газих в морето с тях, в потоци, в кал никакви проблеми, само няколко повърхностни, незначителни и неизбежни деруги. Не пропуснаха вода, много са здрави и са много удобни. Страшно леки високи обувки. Дори бих казал, неочаквано леки за подобен клас обувка.
Ако купувам трети чифт високи обувки / за резерв/, вече съм разколебан между някой от по-актуалните модели на ,,Криспи" и ,,Хаикс"...
,,Хаикс" имат Ranger GSG-9 и Nebraska Pro, които са много соидни модели /вече с подметка ,,Вибрам" / и ще е труден изборът.
HAIX Black Eagle tactical middle 2.0 са много удобни, много леки и доста здрави. А ,,Хаикс" си идват и с 2 години гаранция / което също е атестат за качество, макар и косвен такъв/

,,Хаикс" ги нося почти ежедневно / в града, при груби работи, в кал, в гора, по тежък и по лек градски терен /, вече трети месец, и въпреки безмилостната експлоатация и голямото ми лично тегло /130+ килограма/, което винаги води да усилено износване на подметките ,,черният орел" 2-ра генерация , не са мъднали. По принцип, от малък съм враг на всякакви обувки и ги износвам порядъчно и доста бързо...Ще видим по-нататък как ще бъде с ,,Хаикс".
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ivo_iz в 18 Октомври, 2018, 06:55:41
Ето с тези миналата зима не усетих сняг ,дъжд и студ по 12-13 часа на ден

http://miiv.snimka.bg/other/razni.923177.38443984
http://miiv.snimka.bg/other/razni.923177.38443985
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 18 Октомври, 2018, 08:00:07
Haix  и Crispi са хубави компании , но моделите им са доста по- скъпи от 220лв.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 18 Октомври, 2018, 14:52:18
Haix  и Crispi са хубави компании , но моделите им са доста по- скъпи от 220лв.
За ,,Криспи" специално е така. Моделите са скъпи. За ,,Хаикс" не съм съгласен, че са много по-къпи от заделения бъджет от 220 (ДВЕСТА И ДВАДЕСЕТ) лева.
Аз закупий HAIX Black eagle tactical middle 2.0 GTX( саята е изцяло от кожа), за сума от 280 лева с лека отстъпка от 20 кинта( бяха обявени на 300 лева). Не мисля, че при покупка на високи обувки, които ще се използват в тежки условия, 60-80 лева горница са голяма сума. Все пак, тези обувки, презюмира се ще се носят повече от 1 година.
А и качествената поддръжка на глезена е от решаващо значение. Гортексът също.
За мен лидерът при високите обувки с мембрана са CRISPI. HAIX ги поставям на второ място. Моите ,,Хаикс" са много здрави и невероятно леки.
А цената не много шо-висока от първоначално заделения в случая бюджет.
При стъпване на криво и навяхване на глезен ( два пъти ми се е случвало и при двата крака), получих жестоки и много трайни хематоми. Терапията с ,,Фраксипарин" за разграждане на хематоми и на два пъти ми струва по но 500( ПЕТСТОТИН) лева за всеки крак. Така, че общо след навяхване на глезените съм дал общо 1000(ХИЛяДА) лева. Това все заради недори обувки. Аз сметката съм си я направил в това отношение.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 22 Октомври, 2018, 15:31:34
Българският производител "Ниди" ООД има един модел, наречен точно  Crispi, което едва ли е само съвпадение на имената, нищо чудно да са ги работили нашите  на ишлеме за италианците някога. Ето го: http://nidiood.com/obuwki/turisticheski-obuvki/turisticheski-obuvki-crispi-model-04222.html   . Никога не съм носил обувки на тази марка и лични впечатления нямам, но от колегите от софийската група съм чувал предимно добри думи  за тях. А и честно казано да дадеш 220 лева за обувки, с които ще се седи в офис и ще се носят предимно градско ми се вижда необоснован и нецелесъобразен разход. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: gogotattoo в 22 Октомври, 2018, 15:49:14
А и честно казано да дадеш 220 лева за обувки, с които ще се седи в офис и ще се носят предимно градско ми се вижда необоснован и нецелесъобразен разход.


Да -да, не знаеш колко ми струват високите токчета за работа ...  :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Angelg76 в 22 Октомври, 2018, 16:54:52
 Тия българските на лов не държат,от росата и снега пропускат. Gritex мембраната при по топло време запарва,иначе са добър бюджетен вариант за лов и за еднодневни преходи първите ми Гри та изкараха 9 години и се разпада подметка та, носени са основно градско и чат пат по планините. От 7 години  по лов разсипвам едно Криспи Юкон но то не се предава засега са ми фаворит. Добри модели има и на АлПина.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 22 Октомври, 2018, 19:03:41
Днес бях в Редрок магазина - харесах един модел Мейндл , но от покупката ме спряха две неща :
1.обувките изглеждаха поочукани   особенно подметката .
2. На етикета видях надпис cat"B" .
Обувките не са за офис , просто ще се стои от време на време в офис !
Ходих и до Армса , там донякъде харесах едни Haix , но са 300лв. и нямаха в момента средно високи .
Търсенето продължава  ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 22 Октомври, 2018, 19:13:36
Днес бях в Редрок магазина - харесах един модел Мейндл , но от покупката ме спряха две неща :
1.обувките изглеждаха поочукани   особенно подметката .
2. На етикета видях надпис cat"B" .
Обувките не са за офис , просто ще се стои от време на време в офис !
Ходих и до Армса , там донякъде харесах едни Haix , но са 300лв. и нямаха в момента средно високи .
Търсенето продължава  ;D
Haix има и в Камуфлаж
http://camouflage.bg/manufacturers/product/list/id/9/?p=1
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: erosennin в 22 Октомври, 2018, 20:20:18
Да предупредя за Редрок - обувките им на меиндл са второ качаство.
Преди 2 или 3 зими другарче си търсеше обувки, та покрай него и аз обикалях, той си хареса модел, но нямаха номера в хаджи димитър и го пратиха в магазина им зад мол оф софия. Подобно на колегата, ми направи впечатление, че някой имаха леко като ожулено, но предимно по ръбовете, и си помислих да не са ползвани или нещо бракувани, питах в първият магазин питах, има ли причина всички да са толкова намалени от 400 на 220-30, били последни бройки залежали из магазина, в крайна сметка и аз се подхлъзнах и си взехме зимен модел за 250 лева. 2-3 седмици по-късно една от обувките му се разлепи, не си спомням какво точно му казаха, по спомени, че ще му ги сменят(а уж последен номер), в крайна сметка няколко седмици по-късно му ги върнаха оправени, забавянето било понеже "шефа" бил 10 дена на ски и трябвало и той да ги погледне, което за мен е супер несериозно, а още по скандалното е като погледне човек под стелката и види печат II, за второ качество, за мен лично това е много обидно, труда ми и парите ми не са второ качество, та да ми ги пробутват за немско качество, супер промоция, само защото са застояли.

Cat B (https://www.meindl.de/service/type-of-use/?lang=en), показва към коя група ги причисляват.
Моите леко пропускат, мислех, че е конденз, но повече е пропускане, като хем съм ги прал и мазал(всяка седмица) с препарат за г-текс. Чисто зимени обаче за офис идват топли, може би някои трисезонни, а сред природата с дебели чорапи.  С малко търсене се оказа, че Meindl го шиели в/около Монтана, ако не се лъжа и там такива се взимали за около 150-60 лева, но не помня в последствие в кой ловен форум го бях чел, предполагам, че има колеги ловджии, който могат да помогнат, в намирането на контакти с цеха, естествено ако има желаещите съзнателно да си купят второ качество обувка, но на доста поносима цена.

Миналата зима карах в офиса с лятна трисезонна обувка с gore-tex surround, като дишане е на съвсем друго ниво, пред всички други мембрани.

Днес бях в Редрок магазина - харесах един модел Мейндл , но от покупката ме спряха две неща :
1.обувките изглеждаха поочукани   особенно подметката .
2. На етикета видях надпис cat"B" .
Обувките не са за офис , просто ще се стои от време на време в офис !
Ходих и до Армса , там донякъде харесах едни Haix , но са 300лв. и нямаха в момента средно високи .
Търсенето продължава  ;D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Angelg76 в 22 Октомври, 2018, 20:29:51
 096 306 671 е номера в Монтана, но не съм поръчвал повече от от година и половина
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 24 Октомври, 2018, 23:08:10
Днес бях в Редрок магазина - харесах един модел Мейндл , но от покупката ме спряха две неща :
1.обувките изглеждаха поочукани   особенно подметката .
2. На етикета видях надпис cat"B" .
Обувките не са за офис , просто ще се стои от време на време в офис !
Ходих и до Армса , там донякъде харесах едни Haix , но са 300лв. и нямаха в момента средно високи .
Търсенето продължава  ;D
Поръчай от армс. Ще ти ги доставят. Аз отидох, поръчай и след 8 часа обувките ми бяха доставени. Същият номер и същият модел, който избрах Haix Black eagle tactical 2.0 mid.
Съветвам всички да избягват серията ,,Атшетик" на ,,Хайкс"
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ViktorKitov в 24 Октомври, 2018, 23:15:01
Какво не им харесваш от любопитсво?

Аз нося Athletic Black Eagle V2 (Без Gore-Tex) и освен един фал, който оправиха гаранционно, нямам оплаквания.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: zzfz в 25 Октомври, 2018, 07:49:51
Много съм доволен от Lowa-та.
Държи много добре на вода.
(https://i.postimg.cc/YSJ8S3ht/20181017_213746.jpg) (https://postimages.org/)
Каримора е модел за сняг,но освен за това го ползвам когато е валяло с дни и е много кално.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 25 Октомври, 2018, 10:18:38
В интерес на истината моите Grisport, модел DAKAR V.50, мембрана SYMPATEX, купувани доколкото си спомням  2012г. са още напълно използваеми, без скъсано и разшито и на всичкото отгоре което дори и мен ме учудва  два,три часа издържат на газене в киша или пресичане на потоци и рекички. Мембраната със сигурност е свършила курса отдавна, но кожата която редовно поддържам с Nikwax в тенекиена кутия   явно все още достатъчно добре за годините на обувките се справя с водата.  За тази марка съм слушал много противоречиви отзиви, на един съфорумец и приятел му протекоха  на месец, два обувки, но моите учудващо добре се държат все още. Нося ги предимно есен и зима, макар че са трисезонки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: merlin в 25 Октомври, 2018, 15:22:13
За гриспорт мога само лоши неща да кажа от личен опит. Купих си едни ниски за градски условия, изглеждаха много добре, бяха удобни и със стабилна подметка и ми запарваха краката все едно съм се омотал с найлонови торби. При положение че не бяха високи, в резултат така се осмърдяха че се принудих да ги изхвърля. Може и да съм изтеглил някаква къса клечка не знам, но дори и след купуването на специални чорапи за мембрана (на цена на половината на обувките) пак нищо и те така.
Изобщо не става въпрос за сравняване с други марки които ползвам.
Обикновени чипици за 50 лв се представяха по добре, а Lowa са просто железни чипици, още имам едни на повече от 17 години, вече не стават за нищо но с неработеща мембрана пак са по добре от гриспорт. Просто се обривам като чуя за тая марка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 26 Октомври, 2018, 05:07:28
Какво не им харесваш от любопитсво?

Аз нося Athletic Black Eagle V2 (Без Gore-Tex) и освен един фал, който оправиха гаранционно, нямам оплаквания.
На ,,Блек ийгъл", ,,Атлетик", шевовете на саята имат склонност към прокъсване.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: erosennin в 19 Ноември, 2018, 21:05:30
Днес газих доволно в снега и подгизнах явно ми е време да си търся и аз нови, за сега съм харесал https://www.sportdepot.bg/product/lowa_botushi_sedrun_gtx_mid-N_410521-9930-basic.html?i=4274 ще видим в петък дали ще има някъде прилична прИмоция.

Много ми хвалиха и https://www.decathlon.bg/p/8367613_mzhki-obuvki-za-prekhodi-arpenaz-100-mid-warm-nepromokaemi-cherni.html Трета зима започвали и още топлели много и с редовно импрегниране не пускали и вода.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 19 Ноември, 2018, 21:35:17
Аз днес се сдобих със :   camouflage.bg/salomon-quest-4d-gtx-forces-boot   (http://camouflage.bg/salomon-quest-4d-gtx-forces-boot)
Направиха ми и отстъпка  *palec* - първите ми впечатления са отлични  :punk: !
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: zzfz в 19 Ноември, 2018, 22:48:07
Аз днес се сдобих със :   camouflage.bg/salomon-quest-4d-gtx-forces-boot   (http://camouflage.bg/salomon-quest-4d-gtx-forces-boot)
Направиха ми и отстъпка  *palec* - първите ми впечатления са отлични  :punk: !
Дано....
Аз тези не бих ги купил повторно и за 20 кинта.
Първата зима биваха чат-пат....
Втората при мокро време не знаех какво е сухи крака.
Третата зима по сметката буквално се разпадна...
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 20 Ноември, 2018, 12:32:19
Към новото производство на Salomon, с променения шрифт съм крайно скептичен и негативно настроен, след като на половинките ми, модел Norwood GTX, на дясната се разлепи при бомбето и при свивката саята  се прокъса за има няма 7-8 месеца време.  :rant:  И това при положение, че не съм ги натоварвал кой знае колко. Имах ниски обувки на същата марка, които носих шест години зимата в града, през останалото време и в планината и летни маратонки, които все още са годни са ползване, но от старото производство. Повече с обувки от тази марка не ми се рискува, а много им харесваха и ми бяха удобни късите ;) От това, което съм пробвал аз и моите приятели засега се доверявам от италианските на Scarpa, La Sportiva,Dolomite, Garmont, Zamberlan, от френските Мillet, от испанските Bestard, от немските Hanwag. От американските в момента нося активно половинки на Keen и са ми много удобни, като вече имат навъртяни не по малко от 700-800 км пеша по баири, отделно носене в града, което не го броя. Като не твърдя, че няма и други свестни марки, но не ми се рискува с непознати. А и тука става дума за туристически обувки, не за работни, военни, градски зимни които на външен вид бегло го докарват на туристически. Разликата може да е много съществена. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: koceto в 20 Ноември, 2018, 12:40:50
Към новото производство на Salomon, с променения шрифт съм крайно скептичен и негативно настроен

+ 1 новото производство сдава багажа много бързо, няма нищо общо като качество със старото.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 20 Ноември, 2018, 12:49:16
+ 1 новото производство сдава багажа много бързо, няма нищо общо като качество със старото.
Много са негативни отзивите за марката и то не от скоро.Последните 2 години специално са много зле.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 20 Ноември, 2018, 15:29:40
Е , Вие ми ....таковахте таковата с тоя саломон...а да видим при мен тия колко ще изкарат ::)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: kaziklu в 20 Ноември, 2018, 17:08:12
Започвам вече четвърта година с Aboutblu, работни обувки са, но са видели доста преходи по гората. Доста съм доволен съм, но не съм придирчив за обувки - важното е, че не текат и не се хлъзгат.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Ivolution79 в 20 Ноември, 2018, 21:19:10
И аз се оглеждам за високи обувки за из града.Хвалят българските Netwalk ама не съм ги пробвал. От тях съм си харесал модел Crispi и Аржентина ама...не ги намирам във Варна. Ходих до Спортдепо ама не си харесах нищо. Ще се чака петъка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 20 Ноември, 2018, 21:50:50
Е , Вие ми ....таковахте таковата с тоя саломон...а да видим при мен тия колко ще изкарат ::)
Споко носи си ги и си свиркай-все пак имат и гаранция ;)
Темата е за туристически обувки,а се дават отзиви и се иска мнение за градско носене  *cheti* .
Туристическите обувки са проектирани за различни терени и климатични условия ,затова често пъти хора закупили си обувка за определен тип дейност се оплакват,че в градски условия била неудобна,спарвала или държала студено.Също така често се случва родните търговци да продават обувки седяли с години по витрините с тотално заминали мембрани и след първата киша протичат като лейки.
п;п. И най-хубавите обувки с неправилен чорап убиват романтиката  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 24 Ноември, 2018, 03:00:24
Е , Вие ми ....таковахте таковата с тоя саломон...а да видим при мен тия колко ще изкарат ::)
Марката туристически обувки, общо взето е само една CRISPI!
Като по евтина алтернатива е HAIX ( също много кашествени, но ке всички модели) и са под нивото на ,,Криспи".
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 26 Ноември, 2018, 11:58:28
Да бе, сигурно.  ;) Ако беше така останалите изброени от мен  марки нямаше да се носят по експедиции. :D
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: smurten в 26 Ноември, 2018, 12:15:22
И аз се оглеждам за високи обувки за из града.Хвалят българските Netwalk ама не съм ги пробвал. От тях съм си харесал модел Crispi и Аржентина ама...не ги намирам във Варна. Ходих до Спортдепо ама не си харесах нищо. Ще се чака петъка.

 Аржентина си взех преди поне пет години, и още са здрави, а са носени доста. Преди време взех и три чифта от марката за половинката (обувки, боти и апрески), сега поне се радва на сухи крака. последно си поръчах по интернет  Netwalk (не помня модела) и ходилото се разпадна след втория риболов.
 пп Мисля скоро да заприходя Декатлонски, че са доста хвалени за цената си. 
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: хриско в 26 Ноември, 2018, 14:59:43
(http://media.snimka.bg/s1/6292/038827886.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/6292/038827887.jpg?r=0)
Много съм доволен от Чирука и на черния петък заприходих наследник на старите си чепици, на които само мембраната им замина с годините (пръскам ги редовно със спрей ballistol pluvonin и пак си държат на вода).Имам и Соломон, много са ми удобни ,но определено са доста по кекави.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 26 Ноември, 2018, 15:53:35
Божо също беше много доволен от неговите на Chiruca. Понеже бяхме заедно когато ги купи, а и доста пъти по време на преходи, мисля че ги носи безпроблемно 6-7 години. :yes:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: poison в 01 Декември, 2018, 17:59:09
Някой да има впечатление от българските , на Добрев Н.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 03 Декември, 2018, 11:05:15
Онзи ден се сдобих с Keen Revel III,  зимни обувки, по препоръка на моя добър приятел и съфорумец VPT, който след петгодишно носене е много доволен от стария модел Revel II. Дизайнът на  обувките на тази марка  честно казано никога не ме е привличал, но има една особеност, поради която вече два пъти избирам обувки на този производител, а тя е че те са за  хора с по широки стъпала. ;)  И това трябва предварително да се знае, за да няма неприятни изненади от хората с т.нар. narrow fit, по тесни и издължени стъпала.  Като удобство и ширина на стелката и късите, които нося вече няколко месеца, а и тези които сега си купих в това отношение  при ходене мога да кажа, че са ми много удобни.  През уикенда им направих една сравнително лека 5 часова зимна разходка, с малка денивелация  и 5-10  см/ на места /  сняг, но с доста лед. На първо място още с отварянето на кутията останах много изненадан колко са леки и колко лесно огъваеми са при ходене в сравнение с Grisport, модел DAKAR V.50, мембрана SYMPATEX, които до момента ползвах за зимни и които  при първите две обувания ми направиха сериозни мазоли. При тези, след 26 изминати км нищо подобно, няма мазол, няма стискане на малките пръсти отстрани, лесно огъване на крака, абе въобще с две думи  лекота при движението, което на мен много ми се понрави. Няма го това дървено и сковано усещане при ходене като при горепосочения модел на Grisport. Чувствителна разлика в теглото между Keen и Grisport,  дотолкова че като хванах едната и другата обувка в ръка честно казано първоначално си помислих дали не съм се прецакал като са ми изпратили трисезонна или лятна обувка вместо типично зимна. Тежи точно 20.4 oz / 578.3 грама едната. Че дори и определено по тънко подплатени ми се видяха в сравнение с италианските. :??? По този въпрос  производителят твърди, че използваната 200 грама Primaloft изолация /която се ползва от много производители в спални чували якета, елеци и т.н./ , задържат топлината до -32°C или -25 F /По Фаренхайт/, което наричат по тяхному си наричат Keen Dry Warm. Не съм ги пробвал на такива температури все още и не мога да твърдя как ще се чувства крака при тях, но на - 8 когато тръгнах сутринта не съм изпитал никакъв дискомфорт, даже и по време на престой, когато не се движех. Саята  на обувките е от фабрично промазан набук, което не само че се вижда, но се и усеща като прокараш пръст, не пропуснаха, макар че ги намокрих обилно. Имат и тяхната си мембрана Keen Dry Waterproof, която ползвам на  късите обувки още от февруари месец  насам и не съм имал проблеми с пропускане на вода все още, но като че ли са малко по слабо дишащи в сравнение с Gore tex. Това е чисто субективно усещане, но все пак справедливостта изисква да  кажа, че не съм имал съществени проблеми с мембраната, поне все още. Имат метална скоба за закачване на  гети отпред. Връзките им дори завързани на обикновен възел на панделка, не се развързаха нито веднъж по време на ходенето, за разлика от тези на късия модел Oakridge на Keen, които си купих февруари и които ако не си завързал със специален възел ще ти се налага да привързваш на всеки 500 метра и то без да преувеличавам.  ;) Просто оплетката отгоре е от някакъв страшно хлъзгав синтетичен материал, което определено е фактор поне за мен, макар и второстепенен  при оценката на едни обувки, дори и да изглежда незначителен за повечето потребители.   Твърде рано е още да давам категорични заключения, но на първият зимен тест, макар и не в екстремни условия Keen Revel III се представиха успешно. Единствен малък недостатък, който засега съм установил е по слабия форт отзад, който е някакъв вид гума и носи орелефяване за поставяне на снегоходки, с надпис Shell Back. При изкачване на заснежени и заледени стръмнини се усеща не толкова твърд и здрав на ахилеса, но на този етап определено не ми е създал някакъв сериозен дискомфорт. Производителят препоръчва да се купят с половин номер по големи, от обичайния който човек носи, но аз не успях да открия такъв в нашите магазини. Въпреки това със средно дебели зимни чорапи на Zajo Thermolite притискане няма, дори се усеща още малко свободно място, което може преспокойно да се запълни и с по дебели чорапи, а това за една зимни обувки хич не е без значение според мен. ;)

(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/mrevel_iii_magnettawny_olive_3q-600x596.jpg)
(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_6769-600x401.jpg)
(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_6773.jpg)
(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_6775-e1451843828232.jpg)
(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_6772-600x401.jpg)
(https://activegearreview.com/wp-content/uploads/2015/12/IMG_6770-600x401.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Ivolution79 в 03 Декември, 2018, 11:16:57
Изглеждат супер! Ще ги вкарам в списъка с подаръци за дядо Коледа, че с моите лопатести крака си е проблем.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 03 Декември, 2018, 11:19:06
Keen са точно за лопатести крака като моите. ;D Но ако намериш т.нар. half size, т.е. половин номер по големи от твоя обичаен, /които се произвеждат, проверил съм / най-вероятно няма да имаш никакви проблеми.  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nacmopa в 03 Декември, 2018, 11:26:26
Може ли да споделите какви стелки ползвате зимно време? По- скоро не анатомични и ортопедични, а такива с добри студоизолиращи качества.  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SpirovTS в 03 Декември, 2018, 12:43:08
Аз на моите чепици си слагам едни бели вълнени "супер топли стелки Лилия" със синьо етикетче и съм екстра.Ако чорапите се сменят всеки ден,с едни стелки спокойно се изкарва цяла зима  *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 03 Декември, 2018, 22:21:27
Були, ти си егаси оптимиста да хукнеш 25км с нов чепик,
явно си уцелил! Благодаря за представянето!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 04 Декември, 2018, 16:43:57
 Бай Добри, в интерес на истината съм имал и предишен подобен случай с модела Kinesis Lite GTX на италианската марка Scarpa, които бяха  тогава чисто нови, само дето са трисезонки.  След 5 часово ходене от Семково до Вапските езера, извадени за пръв път, out of the box никакви грижи. Затова много си ги тача и нося и до днес.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nemezis в 04 Декември, 2018, 22:10:23
Хубавата обувка това и е хубавото обуваш и тръгваш.Няма "разработване".Имал съм и имам Бестард,Чирука даже и Гармонт и др(криспи нямам ;)). ОБУВАШ И ТРЪГВАШ.Тя си е "напасната"по-крака или се "напасва"в движение без да я усетиш.При лошата е обратното кракът се "напасва" по-обувката :yes: и го усещаш ;D :D.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dok_vd в 05 Декември, 2018, 10:59:44
Ако чорапите се сменят всеки ден *palec*
Е ти утрепа коча с мистрията!/както казват в Плевен/ :yahoo: :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: момчил в 05 Декември, 2018, 11:14:47
Колеги наскоро си заприходих едни кожени кубинки/високи обувки от приятел полицай. Някой ползва ли паста или вакса за кожени обувки с цел съхраняване и подхранване на кожата? (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181205/11c95b5a2db017b6b60a091d89294feb.jpg)

Sent from my LG-H850 using Tapatalk

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 05 Декември, 2018, 11:43:24
https://www.skisharki.bg/p421-hanwag-shoe-wax
От скоро ползвам това за кожени туристически обувки и съм доволен.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 05 Декември, 2018, 11:45:28
Аз ползвам дълги години  една на Nikwax, но не от тези новите в тубите, а в кръгла тенекиена кутия, която вече не мога да намеря по магазините. Дадоха ми я от магазина заедно с обувките, които купих.  Страхотна вакса, която наистина прави обувките водоустойчиви, но е само за кожа лицева, не набук или синтетика. Наскоро по препоръка на приятели планинари, които я ползват си купих безцветна испанска на Tarrago Dubbin, но още не съм я ползвал за да изразя лични впечатления. Срещал съм мнения, че въпреки доброто и качество имало съмнения, че отлепва гумените бордове на туристическите обувки, но никой не го потвърдил със сигурност и са по скоро спекулации. Има и черна, продават я и  у нас 100 мл за 7.60. Твърда и е добре да се нанася със загряване на обувката и пастата, за да проникне по добре.
(http://www.foryourfeet.eu/img/p/5/0/2/5/5025.jpg)
Чувал съм добри отзиви и за Tarrago mink oil /масло от норки /, но не можах да я открия по нашите магазини и не съм я пробвал.
(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB16kE6IXXXXXcsXFXXq6xXFXXX8/Import-Tarrago-Atayal-cream-yellow-wolf-mink-oil-cream-leather-shoes-purses-oil-polishing-oil-crack.jpg_640x640.jpg)
П.С. Така изглежда старата на Nikwax, която вече не мога да намеря, май не я и правят повече, но не съм на 100% сигурен.
(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51mqnbvO7AL.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: момчил в 05 Декември, 2018, 11:55:20
Благодаря за отзивите колеги, ще погледна предложенията и ще пиша на какво съм се спрял. Жалко че няма вече от тази в тенекиената кутия, хареса ми че е водоустойчива,но нищо.

Sent from my LG-H850 using Tapatalk

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SpirovTS в 05 Декември, 2018, 13:27:38
Е ти утрепа коча с мистрията!/както казват в Плевен/ :yahoo: :nabira:
Не знам какво и как съм утрепал,ама ми се е случвало да бъда в една стая с мизерници дето като си събуеха чорапите можеха да трошат орехи с тях  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: erosennin в 05 Декември, 2018, 14:33:30
До сега съм ползвал Nikwax само при пране, този комплект:
(https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51QHqgaPZjL.jpg)

Тази година мисля да мина на спрей версията им, взимам ги от английският амазон.

Освен това при сняг, киша и сол, 2 пъти седмично Bestard active cream, малко над една туба на сезон, като видях че в к2 имат и спрей и се чудя дали да не ги редувам.
(https://www.peregrinoteca.com/uploads/media/images/bote-crema-incolora-bestard-active-cream-p-14244.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Ivolution79 в 06 Декември, 2018, 11:28:46
Аз за кожени обувки полвам течен парафин. Загрявам със сешоар обувките и мажа с гъба ,като попие повтарям докато спре да пие! Кожата омеква и с доста водоустойчива, но спира да диша! На кубинките от стария образец,които аз имам чисто нови набор 88 основния проблем са шевовете отдолу,през които се просмуква вода,подметките се цепят и т.н. затова ще си стоят новички: ) .Не намерих Keen Revel 3 моя размер и взех Литос Стигелос 7 .Чак съм учуден от качеството! Водоустойчиви,Вибрам,удобни...абе ще се сработим!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kalmar в 06 Декември, 2018, 19:32:32
Още една добра дума за Lowa. Имам ниския модел Toro II GTX Lo от една година. Носени доста често. Адски удобни още от първото обуване. До момента няма видими проблеми.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: merlin в 06 Декември, 2018, 21:32:24
За Lowa само хубави неща мога да кажа. Това са едни от първите обувки с мембрана които съм носил. Накрая (след 14г вярна служба) бяха съвсем оръфани, разпбридаха се някои шевове и след едно посещение при обущар и кърпене, най после пропуснаха вода. Повече от добра покупка. Сега сигурно има по добри но Lowa за мен лично си остана като синоним на качество. Миналата година си взех някакви AKU с геретекс мембрана. За сега се държат прилично.
Интересуват ме отзиви за Соломон.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Grizzly в 06 Декември, 2018, 22:36:20
Аз съм с AKU вече четвърта зима и съм много доволен - много удобни и здрави поне засега.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Франко в 07 Декември, 2018, 19:57:57
Взех си едни MERRELL INTERCEPT, но още не съм ги подкарал сериозно (само из града ги разхождам) - какво да очаквам от тях?
Тези - https://www.ebay.co.uk/itm/MENS-HI-TEC-NORSE-LEATHER-WATERPROOF-SNOW-WINTER-THERMAL-BOOTS-WELLINGTONS-SIZE/201691828789?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D1%26asc%3D52945%26meid%3D11a5d5bc8d7445feaf18f14583acff97%26pid%3D100010%26rk%3D4%26rkt%3D12%26mehot%3Dag%26sd%3D401202836037%26itm%3D201691828789&_trksid=p2047675.c100010.m2109 изобщо не съм ги изкарал от къщи ... но въпроса е същия :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Ludia в 07 Декември, 2018, 21:27:31
Lowa Renegade за леки преходи и риболов, Lowa Ranger за тежки преходи и лов. Друга марка не бих погледнал.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ppiinnkkoo в 21 Декември, 2018, 17:19:32

https://www.amazon.de/Meindl-Vakuum-680083-Herren-Sportschuhe/dp/B000NRPWSK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1545405401&sr=8-1&keywords=maindel+vackum

Много добри !!!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: StillOpossum в 26 Декември, 2018, 18:14:51
Български туристически обувки съм ползвал на Ниди, с comfortex мембрана, не са пропускали вода, като удобство биват. Не помня точно моделите, високите трисезонни изкараха 1,5-2 години яко носене преди да се предадат на камънацте на Пирин, разцепиха се отвсякъде, под яко носене имам предвид непрекъсната употреба с много ходене може да съм закръглил 1000км с тях. Ниският вариант изкара някоя година повече, наскоро подметката им се протри докрай, никъде нямат скъсано но конструкцията им е от цяло парче кожа.
Взех си декатлонски за 90лв, ловни кожени (евтина нелицева кожа) за в града, засега държат, не са някакво чудо, усещат се евтино, по-скоро като маратонка отколкото като туристически. Разчитам на гаранцията им от 2 години, че напоследък всичките ми обувки се предадоха накуп и съм чувствителен на тема здравина.
За балкана се сдобих със Saleva Raven, като Були ги хвърлих в боя на първото носене, никакви проблеми, след първите 1-2км се поочупиха, рекламират ги ,че били безмазолести, ще си покаже. Водят се модел за техничен терен, повече за катере, по-твърди, ни рак, ни риба, но за ходене по равен терен или по наклон бяха удобни, което ми беше основното притеснение. Не смея да ги нося в града щото бързо ще им замине подметката (вибрам).
Някой беше питал за Hi-tec, последните години изглежда са ги развалили като чета отзиви и малко личен опит, преди биваха като цена качество. Брат ми носи трисезонни и  е доволен, но са от по-старите. С него си взехме по един чифт ниски, кожени, след 6 месеца в града вибрам подметката беше без грайфери, декоративните шевове зейнаха но вода не пропускаше, изглежда кожата е само декорация отвън, не бяха много дишащи, все пак издържаха няколко години. За сравнение на брат ми изглеждат като моите на 6м, а твърди че ги носи много.

Ако си търсите туристическа обувка препоръчвам на предната част да е от едно цяло парче, защото на евтини или скъпи всички се късат в областта на кутрето.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 09 Януари, 2019, 20:25:27
Онзи ми ти ден се похвалих с новите ми обуща на The North Face. Днес да споделя накратко някакви бегли първи впечатления. Както писах и преди това, няколко приятели ми се оплакаха от здравината на обувките на фирмата, но аз си го бях навил вече на пръста. Въпреки че темата е за туристическите обувки, точно този модел си е баш повече за градско шофиране, но и в планината няма да е чак толкова зле, говоря за по-семпло използване разбира се. Преди време си взех два модела на Timberland и единият беше с подметка Ortholite - най-меката и удобна подметка на която съм попадал, а съм пробвал много и най-различни модели. Няма такъв кеф, почти бих я сравнил с мекотата на новите подметки на Nike и Adidas - Ultraboost и Epic React. Избрах обувките заради свежия и изчистен дизайн, без дивата шарения, която ме отблъсква изключително много. Освен това моделът е и с подметка Ortholite. Днес им направих едно 12-километрово ходене градско и мога да заявя, че никак не съм сгрешил относно удобството, голям кеф е да се ходи с тях и няма нужда от никакво разчупване. Primaloft изолацията е 110 грама и ми топлеше уникално приятно, а за мен това е може би от първостепенно значение, няма такъв кеф просто. Подметката е приятно мека, може би тази на Timberland-а е една идея повече, но и North Face-ите са супер радващи. Те така, много приятен и ултра удобен модел с голяма цветова гама за всеки вкус.

Да добавя че бяха под 190 лева, т.е влизат в раздела - галош. Гоше - планинарю, да си жив и здрав бате, че ме светна!

(http://media.snimka.bg/s1/6313/038871048.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864737.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864738.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864739.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Joll1Roger в 09 Януари, 2019, 23:27:19
Онзи ми ти ден се похвалих с новите ми обуща на The North Face. Днес да споделя накратко някакви бегли първи впечатления. Както писах и преди това, няколко приятели ми се оплакаха от здравината на обувките на фирмата, но аз си го бях навил вече на пръста. Въпреки че темата е за туристическите обувки, точно този модел си е баш повече за градско шофиране, но и в планината няма да е чак толкова зле, говоря за по-семпло използване разбира се. Преди време си взех два модела на Timberland и единият беше с подметка Ortholite - най-меката и удобна подметка на която съм попадал, а съм пробвал много и най-различни модели. Няма такъв кеф, почти бих я сравнил с мекотата на новите подметки на Nike и Adidas - Ultraboost и Epic React. Избрах обувките заради свежия и изчистен дизайн, без дивата шарения, която ме отблъсква изключително много. Освен това моделът е и с подметка Ortholite. Днес им направих едно 12-километрово ходене градско и мога да заявя, че никак не съм сгрешил относно удобството, голям кеф е да се ходи с тях и няма нужда от никакво разчупване. Primaloft изолацията е 110 грама и ми топлеше уникално приятно, а за мен това е може би от първостепенно значение, няма такъв кеф просто. Подметката е приятно мека, може би тази на Timberland-а е една идея повече, но и North Face-ите са супер радващи. Те така, много приятен и ултра удобен модел с голяма цветова гама за всеки вкус.

Да добавя че бяха под 190 лева, т.е влизат в раздела - галош. Гоше - планинарю, да си жив и здрав бате, че ме светна!

(http://media.snimka.bg/s1/6313/038871048.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864737.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864738.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6310/038864739.jpg?r=0)

За много години, живи и здрави.
Може ли малко подробности, че и аз им се кумя:
1.Номера отговаря ли си и?
2.От обувки.беге ли ги взе?И ако да как седи въпроса с гаранцията?
Благодаря и успешна нова година.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 10 Януари, 2019, 00:18:44
На мен 46-ти номер на повечето марки ми стават, като изключа дебелите зимни обувки на Salomon. Обувките са от Obuvki.bg, за гаранцията там виж в сайта.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: seiko в 10 Май, 2019, 10:34:07
Днес ми пристигнаха новите патъци на Каримор и се надявам да излязат стока, като старите, които нося ежедневно от 5-6 години. Това беше причината, да заложа отново на тази непретенциозна, но със завидна извръжливост и здравина на обувките бюджетна марка. Не съм ги разхождал по планината, но ги ползвам, като ежедневни обувки 9 месеца в годината. Останалите 3 месеца нося сандали пак на същата марка. Тук искам да отчета и факта, че съм 130 килограмов тюфлек, което никак не се отразява положително на обувките ми.
Ето ги и тях.

(https://i.imgur.com/CbJQ2t4.jpg)

(https://i.imgur.com/p0PT1fk.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 10 Май, 2019, 20:53:27
Честито! ,,Каримор" си е МАРКА!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: universum в 10 Май, 2019, 21:04:32
И Clever е марка. На Била.

Колкото повече парички платиш, по-хубаво ще е.

И аз имам каримор, ама за към 70-80 лв. с транспорта. Еми здрави, не пускат вода, имат меко и твърдо в подметката, за хладно време са ок, за топло спарват много. Здрави чепици излязоха като цяло.

На seiko изглеждат от по-скъпите.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 10 Май, 2019, 22:25:21
И Clever е марка. На Била.

Колкото повече парички платиш, по-хубаво ще е.

И аз имам каримор, ама за към 70-80 лв. с транспорта. Еми здрави, не пускат вода, имат меко и твърдо в подметката, за хладно време са ок, за топло спарват много. Здрави чепици излязоха като цяло.

На seiko изглеждат от по-скъпите.
Така е! Всичко опира до кинтажа! АЗ имам ,,Криспи" /Crispi Nevada GTX EVO и за зимата и да газиш из рекички, калища, брегове на язовири е супер//, HAIX Blackeagle GTX 2.0 и HAIX GSG 9X, като основно нося /зиме, лете/ ,,Блекийгъл-а".....Много добри обувки! Само ,,Хайкс"- леко спарват...Не знам защо така.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: seiko в 11 Май, 2019, 08:25:55
Благодаря, Андрей!
Ето това е моделът - https://sports.mymall.bg/products/Karrimor-Mount-Low-Mens-Walking-Shoes-%2818307522_2%29.html
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: universum в 11 Май, 2019, 08:51:25
Мойте са същите. Ама версията от 2016, и с червено вместо синьо.

Доста здрави. Грайферите се поизтъркаха, но са здрави. Аз съм около 120 кила.

Обувките, ако не са качествени си проличава, най-често при подметките.

Моите, може от версията да е, но са доста топли. Е сега вече е топло времето за тях.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: seiko в 11 Май, 2019, 09:46:14
Ето ги и ветераните, служили ми вярно, безропотно и неотменно, последните 5-6 г. Както се вижда от снимките, фасонът им вече е посмачкан, но пък все още нямат никъде скъсано и сериозни разлепвания. Единствено подметките вече са си отишли, особено лявата, която е значително по-износена от дясната. Явно там материалът е бил малко по-халтав. :D

(https://i.imgur.com/1q6xxYx.jpg)

(https://i.imgur.com/ok7JVIZ.jpg)

Старите бяха с около 15 лв по-скъпи, но и двата модела са дишащи и водоустойчиви.
Не зная за новите, но старите държаха топло в студено време и въпреки това, краката ми не се потяха толкова и не се спарваха в горещините.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bullyboy в 11 Май, 2019, 11:17:30
Дайте някакви мнения за летни модели, подходящи за топло време ?

Изпратено от моят MIX 2 с помощта на Tapatalk

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 11 Май, 2019, 19:49:26
Днес ми пристигнаха новите патъци на Каримор и се надявам да излязат стока, като старите, които нося ежедневно от 5-6 години. Това беше причината, да заложа отново на тази непретенциозна, но със завидна извръжливост и здравина на обувките бюджетна марка. Не съм ги разхождал по планината, но ги ползвам, като ежедневни обувки 9 месеца в годината. Останалите 3 месеца нося сандали пак на същата марка. Тук искам да отчета и факта, че съм 130 килограмов тюфлек, което никак не се отразява положително на обувките ми.
Ето ги и тях.

(https://i.imgur.com/CbJQ2t4.jpg)

(https://i.imgur.com/p0PT1fk.jpg)

Споко! И аз съм така (130 кг глиган), обаче всичко ( до голяма степен зависи и от обувката)
При HAIX Blackeagle, нося ги всеки ден от 10 месеца насам, когато ке съм с официално облекло, зиме, лете, по гора, на стрелбище, на автомивка и не са мръднали. А подметката им не е от VIBRAM.
На ,,Криспи" подметките са е от Вибрам, обаче са носени по малко, но за сметка на това по калиища и рекички. На HAIX GSG 9X, също са от Вибрам подметките, но съм ги носил едва три пъти.
При ,,Хайкс" Блекийгъл Почти никакви износвания по подметката нямам, а освен, че съм тежък, още от малък походката ми е по особена и износвам обувките от външната страна на ходилото. Като цяло, от дете още съм враг на всякакви обувки и им разкатавам фамилията за нула време. При мен, една обувка да издържи 1-2 години, това означава много високо качество ка исработката и на вложените материали.
Така и при официалните обувки. Имам основно LLOYD и Salamander. При ,,Лойд", след година носене ( не всеки ден, а с редуване) има износване по гумените капачки на токовете, но иначе са добре. При ,,Саламандър" износването е нищожно, а 2 чифта ги нося близо 2 години. Яки обувки излязоха....
На ,,Хайкс" единствено НЕ препоръчвам обувките от линията ,,Athletic". Саята не е издръжлива
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 29 Октомври, 2019, 18:42:42
Първо да се похваля с тези невероятни чепици Red Wing 877  :yahoo: :yahoo: :yahoo:. Направих им зимна подготовка с намазването им с тази импрегнираща вакса на  Harkila mink oil, с две думи вакса направена от масло на норки. Намазах обувките с ваксата след което ги нагрях леко със сешоар и ще изчакам два часа след което с кърпа ще изчистя останалата вакса и с четка ще ги изчеткам и в крайна сметка утре ще се види крайния резултат и ще докладвам  :D ;) *palec*.

Снимката е след намазването с вакса , утре ще направя още няколко след крайния резултат.
(https://i.imgur.com/wzXIdRY.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 30 Октомври, 2019, 08:18:33
След престой от два часа с намазаната вакса забърсах с кърпа остатъка от ваксата след което ги изчетках и ето ги вече готови за дъждовното време  :yahoo:  ;)   

(https://i.imgur.com/tgzRNsf.jpg)

(https://i.imgur.com/YRGDsd3.jpg)

(https://i.imgur.com/nthioqq.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Франко в 30 Октомври, 2019, 20:44:40
Откъде се снабдявате с тази вакса? Ако може линк да дадете  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 30 Октомври, 2019, 21:12:12
Откъде се снабдявате с тази вакса? Ако може линк да дадете  :nabira:

От тук:
 
https://zarimex.eu/shoes/footcare/mink-oil-leather-care (https://zarimex.eu/shoes/footcare/mink-oil-leather-care)

Взех и това :

https://zarimex.eu/shoes/footcare/leather-oil-harkila (https://zarimex.eu/shoes/footcare/leather-oil-harkila)

С него намазах другите обувки. Забелязах че много бързо попива и малко потъмня кожата което е нормално, но ще имам повече инфо като ги понося  ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: milen_40 в 31 Октомври, 2019, 15:14:37
Интересно е и обувките къде могат да се купят.  В България не съм ги виждал и ще се изненадам ако ги има.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 31 Октомври, 2019, 15:40:48
Има ги и тука, но аз не съм ги взимал от него. Цените са доста високи , но и те в USA не са ниски.

https://www.spartoo.bg/mobile/Red-Wing-b1120-obuvki.php?track_id=adwo&ggnetwork=g&ggcreative=291050411756&ggkeyword=%2Bred%20%2Bwing&ggmatchtype=b&ggsource=s&mkwid=_dm&plid=&ggcamp=1531648685&ggproduct_partition_id=&gclid=CjwKCAjw3c_tBRA4EiwAICs8CvevySTvpc_nQqYNUY1VAHqmXX5bsn_7uoxP7LZh5jyfhGganKlEQRoCkOMQAvD_BwE (https://www.spartoo.bg/mobile/Red-Wing-b1120-obuvki.php?track_id=adwo&ggnetwork=g&ggcreative=291050411756&ggkeyword=%2Bred%20%2Bwing&ggmatchtype=b&ggsource=s&mkwid=_dm&plid=&ggcamp=1531648685&ggproduct_partition_id=&gclid=CjwKCAjw3c_tBRA4EiwAICs8CvevySTvpc_nQqYNUY1VAHqmXX5bsn_7uoxP7LZh5jyfhGganKlEQRoCkOMQAvD_BwE)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: knives761 в 31 Октомври, 2019, 16:12:58
Да,не се продават с електрическа тротинетка към тях :))
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 01 Ноември, 2019, 09:21:17
 :D :D :D на мен не ми дадоха  ;D :D явно са ме прецакали  :D.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 01 Ноември, 2019, 10:18:10
:D :D :D на мен не ми дадоха  ;D :D явно са ме прецакали  :D.
Нали, малко като в темата за Фолкнивен, що не си взе три чифта обувки за тези пари, а се набута на скъпото, пък и тротинетка няма! Язък!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 01 Ноември, 2019, 10:38:39
Нали, малко като в темата за Фолкнивен, що не си взе три чифта обувки за тези пари, а се набута на скъпото, пък и тротинетка няма! Язък!

Кеф цена няма  :D. Най важното при мен е че когато става дума за обувки компромиси не  :) ;) :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 01 Ноември, 2019, 10:47:37
Кеф цена няма  :D. Най важното при мен е че когато става дума за обувки компромиси не  :) ;) :nabira:
Така е, Кире, аз още трудно преглъщам обувки над 150лв и по тая причина ми се струва, че за тия пари трябва от магазина да идват до вас поне веднъж месечно да ти ги мажат с тяхна вакса. 
:chukane:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 01 Ноември, 2019, 10:53:45
Стига бе хора това не мога да го разбера за ножове даваме по хиляди левове и седят в шкафовете а да инвестираме за години напред в качествен чепик да не даваме, но всеки си знае за него  :nabira: ;).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 01 Ноември, 2019, 10:56:17
Аз съм си харесал ето тези галоши, но ще изчакам малко да поспадне цената:

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 01 Ноември, 2019, 11:27:01
Стига бе хора това не мога да го разбера за ножове даваме по хиляди левове и седят в шкафовете а да инвестираме за години напред в качествен чепик да не даваме, но всеки си знае за него  :nabira: ;).
Не го приемай така. Не е до цената, а до това колко можеш да си позволиш да харчиш.
Както каза братът на един познат, като го чу да се оплаква че много горяла и щял да слага газ: "Не ти гори много колата, малко изкарваш"...
Та, да. Всеки според моженката си.
В тоя ред на мисли, аз и много ножове над 200лв нямам... пак заради моженката.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 01 Ноември, 2019, 11:29:39
 :nabira: *palec*
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 01 Ноември, 2019, 11:33:44
Не го приемай така. Не е до цената, а до това колко можеш да си позволиш да харчиш.
Както каза братът на един познат, като го чу да се оплаква че много горяла и щял да слага газ: "Не ти гори много колата, малко изкарваш"...
Виждал съм Тойота Приус на газ по снимки. :yes:
Надявам се е било бъзик!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: kaziklu в 01 Ноември, 2019, 16:59:19
Нали, малко като в темата за Фолкнивен
:) Не съвсем - едното е необходимост, а другото е играчка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: bully в 03 Ноември, 2019, 23:46:22
Анджък. ;)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 26 Ноември, 2019, 15:54:58
Търся мнения и препоръки за градски котки.
Предпочитам някой по-бюджетен вариант.
Знам къде се продават,намирам из нета доста,но ме интересуват мнения от личен опит/първа ръка.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 04 Декември, 2019, 12:02:39
По-нагоре в темата писах че съм харесал един модел на The North Face и ето че дочаках да го намалят с 40 процента и вече е на краката ми.


(http://media.snimka.bg/s1/6475/039193763.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6475/039193761.jpg?r=0) Моделът е The North Face Back To Berkeley в черен цвят(видно от снимките). Миналата година взех чифт обувки от същата серия(Back To Berkeley), но те бяха изцяло кожени и на предишната страница споделих преки впечатления от тях. Имам още поне пет чифта зимни обувки, но този модел почти не слиза от краката ми - супер удобни, меки и изключително приятни подметки, а вътрешната изолация от Primaloft пази краката топли. Затова не издържах и си взех същият цвят на модела, но текстилни. Снимките са от мрежата.

(http://media.snimka.bg/s1/6475/039193760.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/6475/039193764.jpg?r=0)Кожената версия за която споменах:


(http://media.snimka.bg/s1/6475/039194094.jpg?r=0)

Имах големи очаквания предвид предишните обувки, които бях закупил и мисля че се оправдаха изцяло. Обувките са по-леки от кожените, също толкова удобни и прилично топли, кожените обаче топлят малко повече. Горната част на обувката е от естествена кожа, средната е текстил и долната част е велур, отзад има приличен гумен борд за стабилност. Заради велура обработих обувките с Nikwax и мисля че няма да има грижи с водата. Обувките имат доста изчистен и приятен външен вид, а черното винаги е модерно. Както кожените, така и тези обувки са предимно за градско използване, но спокойно биха вършили работа и за кратки преходи в планина. Тези които ги харесат, трябва да знаят, че има голямо цветово разнообразие и може да им допадне и някоя друга разцветка. Ето и част от технологиите вградени в тях:

Hydroseal, Icepick, Ortholite, Prima Loft, PU (Poliuretan), Winter Grip


(http://media.snimka.bg/s1/6475/039193762.jpg?r=0)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: popayo в 04 Декември, 2019, 15:20:08
И от къде ги грабна, може и на ЛС
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 04 Декември, 2019, 16:49:55
https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkeley-nl-nf00ckk4kx7-tnf-black-tnf-black.html (https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkeley-nl-nf00ckk4kx7-tnf-black-tnf-black.html)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 04 Декември, 2019, 16:52:33
https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkeley-nl-nf00ckk4kx7-tnf-black-tnf-black.html (https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkeley-nl-nf00ckk4kx7-tnf-black-tnf-black.html)
Покрай Черния Пьетъкк успях още 10 процента надолу да намажа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nameless_one в 04 Декември, 2019, 17:45:17
Търся мнения и препоръки за градски котки.
Предпочитам някой по-бюджетен вариант.
Знам къде се продават,намирам из нета доста,но ме интересуват мнения от личен опит/първа ръка.

Имам такива:

(https://k2outdoor.bg/wp-content/uploads/2016/03/Ice-Traction-Plus-4I895-use-1.png)
Носил съм ги няколко пъти. За хлъзгави туристически пътеки са идеални. Нарочно съм ги ритал и блъскал докато ходя да видя дали няма да се откачат, не мръднаха. Но се набиват със сняг и трябва отвреме-навреме да се маха, че иначе може да те излъжат. Други познати които са имали такива но незнайна марка, са ми казвали, че някои от брънките на веригата се отваряли. Аз такъв проблем не съм имал, и мисля, че има значение и производителя. На моите големите зъби са около петнайсетина милиметра. Единствено ми се струва, че от носенето им, в областта на сгъвката където има шевове които контактуват със силикона, шевовете се протриха заминаха от това. Не съм сигурен дали е от това, или просто обувката си остаря. На теб за кой номер ти трябват?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 04 Декември, 2019, 17:54:02
44-45
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: nameless_one в 05 Декември, 2019, 18:14:14
Значи по-скоро ти трябва XL размер, те са от 44 до 47
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 05 Декември, 2019, 18:19:04
Да,те обикновено ги дават тези данни.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: StillOpossum в 05 Декември, 2019, 18:33:22
Под градски котки, разбирам онези които са като копчета-шипчета, лично не съм използвал, но познавам доста хора които са носили, основно по леки туристически маршрути и вършат работа. Намират се понякога в лидъла и в декатлона.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 05 Декември, 2019, 19:16:11
Предимно са такива с шипчета,но и с верига,по-скоро спирала и има и със триъгълен зъб,като горните,които са по-скоро комбинирани за града и лек "офроуд"
Аз още умувам,но май накрая ще взема от най-евтините и каквото е.
Ще пиша, като се натуткам,кое как е.
Може и клип да снимам.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: zlatolin в 05 Декември, 2019, 21:03:45
За зимни туристически обувки се спрях на Тресспас Кантеро, много удобни и подходящи за гадни условия:

https://www.amazon.com/Trespass-Cantero-Waterproof-Hiking-Pinecone/dp/B07766BP1K
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: AFA в 07 Декември, 2019, 12:39:17
Относно градските котки, имам от тия гумените с шипчета от Lidl. Стават за един, два сезона, ако не се носят често. Аз ги нося само на лед. Проблем при тях е, че тия шипове са на 2 части, горна и долна и в зависимост от натоварването обикновено долната част пада. Тия Лидл-ските имаха по 2 резервни в комплекта. Добре е, ако вземеш такива да ги разглобиш едно по едно и да ги подлепиш с някакво яко лепило, за да не се вадят.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 07 Декември, 2019, 13:07:52
Относно градските котки, имам от тия гумените с шипчета от Lidl. Стават за един, два сезона, ако не се носят често. Аз ги нося само на лед. Проблем при тях е, че тия шипове са на 2 части, горна и долна и в зависимост от натоварването обикновено долната част пада. Тия Лидл-ските имаха по 2 резервни в комплекта. Добре е, ако вземеш такива да ги разглобиш едно по едно и да ги подлепиш с някакво яко лепило, за да не се вадят.
Да,точно затова питах за личен опит и препоръки и се чудя още,не искам да се разпаднат прекалено бързо.
Този тип може би са по-добре:

(https://www.brannik.bg/media/catalog/product/cache/1/image/406x406/a4e40ebdc3e371adff845072e1c73f37/k/o/ee83e96f0f9ae5ae0970265d3a3631d4/xelastichni-gradski-kotki-mil-tec-201692-32.jpg.pagespeed.ic.J7U00UXCQA.jpg)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: AFA в 07 Декември, 2019, 14:26:26
Такива не съм виждал на живо, но изглеждат наистина по-стабилни, ако основата е метална планка би трябвало да са ОК.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 07 Декември, 2019, 14:37:01
И аз си мислех същото,за съжаление описанията в нета,са меко казано постни.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Rall в 07 Декември, 2019, 15:00:13
Има значение и дизайна на обувките, аз използвам едни евтини от тия гумените и на някой обувки се изхлузват. Проблема съм го решил с едни малки карабинерчета, които закачам за "ухото" отзад на обувката.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 08 Декември, 2019, 11:52:30
Да,точно затова питах за личен опит и препоръки и се чудя още,не искам да се разпаднат прекалено бързо.
Този тип може би са по-добре:

(https://www.brannik.bg/media/catalog/product/cache/1/image/406x406/a4e40ebdc3e371adff845072e1c73f37/k/o/ee83e96f0f9ae5ae0970265d3a3631d4/xelastichni-gradski-kotki-mil-tec-201692-32.jpg.pagespeed.ic.J7U00UXCQA.jpg)
Кукри, тези леки ,,котки" откъде в България може да се закупят? Търся такива.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 09 Декември, 2019, 10:09:32
https://www.online.brannik.bg/elastichni-gradski-kotki/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=Ad+Set+-+Product+Sales+-+All+Products+-+Copy&utm_content=All+Products+-+Catalog+sales&fbclid=IwAR3U4mbGr_AuYLEt8FVVicvAN9pId-38Cy_vZ2efR7CzNlCZbNutZY7FTmg
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 09 Декември, 2019, 15:40:20
Колега - към какво е този линк по- горе , защото не ми се отварят непознати сайтове .
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 09 Декември, 2019, 16:26:39
Brannik.bg непознат сайт ли е?!
Линк към граЦките коДки има
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: DIKISANA в 09 Декември, 2019, 17:02:27
Благодаря ,
Не съм влизал в този сайт , а мислех дали е захобувки или..
Аз си купих ниски Lowe zephyr- доволен съм !
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 12 Декември, 2019, 12:56:20
Мисля че офертата е доста прилична:

https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkely-t0cdl0kx8-tnf-black-tnf-black-tnf-black.html?gci=301482f82c72517380d7f92a9d7c82d6becb3d96&utm_source=glami.bg&utm_medium=cpc&utm_campaign=Glami.bg
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Лисански в 12 Декември, 2019, 13:15:56
Работни боти в Лидъл от 19 декември:
https://www.lidl.bg/bg/broshura/ot-16-12-do-22-12-broshura/view/flyer/page/40 (https://www.lidl.bg/bg/broshura/ot-16-12-do-22-12-broshura/view/flyer/page/40)

 ... в левия ъгъл  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 12 Декември, 2019, 15:09:44
Туристическите обувки са само (онли) 2(ДВЕ, ТУ, ЦВАЙ, ДЬо) МАРКИ : ,,CRISPI" и ,,HAIX"! ВСИЧКО ОСТАНАРО Е ТАШАК! НИСКО КАЧЕСТВЕН ЗАВЕСТИТЕЛ!!!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: AFA в 12 Декември, 2019, 15:13:29
Мисля че офертата е доста прилична:

https://www.obuvki.bg/turisticheski-the-north-face-back-to-berkely-t0cdl0kx8-tnf-black-tnf-black-tnf-black.html?gci=301482f82c72517380d7f92a9d7c82d6becb3d96&utm_source=glami.bg&utm_medium=cpc&utm_campaign=Glami.bg

Имаш ли наблюдения доколко е износоустойчива подметката на тия обувки? Отдавна съм харесал модела, но подобен дизайн с горна мека част и долна (уж твърда), нещо не ми вдъхват доверие за зимна обувка ... Самия материал на долната част, мек ли е или са по - твърди? Питам, понеже имах подобни с мека подметка, които имаха много добро сцепление на сняг, дори и на лед, но понеже ги носих и в сухо време, подметката буквално се изтърка за 2-3 сезона.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 12 Декември, 2019, 15:52:28
Туристическите обувки са само (онли) 2(ДВЕ, ТУ, ЦВАЙ, ДЬо) МАРКИ : ,,CRISPI" и ,,HAIX"! ВСИЧКО ОСТАНАРО Е ТАШАК! НИСКО КАЧЕСТВЕН ЗАВЕСТИТЕЛ!!!
Тука си много далече от истината.Криспи спадат към ниския клас туристически обувки,а Хайкс са мислени за служебни и качесрвата заложени им за такива естествено се превръщат в слабости като се използват  не по предназначение.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 12 Декември, 2019, 15:58:26
имаха много добро сцепление на сняг, дори и на лед, но понеже ги носих и в сухо време, подметката буквално се изтърка за 2-3 сезона.
Предполагам че ще е подобно, засега държат, но аз ходя по два-три километра на ден и засега е ок.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 12 Декември, 2019, 18:35:45
Тука си много далече от истината.Криспи спадат към ниския клас туристически обувки,а Хайкс са мислени за служебни и качесрвата заложени им за такива естествено се превръщат в слабости като се използват  не по предназначение.
Горе допуснах неточност като обърках сспоменатите от Андрей Crispi с Grisport и се изказах неподготвен-за което се извинявам
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 12 Декември, 2019, 18:37:01
Гриспорт също не са никак лоши обувки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 12 Декември, 2019, 19:01:38
Някакво мнение за Meinl?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dragoveli в 12 Декември, 2019, 21:53:55
Някакво мнение за Meinl?
Предполагам питаш за Meindl.Добри са,но само ако на тях пише че са произведени в Германия или в Словения.Ако не пише къде са произведени най-вероятно са Български и не стават (много вероятно да са брак).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dtz в 12 Декември, 2019, 21:58:08
Туристическите обувки са само (онли) 2(ДВЕ, ТУ, ЦВАЙ, ДЬо) МАРКИ : ,,CRISPI" и ,,HAIX"! ВСИЧКО ОСТАНАРО Е ТАШАК! НИСКО КАЧЕСТВЕН ЗАВЕСТИТЕЛ!!!
Абе не са ли правени от китаеца Фокс/ Fox, Focks/ са за в канала :D
И със стоманено бомбе, за да са тактикъл и да чупят стъкло на асансьор.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: peachlover в 12 Декември, 2019, 22:02:28
Туристическите обувки са само (онли) 2(ДВЕ, ТУ, ЦВАЙ, ДЬо) МАРКИ : ,,CRISPI" и ,,HAIX"! ВСИЧКО ОСТАНАРО Е ТАШАК! НИСКО КАЧЕСТВЕН ЗАВЕСТИТЕЛ!!!

И сега какво излиза, аз съм се прецакал като нося SCARPA?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 12 Декември, 2019, 22:03:37
6 години ловуваме с такива. Общо взето не са мръднали. Сега си поръчах нови, от Германия, но са от набук. Малко ме притеснява поддръжката, тъй като предните бяха от кожа и ползвах вакса на марката. В Германия са със 100€ по-евтини отколкото тук. Явно цените са съобразени с доходите.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 12 Декември, 2019, 22:45:38
6 години ловуваме с такива. Общо взето не са мръднали. Сега си поръчах нови, от Германия, но са от набук. Малко ме притеснява поддръжката, тъй като предните бяха от кожа и ползвах вакса на марката. В Германия са със 100€ по-евтини отколкото тук. Явно цените са съобразени с доходите.
https://stenata.com/preparati-za-obuvki/2095-preparat-grangers-footwear-repel.html
Това или подобно ще ти върши работа  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 13 Декември, 2019, 00:43:25
Тука си много далече от истината.Криспи спадат към ниския клас туристически обувки,а Хайкс са мислени за служебни и качесрвата заложени им за такива естествено се превръщат в слабости като се използват  не по предназначение.

,,Криспи" е ,,нисък клас"? А ,,Соломон" или ,,Адибас" са ,хай левълй, нали?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 13 Декември, 2019, 00:52:24
Обувка универсал за планина, за лов, за война, за екстремни спортове, за газене по заблатени места, по потоци, по калища, по морски бряг HAIX GSG 9X
Обувка за лов, за планинарство, за газенье по поточета, калища, блата и т.н. шибани места - CRISPI GTX Nevada EVO!
Обувка универсал за лов, за екстремни спортове, за трекинг, за ежедневно носене в почивни дни, включително и за планина HAIX Black eagle GTX 2.0(макар и да са без VIBRAM подметки), са много здрави, много удни и до, лекички обувки, което стават и за ,,урбан тактикал" дрес код!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 13 Декември, 2019, 09:15:45
Аз съм веган.

Момци, както с всяко нещо - дайте не слугуваме и се кланяме на марка, защото персонално ти е допаднала и/или си имал горчив опит с друга.
И аз няма да си взема повече Пека, ама не го отписвам като марка.

В този ред на мисли - от човек до човек, от употреба до употреба и от грижа до грижа има огромна разлика. Това, което за един е удобно, леко и издържливо, за друг може да е неприятно и според употребата да се скапе в пъти по-бързо. За такива клавиатурни нинджи като мен едни Кариморки с тяхната си мембрана са повече от достатъчни. Да не забравяме, че и финансовите възможности са фактор.
Нека не генерализираме и отричаме марки на общо основание.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 13 Декември, 2019, 09:53:52
,,Криспи" е ,,нисък клас"? А ,,Соломон" или ,,Адибас" са ,хай левълй, нали?
Ако си направиш труда да прочетеш по-нагоре ще видиш,че съм се объркал за Криспи и съм се извинил.За разлика от теб никъде не съм обявявал определени марки за най-най и пак за разлика от теб не цитирам рекламни брошури,а като давам отзиви за определена екипировка се обосновавам с личен опит и наблюдения от ползване.Ако си съгласен с мен е редно да кажеш къде и как ходиш на лов,какъв тип туризъм практикуваш,къде и колко време си прекарал на места с воденни действия?
Горното не го пиша за да се заяждам,а за да оставяме коректна информация за четящите форума.Например с въпросните Криспи ще си ок за туризъм през есен зима и пролет по пътеки и благоприятни условия,но при студ и по-екстремен терен или лятно “Ком-Емине” мъката ти е гарантирана.За Хаикса гарантираш ли,че ще си еднакво ок в Фалуджа,Конго и Донбас ?
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ViktorKitov в 13 Декември, 2019, 10:08:43
Не знам при вас как е, но езика на моите Haix ме побърква. Вече са над 2 години и разбира се велкрото не хваща както преди.

Но най-досадно е, че често закача по вътрешната част на крачола.

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: incubus в 13 Декември, 2019, 10:45:02
Една молба - като се обсъждат обувки - цитирайте и конкретният модел, за който става дума.
Понеже са ми широки краката (тип патешки крак) много модели ми стискат и не са ми удобни.
Тези, с които съм сега, са Merrell MQM Flex с Gore-tex. Изключително съм доволен - леки, удобно и с много добра вентилация. За пролет, лято, есен стават, но за зимата не са ок - заради вентилацията.
Една вметка - за Варненската зима/пролет ще изкарат, имайки предвид, че работя в офис и не се мотам много навън. За хора прекарващи повече време навън - няма да са добра идея.

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ViktorKitov в 13 Декември, 2019, 15:23:18
До колкото знам Haix като цяло са стандартни към широки. Моите Black Eagle Athletic 2 клонят повече към широки (Salomon не ми стават).
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 13 Декември, 2019, 19:41:14
Ако си направиш труда да прочетеш по-нагоре ще видиш,че съм се объркал за Криспи и съм се извинил.За разлика от теб никъде не съм обявявал определени марки за най-най и пак за разлика от теб не цитирам рекламни брошури,а като давам отзиви за определена екипировка се обосновавам с личен опит и наблюдения от ползване.Ако си съгласен с мен е редно да кажеш къде и как ходиш на лов,какъв тип туризъм практикуваш,къде и колко време си прекарал на места с воденни действия?
Горното не го пиша за да се заяждам,а за да оставяме коректна информация за четящите форума.Например с въпросните Криспи ще си ок за туризъм през есен зима и пролет по пътеки и благоприятни условия,но при студ и по-екстремен терен или лятно “Ком-Емине” мъката ти е гарантирана.За Хаикса гарантираш ли,че ще си еднакво ок в Фалуджа,Конго и Донбас ?

ЗА "HAIX" и "CRISPI" ГАРАНТИРАМ С ДВЕ РЪЦЕ И ДВА КРАКА!
И не, не се правя на ударен! Просто съм с особена походка, а за капак от 6 години съм трайно с наднормено тегло! От малък, износвам подметките на обувките по много, много специфичен, характерен начин, дори когато съм бил слаб! Буквално унищожавам  скоропостижно всякакви обувки! Фактът, че ПРИ МЕН HAIX и CRISPI ДЪРЖАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ, в т.ч и при ремонтни дейности / ,,ХАЙКС"/, говори много, ама много добре за обувките!
В свободното си време, всеки ден и най-вече събота и неделя съм на 80 % от случаите с ,,HAIX", а когато съм на планина, на лов, или на стрелба, в зависимост  редувам "HAIX" и "CRISPI"
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 13 Декември, 2019, 21:43:34
ЗА "HAIX" и "CRISPI" ГАРАНТИРАМ С ДВЕ РЪЦЕ И ДВА КРАКА!
И не, не се правя на ударен! Просто съм с особена походка, а за капак от 6 години съм трайно с наднормено тегло! От малък, износвам подметките на обувките по много, много специфичен, характерен начин, дори когато съм бил слаб! Буквално унищожавам  скоропостижно всякакви обувки! Фактът, че ПРИ МЕН HAIX и CRISPI ДЪРЖАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ, в т.ч и при ремонтни дейности / ,,ХАЙКС"/, говори много, ама много добре за обувките!
В свободното си време, всеки ден и най-вече събота и неделя съм на 80 % от случаите с ,,HAIX", а когато съм на планина, на лов, или на стрелба, в зависимост  редувам "HAIX" и "CRISPI"
Относно проблема с походката мога да ти препоръчам ортопедични стелки и обувки-в повечето случаи такъв проблем може да е причина за бъдещи по-сериозни проблеми и не го пренебрегвай.Факта,че при тези точно марки не износваш така подметките не значи,че са направени от извънземни материали а,че самата им кострукция ти помага да ходиш правилно.
Понеже не даваш подробности за това как ловуваш,как планинарстваш и как стреляш ще "расъждавам по картинка" и може да сгреша:Според мен Криспитата са ти ок за лов защото просто всички подобно направени с подобни материали обувки са ок за нашият тип лов/пробвай Скарпа,Ласпортива,Хауанг,Мендил,Борел,Бестард,Лова,Планика и още подобни и ще си доволен/ За туризъм подозирам,че говорим за различни неща защото качеството и удобството на една обувка се определя като походиш няколко поредни дни от сутрин до вечер и ги сваляш само преди лягане в чувала,а ти с проблемните крака,наднорменото тегло и екипировката,която пишеш,че носиш няма как да го практикуваш.За стрелбата дори да практикуваш IPSC.IDPA  или подобно на който и да е открит полигон в България обувките не са фактор съдейки с каво са обути повечето стрелящи.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 14 Декември, 2019, 18:28:51
В това видео Звяра дава някои жокери за Гриспорт
https://www.youtube.com/watch?v=GwYovEq4M10
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 14 Декември, 2019, 18:55:18
Имат по-добри модели до и около 150 лева с гритекс и симпатекс мембрани и вибрам,които са доста добри.
Точно тези от клипа не са лоши за цената си,ако не бъркам 80-90 лева,но не са и нищо особено.
ПП:всъщност зависи много за какво и как ще се ползват и поддържат и колко тежиш и какво мъкнеш и тн.Както с всичко,много фактори оказват влияние.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: universum в 14 Декември, 2019, 19:23:20
Подметката се спука. Писах и оттатък.

Над 100 кг. съм, но много малко градско носене видяха.

Звяра същия проблем, а той е значително по-лек от мене.

Този модел не е удачен. 90 лева дадени на оня дето духа.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: SpirovTS в 14 Декември, 2019, 19:36:15
Добре че споделихте за тези чипици,иначе и аз бях изгорял.Сега са на промоция-99лв. в една спортна верига.Благодарско още веднъж  :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 14 Декември, 2019, 19:38:43
Необмислен модел явно.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: universum в 14 Декември, 2019, 19:40:46
Добре че споделихте за тези чипици,иначе и аз бях изгорял.Сега са на промоция-99лв. в една спортна верига.Благодарско още веднъж  :nabira:

Недей. Зле са. Чак тогава ме хвана малко яд. Всичко друго е изпълнено добре. Хубава кожа, леки, удобни, топли.

Обаче подметката не струва. Това като лафа за меда и ***.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 14 Декември, 2019, 23:48:32
Относно проблема с походката мога да ти препоръчам ортопедични стелки и обувки-в повечето случаи такъв проблем може да е причина за бъдещи по-сериозни проблеми и не го пренебрегвай.Факта,че при тези точно марки не износваш така подметките не значи,че са направени от извънземни материали а,че самата им кострукция ти помага да ходиш правилно.
Понеже не даваш подробности за това как ловуваш,как планинарстваш и как стреляш ще "расъждавам по картинка" и може да сгреша:Според мен Криспитата са ти ок за лов защото просто всички подобно направени с подобни материали обувки са ок за нашият тип лов/пробвай Скарпа,Ласпортива,Хауанг,Мендил,Борел,Бестард,Лова,Планика и още подобни и ще си доволен/ За туризъм подозирам,че говорим за различни неща защото качеството и удобството на една обувка се определя като походиш няколко поредни дни от сутрин до вечер и ги сваляш само преди лягане в чувала,а ти с проблемните крака,наднорменото тегло и екипировката,която пишеш,че носиш няма как да го практикуваш.За стрелбата дори да практикуваш IPSC.IDPA  или подобно на който и да е открит полигон в България обувките не са фактор съдейки с каво са обути повечето стрелящи.
На първо място, за мен са важни следните свойства  на обувките, трябва да ми пазят глезена, като го поддържат еднакво добре от всички страни. На второ място, да не уморяват ходилата сщда са с мембрана88, на трето място да не пропускат влага и да не се пързалят.
За ЕДЦ в сбободното време, в т.ч. и когато съм на стрелбище, основно съм с  HAIX Black Eagle GTX 2.0.  С ,,Криспи", като чисто планинарски обувки, имам незабравими спомени от ходене по язовири(за последно на Батак) и гори по кал и минаване през потоци.
Най малко (защото са най-нови) е употребяван HAIX GSG 9X. Но е много, много удобен..
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Kukriblade в 14 Декември, 2019, 23:56:41
На язовир Батак е като разходка в парка :)
Не ме разбирай погрешно,но там ходя по джапанки или бос  :)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: emci74 в 15 Декември, 2019, 21:06:25
Абе.... не е ли Адидас,не ми го хвали.... :D :D
Бургазлии ще разберат какво имам впредвид  :ras:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 15 Декември, 2019, 21:40:13
Пристигнаха новите! Още следващата събота ще ги разходя на лова! (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191215/2374735bcaf68a42f6ec693d0bd4ceab.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191215/335a23a9ecfba85c69f9b3d6f15e3bee.jpg)

Изпратено от моят ELE-L29 с помощта на Tapatalk

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 16 Декември, 2019, 07:43:07
Нямате ли кал при вас бе хора? На мен ще ми се досвидее да ги заровя в калищака тия хубави обувки! При нас лова е само с ботуши!
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 16 Декември, 2019, 09:27:34
С ботуши не мога, много ми спарват краката. Така краката ми са винаги сухи и топли. Старите ги нося 6 год. а и хубавите ботуши са 200+ лв. Тези ги купих за 350 лв. Тъй че разликата не е огромна.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: dim095 в 16 Декември, 2019, 09:43:19
Кал колкото искаш! Нямам пропуснат свински лов. Ето ги на 6 сезона! (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191216/ae835b09a2f04e5764451795df7814ac.jpg)

Изпратено от моят ELE-L29 с помощта на Tapatalk

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Djack в 16 Декември, 2019, 13:55:49
Аз ходя с ботуши Lemigo! И в топло и студено, все съм с тях! Вярно е, че правят конденз, но като се прибера и извадя подплатата, ако е било много студено е влажна само подплатата от външната страна - от към ватата е сухо! Чорапите ми също са сухи! Много са леки, все едно не носиш нищо, но в нашите мирии е пълно с драки и се късат (дупчат) лесно! По малките дупки се затварят сами заради гъбестата материя и не пускат вода, но по големите дупки компрометират ботуша! Абе, доволен съм - прибирам се, удрям ги с маркуча и са като нови!  ;) :nabira:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ovit в 16 Декември, 2019, 14:39:59
Че то какво няма да е като ново като го удариш с маркуча ( нямам предвид "коженият"). :ras:
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: universum в 16 Декември, 2019, 14:43:31
Че то какво няма да е като ново като го удариш с маркуча ( нямам предвид "коженият"). :ras:

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191216/ae835b09a2f04e5764451795df7814ac.jpg)

Титла: Туристически обувки
Публикувано от: OLIGHT в 16 Декември, 2019, 19:24:21
В това видео Звяра дава някои жокери за Гриспорт
https://www.youtube.com/watch?v=GwYovEq4M10

Имах ето такива Gri Sport - вибрам подметка и симпатекс мембрана.

https://gunshop.vertex-bg.net/Shop/Product/%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-GRISPORT-mod-11429D70Y (https://gunshop.vertex-bg.net/Shop/Product/%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-GRISPORT-mod-11429D70Y)

Ползвани за лов няколко години (над 7).
Мембраната се попредаде след 2 сезона.
Подметката се поразлепи отстрани съвсем накрая на ползването, имаше и пробойна в мекото от вътрешната страна, към палците на краката, след което ги пенсионирах.
Според мен за цената си са доста добри и удобни. Не очаквах да устискат толкова и пак бих си взел такива.
И без това мембраните не деянат, кой-знае колко време независимо от марка и т.н.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: andrei84 в 17 Декември, 2019, 11:52:20
На язовир Батак е като разходка в парка :)
Не ме разбирай погрешно,но там ходя по джапанки или бос  :)
Говоря да ходене ноември-декември и газене по калта и прилежащите поточета, непосредствено до водното огледало на язовира. В каква кал съм газил с ,,Криспи" не е истина просто.
Титла: QW
Публикувано от: ОЦИ в 20 Декември, 2019, 15:36:26
ЗА "HAIX" и "CRISPI" ГАРАНТИРАМ С ДВЕ РЪЦЕ И ДВА КРАКА!
И не, не се правя на ударен! Просто съм с особена походка, а за капак от 6 години съм трайно с наднормено тегло! От малък, износвам подметките на обувките по много, много специфичен, характерен начин, дори когато съм бил слаб! Буквално унищожавам  скоропостижно всякакви обувки! Фактът, че ПРИ МЕН HAIX и CRISPI ДЪРЖАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ, в т.ч и при ремонтни дейности / ,,ХАЙКС"/, говори много, ама много добре за обувките!
В свободното си време, всеки ден и най-вече събота и неделя съм на 80 % от случаите с ,,HAIX", а когато съм на планина, на лов, или на стрелба, в зависимост  редувам "HAIX" и "CRISPI"
CRISPI От България ли пазаруваш? Може ли линк
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: KirilPetkov в 20 Декември, 2019, 16:46:43
Моите обувки crispi ги взех от тук:
http://guns.bg/products/?action=productsList (http://guns.bg/products/?action=productsList)
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Angelg76 в 20 Декември, 2019, 20:20:59
Ползвам Криспи 8 сезона. Както каза колегата по горе като гумени ботуши са. Но новите мисля да поръчам от Италия защото се разпаднала подметки те.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Angelg76 в 20 Декември, 2019, 21:08:37
Ползвам Криспи 8 сезона. Както каза колегата по горе като гумени ботуши са. Но новите мисля да поръчам от Италия защото им се разпаднаха подметките. Явно доста са стояли по витрини те. В момента са с други но не топлият толкова, вода не пропускат. Мойте са велурвни е еленова глава на езика. За времето на експлоатация нямам забележки.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: ОЦИ в 21 Декември, 2019, 07:24:09
А за тези мнения има ли?     http://planika.bg/BG/
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Marcinkov в 21 Декември, 2019, 09:34:30
А за тези мнения има ли?     http://planika.bg/BG/
В този ценови диапазон трудно можеш да сгрешиш, дали ще е Meindl, Hanwag, Scarpa, Crispi, няма чак такова значение.
Титла: Туристически обувки
Публикувано от: Рей Донован в 21 Декември, 2019, 09:34:50
Планика ги ползвам няколко години и съм доволен.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191221/c8a3dcb7f272d757a3aced5856854501.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191221/87766ea4b9b2fc5fdb2ea28349069947.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191221/f2b66dccde87fa9ad36da7f18691bd5b.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk