Блейдфорум.БГ

Остри предмети => Кухненски ножове => Темата е започната от: Humanoid в 26 Август, 2012, 12:21:30

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Humanoid в 26 Август, 2012, 12:21:30
Започвам тази дискусионна тема, с акцент върху кухненските ножове, но не само - нека показваме и другите приспособления, които формират културата ни на ежедневно обработване на храната. Всеки може да е фен на ловни ножове или така модерното тактикъл-селфдифенс-стъф (щях да напиша шит, ама се спрях овреме), но в крайна сметка ядем по 3 пъти на ден (поне) ;)

Да не съм голословен, ето снимка на магнитната лента в кухнята:

(http://snima.me/wp-content/uploads/2012/08/IMG_2143.jpg)

От ляво на дясно:

Преди няколко месеца установих, че въобще не се налага да отваряме чекмеджето, за да вадим допълнително ножове (освен когато има гости и количеството на инструмента трябва да се повиши ;))
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Maverick в 26 Август, 2012, 12:36:09
Ние ползваме 2 мори- клипер и самоделка :(

А тази магнитна лента изглежда много удобно!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Humanoid в 26 Август, 2012, 12:55:12
Наистина е много удобна, досега не ми е надраскала никой нож. От Икеа е и е най-доброто съотношение цена/качество+дизайн, което съм виждал по нашите магазини ;) Много важно за мен беше да не се виждат главите на винтовете, с които се монтира към стената/плота.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 26 Август, 2012, 14:23:55
Аз имам и също ползвам подобна магнитна лайсна,но испанска(Лакор) от асортимента ми и е наистина доста удобна!Доста колеги могат да го потвърдят,защото и те са си вземали от същите и то на доста добри цени... ;) ;) Особенно от Варненската група!
Лайсната е перфектна за тази цел-не заема място,лепят се перфектно на магнитите и стоят здраво и стегнато,не търсиш ножовете по шкафове и долапи,винаги са ти пред очите и най-вече ако има в къщата малки деца ножовете стоят доста далеч от тях и може да си малко по-спокоен,от колкото ако не знаеш къде ти се намират във всеки момент!Дервените поставки за съхранение на ножове не ми допадат толкова,защото от влагата след миенето на ножовете започват да раздуват с течение на годините! Тази лайсна ми е само и единствено за ножове!Имам една друго във вид на метална закачалка за вилица за месо,решетъчна лъжица,черпаци и бъркалки!Тя ми е до готварската печка!
За ножовете залепени и ползвани в домакинството използвам разнообразни и няколко по вид,но какви да са...?Ами Пирге предимно.... ;) Предимно такива....
(http://media.snimka.bg/s1/0990/028224015.jpg?r=0)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: brinel в 26 Август, 2012, 17:49:58
трамонтина премиум или тескома азза
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Божо в 26 Август, 2012, 18:05:42
Режа с който нож имам под ръка,кухненски имам 2 на Пирге,но по-рядко ги ползвам.Основно Бък 119 се изявява в кухнята и нямам оплаквания.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Жоро в 26 Август, 2012, 20:54:56
2 трамонтини+2 фискарса от старите *palec* и за комфорт резилиънс ей така за кеф и от келешлък щото реже като змей :D :yahoo: :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nervak в 26 Август, 2012, 22:36:23
Любимите Сабатиер...един два немеца,япончуги и сатърчето за магданоззззз
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Humanoid в 27 Август, 2012, 10:09:57
Този с кухата дръжка какъв е?
Удобен ли ти е? Сигурно ако ти е по-голяма ръката, ще се плъзга и бяга?
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nervak в 27 Август, 2012, 12:31:37
Това ноже ми е доста удобно не се плъзга-то си е чисто готварско,а ръката която държи ножа е винаги чиста)))Една по-рядко срещана серия за купуване, но не и скъпа на solingen-michelino open air...около 40 евро беше преди 4-5 години..
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: del22 в 30 Октомври, 2012, 09:05:41
Най-често използвам 2 мини сантоку - преправени от Наско De Luxe-71316, е нема такива ножчета, супер удобни. Освен тях имам викторинокси, Трамонтина Азза, 1 фискарс, и още доста от De Luxe серията - като цяло колкото вилици имаме вкъщи, толкова и кухненски ножове. Ама как ме мързи да ги точа, не е истина, добре че държат ряз и сезона на доматите мина.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: sambon в 30 Октомври, 2012, 10:12:07
Серетирана Трамонтина 4-5 годишна , Венгер и Викторинокс основно серетирани изобщо падам си по, серетирани остриета в кухнята. Ползвам ги от обезкостяване, до по - финно рязане на подправки.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nervak в 30 Октомври, 2012, 12:52:45
е как със серетирано острие ще накълцаш на ситно, копър,магданоз ,лук...
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: brinel в 30 Октомври, 2012, 19:21:51
блендер БОШ и пасатор БРАУН
брауна скоро ще го пенсионирам и ще го заместя с ГОРЕНИЕ DC BRUSHLESS 800W пасатор
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: gogotattoo в 30 Октомври, 2012, 19:25:09
Ха-ха - моят блендер е Блек енд Декер... Имаше и такива в зората на демокрацията и гаранцията му беше целоживотна...
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nervak в 30 Октомври, 2012, 22:33:58
блендеромани?... ;D
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Humanoid в 30 Октомври, 2012, 23:52:21
Купих преди две седмици една кухненска дъска от каучуково дърво, за експеримент. Не беше скъпа.
Не голяма, с улейчета отстрани (т.е. става за домати и други водоотделящи при рязане зарзавати и тем подобни). Много съм доволен - не е твърдо като бамбука, т.е. ножовете оставят бразди, ама не се затъпяват, а едно такова леко мазнее повърхността и водата не попива, т.е. се почиства добре след работа и не мирише, за сега.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: zlatolin в 31 Октомври, 2012, 03:40:58
Аз най-често си ползвам Пирге Де Лукс от Хейкел, много съм доволен.
Имам дъски от каучуково дърво и смея да твърдя, че много изтъпяват ножовете...
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Humanoid в 31 Октомври, 2012, 12:07:08
Аз най-често си ползвам Пирге Де Лукс от Хейкел, много съм доволен.
Имам дъски от каучуково дърво и смея да твърдя, че много изтъпяват ножовете...

А бамбукови пробвал ли си? :)
Защото почти два пъти по-често ми се налага да точа най-използвания нож с тях, а аз такова сравнения правя в момента...
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: gogotattoo в 31 Октомври, 2012, 12:19:05
Аз ги имам всичките, дори и тези пластмасовите - колкото и да са гадни, на тях най-малко се хабят остриетата. Аз ги ползвам за рязане на кожа върху тях, ЗАЩОТО ВИДЯХ ЧЕ ТАКА ПРАВИ ЕДИН САРАЧ!!! Иначе, личният ми опит е с качествени букови дъски, имам и масивни, имам и съставни - от летви. Работят чудесно, като нови съм ги мазал лек с олио, както казват старите майстори, но понеже ги мия в миялната - файда от олиото йок. Единствено, като свърши миялната ги вадя да съхнат навън, щото вътре, от престоя във влагата излизат леко закривени - като съхнат навън излизат идеални! Бон апети!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 26 Март, 2013, 16:42:44
Да поместя тук тези снимки на ковани готварски ножове на Викторинокс.Донесоха ги одеве,за заточване,като големия шеф нож беше доста добре нащърбен!Вижда се доста добре на снимката.
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012327.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012331.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012332.jpg?r=0)
Няколко пъти бях споменавал за производството на месарските,домакинските и готварските ножове с ковани остриета,че се правят в някой от фабриките на ножарските компании в Солинген Германия-ето и надписа върху острието!Предполагам след като производството на тези ножове е там,то и стоманата е 1.4116 или от X50CrMoV15 Кована Неръждаема,която е ползват почти всички.
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012337.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012338.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/1884/030012339.jpg?r=0) Ето и промяната на ножа след 2 минути работа по него.  ;)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: grisha в 26 Март, 2013, 16:52:45
Аз използвам наи често жената в кухнята тя се справя наи добре ;D
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 26 Март, 2013, 17:03:43
 :green: :green: Ами и аз като гледам пораженията по-големия готварски нож,явно и собственика му също е използвал Най-вече жена си в кухнята!  :green:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: highlander в 26 Март, 2013, 17:43:28
Имам 5 фискарса, три от стария джинс и два нови. Имам и точило. Между старите и новите просто няма прилика. Сегашното производство прилича на ламаринено. За старите- големи, верни бойци, само дето вече не се намират в мрежата. ;)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Жоро в 26 Март, 2013, 18:29:08
http://www.blitz.bg/news/article/190314 (http://www.blitz.bg/news/article/190314)
за съжаление някой използват това
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ХОРА ПОД 18г. И СЪС СЛАБИ НЕРВИ  *palec*
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 26 Март, 2013, 18:48:47
Имам 5 фискарса, три от стария джинс и два нови. Имам и точило. Между старите и новите просто няма прилика. Сегашното производство прилича на ламаринено. За старите- големи, верни бойци, само дето вече не се намират в мрежата. ;)
Абсолютно вярно!Старото производство на Фискарс си е финландско,а новото е пренесено от доста време в Китай и качеството в сравнение с други артикули от ранга "Правени в Китай" е доста трагично!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Cobra3 в 12 Май, 2013, 09:12:52
Канецунето ми е безспорния фаворит в кухнята. Под милиметър е тънък от VG 10, изключително добре реже. Имам и един нож на Брабантиа от X50CroV, е не мога да разбера защо е толкова широко използвана, да лесно се точи, но VG 10 се точи много пъти по-рядко.
(https://lh4.googleusercontent.com/-JGH9K_ayNC0/TwsylDHGuHI/AAAAAAAACec/OZyR0KYkZj0/w953-h633-no/DSC_0926.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-LFCWsLeXaGM/TwsynASMOJI/AAAAAAAACeg/laUWNbEOoZA/w953-h633-no/DSC_0927.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-NfoBjMAsvZE/Twsyut_fM9I/AAAAAAAACeo/MGvwABL7Sxk/w953-h633-no/DSC_0935.JPG)

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Баце в 12 Май, 2013, 09:39:34
Какво виждат старите ми очи. Салам :yikes: На къде отива този свят :-[ И да не съм хептен оф топик, че нали тези дето сме ОС и УС трябва да даваме пример ;) да кажа какво аз ползвам. За рязане на хляб едно Пирге с дълго острие, а за мезелъци и рязане на месо от Бък 110 до Фермана. Каквото ми е на сърце в момента. Сега ще приключа проекта по дизайн на Иво и Теди на Громана и смятам да го направя основен готварски нож.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nervak в 12 Май, 2013, 16:19:24
този навлиза във все по честа употреба...
(http://bgcenter.net/users02/IMG_1909.JPG) (http://bgcenter.net/users02/IMG_1909.JPG)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: kokojijo в 15 Май, 2013, 16:21:55
често ползвани и доста споменавани . АпЯт пръсти нокти квот им покажеш  *нинджа* 
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 15 Май, 2013, 16:36:07
Абсолютно вярно!Старото производство на Фискарс си е финландско,а новото е пренесено от доста време в Китай и качеството в сравнение с други артикули от ранга "Правени в Китай" е доста трагично!
Единствената разлика между новия Фискарс и Терна е по-добрата ергономичност на Фискарса. Иначе по отношение на рязане са си мекици.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Kalmar в 16 Май, 2013, 16:11:38
Ей този е един от ножовете, които ползвам.

(http://farm8.staticflickr.com/7052/7006906970_836327ef38_b.jpg)

Иначе съм харесал това, но не знам колко е читав...

(http://i.imgur.com/4A98DiJ.jpg)
(http://i.imgur.com/ZYkJkUr.jpg)

Стоманата е 440C
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Cobra3 в 30 Май, 2013, 10:58:53
Boker-а много радва, ще му обърна внимание, а и на 440C съм и голям фен :).

Баце, снимката е стара ;), знаеш, че отдавна не ручам мърша  :green:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 18 Юли, 2013, 14:05:55
Споменава се малко по-горе за Фискарсите!Ето снимки на един от кекавите....Ниско качество на евтина продукция от Китайските им!  ;)
(http://media.snimka.bg/s1/2388/031019596.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/2388/031019598.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/2388/031019597.jpg?r=0) Не е,като на старите на който си пишеше-"Произведено в Финландия"
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: цървула в 01 Февруари, 2015, 21:27:57
Този ми беше любим, но преди малко не успя да се пребори с един див юрдек  :D

(http://media.snimka.bg/s1/4277/034797463.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4277/034797465.jpg?r=0)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Zagy в 02 Февруари, 2015, 10:07:20
Аз в кухнята си ползвам съвайките (освен за мазане) - преди ползвах Ендурата, но сега Торента достойно я смени.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 02 Февруари, 2015, 11:54:11
Аз в кухнята си ползвам съвайките (освен за мазане) - преди ползвах Ендурата, но сега Торента достойно я смени.
А па за мен размера е от значение. Сгъвайките си ми стоят в джоба, докато аз режа с нещо от сорта на 12-15-18см.
От 30 ножа в кухнята, всеки си е със своето предназначение!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: GIBI в 02 Март, 2015, 12:23:17
Този е най-използван от мен и жената  :D
(http://media.snimka.bg/s1/4359/034962430.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4359/034962431.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4359/034962429.jpg?r=0)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: цървула в 21 Март, 2015, 01:11:31
Пак опрях до Шефилдско-масонската алпака  :D
(http://media.snimka.bg/s1/4416/035075147.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4416/035075148.jpg?r=0)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Kalmar в 23 Март, 2015, 18:22:49
От скоро имам две Трамонтини Премиум. Още събирам впечатления.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 27 Февруари, 2017, 00:16:16
Да взема да я живна таз тема малко. Всички постваме фолдърите си, фиксовете си, колекциите си, но най често ползваме именно кухненските ножове.

Това са моите ножове които покриват всичките ми нужди. У дома аз приготвям храната толкова често колкотоп и жена ми. Това обаче са си моите ножове, тя си има други...
(http://i.imgur.com/bJrWj5V.jpg)

Първите ми що годе истински ножове бяха двата Цвилинга, които си купих от Дюселдорф в далечната 2004 година. Когато ги купувах си мислех че истински майсторски са само ножовете с метални дръжки и си взех такива,  въпреки опасенията, че ще са тежки, но пък с надеждата че дръжката ще е непоклатима. Сбърках и в двете си преценки... Въпреки че  Шефският е с 20см острие и тежи 440 грама, поради чудесният си баланс, теглото му не само че не се усеща, но и му помага да работи сам.. Дръжката си e здрава и удобна, но не е така лъскава както в началото. Оказа се че дървото по-държи фасон...
Филетиращият е чудесен.. с него можеш да филетираш и слайсваш каквото си пожелаеш, да не говорим че не се замисля въобще на топъл хляб или пък меки и кожести домати.. Изпозвам го и за обескостяване на свински и агнешки бутове и плешки. Скоро беше при Наско Николов и той му измери 59 HRC.
(http://i.imgur.com/69tOgPH.jpg)

Следващите два ножа купих от любимият ми Елемаг през 2009 или 2010 година.. веднага щом ги пуснаха.. Щефският е 21 см дълъг и е единственият дамасков нож, който имам въобще.. Лек е като перце, адски остър и е голям кеф да режеш зеленчуци с него. Месо можеш да режеш с всичко, но истинската класа на един нож си проличава при зеленчуците. Докато имаше Елемаг си го носех там да ми го острят... Нямам идея те на кого са го давали, но с риск да засегна колеги трябва да кажа, че такава заточка не съм виждал все още... абсолютно равномерни и симетрични скосове, безупречно полирани и без драскотинка по острието...
Малкият го взех защото ми хареса и защото нямах малък нож.. Него си го ползвам за всичко, но най често за плодове...
(http://i.imgur.com/y9aTNdX.jpg)

последните три ножчета са купени от колеги. Признавам си че и трите бяха плод на импулсивни решения и въобще не съм мислил че ще останат в кухнята и ще се превърнат в най-ползваните от мен ножове на  Български майстори.
(http://i.imgur.com/Z2FLyzy.jpg)

От горе на долу.
1. Нож от webe, 126мм дълго и 3,8мм дебело острие от стомана 1.2379. Много удобен и балансиран нож, изключително удобна дръжка.. Ползвам го както за по-грубичка работа, така и за мезета. Пилета, зайци, ребра и месо ... нищо не го спира.С този нож цепих 10 кила кисели и дървени дюли... Сцепи ги без проблем и без да загуби работна острота но петняса... Първоначално исках да го полирам но реших да видя дали ще се появят и други при употребата му.. Не се появиха и за сега си го ползвам така
2. Нож от Митев, 138мм дълго и 2,5 мм дебело острие от RVL34. В началото дръжката беше бая лизгава, но с течение на времето  матира и вече е много удобно. Е загуби си яркостта на цветовете и красотата заради която купих тоз нож, но пък не спира да бачка.. Това ми е основният нож за месо и риба. Отлично се справя и със салатите, мезетата и въобще всичко меко което иска финно рязане
3. Нож от Limonad, 150мм дълго и 3,4мм дебело острие от RVL34. И този нож го купих единствено и само заради визията му. Взех веднъж в кухнята да го пробвам и там си остана. Много удобен и лек нож, абсолютно универсален,  всичко реже с лекота, но поради по-голямата си дължина това е основният ми нож за хляб, дини, пъпеши, тикви, зелки  и прочие нещица при които размерът има значение...

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: stefanov_hr в 27 Февруари, 2017, 17:51:53
Много хубава и полезна тема  :nabira:
Трите япончета са сравнително нови и още не мога да им се нарадвам. Режат наистина като зверове. Тепърва се научих да режа зеленчуци със сатърчето и за мое учудване това става много удобно и лесно. Просто реже без да се замисля.
Другите ножове са така наречени доказани бойци. Имам ги от около 13 години и наистина вършат перфектна работа. Жена ми вярва, че те са по-добрите ножове  ;) /аз така съм и казал/  :green:
Рекона и той милия намери приложение в кухнята. Всички пернати се обезкостяват с него. Реже ги без да избираш точното място за това - независимо през ставите, или от където си си наумил, че трябва да мине ножа. Жена ми му е майстор и на него  :D  :D  :D

(http://image.prntscr.com/image/f4b5d76ac0f149e1b3f8cb962f2ac6c6.jpg)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Vall в 27 Февруари, 2017, 20:31:41
Един от фаворитите ми в кухнята.  *palec*

(http://imageshack.com/a/img923/1407/TCTpSa.jpg)
 :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: vergilski в 19 Март, 2017, 20:43:57
Тези ножове ползваме в кухнята, като определено най-употребявани са   ножът от Гого, Тоджиро-то и малкия. На първите два остротата се възвръща с няколко минавания на стропа, а малкия го приточвам на точилото с фиксирани ъгли от Димо.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170319/7a9c7543a80b14ffc6267a334b8eb17a.jpg)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: SEV в 04 Януари, 2018, 22:01:56
Да събудя темата.Имам нужда от съвет.Колко мм. според вас трябва да е дебелината на ножа на главния готвач?
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 05 Януари, 2018, 08:14:14
Къде 2.5-3мм. Ноо, има едно но. Това само в основата до дръжката. От там до върха плавен скос почти на нула.
Идеята е хем да е здрав и мощен в широката си част, хем да е фин резак към върха.
Говоря разбира се само за европейския шевски.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: SEV в 05 Януари, 2018, 08:44:01
Благодаря,предстои ми купуването на такъв нож,от евтините.Максимален бюджет 60-80 лв.,някой би ли препоръчал.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 05 Януари, 2018, 09:47:21
Пробва с това  http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_12_134&products_id=4010      или това        http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_12_134&products_id=4234&zenid=37a0d348fb27ffd3bcc212c125e1f084
Мисля, че за начало е добре. Прилична цена и качество.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 05 Януари, 2018, 10:26:51
http://burgas-solingen.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_47_140&products_id=1517
http://burgas-solingen.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_47_140&products_id=2844
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=40&product_id=327
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=39&product_id=599
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=25&product_id=588
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=25&product_id=502

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: SEV в 05 Януари, 2018, 13:14:48
Повечето ножове са с дебелина 2мм,гледам един 3.2 мм.По дебелия нож по добре ли е или ....... Препоръчайте един нож и за сухи мезета.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 05 Януари, 2018, 13:23:25
Повечето ножове са с дебелина 2мм,гледам един 3.2 мм.По дебелия нож по добре ли е или ....... Препоръчайте един нож и за сухи мезета.
Тънките ножове са по- подходящи за такваз работа. Не, че не става и с по- дебели клинове, но...А иначе 2 или 3 мм. все си е тънък клин и едва ли ще има силно осезаема разлика при рязането.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 05 Януари, 2018, 13:31:07
Сантоку-то също става. Той е универсален.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: SEV в 05 Януари, 2018, 15:19:50
Ето това поръчах,надявам се да не съм оплескал нещата.
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=40&product_id=327
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=24&product_id=516
http://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=26&product_id=310
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: seiko в 05 Януари, 2018, 15:21:49
Преди малко влязох в един магазин за домашни потреби, да търся нещо, но си тръгнах с това сантоку на Трамонтина. Няма да крия, че донякъде бях повлиян и от темата на колегата, но това са подробности, така или иначе, още щом го видях, разбрах, че няма да си тръгна с празни ръце. Отдавна ми се искаше да го видя на живо това сантоку и го видях/купих накрая. ;D :D
За скромната сума от 28,40 лв това 18 сантиметронво острие предлага много добра изработка и се оказа че няма никакви видими кусури, а беше единствената бройка. Заводската заточка също ме учуди с остротата и правилните скосове.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26219431_1802821993342353_4667263218362952045_n.jpg?oh=e171976990f2960e21512175a69d6db2&oe=5AF7D9BB)

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26196324_1802822016675684_1251863026433732108_n.jpg?oh=08fd9ba37007c104290d8e314fb59d80&oe=5AB74902)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: НикикиН в 05 Януари, 2018, 21:49:05
Повечето ножове са с дебелина 2мм,гледам един 3.2 мм.По дебелия нож по добре ли е или ....... Препоръчайте един нож и за сухи мезета.

Хубавите ми готвачи са 16,5см и 18см,а са под 2мм.Все пак ще режеш продукти,а няма да оцеляваш в гората с тях.

(http://media.snimka.bg/s1/5838/037920942.jpg?r=0)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Punky в 05 Януари, 2018, 21:57:57
Аз в кухнята, най - често ползвам вилица, ама рядко влизам там !!!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: SEV в 06 Януари, 2018, 15:24:08
"Стоката" пристигна и веднага бе приведена в бойна готовност.Ето снимка на "арсенала".
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 25 Януари, 2018, 16:48:41
Уха.....Доста ножове, доста точилки!  *palec* *palec*
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: levi в 11 Април, 2018, 10:37:52
Най често май един Викторинокс с 10 см острие - от месо до ябълки хаха. Лесно се заточва каквото и да правая с него.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 11 Април, 2018, 11:57:35
Най често май един Викторинокс с 10 см острие - от месо до ябълки хаха. Лесно се заточва каквото и да правая с него.
Като бях на 15 години и аз така правех. Един викс или българския му вариант с виличка, ми беше напълно достатъчен.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 11 Април, 2018, 13:02:12
Временно смених титуляра Mora 4216PG с Tramontina Profissional Master за тест.

Добре е. Държи си работната острота. Острието е малко по-тясно от на нормален шефски.

(http://www.tojiro.spb.ru/products_pictures/8-24620-088-2_enl.jpg)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Божо в 11 Април, 2018, 13:12:32
От както ползвам Chef Knife на Колд Стил, друг нож в кухнята не съм ползвал и нямам такова намерение .
Перфектно реже  :punk:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 11 Април, 2018, 13:14:22
Това първият ти шефски нож ли е? Ако да, то свястните шефски така режат. Перфектно.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Божо в 11 Април, 2018, 13:18:28
Първи ми е и попадна случайно при мен - подарък ми е.
От 4116 е, която не харесвам много, но тук след една седмица рязане всеки ден на дъска, още реже вестник под всякакъв ъгъл. Дръжката е много удобна и не се плъзга дори мокра.
Широкото острие е много фино скосено и минава през всичко без никакво усилие.
Под всичко , имам предвид зеленчуци, плодове и хляб  :D

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Mitan в 11 Април, 2018, 20:39:13
Здравейте колеги.
Не съм сигурен, че поста ми е точно за тази тема, но все пак да попитам.
Направих на любимата подарък- комплект кухненски ножове tescoma azza.
Взех всички налични в магазина- но проблем.
Благоверната видяла в Интернет пространството, че има и tescoma azza nakiri, който обаче аз не съм купил.
Питането ми е- предлага ли се това някъде в България. Въпреки дългото и упорито ровене, не успях да намеря.
Благодаря.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 11 Април, 2018, 20:46:50
Права е, ти най-важния нож не си купил.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: bvk в 11 Април, 2018, 21:27:11
Здравейте колеги.
Не съм сигурен, че поста ми е точно за тази тема, но все пак да попитам.
Направих на любимата подарък- комплект кухненски ножове tescoma azza.
Взех всички налични в магазина- но проблем.
Благоверната видяла в Интернет пространството, че има и tescoma azza nakiri, който обаче аз не съм купил.
Питането ми е- предлага ли се това някъде в България. Въпреки дългото и упорито ровене, не успях да намеря.
Благодаря.
По принцип Тескома в Метро съм ги засичал че ги продават, но не знам точно този дали ще го има.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: zlatolin в 11 Април, 2018, 22:27:55
Моят любим е Гизер-Месер, шефския, 22 см. острие. Взех го от колегата Наско “Хейкел” Николов и съм му благодарен.
Държи ряз, дръжката е супер залепваща за дланта гума, удобен за рязане и на обемни продукти, например зеле, алабаш, тикви и т.н., но добре реже и моркови, пържоли, лук ...
Препоръчвам го с по-голяма дъска и ще си паднете на удобството ;)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 12 Април, 2018, 07:51:13
Единият нож, който ползвам редовно е този Al Mar 6" Utility Knife
(https://www.lamnia.com/images/525x525/4762_AMC6-01.jpg)

Редувам го с универсалния на "Wasabi Black" 6715U
(http://www.chunche-bg.com/shop/64-111-large/kai-6715u.jpg)

Шевския и сантоку-то ги ползвам от време на време, когато имам по-големи продукти.
След като си взех хлебопекарна, постоянно ползвам ножа за хляб.
(http://bergner.bg/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/I/T/IT14-Stellar-Taiku_2.png)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 08 Май, 2018, 08:44:51
(https://i.imgur.com/KoDq7EO.jpg)
През последните няколко месеца ползвам основно това -  Hiromoto VG-10 Damascus Gyuto
Този нож качи Шефският Шун на стойката и ме настърви да търся японски кухненски ножове  ръчно изработени от японци
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: isbotev в 08 Май, 2018, 09:33:03
..................................................................
През последните няколко месеца ползвам основно това -  Hiromoto VG-10 Damascus Gyuto
...................................................................
Как е заточено това Хиромото? Аз ползвам едно Канецуне сантоку и е заточено 60/40. Но смятам при първото точене да го "побългаря" и да го направя 50/50.
Апропо, Хиромотото не е ли ламинат, всъщност?  :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 08 Май, 2018, 10:56:25
50/50 е заточено
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 08 Май, 2018, 11:11:58
Май не е ламинат. По спецификация на търговеца е "VG-10 Nickel Damascus"
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: gogotattoo в 25 Септември, 2018, 15:46:54
Едно много хубаво видео .... за тези които ползват ФБ :)

https://www.youtube.com/watch?v=LO35cdWL1MQ
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 26 Септември, 2018, 10:46:53
https://www.youtube.com/watch?v=f_srVjOFjjw
Още едно хубаво видео, как по Европата вече правят готварските ножове. Почти човек не пипа! Само роботи и машини!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 19 Май, 2019, 08:33:49
Любимците на жена ми в кухнята.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 20 Май, 2019, 10:15:51
Този най-горе с дървената дръжка го познавам :)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 20 Май, 2019, 10:35:11
Да, закупих го от теб и съм много доволен. Всъщност е най- добрият измежду показаните на снимката. :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 20 Май, 2019, 10:40:04
Ами разлика в стоманата няма! Разликата е в дървената дръжка и в това, че моделите на Викторинокс с дърво са доста по-висока цена от тези с дръжка Фиброкс :) Върши чудесна работа, стига да не се слага в съдомиялна :)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 20 Май, 2019, 11:48:45
Ами разлика в стоманата няма! Разликата е в дървената дръжка и в това, че моделите на Викторинокс с дърво са доста по-висока цена от тези с дръжка Фиброкс :) Върши чудесна работа, стига да не се слага в съдомиялна :)
Клинът на ножа с дървената дръжка е малко по- дебел от тези на другите ножове, което създава усещане, че е по- солиден, подходящ за по- тежки натоварвания. Иначе стоманата наистина си е една и съща. Мисля, че Викторинокс ползват 1.4110 /т.е. 440А/. Доволен съм от представянето ѝ на кухненските ножове. Заточва се лесно и държи прилично дълго РР, явно знаят как да я работят. А за миялната машина и дървените дръжки е ясно. Този нож се мие само на ръка, а другите затова ги купих с пластмасови дръжки, че да не затруднявам излишно жената. :)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 20 Май, 2019, 12:13:52
Никога не слагам нож в миялна машина!!!!!!! Драскат се и се изхабяват.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Франко в 20 Май, 2019, 20:45:08
Този:
(http://media.snimka.bg/s1/5943/038129571-big.jpg?r=0)
отскоро този:
(http://media.snimka.bg/s1/6379/039002751-big.jpg?r=0)
и тези Пиргета от Наско Николов:
 (http://media.snimka.bg/s1/6379/039002750-big.jpg?r=0)
са най-използваните в кухнята.
Много усилия ми отне докато науча домочадието да не сляга ножове в съдомиялната, и че нож се ползва, измива се, подсушава се и се лепва на магнитната лента.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: стара брадва в 20 Май, 2019, 21:40:47
      :)  На Тинкича ножЕто е супер! :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 20 Май, 2019, 21:59:27
 Относно въпроса за стоманите на така наречените професионални и кухненски ножове сме разисквали темата десетки пъти. Всички фирми в последно време напълно направиха едно сходно производство с почти еднакви стомани. Използва се среден клас неръждаема стомана и при отворените граници на ЕС тя може да бъде доставена от всички производители. Предимно Германия,Франция,Испания,Швеция. Не знам кога някой би се престрашил да сложи за масовото си производство стомана като N690Co например? Въпреки че не е кой знае колко скъпа никой още не е внедрява в масовото производство на професионалните си кухненски ножове! Явно се смята още лукс! За по-висок клас като РВЛ 34 пък да не говорим!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: falcon88 в 20 Май, 2019, 22:56:56
От около 2 месеца ползвам това

(http://media.snimka.bg/s1/6379/039002946.jpg?r=0)

Острие - 190x50x2.5мм RWL34 , скосено е до горе.

По принцип не бях фен на този профил , но ножът беше поръчка за един пичага , дето ме накара като го направя , да му напиша името и след това се покри  :D  и  ща, не ща, си остана за мен. Комбинацията тънко , широко и тежко острие се оказа много приятна за работа . Само аз си го ползвам - режа , мия и прибирам далеч от роднини и до сега не ми се е налагало да го точа  :D 

Малкото и то е с надпис , ама сестра ми го хареса и и го подарих.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 21 Май, 2019, 00:11:42
Мисля че не цената, а доколко е подходяща и технологична определят предпочитанията на производителите. Все пак стомани като ZDP, HAP40, CPM 154CM, Cruwear, Cowry-X  се използват за кухненски ножове без да са по евтини от N690. Другото което определя каква стомана да ползват производителите  са предпочитанията на потребителите. А те са насочени в огромната си част към чистите въглеродни стомани, AEB-L, 13C26, Silver 3, R2, SLD, HAP40, ZDP.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 21 Май, 2019, 11:06:43
На мен мисълта ми беше за ножове използвани в гастро индустрията и най-вече за работата с месо! За готварски ножове наистина им и по-хай-тек стомани, но ножовете струват доста! Нож месарски или касапски на Дик, Цвилинг, Викторинокс и разни други шведски, италиански, френски или турски производители да не ги изреждам всите ползват почти едно и също! Шведите дето само си ползват техните Сандвици за разлика от другите! Мой познати работят в транжорни и кланници в Германия,Австрия или Англия и там на всеки месец им раздават нови ножове. Дикове или Викторинокси. Работи се и се точат на масати или на така наречените на жаргон"Щракалки". Точило за месарски цехове с твърди пластини през които се прекарва ножа. (https://i.ytimg.com/vi/Zjg4NDADHuo/maxresdefault.jpg)  Никой не се занимава да го заточва на някакви камъни, като при японските готвачи! Дават се след месец нови. Стария се бракува и изхвърля. Малко после се проявява при нашенеца " Бай Ганьовщината" и ножовете се събират от кофите и се докарват на нашите бит пазари да се продават за по 5 лева парчето! :)  Например в ръцете ми е последния каталог на Dick Germany. Преди на старите каталози вид на стоманата не се отбелязваше, но в новия ги има. Серии за месо и кухня- Ergogrip, Mastergrip, Expertgrip или Prodynamic е отбелязана стомана X55CrMo14 с твърдост 56. Кованите им ножове са от същата стомана дори и от по-новите им серии като Red Spirit. Стомани по-така....VG 10 с дамаскови слоеве слагат на серията си 1893,а някаква пак японска стомана Double X VG-12 на скъпата им готварска серия 1778, която е с дървена дръжка от слива, но цената е малко височка! Цената им по-германските магазини е малко над 300-350 евро.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: falcon88 в 21 Май, 2019, 11:55:46
Малко после се проявява при нашенеца " Бай Ганьовщината" и ножовете се събират от кофите и се докарват на нашите бит пазари да се продават за по 5 лева парчето! :)

Като ми дойдат с една кофа от тези (да им ги точа) , дето вече са останали с по 1/3 от ширината на острието и ми става лошо.  :'( 
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 21 Май, 2019, 12:09:53
Когато става дума за универсални и шефски ножове японците имат явен превес, но когато става дума за ножове за касаплък мисля че западните ножове преобладават и превъзхождат. Акцентите при тях са в лесното заточване, устойчивият РР и специфичният дизайн., 56-57 HRC твърдост им е абсолютно достатъчна Дори самите американци препоръчват Дик, Цвилинг, Викторинокс, наред с техните си R. Murphy Butcher  ... Има и ръчно произведени, дори ковани касапски ножове има и от супер блу стомана на 65HRC на който му се дават по 300-500 долара за нож. Но повечето хора предпочитат AEB-L, 1095 и  подобни за 20-70 долара...
  N690 е почти аналогична на VG 10 и би трябвало да има подобни плюсове и минуси - склонност към микрочипинг и комплицирано заточване, което я прави не особенно предпочитана.
  Най- често я срещам при ножовете за хляб
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: StillOpossum в 21 Май, 2019, 12:17:10
Професионални ножове за професионални цели, там се изисква точене на масат по време на работа, няма време за други неща, търси се бързина. Ако се сложи по-така стомана тя ще е  с по-висока твърдост и ще трябва друго за бързо приточване, стандартния метод за оправяне на режещия ръб с  масат няма да върши работа, малко по-голямата издръжливост която осигурява VG-10 или по-напомпана стомана примерно, няма да може да компенсира забавянето на целия производствен процес. Това поне е моята теория. Разбира се в големите корпорации има много инерция на използваните технологии, но в месарската и хранителната индустрия се използват доста стомани  и сплави разработени специално за целта, все пак пари се вадят, предполагам има хора които се занимават с оптимизирането на процеса и ако беше изгодно щяха да правят ножовете от други материали.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 28 Май, 2019, 12:06:33
Професионални ножове за професионални цели, там се изисква точене на масат по време на работа, няма време за други неща, търси се бързина. Ако се сложи по-така стомана тя ще е  с по-висока твърдост и ще трябва друго за бързо приточване, стандартния метод за оправяне на режещия ръб с  масат няма да върши работа, малко по-голямата издръжливост която осигурява VG-10 или по-напомпана стомана примерно, няма да може да компенсира забавянето на целия производствен процес. Това поне е моята теория. Разбира се в големите корпорации има много инерция на използваните технологии, но в месарската и хранителната индустрия се използват доста стомани  и сплави разработени специално за целта, все пак пари се вадят, предполагам има хора които се занимават с оптимизирането на процеса и ако беше изгодно щяха да правят ножовете от други материали.
Съгласен 100% що се отнася до касаплъка. Там спасение няма поради две основни причини:
1. Рязането на месо иска абсолютно остро и зъбато острие
2. Колкото и да внимаваме не можем да избегнем съприкосновение с кости и жили. Тези съприкосновения много бързо унищожават агресивната заточка.
 При Универсалните Шефски ножове нагласата е друга. Там се търси не толкова агресивна колкото добра работна острота. По-голямата част от шефовете в този случаи, предпочитат ножове които да могат да устискат без приточване една смяна. Чел съм мнения на готвачи които говорят за 3-4 дни до седмица между заточванията, само с лек строп между тях в края на деня.
 Разбира се и тук има хора които предпочитат Масат и ниски Рокуели... но мисля че това е навик защото не е по-бързо.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: seiko в 28 Май, 2019, 20:33:44
Тоест, ако трябва да обобщим, в месарската индустрия ножът се счита за най-обикновен консуматив, поради което влагането на стомани с по-добри показатели и съответно, по-високи цени, не е рентабилно за самите собственици по съвсем понятни причини. Това е очевидно от избора на марки и стомани, както и от начина по който се заточват.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 28 Май, 2019, 21:34:29
Практиката налага сама най-добрите решения.
Ако си месар и цял ден транжираш, кое ще важно за теб? Да спестиш време, да спестиш сили, да спестиш разходи. За да работиш бързо имаш нужда от остър инструмент с агресивна заточка. За да пестиш усилия имаш нужда от същото.. Да ама поради естеството на работа тази агресивна острота се губи бързо. Как най-евтино и бързо можем да си я върнем? С масат естествено, особено ако стоманата е по-простичка. Обаче масата освен че бързо точи, бързо амортизира ножа. Което пък налага този нож да е по-евтиничък.
Ако ще транжираме у дома можем да си позволим всичко. Аз имам към 20 кухненски ножа. От тях само един е месарски и не го ползвам. За цяла година ми се налага да транжирам половин теле, едно прасе, 2-3 агнета и ярета. За какво са ми месарски ножове.. Птиците и зайците с всякакъв нож можеш да ги разпарчетосаш..
Ако бях ловец сигурно щях да избера  нож от супер стомана, който да може да изкара ловният уикенд и после да си го чегъртам на камъните у дома цяла седмица.. 
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: falcon88 в 28 Май, 2019, 22:10:03
Интересно ми е , дали ако професионален транжорист вземе нож с подходяща за целта геометрия , направен от някаква  много износоустойчива стомана(например елмакс) и го наточи по възможно най - оптималния начин, колко по - дълго ще изкара този нож и достатъчно ли ще е , да работи цял ден с него толкова удобно , колкото с нож , направен от по - мека стомана и приточван с масат по време на работа. И също така , дали този нож от хубава стомана ще бъде изтъркан прекалено бързо .  Знам , че това е нереалистичен вариант за реалния свят , тъй като ще е по - скъпо а и се изисква от работника да умее да точи добре, но въпросът е теоретичен.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 29 Май, 2019, 11:17:46
Съгласен съм с колегата Seiko-Бате Антон! В месарската индустрия най-евтиното е ножа! При условие, че повечето машини в една кланица или транжорна струват хиляди евра! Имам познати които бачкат по Европа в кланици и там всеки месец им раздават чисто нови ножове- Дикове, Гийсери или Викторинокси. Всеки месец по няколко стотин ножа директно от дистрибутора. Цената тогава за тези ножове в по-голямо количество е между 5,6 до 15 евро на брой в зависимост от дължината на острието. Освен това нали фабриката за ножове трябва да  работят и да изкарват нова продукция! Едва ли някой би сложил в скоро време прахова стомана!
Ако вземе някой в транжорна да работи с нож по-корав от 56-57 единици просто няма да изработи нормата си за работния ден според мен!  ;)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: StillOpossum в 29 Май, 2019, 11:44:54
https://youtu.be/zMtGP0Ss1UQ
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: VasilRalev в 03 Юни, 2019, 11:47:48
[Колеги аз съм в месарската индустрия.
Ползвам ножове Дик, трамонтина и терна. Повечето ми ножове са на по 10+ години и не са мръднали, а режа месо телешко с дебели Жили и сланина с кожа итн. Все неща които изтъпяват бързо. Не знам какви са тия месари, които си сменят ножовете всеки месец, нито как ги точат. Но за да се изяде един нож на Дик за един месец, то трябва всеки ден да се търка на грайндера.
Тези точилки със металните скоби които сте показали не заточват, а по скоро са като масстите, само заглаждат изправят режещия ръб. Аз лично такава не ползвам. Имам три масата и на тях си търкам ножовете, като ползвам най вече един плосък и доста гладък на Дик.
За въпроса дали е по добре да се ползват по-скъпи ножове срещу по-евтини. 100% при всички възможни варианти евтините бият. Мога да изброя 100 причини, но ще напиша най-важните според мен.
1 в месарските предприятия работи БайМанго тоест изчезват ножове, масати итн.
2. Изтърват се ножове на земята, удрят се кокали дебели жили и ако ножа е малко по твърд се поврежда много повече, докато по мекия нож е и по гъвкав и по лесно се възстановява режещия ръб.
3 за обезкостяването специално по-мекия нож се плъзга по костите и обира месото до край, а ако е някой твърд нож започва да се забива в костите.
4. Хигиената в месарниците налага използване на пластмасови дъски за рязане, които всъщност изтъпявст ножовете повече от самите продукти, които режете на тях.
5. Цената, всеки търси по изгодния вариант.
Има още много да пиша, но да не задръствам темата: )

Поздрави

Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 03 Юни, 2019, 12:14:23
Уважавам приноса ти по темата, но смятам тя да е насочена повече към домашната кухня. От там и различията в приоритетите за избор на скъп или ефтин нож.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 03 Юни, 2019, 12:18:48
В повечето цехове за месо, освен тези устройства:"Щракалките" дето им казват с пластините има и различни шмиргели или някакви лентови шлайфове със шкурка! Като сложат един тесен нож с 13-14 см острие на камъка или на шлайфа и гледай какво става? Както обича да казва моя приятел и колега тук- Bully "Майка плаче, Грамофон свири"  :D :D От 2 см ширина острие го правят на игла за тютюн и от 14 см дължина става на 9-10 см с едното точене. Лично съм увещавал десетки пъти разни месарски цехове в района да ми носят ножовете за заточване и гаранция им давам, че ще увеличат живота на ножовете си поне 2-3 пъти, но не се разбират! Кой може, кой не може всеки там си ги точи както иска, ако може да се нарече това заточване? Истина е и че в повече цехове 50% от персонала са да ги нарека" Бразилци" че да не ги обидя на расова основа и ходи му обяснявай на бразилеца как трябва да си пази или наточи ножа! Дори сред много мои познати шефове на месо преработвателни фирми не им купуват по-скъпи немски или швейцарски ножове, защото след няколко дни бразилеца го краднал и продал в махалата за шише ракия! :)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: VasilRalev в 03 Юни, 2019, 13:59:47
Уважавам приноса ти по темата, но смятам тя да е насочена повече към домашната кухня. От там и различията в приоритетите за избор на скъп или ефтин нож.
Това което съм написал важи и за Домашната кухня. Евтиния нож отваря много по-добре бурканите, не реже толкова и жена ви или майка ви не си реже пръстите и не ви реве на главата. Когато неизбежно срещне някоя чиния вместо дъска за рязане или върха му редовно удря някоя плочка на земята няма да ви се реве.
Скъп хубав нож може да си вземете ако сте в професионална кухня, знаете как да го използвате и знаете как да го точите или поне го давате за заточване на някой, който разбира.
За домашна кухна може би единствения вариант е да сте маняк на тема ножове и да искате да имате някакъв готин нож, който след като използвате да се прибира на сигурно.

Поздрави.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Me4ka в 03 Юни, 2019, 14:07:50
 :yahoo: Точно така, тук сме само маняциии !!!  :yahoo:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 03 Юни, 2019, 15:18:20

За домашна кухна може би единствения вариант е да сте маняк на тема ножове и да искате да имате някакъв готин нож, който след като използвате да се прибира на сигурно.

Поздрави.
Само да видя някой от семейството да реже върху чиния или направо върху плота, дупе да му е яко. Разгонвам му фамилията.
Та аз съм маняк в кухнята, относно ножовете!!!!!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: ViktorKitov в 03 Юни, 2019, 15:33:57
Аз пък смятам, че добрите отношения са по-важни от затъпените ножове :D
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikolai в 03 Юни, 2019, 16:23:03
Това което съм написал важи и за Домашната кухня. Евтиния нож отваря много по-добре бурканите, не реже толкова и жена ви или майка ви не си реже пръстите и не ви реве на главата. Когато неизбежно срещне някоя чиния вместо дъска за рязане или върха му редовно удря някоя плочка на земята няма да ви се реве.
Скъп хубав нож може да си вземете ако сте в професионална кухня, знаете как да го използвате и знаете как да го точите или поне го давате за заточване на някой, който разбира.
За домашна кухна може би единствения вариант е да сте маняк на тема ножове и да искате да имате някакъв готин нож, който след като използвате да се прибира на сигурно.

Поздрави.
На този етап от ножоманското си развитие съм напълно съгласен с колегата. Кухненските ножове ги ползват най- вече жената и чат- пат синът и щерката, а те не са запалени по ножовете като мен, респективно не се стремят да пазят. Отношението им е съвсем потребителско /напълно разбираемо/, поради което не съм склонен да купувам скъпи кухненски ножове /не, че не ме изкушават/, но не взимам и от най- евтините. Малко по- горе съм публикувал снимка с основните, които ползваме, всичките са на Викторинокс. /Има още 2-3, но се ползват по- рядко и не заслужават внимание/. Това елиминира част от възможните домашни конфликти, дава ми възможност често да се упражнявам в заточването и да експериментирам, пък макар и на непретенциозни стомани, от които са направени кухненските ножове, а домашните не ми ползват ножовете от колекцията за несвойствени дейности. Не е проблем да си изпробвам другите ножове в кухнята, но това се случва когато и както аз преценя и дори да прецакам нещо, няма на кого да се сърдя.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 03 Юни, 2019, 17:11:33
Жена ми има ножарска култура покрай мене. Не реже върху друго, освен дъска.

Такива работи като рязане от ръка на лук и други - твърдо не.

Виж майка ми и сестра ми, живеят в друго домакинство и там такива навици няма създадени.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Combo в 03 Юни, 2019, 18:00:12
Аз пък обяснявам спокойно, ако чуят чуят. Но ако правят нещо не както трябва си трая.. По добре   човек да съсипе нож, отколкото аз човек
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Djack в 03 Юни, 2019, 18:05:05
Аз пък обяснявам спокойно, ако чуят чуят. Но ако правят нещо не както трябва си трая.. По добре   човек да съсипе нож, отколкото аз човек
Чак толкова лесно не се съсипва човек, а жена пък още по-трудно! Айде холам (както казват холандците)  ;) :D :nabira:
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 03 Юни, 2019, 19:46:18
На роднини и приятели, които цял живот са рязали по един начин, съм казал, че се реже на дъска и дотам.

По нататък не ги занимавам, като се затъпят ги заточвам без да хъркам, без да мъркам.

Като не се задълбочавам много на върха на ножа, защото знам, че много бързо ще стане пак какъвто е бил.

С това рязане на баница в тавата. Заточвам останалата част, да бръсне, предупреждавам, че са остри и толкоз.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Georgiihr в 03 Юни, 2019, 19:53:28
Аз пък имам МОИ ножове и общи такива. Мойто не се пипа под никакъв предлог.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: the_shooter в 11 Юни, 2019, 10:24:39
И при мен е така  :D :D

Мойте ножове и останалите...
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: nikodraiv в 11 Юни, 2019, 14:09:33
И при мен е така.
Мойте са недосегаеми за общо ползване в прекия и буквален смисъл,макар че ми хвърлят завистливи погледи когато ги ползвам,но доверието се постига мноооого трудно(ако въобще се постигне).
Общите ги подържам редовно и си калявам нервите с щетите нанесени върху тях.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: МИНЧО в 12 Юни, 2019, 09:40:44
Така е-"Доверие всекиму, вяра никому"!
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 19 Юни, 2019, 12:12:54
При нас днес в сряда е се провежда битака и ето един приятел какво е гушнал за 5 кинта????  :headbang: Аз като отида да разгледам(На два месеца веднъж) не намирам подобни находки за съжаление!!!  :-[
(https://lh3.googleusercontent.com/S5wBVnpWhv2mFJWLBN9thkWb0nCP-hEHjdJptlUgfH161tJeezYRvWoHOCggcNT6C8JWxt3LQ3SyUAcqFhYntD9clQ5MKjupa0QGaB3IWRJPezl0lLAND2svxS7XYQTs7fJ5hXH9ShRY7BnUHns3zoONvfFdM-nUL__hOF4KSOhpVqQNQnmgc8XjcoCSoy7lEQFTz-QWyUD_jDWAd0tXflt43h1yp5_d_2LxIfjL_Hq6tAbooYjXl0rhAQEBg9zs-SMe4NP0TPHX0aRwwndJYR0azCm4SlFnf36kMMMC-74pLHNet4TDbmYiM_u4rY09-IAx4mi1cnvoaxDm7tlaqFiVtfLtqKQ3OBk5Z-OVUsUYY5GcYZzWyj5wrwjIV8V7EOzS_rzfhDXXCH4Q1MEAOGv0PiCoZ7m5E8rzhBaKkzKRBPE75Jvljz_C_k3Yn9DQ5S7s_g332sTwFzMG9Vo4ZL_TZB-EyARv7MQLExuwkjs81ZCovpiZKwZxjosxGGl4eGHkNvC4n-EX9Cf9ldJ_Qh07A3Cm6yUko6tEbDpJjClR2dHObCzPrvnmufXqHtxI8ead8nKP6GrILdrvQe-83wQMvrDFw0RdESs3BNIKSl5yFGQHeawG15Ccm4-DWkwwQsCFXBismxMBc_v5OJLBjWh6OroPcvI=w1214-h910-no)
(https://lh3.googleusercontent.com/J76xzbFCEZxgvJdMUuluv0DbX1BOrej2wDmu5BL_GsQeMCwuAzXtfz7yJPoMgOK1Sp8huG-SYZ1jfV3qdqOxpVnDbl9S-nPWjYUmQsdB1IkvZlV0sl7eoR9g1U3fCoxhe37lAnPXCragJFSmDIogUcl-r8BX-SUkVgK2z509eUMPZ4QRTDsqHLToEQ9Se_By1hZRYmgF5hdewnItIOrMxuGJH-d0gTsxW12TicX49QIvJKCvVo6L7tWPyff0liJMzWAhRBOwhNSK6FL4gZJOYS5MOWIZbw1BXD-P7N0-VFuYjJlt3VCt46yeaG2WQJL3awYjZNCCAMcMsODOtWmcMCi76s5mt7P9O84K68CKlHmFHe0GfTjJqWZ3BvmVm9ZQumAm2GDHqpcNEx0BaGzynpgPFYBPaeIlTUtzbAwz7_nfnmarPXEvAh8H9KBsLH9kVQ0RdQc5ysdx7qKBPqnBVkPnBsPVcY-9DBhsrnE5MNhrKLGbjQftmhM4BqwByrX_UDtZ0o8mZQVHd-ex2dok6XywFuMdxmZ-BmR5j4FKAg0ORB0AAq9amAThxm7lBX0zbZrmoE2E561aXxAJPHR25lKK6_D31l9N1qQRatlZ7eiPoQiQZlb1Sl-NZf7yljFLJupI_Zlen-oslwoXodXQEjkcMO94akE=w1214-h910-no)
Ножа си е германско производство и го проверих в нета! Имат сайт и седалище в Солинген Германия!
http://www.messerkauf-solingen.de/ Цената е без пари направо! Изключително запазен нож, на който после ще му ударя една лека заточка и ще е ок! :)
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: Me4ka в 19 Юни, 2019, 13:18:01
....продължавам да не виждам твоите снимки.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: kaziklu в 19 Юни, 2019, 16:11:56
И аз не ги виждам. След срива на снимка.бг, вече 2 години ползвам postimage и нямам никакви проблеми.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: universum в 19 Юни, 2019, 16:30:30
Аз ги виждам, може би защото на този браузър съм се логнал в услугите на гугъл с акаунта си.
Титла: Какво използвате най-често в кухнята?
Публикувано от: heykel_nikolov в 19 Юни, 2019, 16:42:19
....продължавам да не виждам твоите снимки.
Снимките съм ги качил в Пикасата, а тя е на Гугъл! Не ги качих умишлено в профила ми във фейса, за да предотвратя отговарянето на разни въпроси:"Ножа колко струва и продава ли се", защото нашенеца не чете текста,а гледа снимки и картинки! отиде половин работен ден, докато му обясня че ножа не го продавам :)