Блейдфорум.БГ

Остри предмети => Обсъждане на ножове... => Темата е започната от: seiko в 09 Януари, 2017, 15:09:17

Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 15:09:17
Здравейте колеги,
Напоследък се улавям, че нещо терзае ножоманската ми душа, но причината за това далеч не е свързана със съкровена мечта, за придобинане на някой впечатляващ нож или пък, близка среща от -найсти вид с „извънземна” стомана.
В крайна сметка, като се замислих и като върнах малко лентата назад, си дадох сметка, че се проявява рецидив на една много стара моя болест – „командосерията”. Казвам много стара, защото съм я лепнал още в ранните си детски години. Тази „болест” набираше сили в мен от такива знакови за времето си ТВ сериали, като „Четиримата танкисти и кучето”, „Залог по-голям от живота”, „Седемнадесет мига от пролетта”, а когато на големия екран излезе съветският филм „Зона на особено внимание”, положението стана неспасяемо. Не знам дали съдбата ми се усмихна или аз съм бил много целеустремен, но впоследствие успях да сбъдна детската си мечта.
Оттогава изминаха много години и отдавна Богът на Войната вече не ми е работодател, но се оказа, че въпросната болест не ме е напуснала и до днес. Истината е, че се редуват периоди на латентност и на рецидиви и вече си давам сметка, че ще бъде до гроб.
Осъзнах този факт напоследък, след като с голям интерес проследих организирания от наш колега, конкурс за изработване на боен нож и най-вече впечатлението, което ми направи острието на ножа, с който се представи Христиан Даков.
В същото време се оказа, че не мога да се сдържа, да не изложа мнението си по проекта, който предлага колегата КОК.
Дадох си сметка, че като цяло, темата за бойните „тактикъл” ножове винаги, силно е привличала вниманието ми и в един момент стигнах до прозрението, че аз никога не съм имал на разположение такъв истински нож, по мой мерак и желание. На времето имах достъп до всички видове армейски ножове, но с това всичко приключваше. Купувал съм си готови габровски и търновски ножове или пък ръчно изработени такива от тамошни майстори, но и то не е същото.
Та, ето така се стигна до идеята, да се захвана с този проект, за боен „тактикъл” нож. Не че съм някакъв капацитет или пък знам, как се правят ножове, но реших да опитам, а и имам приятели, на които мога да разчитам, ако ми е необходима помощ или съэдействие. Всъщност, аз с изработването на ножа няма да се заема никога, поради простата причина, че не разполагам нито с инструментариум, нито с умения, нито със знания за това.
Целта ми е, уйдисвайки си на акъла, мераците и вижданията и подпомаган от опита, който съм натрупал, чрез използването на ножове, да се опитам да сглобя нещо, което с желание и удоволствие бих добавил към оборудванито си и на което бих разчитал в екстремни ситуации, ако върнем времето с две-три десетилетия назад.
Не зная, дали ще се справя с тази задача и доколко ще е по силите ми, но пък нищо не ми пречи да опитам, след като тръпката и желанието да имам истински, боен „тактикъл” нож все още са живи.
Както споменах по-горе, силно впечатление ми направи острието на ножа, с който Христиан Даков участва в конкурса за боен нож. Не знам какво точно в него първоначално привлече вниманието ми, но ми се струва, че е хищният, беладжийски вид, който излъчва. Впоследствие се замислих малко повече върху това и стигнах до извода, че върхът на острието е доста добре сведен, като за мушкач и в този си вид притежава много добра проникваща сила. Коремчето, завършващо в долната си част с ръбче, наподобяващо танто, но не съвсем, е с доста универсални свойства и съм убеден, че в тази конфигурация, РР от върха, до ръбчето може да се използва успешно за доста широк спектър от задачи, включително и за работа по цялостно обработване на животни. Останалата част на РР, от ръбчето, до дръжката е с много лек рикърв, което не би пречило при изпълнение на по-тривиални задачи, но би било предимство при сечене и при рязане на въжета и материали от различен произход, което в известна степен би спестило, така полезната серетация.
Стори ми си много добра идея, да взаимствам формата на това острие, почти без промяна, с уговорката, че все пак такава ще е наложителна, но откъм гърба, по отношение на фалс еджа.
Що се касае до избора на подходяща дръжка за този проект, без никакво съмнение и колебание реших, че ще заложа на нещо изпитано лично от мен и доказало се във времето, като функционалност и удобство. Не мисля, че бих открил нещо по-подходящо за случая от дръжката на един от скинърите на Боб Дозер.
За да придобия някаква визуална представа за тази компилация, направих един доста нескопосен колаж и от пръв поглед реших, че това ще бъде вариантът, върху основата на който ще развивам проекта. Става въпрос за това.

(http://prikachi.com/images/139/9014139h.jpg)

Споделих тази идея с Калоян/Властелин и се оказа, че той може да ми съдейства за визуализирането на проекта, чрез компютърна графика.
Безкрайно съм му благодарен за готовността да го направи, какото и за търпението да изслушва исканките и обясненията ми, при нанасянето на корекциите, а те изникват постоянно.
С негова помощ нещата стигнаха дотук засега и предстоят още много мислене и корекции, докато изчистя първоначално профила на бъдещия нож.

(http://prikachi.com/images/747/9014747g.jpg)

(http://prikachi.com/images/748/9014748k.jpg)

(http://prikachi.com/images/750/9014750L.jpg)

(http://prikachi.com/images/751/9014751s.jpg)

Реших да публикувам тази тема по няколко причини.
Първо, защото допускам, че може да ви бъде интересно, като идея.
Второ, ще се опитам да разсъждавам „на глас” и ако някъде греша, можете да ме поправяте и ли да предложите по-добър вариант от този, който съм намислил, спрямо определен детайл от проекта.. Разбира се, правото да взема крайно решение ще имам аз.
Трето, така ще намаля риска да „зацикля във времето” проекта, въпреки, че не възнамерявам да си поставям срок за изпълнение, нито пък ще се разбързам особено, а по-скоро ще наблегна на доброто обмисляне, поне в първоначалната фаза.
Постепенно ще дойде ред за уточняване на окончателните размери, обмисляне и фиксиране на скосовете, пък избор на материали, че след това и майстор трябва да се намери и така нататък.
Ами това е засега. Имате думата за предложения, похвали и оплаквания, но ще ви помоля, все пак да се придържате плътно към темата и да споделяте конкретни неща, свързани с нея, за да не се разводняваме.
Благодаря ви предварително!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: zlatolin в 09 Януари, 2017, 15:18:34
Поздравления, бат' Сейко ;)
Идеята ти ми харесва много!
Ако трябваше да мисля за нож с такова предназначение или по-точно такава визия, аз бих заложил на по-голям гард, само в долната страна, между дръжката и острието. Един истински мушкач трябва да има гард, но това е само според мен, а и за обикновени задачи може да не е много полезен.
Чакаме развитието на историята, интересна ми се вижда !
Ами нещо такова примерно, щото го имам тоя Бък и е много удобен гарда му:

http://www.buckknives.com/product/endeavor-knife/0622BKX-B/  (http://www.buckknives.com/product/endeavor-knife/0622BKX-B/)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: koceto в 09 Януари, 2017, 15:42:55
Добър проект Тони,на мен ми харесва как си го замислил,според мен 25 см е оптималния размер,по този начин имаш добър  контрол върху острието,което е важно за такъв тип нож,и според мен е нужен гард от долната страна но само една идея по голям,в горната част е перфектен според мен,с палец върхи острието ще имаш силов ряз(не знам дали ме разбираш ама толкова мога да го обясня) :D дръжката ако има съвсем лека накатка ще е супер,но и така е добре,а и канията предполагам ще е кайдекс.Добро ножче ще стане  *palec*

За такъв гард става дума

(https://images.knifecenter.com/thumb/1500x1500/knifecenter/zerotolerance/images/ZT0200a.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 16:24:38
Предложенията на Сър Радо и на Коцето, за леко увеличаване на долния гард са напълно уместни и обосновани, предвид конзепцията на ножа, а и аз самият обмислях такъв вариант, затова ще го взема предвид при следващите корекции. *palec* :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 09 Януари, 2017, 16:50:32
Тони,поздрави за идеята! Аз самият съм почитател на такъв тип ножове и концепцията ми харесава,острието е супер и колажът ти ми хареса,защото има чойл,който си го манал на чертежите  ::) Аз бих го оставил,но бих махнал леглата за пръстите,защото понякога се налага да да се пори отдолу - нагоре и държейки ножът с тази геометрия на дъжката наопаки в прав хват не би било особено удобно. Нещо такова бих предложил:
(http://media.snimka.bg/s1/5736/037715381.jpg?r=0)
Даже сега видях,че тази черта на "чирените" ако се запази долната точка,а горната е средата на горният гард би било по-добре .
Ще следя темата с интерес.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 17:09:19
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим. :D :D Никога не бих си взел, камо ли пък да си направя нож с чойл, защото го смятам за най-излишното нещо върху всяко едно острие.
Що се касае до дръжката, не бих жертвал комфорта на ръката и сигурността на хвата за едно порене отдолу-нагоре - ще ги поря отгоре-надолу, хем така ще вкарам повече сила и тежестта на торса. :D :D  :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: peachlover в 09 Януари, 2017, 17:30:54
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим. :D :D Никога не бих си взел, камо ли пък да си направя нож с чойл, защото го смятам за най-излишното нещо върху всяко едно острие.
Що се касае до дръжката, не бих жертвал комфорта на ръката и сигурността на хвата за едно порене отдолу-нагоре - ще ги поря отгоре-надолу, хем така ще вкарам повече сила и тежестта на торса. :D :D  :nabira: :nabira:

Напълно съм съгласен за чойла! Много харесвам проекта и ще го следя с голям интерес.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: StillOpossum в 09 Януари, 2017, 17:45:28
Всеки си ръси акъла в такива теми да сипя и аз малко, местата за пръстите и според мен са излишни, може да се запази за показалеца в случай, че заседне ножа, това ще компенсира и липсата на чойл. Долният гард трябва да се „обърне“ напред иначе ще притиска неприятно пръстите. Около гарда бих сложил повечко плът, дали от материала на дръжката или отделен гард е въпрос на дизайн. Нахвърлих набързо моите идей, като съм смъкнал линията на върха и премахнах ръбчето, което е слабо място при удар и може да се счупи въпреки, че се впива много добре в плът. Удължих и острието, че с тези 13 санта закъде е човек. Извивката (рекърва) на коремчето ми допада, хем удължава режещия ръб, хем се впива повече острието в плът при сечене.

(http://image.prntscr.com/image/3e4912af6ec84196a50677e971860943.png)

Всъщност ако продължах да променям острието щеше да стане като хатори файтъра:

(http://hattoricollector.com/wp-content/uploads/2015/09/FT100A.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Гарван в 09 Януари, 2017, 18:49:29
Идеята е страхотна, ако може да си спретнем един форумен фикс като този ще е супер  :nabira:

 Колкото до колегата Кристиян Даков, мисля че е взаимствал ножа си от тук, пък може и да греша.. разгледайте има интересни неща

https://www.facebook.com/torbecustomknives/?ref=page_internal
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 09 Януари, 2017, 19:00:55
Ножовете на последната снимка са просто бижу  *liboF* *liboF* *liboF*
П.П Винаги съм си мислил,че малко по-голям и фиксиран Бенч 710 за идеал за боен нож и тези двата на снимката горе-долу го олицетворяват.

И по темата си разсъждавам пак ....пръстета с чойл също не е зле  ^-^
Повече няма да си го натрапвам чойлчето  :chukane:
(http://media.snimka.bg/s1/5736/037715415.jpg?r=0)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 19:06:31
В отговор на предложението и мнението на Щерьо ще уточня, че проектът е за боен "тактикъл/военен", а не боен "файтърски" нож, а това по същество са две доста различни концепции.
Иначе, аз вече имах два такива ножа. Ето единият, който съвсем скоро продадох и вече е собственост на наш колега,

(http://prikachi.com/images/243/8639243y.jpg)

а другият си е при мен и е копие на този, само че от различна стомана.

Освен това, възнамерявам да запазя оригиналния, тантоподобен профил на острието в настоящия му вид, откъм режещата част и да направя промени само по гърба на ножа, в областта на фолс еджа.
Дали дръжката ще бъде с изрези за всички пръсти или само с един за показалеца, това според мен няма да промени функционалността на ножа по никакъв начин, но предпочитам да остане в настоящия вид, защото така предоставя повече комфорт за ръката и по-голяма сигурност на хвата, а тези качества са приоритет за мен.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Evgeni Anev в 09 Януари, 2017, 20:04:51
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим.
Най-напред - поздравления за идеята! Ножът, който се оформя дотук - много ми харесва! *palec*
Отлично разбирам тръпката ти и адмирирам желанието ти да си угодиш на стария мерак!
Даже малко ти завиждам - аз не умея да правя ножове (засега) и на този етап купувам един подир друг тактически сатъри (жена ми, разбира се, не знае за повечето).
Очевидно наистина си категоричен относно дръжката. Уважавайки преценката и вкуса ти, все пак ще си позволя да направя една забележка, или по-скоро мнение.
Мушкането е доста (меко казано) съществен елемент от функциите на един тактически нож. Според мен, трябва си двоен гард с различна посока на извивките - за всякакви хватове.
От всички ножове, които имам, най-много ми харесва дръжката на Кампфмесера - KM2000BW. Поне за моята ръка - няма по-удобна - както със, така и без ръкавици. Съжалявам, че в момента не мога да постна снимки, но в нета е пълно, препоръчвам ти да им хвърлиш едно око. Пък ако евентуално искаш и да я пробваш - насреща съм.
Каквото и да решиш - успех, и да му се кефиш на макс! :punk:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Жоро в 09 Януари, 2017, 20:28:04
Тони поздравления и успех в начинанието *palec* аз съм сигурен че ти ще осъществиш тази своя мечта :yes: гледам имаш вече виждане за нещата аз мога само да ти подскажа  една дръжка *palec* за  ESEE 6 става въпрос  *palec* Наздраве  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: HonorBlade в 09 Януари, 2017, 21:10:21
Идеята е страхотна, ако може да си спретнем един форумен фикс като този ще е супер  :nabira:
... разгледайте има интересни неща

https://www.facebook.com/torbecustomknives/?ref=page_internal

Наистина има много неща, които доста се доближават до коментирания модел и могат да послужат за доразвиване на идеята  *нинджа*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Кирилов13 в 09 Януари, 2017, 21:29:50
Бат' Тони,  хубав ти е проекта,  само гард му сложи, както посъветваха колегите по горе.
Лично на мен доста ми харесва в този вид.  *palec*
А и в крайна сметка,  правиш го за себе си.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Добри в 09 Януари, 2017, 21:48:28
Само не разбирам защо е с Танто и Рикърв? Аз не бих избрал тази форма, или танто ала Колд Стийл или сериозен рикърв. така хем губиш онова ръбче на тантото, хем е тегаво за заточване... Каква е точно идеята, трудно ми е да си обясня тъй като не разбирам много от файтърски ножове?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 22:10:31
Само не разбирам защо е с Танто и Рикърв? Аз не бих избрал тази форма, или танто ала Колд Стийл или сериозен рикърв. така хем губиш онова ръбче на тантото, хем е тегаво за заточване... Каква е точно идеята, трудно ми е да си обясня тъй като не разбирам много от файтърски ножове?

Макар и кратко, мисля че се опитах да го обясня съвсем ясно в първия си пост.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 09 Януари, 2017, 22:20:09
Вие уточнете острието, а аз ше ви осигуря едно краче за дръжка , ама понеже остирето е голямо - ще ви намеря свинско краче  :love:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 09 Януари, 2017, 22:24:31
Вдигам с кравешки роК.
Бачо Тони,ще стане един път!  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 22:25:56
Вие уточнете острието, а аз ше ви осигуря едно краче за дръжка , ама понеже остирето е голямо - ще ви намеря свинско краче  :love:

Хей, спамер такъв, само ако е от даначе, иначе не става! ;) :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Добри в 09 Януари, 2017, 22:29:38
Прощавай, предположих че има някаква друга функционалност но не очаквах а е точно такава. Струва ми се малко странно тактикул ножка да има практическо приложение извън мола. Може би се подведох от заглавието. В такъв случай бих оставил удължил малко РР като първите 2-3 сантиметра от към рикасото да са прави и след тов ада започне ръкърва. Така ще имаш повечко тежест при рязане с корема на ножа и прав РР за финни задачки. Визирам нещо като това:

(http://i229.photobucket.com/albums/ee85/NCLivingBrit/KCoriginal_zps9bba5e96.jpg~original)

Но с по-тесен профил и лек суедж отгоре за боцкане.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 22:37:21
Сега пък аз не мога да схвана мисълта ти.  ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 09 Януари, 2017, 22:44:41
Антъни, ще ме прощаваш друже, ама .... да не ти е свършило виното?!?  :ras: :yaaa:  :nabira: Те тия ножове за мръви и дробен'е не стават бе друже! ;)  :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 22:51:08
Антъни, ще ме прощаваш друже, ама .... да не ти е свършило виното?!?  :ras: :yaaa:  :nabira: Те тия ножове за мръви и дробен'е не стават бе друже! ;)  :D :nabira:

Ша ма прощаваш, Димо, га има дробенья, я и със зъбИте, ки ги опИнам, зако ми е тоо нош. ;) :D Па, тва е калъчка за душманя и за изедници, тъй да знаеш. Га го кълцаш, хич дан та е жал. ;) :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dobromirtnv в 09 Януари, 2017, 23:03:05
Формата я докарахте хубава, сега да дам лаишки съвет за стоманата :)
Според мен не е нужна стомана държаща мега ряз, в същото време трябва да се търси универсалност на ножа - едновременно корозиоустойчивост, якост и т.н....
Съответно Елмакс е доста подходяща.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 09 Януари, 2017, 23:07:13
Формата я докарахте хубава, сега да дам лаишки съвет за стоманата :)
Според мен не е нужна стомана държаща мега ряз, в същото време трябва да се търси универсалност на ножа - едновременно корозиоустойчивост, якост и т.н....
Съответно Елмакс е доста подходяща.

Рано е още да мислим за стоманата, но и до там ще стигнем. Да, не е лош избор, даже мисля, че М390 ще е още по-добър, но засега нека да се съсредоточим върху профила на ножа.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 10 Януари, 2017, 00:13:26
И на тия е повлиял чужбинският майстор.


(https://i.ytimg.com/vi/sQzqPN6TRTY/maxresdefault.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 10 Януари, 2017, 00:42:50
Колега, барабар и аз Петко с мъжете :)

За военен/милитари нож бая хора са дали акъл с годините. Може би в 95% от случаите - наред с малки изключения от някои южноамерикански и африкански държави и редки забягвания към финки поради неспособност да се изостави традицията :) - острието е почти винаги едно и също и гони визията на разните usmc ножове. Както и да е - акъл относно острие нямам инструментариума да давам - тук има хора, които знаят толкова повече от мен, че не ми се струва логично да се бутам с моите 5 стотинки по тая тема.

Нещо друго обаче да вметна, за което си мисля, че имам поглед. Може да се каже, че темата за тоя тип ножове ми е много близка и като опит, и като интереси и за мен има една основна аксиома, която е просто задълже тук: Силно изразен долен гард. Айде - не силно, демек - не дълъг долен гард, ама не и такъв на кухненски нож...

С най добри чувства си пускам мнението, надявам се не се засяга никой.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ellecktro в 10 Януари, 2017, 00:57:43
Аз за себе си съм стигнал до едно убеждение - нож, създаден да реже няма гард, защото не му е нужен. Като рязането е строго индивидуално, но с течение на времето, а пък и един коментар на мой много добър приятел, който е касапин цял живот, ми затвърдиха представата за "рязане". Думите бяха "Ти виждал ли си хирург да ръчка със скалпела напред-назад?! Мръвки се режат така, както хирурга реже със скалпела - само назад дърпаш ножа". Та за мен това се е затвърдило като техника за рязане с нож - само назад.
Докато при бойните нещата стоят по съвсем друг начин. Там вероятността да се наложи да наръгаш някой е твърде вероятна да се случи. Така, че гард си е абсолютно необходим. Защото дори да се разчита на силен и здрав хват, не се знае с какво ще са омърляни ръцете в дадения случай. И точно гарда ще бъде единственото препятствие, което ще срещне дланта по пътя си към върха на ножа, който доста неприятно, но преминава през целия режещ ръб.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 10 Януари, 2017, 01:08:19
Предвид заглавието на темата - моята идея е точно същата.
Резак нямам с гард, освен нали Бъкчето 119, ама там е любов за цял живот  :D Но боен нож, тактически и тн. - без гард - по презумпция за мен е изключен. Ножовете на разни спец части без гард са правени за рязане на въжета и всякакви там върви, правене на подслон, дялкане на съчки и тн. Но няма боен или тактикъл нож без гард. Там хората ги учат ножовете с гард да ги ползват като ножове за дялкане и рязане, никога обратното.
По моето скромно мнение повечето добре обучени военни могат да се справят с нож без гард по-добре и с по-малко рев, отколкото ножомани биха се примирили за своите си дейности с нож с гард  ;D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: asenvr в 10 Януари, 2017, 09:43:28
Предвид заглавието на темата - моята идея е точно същата.
Резак нямам с гард, освен нали Бъкчето 119, ама там е любов за цял живот  :D Но боен нож, тактически и тн. - без гард - по презумпция за мен е изключен. Ножовете на разни спец части без гард са правени за рязане на въжета и всякакви там върви, правене на подслон, дялкане на съчки и тн. Но няма боен или тактикъл нож без гард. Там хората ги учат ножовете с гард да ги ползват като ножове за дялкане и рязане, никога обратното.
По моето скромно мнение повечето добре обучени военни могат да се справят с нож без гард по-добре и с по-малко рев, отколкото ножомани биха се примирили за своите си дейности с нож с гард  ;D
Напълно подкрепям Колегата , още повече че при бойните , ,,тактически,,ножове се предполага че освен за мушкане , трябва ножа да може и да отбие атака от противник с нож ,затова гарда ,и  то двустранен е задължителен.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2017, 10:53:11
Eййй, тоя пусти гард бе! :D Спокойно, обмислям да увелича долният гард, но с не повече от 5 мм да речем. Все пак, това не е сабя и няма да се дуелирам с този нож, а стигне ли се дотам, това е сигурен признак, че работата е осрана тотално. В горната част това не е гард, а рампа, която ще бъде с двустранна насечка и там промени не предвиждам.
Искам да споделя, че точно такава дръжка ползвам активно повече от три години и имам предостатъчно впечатления за нейните възможности и качества. Точно поради тази причина не разчитам на очите си, а най-вече на ръцете си, когато трябва да взема решение. Фактът, че до ден днешен не съм изпитал абсолютно никакъв дискомфорт при използването на нож с такава дръжка, за всевъзможни дейности и работа, ми дава основание да не предприемам никакви корекции по нея. Сигурността на хвата, който предоставя в тази си конфигурация, бил той прав или обратен е достатъчно добра, за нанасяне на сериозни, прободни рани, без опасност от приплъзване, дори с този минимален гард. Правил съм си ексеперименти в тази насока, при оправяне на домашни прасета и няма никакъв проблем. Независимо от тава, както ви казах, аз също съм убеден, че гардът може леко, но съвсем леко да се удължи, като по този начин ще даде още малко сигурност на хвата и в същото време няма да пречи при рязане. Придържам се към този вариант и по друга важна за мен причина, а тя е, запазване на оптимална компактност на ножа, като габарити.
Именно поради това съм решил, засега да се вместя в тези размери. За добре обучения боец 13-14 см острие и 12 см дръжка са напълно достатъчни.
Ако пък не ми вярвате за гарда, можете да се консултирате с полковник Пелтотен. ;)

(https://lh4.googleusercontent.com/-WL2bnc5y30w/UAKUrNOVAJI/AAAAAAAAKBE/ec8djUUt3qc/s800/YKF_0261.JPG)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Evgeni Anev в 10 Януари, 2017, 12:30:10
Лично аз бих предпочел консултация с полковник Рекс Апългейт - а той би препоръчал поне един гард.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 10 Януари, 2017, 12:37:44
Може би в 95% от случаите - наред с малки изключения от някои южноамерикански и африкански държави и редки забягвания към финки поради неспособност да се изостави традицията :)

Това имах предвид - Пелтонен, разни руски финки тук-там, Фолки, SRK и други няколко са тия останали 5%. Безспорно като utility ножове и за широка употреба са в пъти по-добрите ножове от всякакви Рамбо - изгъзици. Но за "боен/тактикъл нож"... Има защо 95% от всички да са от другия тип. Щик като Пелтонен няма...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2017, 14:58:08
Сериозно ли си мислите, че с Пелтонена, като е с малък по вашите разбирания гард, се мушка по-зле от творенията на Апългейт, или пък че някой, който е мушкал с Пелтонен, си е нарязал ръката поради същата причина?
Аз например не допускам такава вероятност.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 10 Януари, 2017, 15:00:44
Психическа бариера...
Но с по-изразен гард си е къде по-сигурно и комфортно.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2017, 15:04:48
Психическа бариера...
Но с по-изразен гард си е къде по-сигурно и комфортно.

А пък, най-сигурно и комфортно е, човек да си седи в къщи. :P :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 10 Януари, 2017, 15:11:49
Има нещо верно :)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: johnyB в 10 Януари, 2017, 15:21:42
Здравей,Seiko.
За мен като изключим различните ками,най-близо до тактикъл(файтер)ми се струва Gerber LHR.Това е единствения нож,който като го хвана в ръка ми минава само една мисъл, и тя не е батонинг или мазане на лютеница.Ако не си го държал и имаш желание- пиши на лични да ти го пратя за известно време ,да изчистиш концепцията.
Поздрави.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 10 Януари, 2017, 15:26:56
Сериозно ли си мислите, че с Пелтонена, като е с малък по вашите разбирания гард, се мушка по-зле от творенията на Апългейт, или пък че някой, който е мушкал с Пелтонен, си е нарязал ръката поради същата причина?
Аз например не допускам такава вероятност.

Разбира се, че е малко вероятно да се е случвало - или може би да се случи изобщо. Това гледище обаче е на човек - ножар - именно това се опитах някакси да обясня, може би не особено добре. Боен нож с гард може да върши голяма част от дейностите, за които Пелтонен би бил страхотен - особено в ръцете на обучен човек. Друг е въпросът как биха седяли нещата с обратния знак и дали Пелтоненът би бил толкова добър боен нож, ползван като такъв. Имам доста дълъг разговор по темата с един морски пехотинец, по-скоро аз го разпитвах надълго и нашироко по темата. Въпросният човек освен с пехотинците в САЩ е бил по мисии с всякакви нему еквиваленти - британски кралски пехотинци, SAS и прочие. Последно преди да се пенсионира  е бил инструктор по Marine Corps Martial Arts Program и както може да се очаква темата ми беше особено интересна. За ножовете обясняваше, че абсолютно всички такива бойни ножове на всички, с които е работил (не само в САЩ) - са с подобна форма и на острие, и на дръжка, и на гард. Половината техники във въпросната система за бой с нож са базирани на точно наличието на гард. Човекът го разказваше като абсолютен факт, на който е научен - нож без гард не може да е боен. Даваше като примери точно вече споменатите горе ситуации - при защита от друг нож да се стигне до среща с гарда, дори да е малко вероятно. При окървавени ръце и мушкащи действия да не продължи ръката си ход, при все че все пак ако някакви военни тръгнат да се мушкат те няма да са по потници и ножът с всичките си режещи или мушкащи движения ще се среща с кордури, дебели нашивки, протектори и прочие. Пелтонените, Фолкитата и други такива служат по-скоро на идеята за някакъв вид сървайвъл и ползването им като нож, не като оръжие.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2017, 15:53:20
Здравей,Seiko.
За мен като изключим различните ками,най-близо до тактикъл(файтер)ми се струва Gerber LHR.Това е единствения нож,който като го хвана в ръка ми минава само една мисъл, и тя не е батонинг или мазане на лютеница.Ако не си го държал и имаш желание- пиши на лични да ти го пратя за известно време ,да изчистиш концепцията.
Поздрави.

Ако говорим само за мисълта, която визираш, моят фаворит е Sog Daggert 2 и винаги бих го предпочел пред всичко останало.

Благодаря, не е необходимо да ми изпращаш гербера!
В случая моята концепция далеч не е толкова тясно ориентирана, поради което предпочитам да следвам интуицията и опита си. Не че ще измисля топлата вода или колелото, но ми е интересно, какво ще се получи накрая и най-важното, ще бъде, както аз го искам.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2017, 16:04:30
Вие сега изкарахте ножа съвсем без гард пък. ::) На последната снимка съвсем ясно се вижда, че има такъв и по-надолу съм обяснил, че възнамерявам, да го увелича леко при следващата корекция. Как ще бъде и колко точно ще е голям, ще преценя, като изпробвам няколко различни варианта, но няма да е веднага.
Дотогава можете да се упражнявате на тема "гард", за да не скучаете. ;) :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: KOK в 10 Януари, 2017, 16:07:47
В случая моята концепция далеч не е толкова тясно ориентирана, поради което предпочитам да следвам интуицията и опита си. Не че ще измисля топлата вода или колелото, но ми е интересно, какво ще се получи накрая и най-важното, ще бъде, както аз го искам.

 *palec*
Дръж си първоначалната концепция, иначе рискуваш да направиш нещо, което ще харесва повече на другите, отколкото на теб, а това е най-прекият път към посредствеността.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 10 Януари, 2017, 16:09:28
Хахаха, а така, колега, дръж си на своето - КОК най-добре знае  :D

П.П. Важното е да се говори, с интелигентни хора никой здравословен спор не е излишен  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: StillOpossum в 10 Януари, 2017, 23:57:03
Гард тип кошница би решил всички проблеми :))), пелтонена и ножа на seiko си имат достатъчно гард, на моята вариация съвсем леко го увеличих и врътнах към върха защото повече не е нужно. Ако разгледате историческите бойни ножове когато хората са се мушкали с тях ще останете доста изненадани :D.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 11 Януари, 2017, 00:40:51
Гард тип кошница би решил всички проблеми :))), пелтонена и ножа на seiko си имат достатъчно гард, на моята вариация съвсем леко го увеличих и врътнах към върха защото повече не е нужно. Ако разгледате историческите бойни ножове когато хората са се мушкали с тях ще останете доста изненадани :D.

Колега,
В исторически план има много вариации - безспорно. Хората по цял свят са се занимавали много с това що е то боен нож и има племена, които са ползвали ножове с тризъбец за връх. Към днешна дата бойните ножове на военни, които са врели, кипели и разбрали кое е най-меродавно към тоя век, си приличат поразително много. Иначе Борн ръга с химикалка, Бонд - с отчупено парче стъкло - с всичко може. Гардът тип "кошница" на шпагите е ясен как се е появил - никой не говори за подобен краен вариант, дори на бъзик - както го вметваш. Гардът трябва да позволява и обратен хват. Ясно е, че не казвам нещо ново и уникално, но ще дам един мой си пример от преди няколко години. След малко по-малко от двудневно адско изтощение поради ред причини в Северния Джендем и ударно правене на подслон в един брутален порой, с едно решително движение си забих Фалкнивена в една цепеница до шалтето. Бях треперещ от адреналин и изключително изтощен и макар, че от 5 годишен се въртя около ножове - си порязах ръката брутално - нещо, което не ми трябваше след тия ужасяващи два дни, които преживях тогава. Тренирал съм тенис професионално 10 години и се занимавам с киокушинкай, шотокан и айкидо два пъти по толкова - знам до какво води физическото изтощение когато трябва да си съсредоточен в двубой и как главата и мускулите не те слушат. Ако хипотетично тоя случай беше кютек с ножове - щеше да е добре за мен поне да не се порежа от умора и миг невнимание...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ellecktro в 11 Януари, 2017, 02:49:53
Покрай нашумялата напоследък тема за бойните ножове, покрай конкурса, след това се появи едно недоразумение, представено като много неща, едно от които беше "боен нож" и прочие. Та покрай всички тези писаници ми стана интересна темата, въпреки, че никога не съм изпитвал желание да ползвам нож с цел отнемане на човешки живот или пък дори най-малкото неутрализиране на човек като бойна единица.
Имам един съученик, който ми е и един от най-добрите приятели. Момчето е войник по професия и е участвал в много войни, мисии, обучения и т.н. Афганистан, Ирак....Някъде из темите бях направил коментар, че в казармата ни учиха как да стреляме, да хвърляме нападателни и отбранителн гранати и прочие, но незнайно защо не ни показаха как се ползва нож при бойни действия. Както спомена колегата малко по-нагоре - Стигне ли се до ножа, значи ситуацията е крайно осрана :)
Чухме се с този мой приятел и му казах направо с каква цел му се обаждам - Като професионален войник, дали е обучаван да борави с нож като оръжие. Значи неговите думи затвърдиха теорията за осраната ситуация. Той ми каза, че носи нож, който не е обучаван да ползва, но знае че стигне ли се до него значи на момента ще се импровизира от зор :)
Каза ми и друго, че в действителност има хора, които се обучават в боравене с ножа като оръжие, но това не са "обикновените" войници, които действат като взвод, а са самостоятелни единици, чиято задача е свързана с целенасочено и целеустремено елиминиране на точно определен елемент от редиците на врага. Думите му бяха, че това са хора, които като излязат да изпълняват задача - значи задължително ще има труп или трупове.
Сетих се за една случка с едно пастирско куче преди време, което не знам защо, но реши че ще прояви огромна доза агресия към мен, докато си замятах едно двуграмово мепсче в устието на един поток. Това куче ме забеляза от стотици метри и започна да тича към мен и колкото повече се приближаваше, толкова повече разбирах, че хич не са му добри намеренията. Само където не завърши тичането със скок. Спря на такова разстояние, че докато се дзвереше, хвърляше лиги и тракаше злобно челюсти усещаш дъха му! Ако кажа, че не съм се насрал (не буквално) от страх, значи ще излъжа :) Единственото, което имах и което можех да ползвам за защита беше ножа на колана. Виждаше се че нещата отиват към зле и зъбите се приближаваха все повече към мен. Тогава си помислих - Значи това куче ме видя от стотици метри и реши, че единствената му цел ще бъде да дойде при мен и да ме нахапе с гадните си лигави челюсти. Дали да не му объркам плановете и да му дам да захапе нещо щом толкова му е мерак. Извадих ножа и му го подадох. Захапа го с такава злоба че сега  като пиша и чувам как стържат зъбите му в метала. Единствения проблем за мен беше, че острието беше късо (някъде около девет сантиметра) и все пак успя да добара палеца ми с единия си зъб. Това, което последва не искам да го описвам, защото още изпитвам жал към горкото животинче!
След време ходих да питам овчаря дали е оцеляло и той ми каза, че е живо и вече му няма нищо.
Та идеята ми беше, че наистина стигне ли се до ножа - или се импровизира на момента без да има нужда от специално обучение, или последното нещо в живота е посягането към ножа....
По друг начин стои въпроса, когато ножа е избран като основно оръжие при изпълняване на задача, което гарантира тиха и чиста работа.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 10:35:49
И така, след като обмислих някои детайли, с помоща на Калоян ножът освен с профил, се сдоби и със скосове. Разбира се, това са все още предварителни, сурови варианти и не всичко е уточнено, но поне дава някаква визуална представа, как би изглеждал проектът в завършен вид.
Засега се спрях на два варианта за оформяне на скоса в областта на "тантото". Единият си е стандартен скос, като само стърчащото връхче в долната част на коремчето, напомня за нещо, като танто.

(http://prikachi.com/images/122/9018122h.jpg)

(http://prikachi.com/images/123/9018123c.jpg)

При втоия вариант, се опитахме да оформим предната част на ножа, като типично танто, за да видим какво ще се получи.

(http://prikachi.com/images/124/9018124F.jpg)

А тук помолих Калоян, да свали върха с 3-4 мм надолу, защото исках да видя, как ще изглежда профила по този начин. В случая приближих върха още малко до централнато линияна ножа.

(http://prikachi.com/images/125/9018125S.jpg)

Замислих се върху разликата между двата варианта, като качества на ножа и стигнах до извода, че при първия вариант, ножът ще има по-добра проникваща сила, по-малко челно съпротивление и по-добра резливост в тази част, но няма да бъде особено устойчив на напъни в областта на върха. Освен това, с всяко следващо заточване връхчето в долната част на коремчето постепенно ще се заглажда, докато напълно изчезне. Тоест, трудно ще се запази, като елемент от РР и поради факта, че то ще поема най-голямото натоварване при рязане.
При втория вариант пък, ще е обратното - ще намалее малко проникващата сила, за сметка на по-голямото челно съпротивление, но според мен ще се увеличи устойчивостта на върха, а и връхчето в долната част ще бъде осезаемо по-дълговечно.
Та, това успяхме да сглобим до момента.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ellecktro в 12 Януари, 2017, 11:16:44
Много ми харесва втория вариант  *palec* Смятам, че е и по-разумното решение, заради всички предимства, които си изброил. А това за намалената пробивна сила на теория е така, но на практика не мисля, че ще е толкова осезаемо. Тоя нож забит от силна мъжка ръка, ще влиза като в масло - не по-зле от горния вариант.
p.s. Сетих се за един приятел, на който веднъж му споменах, че се чудя какви върхове да си купя за стрелите и той си игра цяла нощ за да направи 3D симулация на двата вида за които се чудех. Много му работи главата, но замина в Индия да проектира роботи и комуникацията с него е доста трудна...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: keridi в 12 Януари, 2017, 12:57:05
Ще си позволя да дам само два съвета.
1-Контра скоса,трябва да достига  да средата на клина,или малко след средата!
На рисунката,може да изглежда добре,но на практика,не е така!
Два ножа направих така,и сега съжалявам!
2-Рампата не трябва да е във линия със гарда-нефункционално е!
Минимум,един сантиметър трябва да е изнесена напред,към върха.
 :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 12 Януари, 2017, 12:58:56
Ще си позволя да дам само два съвета.
1-Контра скоса,трябва да достига  да средата на клина,или малко след средата!
На рисунката,може да изглежда добре,но на практика,не е така!
Два ножа направих така,и сега съжалявам!
2-Рампата не трябва да е във линия със гарда-нефункционално е!
Минимум,един сантиметър трябва да е изнесена напред,към върха.
 :nabira:
+ Един милиард  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 14:01:38
Ще си позволя да дам само два съвета.
1-Контра скоса,трябва да достига  да средата на клина,или малко след средата!
На рисунката,може да изглежда добре,но на практика,не е така!
Два ножа направих така,и сега съжалявам!
2-Рампата не трябва да е във линия със гарда-нефункционално е!
Минимум,един сантиметър трябва да е изнесена напред,към върха.
 :nabira:

Относно първия съвет е хубаво да се обосновеш, каква е причината, за да мислиш така. Какви са били последствията и въобще, какво те кара да мислиш, че не е удачно, като вариант. Все пак, това е целта на темата,  да разсъждаваме "на глас" и да стигнем до правилното решение.
Що се касае до разположението на рампата, едва сега обърнах внимание, че се разминава малко с готовия ми нож и наистина е изтеглена малко към дръжката.

(http://prikachi.com/images/243/8639243y.jpg)

Понеже имам предостатъчно опит с този нож и не намирам за удачна, каквато и да е промяна по него в областта на дръжката, рампата и гарда, твърдо съм решил да я копирам без промяна върху проекта, като единствено леко ще видоизменя и уголемя гарда. Лично за мен и моя начин за ползване на ножове, това е оптималната конфигурация дръжка-рампа-гард.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: keridi в 12 Януари, 2017, 15:48:56
Цитат
Относно първия съвет е хубаво да се обосновеш

При силова работа,когато палеца се постави върху гърба на клина,за по-голям контрол,контра скоса е нещо много неприятно!
При този размер на ножа,на мен,палеца ще ляга на половината на гърба.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 16:25:05
При силова работа,когато палеца се постави върху гърба на клина,за по-голям контрол,контра скоса е нещо много неприятно!
При този размер на ножа,на мен,палеца ще ляга на половината на гърба.

Да, благодаря ти! *palec*
Аз предположих, че имаш предвид усложняването на ситуацията, ако ножът се използва за батонинг. Тоест, че стесненият ръб на гърба ще разбива батата и няма да се получи нужния ефект. Това също е вероятно последствие, ако контра скоса остане с тази дължина.
За варианта, който ти споменаваш обаче, нямам притеснение по две причини. Първата е, че рампата е достатъчно изтеглена напред и позволява да се окаже нужната помощ/натиск посредством палеца, ако е необходимо това. Втората е, че все пак това е боен нож, поради което рядко ще се налага извършване на прецизно рязане, а ако все пак се наложи по-силен натиск, то това може да сатне и с дланта на другата ръка. Иначе като се замисля, тертипът ми на работа е такъв, че никога не поставам палеца си по-далече от рампата върху гърба на ножа. Виждал съм хора да използват хвата, за който говориш, но аз не го правя никога.
За този нож специарлно е приоритетно да бъде полезен, като оръжие и след това за други дейности, затова смятам, че е по-добре да остане с тази дъжина на контра скоса.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 12 Януари, 2017, 19:54:42
На кое викате "контра скос" бре?  ::)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 20:15:10
 Сигурно е на това, дето му викат фалшив РР. ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 12 Януари, 2017, 20:26:44
Сигурно е на това, дето му викат фалшив РР. ;)

Абе и аз така предположих, ама викам да питам за всеки случай! ..... Демек, следя ти магартиите! ;)  :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 20:30:54
Абе и аз така предположих, ама викам да питам за всеки случай! ..... Демек, следя ти магартиите! ;)  :D :nabira:

Хич не се и съмнявам, че ще ми нашораш ряпата, ако ти падна на гюме. ;) ;) :D :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: servantesss в 12 Януари, 2017, 20:44:57
Всички му следим магариите чичо Джак, както и твоите(стреля ли вече с лъка?)  ;D
Ся да се изходя по темата, това дето сте го замислили в двата последни варианта е красиво и хваща очото...ама аз все си мисля, че трябва да е по-изшилен. Тия бойните основно намушкват си мисля, пък с тоя широк връх, можеш да му намажеш филия с лютеница на врага, макар че Марчинков несъмнено ще го хареса  :nabira: :green:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 20:58:53
Всички му следим магариите чичо Джак, както и твоите(стреля ли вече с лъка?)  ;D
Ся да се изходя по темата, това дето сте го замислили в двата последни варианта е красиво и хваща очото...ама аз все си мисля, че трябва да е по-изшилен. Тия бойните основно намушкват си мисля, пък с тоя широк връх, можеш да му намажеш филия с лютеница на врага, макар че Марчинков несъмнено ще го хареса  :nabira: :green:

Де го видя тоя широк връх бре, Стояне!? Досущ е като на самурайски меч, ако не и по-тесничък, пък той си е доказан мушкач отвсякъде. ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: servantesss в 12 Януари, 2017, 21:01:29
Де го видя тоя широк връх бре, Стояне!? Досущ е като на самурайски меч, ако не и по-тесничък, пък той си е доказан мушкач отвсякъде. ;)
Е ти си корав в ръцете, дето се вика и враг ще изкормиш и на Марчинката филия ще намажеш... :yaaa
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 12 Януари, 2017, 21:03:08
Е ти си корав в ръцете, дето се вика и враг ще изкормиш и на Марчинката филия ще намажеш... :yaaa

Е, щом си рекъл. :D :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Marcinkov в 12 Януари, 2017, 21:08:38
и на Марчинката филия ще намажеш... :yaaa
Аз наркотици не потребявам! Ши ма прущаваш.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 12 Януари, 2017, 21:09:53
А защо не !?  :green:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Жоро в 12 Януари, 2017, 21:13:48
ама аз все си мисля, че трябва да е по-изшилен. Тия бойните основно намушкват си мисля, пък с тоя широк връх, можеш да му намажеш филия с лютеница на врага, макар че Марчинков несъмнено ще го хареса  :nabira: :green:
Хмм интересно виждане :-[
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: sirstevancho в 13 Януари, 2017, 23:01:25
Не бях отварял темата от вчера от срам, че не знам какво е "контра скос"  ^-^  ;D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 15 Януари, 2017, 15:12:04
Еййй, големи зевзеци сте бре!
Сега пък нещо се прецака хостинга, дето ми са снимките, ама се надявам да се оправи скоро. Имам и нови за качване, ама нъцки..., сайтът е недостъпен от вчера. :-[
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 16 Януари, 2017, 11:41:38
Ето още един вариант в танто стил, съответно с леко по-вирнат и с по-наклонен връх. Разликата е около 3-4 мм.

(https://i.imgur.com/XFrKk08.jpg)

(https://i.imgur.com/qs6NLrc.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 16 Януари, 2017, 12:29:30
Тва как ще реже балатум.....!  ;) ;) :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 16 Януари, 2017, 12:34:36
Тва как ще реже балатум.....!  ;) ;) :nabira:

Анджък де. ;D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Франко в 16 Януари, 2017, 20:26:02
долния (с наведения връх) по ми харесва.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Митев в 24 Януари, 2017, 18:15:25
Тони , пере я яко съчмата брат , с една дума си искаш съшия нож дет продаде , ама да е с коремче на танто .... :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 24 Януари, 2017, 18:40:42
Абе, горе-долу, като се замисля, май имаш право...  ама не съвсем де. ;) :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: servantesss в 24 Януари, 2017, 20:08:44
Тва как ще реже балатум.....!  ;) ;) :nabira:
Това се е убило за балатум.... Ама горното по тактикъл/командосно ми стои... :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 24 Януари, 2017, 21:52:13
Това се е убило за балатум....

Ама, нали това е целта бе, джанъм?! Ми, щом ще реже с лекота балатум, какво остава за другите работи. ;D Вие да не мислите, че балатум се реже много лесно?! Пробвайте и ще видите. ;) :D :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: angel в 24 Януари, 2017, 22:19:09
Само един гард му липсва.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dtz в 30 Януари, 2017, 21:27:39
Ей ти един сгъваем за шукаритет
(https://images.knifecenter.com/thumb/1500x1500/knifecenter/bearmgc/images/BCAC550B4Ptt.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2017, 17:01:03
Реших, че е добре, да оставя последната идея за оформяне на острието, да отлежи известно време и впоследствие да нанеса някои корекции, ако това е необходимо.
Дотогава ще насоча вниманието, към избор на подходяща кания за този проект.
Ето и моите виждания по въпроса, като изисквания.
- канията трябва да е максимално компактна и без излишни, стърчащти части, които биха създали дискомфорт на боеца или биха му  попречили в дадена ситуация
- да държи ножа здраво, без да позволява неволно изпадане, във всякакво положение на носене
- да позволява лесно и здраво закрепване към различни части на екипировката, с възможност за носене във всякакво положение
- да предоставя бърз и лесен достъп до ножа и безпроблемно изваждане на същия, дори в екстремни ситуации
- да е изработена от достатъчно здрав и сравнително лек материал, който е устойчив на механично въздействие и не се влияе много от влага и умерено висока температура
- евентуално, може да съвместява допълнителни, полезни екстри, като например, ножче за рязане на върви или нещо подобно, но без това да е в противоречие с горните изисквания
Ами, това се сещам на първо четене и първото, което ми идва наум е канията на този нож.

(http://arms.bg/userfiles/productlargeimages/product_6494.jpg)

А това е от предложението на колегата johnyB.

(http://i637.photobucket.com/albums/uu92/SEUSSDB/Gerber%20LHR/DSC_0825.jpg)

Ще се радвам, ако предложите варианти за нещо по-добро и по-функционално.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dobromirtnv в 06 Февруари, 2017, 17:14:18
Щом колегата Seiko не е против синтетиката, моето мнение на лаик е, че трябва да е кайдекс, който държи добре ножа, и в същото време има заключване, което е едновременно и бързо и сигурно. Тия с велкро не ги броим изобщо, тия с тик-так копчета са много шумни, ако ще си горска нинджа.
Най-добрата кания в това отношение е на ЕSEE - имах 5-а с нея, сега е такава и на Лазер Страйка и е мнооого удобна и сигурна и бърза и т.н. Заключването с подвижно болтче е гениално :)

http://www.bestcombatknife.net/esee-laser-strike-review/

Пластмасовата подвеска на ЕСЕЕ ме дразни, в тия дупки много по добре да се захване Тек лок или нещо друго.

А най-важно остава какво ще кажат колегите, които наистина имат поглед над тия неща...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 06 Февруари, 2017, 18:31:52
Не се и съмнявах,  че канията ще е тип пластмасова "щракалка". Никога не съм имал такава, но не са ми неприятни,  даже напротив. Освен това не пречи да има и една кожена за кръста отзад. Може да се имплантира точилка,  компас, огниво, нещо за писане, гумичка, листове А4 на редове и книжка кръстосковици-судоку за скучните бушкрафтърски вечери.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2017, 18:33:47
...Най-добрата кания в това отношение е на ЕSEE - имах 5-а с нея, сега е такава и на Лазер Страйка и е мнооого удобна и сигурна и бърза и т.н. Заключването с подвижно болтче е гениално :)

http://www.bestcombatknife.net/esee-laser-strike-review/

Пластмасовата подвеска на ЕСЕЕ ме дразни, в тия дупки много по добре да се захване Тек лок или нещо друго.


Предполагам, че имаш предвид това, колега?

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/51SdMjP-X-L.jpg)

Според мен, също е добър избор, но нека разгледаме и други предложения, като варианти, пък после ще преценим всички техни плюсове и минуси.
За съжаление, никога не съм имал и не съм ползвал кания от синтетични материали, поради което нямам впечатления и не мога да дам мнение. Поради тази причина, за мен ще бъде полезно да се запозная и с вашия опит, преди да взема решение.
Използването на кожа или други синтетични материи, като материал за изработване на канията, или комбинация от тях, също е вариант, стига крайният продукт да отговаря на гореизброените изисквания.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2017, 18:36:04
...Може да се имплантира точилка,  компас, огниво, нещо за писане, гумичка, листове А4 на редове и книжка кръстосковици-судоку за скучните бушкрафтърски вечери.

Какъв бушкрафт бе, Кала, нали правим боен нож?! :D :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 06 Февруари, 2017, 18:38:59
 Бе става и за гората,  даже се е отрепал.  Ми подкара ме нещо шашаригавата.....  Ама за кания отзад на кръста като опция съм сериозен. Пък и нали не е моя грижа, колко му е.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2017, 18:48:21
... Ама за кания отзад на кръста като опция съм сериозен...

 *palec*  Не е лошо наистина, да има такава, като вариант, въпреки, че кръста нито е най-удобното, нито е най-подходящото или пък функционално място за закрепване на нож, когато си с тактическо снаражение.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ko54 в 06 Февруари, 2017, 19:16:08
Има лек, нарича се брадва.
Да отидеш в гората без брадва (за няколко дни) e като да отидеш на собствената си сватба без фуй.  :green:

Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: koceto в 06 Февруари, 2017, 19:38:08
*palec*  Не е лошо наистина, да има такава, като вариант, въпреки, че кръста нито е най-удобното, нито е най-подходящото или пък функционално място за закрепване на нож, когато си с тактическо снаражение.

Определено това е едно от най неудобните места за носене на тактически нож,понеже по голяма част от тактическата екипирова се носи именно там и от пред на корема,а от страните най често е медецинския пакет а от другата страна пистолета,едно от най удобните места е на тактическата жилетка с острието на горе,позволява много бързо вадне и прибиране на ножът и не пречи на оръжието и екипировката.

(http://files.harrispublications.com/wp-content/uploads/sites/8/2014/06/sog-seal-pup-whalberg.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Рей Донован в 06 Февруари, 2017, 21:19:22
Определено това е едно от най неудобните места за носене на тактически нож,понеже по голяма част от тактическата екипирова се носи именно там и от пред на корема,а от страните най често е медецинския пакет а от другата страна пистолета,едно от най удобните места е на тактическата жилетка с острието на горе,позволява много бързо вадне и прибиране на ножът и не пречи на оръжието и екипировката.

(http://files.harrispublications.com/wp-content/uploads/sites/8/2014/06/sog-seal-pup-whalberg.jpg)
Много точно  *palec* Удобного прибиране на такъв тип ножове често се пренебрегва,но е почти толкова важно като бързото вадене ;)
Полимерните кании  са най-практични,като единствен недостатък според мен е,че са са шумни(щракат при вадене и прибиране,потракват при движение и при допир с друга екипировка)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 06 Февруари, 2017, 21:32:26
Аз малко си представях нещата така
(http://eatontacticalinnovations.com/wp-content/uploads/2016/10/Eaton-Tactical-Innovations_Tactical-Knife_M7S-Conceal-Carry-SOB-sheath-collage.png)
ама там му екипировки и другите му салтанати не съм ги мислил. Този вариант си е май, май за паркетни командоси като мен. Интересно ми е гурките как носят кукритата на мисия, иначе на паради и разни тренировки съм засичал снимки, но там нещата са малко по-други.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: johnyB в 06 Февруари, 2017, 21:34:36
Здравей Seiko.
Канииите ,които си показал са от любимия ми тип,точно защото могат да се носят на кръста хоризонтално и плътно до тялото.По принцип използвам леки раници без кръстен колан,като захващам ножа на кръста към колана на панталона(5.5-6 цм широк)с три ленти велкро(2 см).

Имам три Гербера с подобни кании(LHR,LMF,Strongarm).Въпреки разликите в теглото-съответно 540г,520г,330г с каниите(но без коланите) . Най удобен ми е LHR,тежеста е равномерно разпределена ,но излиза малко встрани от тялото.

LMF е много тежък за размерите си и дърпа колана надолу и не е комфортно.

 Стронгарма е лек,но има най-недомислената кания,защото при поставена допълнителна пластина за колан леко се клати и ме дразни,а като я махна-не мога да го захвана както искам,заради профила на канията и наличието на само един прорез.Мислех да я сменя с кайдексова , с три прореза от всяка страна,но сега ще изчакам да видя и твоя вариант.

Същите ножове с велкрото се прикрепят и към презрамката на раниците,но хората които те срещат почват да те гледат странно.

Поздрави.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 16 Февруари, 2017, 20:18:15
Надявах се, повече колеги да споделят мнение, възоснова на опита от използване на кайдексови кании и най-вече, да кажат какво им харесва в тах и какво не, както и какво биха променили в тях или биха направили по свой вкус.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Гарван в 16 Февруари, 2017, 21:33:31
Аз съм имал 5 ножа с кайдексови кании и всичките много ми харесваха. Перфектен материал за такъв тип ножове, и за такива с по-малки размери. Лек, много здрав и не изисква поддръжка. Микарта и кайдекс са най-добрата комбинация за нож според мен. Има и много хубави камуфлажни цветове, има и тъмно червен, зелен, кафяв.. но тук трудно се намира, има само черен
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 16 Февруари, 2017, 22:13:35
Със спрей си я правиш каъвто искаш цвят,иначе и аз харесвам кайдекса заради многото възможности за монтаж и минуси не мога да кажа.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Punky в 17 Февруари, 2017, 10:40:01
Аз малко си представях нещата така
(http://eatontacticalinnovations.com/wp-content/uploads/2016/10/Eaton-Tactical-Innovations_Tactical-Knife_M7S-Conceal-Carry-SOB-sheath-collage.png)
ама там му екипировки и другите му салтанати не съм ги мислил. Този вариант си е май, май за паркетни командоси като мен. Интересно ми е гурките как носят кукритата на мисия, иначе на паради и разни тренировки съм засичал снимки, но там нещата са малко по-други.

 Това за мен е най - удобното място за носене на нож, среден размер, когато желаеш да остане скрит. Иначе е много неудобно, когато седнеш да шофираш, неприятно е когато трябва да го прибираш и т.н.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 24 Февруари, 2017, 18:44:32
Я, какви работи е изровил колегата Мечков. Може и да се взаимства нещо от тях, особено по оформянето на върха и режещата част.

(http://files.harrispublications.com/wp-content/uploads/sites/8/2016/01/twfm16-btlbrn-kraken-682x383.1451930073.png)

(http://www.rustickknives.com/uploads/4/5/5/4/45547731/8069820_orig.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: POCEH KOCEB в 24 Февруари, 2017, 22:42:41
Въвъ връзка с горните форми, за мене това ако може да се взема като форма на острието и да се плесне на някоя от твоите дръжки, цена няма да има...
Все се каня да поръчам някъде един фикс с именно такъв профил. Микартена дръжка, открит помел за набиване гард отзад вместо рампа и малко по-дълго острие,
 вдлъбнат скос, длетовидно скосяване... Разметчах се ебаси...  :green:

(http://imageshack.com/a/img661/2537/zT1i0m.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Рей Донован в 25 Февруари, 2017, 09:11:27
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170225/3b20e24fb4df5abafc9e4c8e466d8106.jpg)
Ето и от мен едно подобно предложение,по дизайн на Кико Матсуда.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 25 Февруари, 2017, 15:10:15
 Все нещо може да свърши работа.*palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: grisha в 25 Февруари, 2017, 19:44:53
Seiko,аз бих ти препоръчал този  :)

(http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/013031/13031206.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: grisha в 25 Февруари, 2017, 19:50:47
Seiko,аз бих ти препоръчал този  :)

(http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/013031/13031206.jpg)

или този  :)

(https://russianknives.com/collections/trc-knives/products/m-1-trc-knives)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 25 Февруари, 2017, 20:14:47
За съжаление, в този нож няма нищо, което да ми е от полза за проекта, като вариант, Гриша.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: grisha в 25 Февруари, 2017, 20:49:21
Разбирам те Тони, търсиш нещо по специално за вкуса ти :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 25 Февруари, 2017, 21:04:50
Разбирам те Тони, търсиш нещо по специално за вкуса ти :nabira:

Не става въпрос толкова за вкус, Гриша, а по-скоро за по-специално/специфично предназначение. :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 25 Февруари, 2017, 21:18:48
Тони,да пресеем мненията,да избистрим концепцията и направо да мятаме на Менли за втори къстъм форумен. :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 25 Февруари, 2017, 21:50:10
 :D :D :D Еее, много бързаш! :D Нека малко да отлежи проекта, че може и други акъли да дойдат в главата. Пък, трябва първо и прототип да се направи, че да видим какви кусури ще му излязат. После нещо друго може да изскочи и така. Абсурд е Менли да се захванат с такъв проект, дето го мисли човек с бръмбари в главата. То комай, трудно ще се намери и майстор, дето да го направи, че то върха тантоид, режещата част с рикърв, пък и плосък скос - манджа с грозде. Въобще, май ще е нещо, като нищо. :D :D :D
Дал съм почивка и на Калоян, че вече ми е неудобно да го тормозя постоянно по телефона за промени на това и онова по графиката, ама скоро пак ще го натисна де. ;) :D
Та, така. Не съм си поставил и краен срок за реализация, че то и въздух трябва да събера за тази работа. Като ще е гарга, да е рошава. Не мисля да се хвърлям на някоя вафлена стомана, а ще трябва да е както трябва. Дето се вика, да си начеша крастата на дърти години, като не съм могъл, когато е трябвало. :D :D :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Франко в 25 Февруари, 2017, 22:13:20
на тоя рикърв, ако поискаш вдлъбнат скос, съвсем няма да намериш майстор  ;)  :D  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 25 Февруари, 2017, 22:18:40
на тоя рикърв, ако поискаш вдлъбнат скос, съвсем няма да намериш майстор  ;)  :D  :nabira:

Аз не разбирам, те майсторите ще кажат и най-вече оня, който ще се захване, дали и как може. Пък, ако не можеее... друго ще го мислим. :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 26 Март, 2017, 21:07:51
След като поотлежа последният виртуален вариант на проекта, отново с помоща на Калоян нанесох две промени, които отдавна са на дневен ред, но исках да мине малко време. Мисля, че така придоби по-завършен вид. Ще откриете ли разликите?

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/17549099_10154538258560748_1169721642_o.jpg?oh=b9fd194514b28236d57e3635f4518ecc&oe=58D9E8FD)

(https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/17499876_10154538258550748_1515293113_o.jpg?oh=c4a67bf342f7a9d7ffc1a1d06df78f19&oe=58D9E7FC)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 26 Март, 2017, 21:13:24
повече гард и по тясно острие на горният.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 26 Март, 2017, 21:22:43
Ех, ще ме извините за разсеяността! Не уточних, че двата варианта от горния пост се различават само по леко наведеният връх на долния нож, а разликите са спрямо този вариант.

(https://i.imgur.com/XFrKk08.jpg)

(https://i.imgur.com/qs6NLrc.jpg)

Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 21:34:28
Още една вариация. Какво ви е мнението?

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/17571951_10154540842260748_90346470_o.jpg?oh=23c784a12e2c1e1f9be4b835d3db00d2&oe=58DBF8D9)

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/17571267_10154540842370748_1798434978_o.jpg?oh=7ce4c67c903292b10e36af018f1a580f&oe=58DB0A4E)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 27 Март, 2017, 21:39:45
Все по-добре изглежда Антъни, ама все по-сложно става точенето! ;)  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: koceto в 27 Март, 2017, 21:40:58
На мен лично горния ми допада повече като визия.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 21:42:35
Все по-добре изглежда Антъни, ама все по-сложно става точенето! ;)  :nabira:

Няма, Димо, нямааа, чилика ши са точи лесно. ;D
И ши държи ряз много. ;) :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 21:44:55
На мен лично горния ми допада повече като визия.

Кой по-точно бе, Коце, че аз ги нацвъкъх всички един, над друг? :chukane:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 27 Март, 2017, 21:45:51
Кой по-точно бе, Коце, че аз ги нацвъкъх всички един, над друг? :chukane:
По-шилестия!  ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 21:48:58
С по-вирнатия връх ли?
И аз него съм си заплюл. ;D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 27 Март, 2017, 21:59:11
С по-вирнатия връх ли?
И аз него съм си заплюл. ;D
*palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: koceto в 27 Март, 2017, 21:59:29
С по-вирнатия връх ли?
И аз него съм си заплюл. ;D

Да Тони него  *palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 22:01:39
Ако става въпрос за този, той ми е фаворитът засега.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/17571951_10154540842260748_90346470_o.jpg?oh=23c784a12e2c1e1f9be4b835d3db00d2&oe=58DBF8D9)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Косача в 27 Март, 2017, 22:09:37
  Не е лош като за начало.Върхът му е доста вдигнат като за боен нож.Трябва да е на една линия с нитовете- ъгъл на проникване (угол укола).Аз бих променил и други две неща,но това е твоят проект.

Ако става въпрос за този, той ми е фаворитът засега.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 27 Март, 2017, 22:15:01
Каква е тази база, нитовете и върха на ножа да са на една линия? И Антон първия път каза за такова изискване, ама аз не се разтърсих из нета. Реших, че някакво негово си виждане. 
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 27 Март, 2017, 22:25:25
  Не е лош като за начало.Върхът му е доста вдигнат като за боен нож.Трябва да е на една линия с нитовете- ъгъл на проникване (угол укола).Аз бих променил и други две неща,но това е твоят проект.

Христо, ако прокараш права линия през пиновете, ще видиш, че върхът се отклонява минимално от нея, максимум с 2 или 3 мм нагоре, което не е от особено значение. За сметка на това по форма доближих върха максимално до върха на самурайския меч, който е доказан мушкач.

С удоволствие бих чул и твоето мнение! Темата е отворена и всеки може да изложи виждането си по проекта, като обясни и причините за това. С такава цел създадох и тази тема, да мислим наглас.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Април, 2017, 18:43:53
Докато отлежава виртуалният образ на бъдещия боен "тактикъл" нож, за обмисляне и нанасяне на евентуални, допълнителни корекции, мисля че можем да проведем и една малка дискусийка за вида стомана, с която ще бъде най-рационално да се реализира въпросния проект.
Аз вече имам идея, подсказана ми от Тинко, която мисля, че ще приляга най-добре на замисъла, но бих искал да чуя и вашето мнение по въпроса, разбира се, подкререно със съответните аргументи.
Имате думата.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Франко в 01 Април, 2017, 19:38:34
може и да си писал някъде из темата, но ... ръждаема или не да е? финансови ограничения? за какво точно ще го ползваш (освен чесане на крастата де)? ;)
ръждаема: cpm M4; vanadis 10; K340; S390 ... избора е голям
неръждаема: CPM S90;110;125V; M390 ...
Vancron40
предлагам по- ... непознати откъм БГ ревюта стомани, които може-би не си пробвал и ми е любопитно какво ще покажат на въжето :)
 :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ganzo_fan в 01 Април, 2017, 19:51:18
Докато отлежава виртуалният образ на бъдещия боен "тактикъл" нож, за обмисляне и нанасяне на евентуални, допълнителни корекции, мисля че можем да проведем и една малка дискусийка за вида стомана, с която ще бъде най-рационално да се реализира въпросния проект.
Аз вече имам идея, подсказана ми от Тинко, която мисля, че ще приляга най-добре на замисъла, но бих искал да чуя и вашето мнение по въпроса, разбира се, подкререно със съответните аргументи.
Имате думата.
CPM 3V.Не се чупи лесно.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Април, 2017, 19:58:41
Значи, ограничения няма за цената - като ще е гарга, да е рошава. Този проект, съвсем не е бутафорен и за начесване на крастата, а ножът трябда да си заслужи правото, да повериш живота си на него. Тоест, стоманата трябва да отговоря над 100% на изискванията към ножа. Самите изисквания съм описал съвсем подробно в началото. Няма място за компромиси към стоманата. Относно това, дали да е ръждаема или неръждаема, предпочитанието е да е неръждаема, но тук веднага правя едно леко отклонение. Има ръждаеми стомани, според съдържанието на хром в тях, които обаче се държат повече от прилично спрямо ръждата и може да им се гласува даверие в тази насока.

п.п. Тук няма място за експерименти с непознати стомани. Използваме само сигурното и това, което се е доказало на практика.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 01 Април, 2017, 20:31:39
М/К-390  ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Април, 2017, 20:46:20
М/К-390  ;)

Димо, това са наистина превъзходни стомани, но тук гоним и голямата якост, пред износоустойчивостта, защото е по-важна.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 01 Април, 2017, 20:48:58
Димо, това са наистина превъзходни стомани, но тук гоним и голямата якост, пред износоустойчивостта, защото е по-важна.

Че, на тях ко хи им? Щом с кокалите нямат проблеми..........?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Април, 2017, 20:50:36
Че, на тях ко хи им? Щом с кокалите намат проблеми..........?

Гъвкавост, еластичност трябва повече.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Април, 2017, 22:28:52
От тая пуста моя простотия, взеха че се затриха изображенията на последния вариант на проекта, затова ще ги добавя тук, че не мога да поправям предишните постове.

Ето това е единият с леко по-вирнат нос.

(http://prikachi.com/images/837/9083837A.jpg)

А, този е с по-наклонен връх, демек по линията на пиновете.

(http://prikachi.com/images/836/9083836B.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: evgo в 02 Април, 2017, 18:33:23
Втория клони към спеар пойнт и ще е по-здрав върха, според мен. Ако тантото е по-класическо с коремче, няма ли да е по практичен. Едва ли ще му наруши проникващата способност.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Април, 2017, 19:47:51
Втория клони към спеар пойнт и ще е по-здрав върха, според мен. Ако тантото е по-класическо с коремче, няма ли да е по практичен. Едва ли ще му наруши проникващата способност.

То си е съвсем класическо тантото, с коремче, но поради по-изшиления връх, коремчето е съвсем леко изразено. И въпреки това си го има.
Ако прокараш права линия между върха на ножа и стърчащото ръбче на РР, ще се убедиш.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 08 Април, 2017, 18:02:01
CPM 3V.Не се чупи лесно.

Колегата позна видът стомана, която смятам да вложа в този проект. Както споменах по-горе, Тинко ми подсказа тази идея и я намирам за отличен избор. Всъщност, първоначално мислех, да направя избор между СРМ 154, М390 и N690co, но впоследствие предложението на Тинко ми се стори значително по-добро, като вариант.
Всеизвестни са здравината и гъвкавостта на CPM 3V, които идеално покриват основните изисквания за боен тактикъл нож, а като добавим много добрата износоустойчивост и лесното заточване, всичко си идва на мястото.
Преди време имах възможността, да тествам един експрериментален нож, изработен от Тинко, точно от тази стомана и останах с отлични впечатления от резултатите, които постигна - https://bladeforum.bg/index.php/topic,2722.0.html
По принцип, възнамерявах стоманата, която ще избера за проекта, да бъде неръждаема, но впоследствие прецених, че мога да направя малък компромис в тази насока. Въпреки, че CPM 3V спада към ръждаемите стомани, според състава си, на практика се оказва, че тя притежава доста прилична устойчивост спрямо ръждата и няма нищо общо с обикновените въглеродни стомани. Достатъчна е съвсем елемнтарна поддръжка, за да се избегне корозията.
Като цяло, видът стомана за момента май е единственият, твърдо фиксиран параметър за реализирането на проекта.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 19 Юни, 2017, 19:38:31
С безценното съдействие на Калоян, проектът се сдоби и с размери. Единствената реална промяна, която реших да направя в досегашния вариант е, че острието стана по-дълго с още един савтиметър, тоест дръжка 120 мм и острие 150 мм. Мисля, че това са оптималните размери.

(https://i.imgur.com/orqFWjO.jpg)

(https://i.imgur.com/AMVb3aI.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 17 Юли, 2017, 09:41:23
Едно леко, козметично изменение в задната част на дръжката, което ми се струва удачно.

(http://prikachi.com/images/806/9148806h.jpg)

(http://prikachi.com/images/805/9148805X.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 17 Юли, 2017, 15:45:24
Накрая ще взема да си поръчам и аз някъде един такъв. Тъй ми завря една стомана между ребрата на предното събиране и ме вкара в грях.  :D  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 17 Юли, 2017, 16:40:51
Накрая ще взема да си поръчам и аз някъде един такъв. Тъй ми завря една стомана между ребрата на предното събиране и ме вкара в грях.  :D  :nabira:

 :yay: :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: peachlover в 17 Юли, 2017, 18:26:26
Аз викам форумна поръчка да направим!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 17 Юли, 2017, 19:06:13
Аз викам форумна поръчка да направим!

Абе, я не си разваляйте рахата, те такива неща са само за луди хора като мен, дето не ги слушат главите. ;) :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ganzo_fan в 17 Юли, 2017, 19:15:33
Що и аз открай време искам чикийка от 3В,може и да не е тактическа само да е голяма
Винаги съм искал копие на А2 с чирени от микарта и 3В стомана
Още от 3 клас 2 срок
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 17 Юли, 2017, 19:54:16
Що и аз открай време искам чикийка от 3В,може и да не е тактическа само да е голяма
Винаги съм искал копие на А2 с чирени от микарта и 3В стомана
Още от 3 клас 2 срок

Ще го имаш, Стефко! *palec* :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Мечков в 17 Юли, 2017, 20:10:00
Абе, я не си разваляйте рахата, те такива неща са само за луди хора като мен, дето не ги слушат главите. ;) :nabira:
Бачо Тони,ти ако си луд аз какво да кажа  :-X Искам и аз ако ще има серийно производство  :nabira: ( пък серетацията ще си му я пилна)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 17 Юли, 2017, 20:17:59
Бачо Тони,ти ако си луд аз какво да кажа  :-X Искам и аз ако ще има серийно производство  :nabira: ( пък серетацията ще си му я пилна)

Аз какво ти каза Тони, накрая ще вземат да ти се обадят от някоя компания за патент. Хе-хе-хе.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 17 Юли, 2017, 20:22:50
Аз какво ти каза Тони, накрая ще вземат да ти се обадят от някоя компания за патент. Хе-хе-хе.

Ще, ще, Кала. Ще ми се обадят, ама от най-близкия психодиспансер. :D :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: evgo в 01 Януари, 2018, 14:26:24
С безценното съдействие на Калоян, проектът се сдоби и с размери. Единствената реална промяна, която реших да направя в досегашния вариант е, че острието стана по-дълго с още един савтиметър, тоест дръжка 120 мм и острие 150 мм. Мисля, че това са оптималните размери.

(https://i.imgur.com/orqFWjO.jpg)

(https://i.imgur.com/AMVb3aI.jpg)
Тони, в крайна сметка проекта е факт ли е ???
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Януари, 2018, 16:50:20
Не е бе, Гена. Проектът още отлежава и чака по-добри времена за реализация. Честно казано, засега нямам идея, кога ще дойде ред, да се направи прототип.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Кирилов13 в 01 Януари, 2018, 17:03:59
Бат' Тони,  и без туй се води дискусия за нов форумен нож, дай разрешение твоя проект да се ползва, пък ще ти турим името като дизайнер на острието.
Шегата настрана, много ми харесват и чакам да видим крайния продукт.  *palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Януари, 2018, 17:17:55
Бат' Тони,  и без туй се води дискусия за нов форумен нож, дай разрешение твоя проект да се ползва, пък ще ти турим името като дизайнер на острието.
Шегата настрана, много ми харесват и чакам да видим крайния продукт.  *palec*

Ааа, Краска, твърдо нье. :D :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: evgo в 01 Януари, 2018, 18:54:22
Ааа, .......... твърдо нье. :D :D
Направо с бургаски акцент го каза :D
След коментара на Данчо прегледах ножовете на Нейл Робъртс и трябва да ти кажа, че приликата е голяма. Въобще не го бях чувал тоя Нейл, просто ми допадна тоя от множество скици, щото ми хареса в темата за форумния фикс. Явно твоя дизайн ми се е набил в главата и въпреки голямата пауза още е там. То форумна поръчка е ясно, че няма да има, ами дай да го задвижим твоя проект.
А Кирилов13, май не се бъзика човека :yes:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: nikolai в 01 Януари, 2018, 19:08:20
Аз заявявам готовност да закупя минимум 1 бр., ако се намери производител. И стига да е със свястна стомана. Минимум D2, :yes:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 01 Януари, 2018, 19:21:46
Понеже доста хора вече ме питат за реализирането на проекта и изявиха желание, също да притежават такъв нож, ще отговоря на всички заинтересовани по темата.
Все още не се наемам да финализирам проекта, най-вече по финансови причини. В интерес на истината, нямам намерение да организирам масово производство или да искам патентно право и така нататък. Просто обмислям проект по една отколешна моя мечта, но без да си поставям срокове за нищо. От време на време хвърлям по едно око на последните скици и ако ми хрумне нещо, правя и съответната промяна, ако не, просто продължава да отлежава. Нямам нищо против, който иска, също да си направи такъв нож, или ако иска, даже и да промени, каквото не му харесва.
Не съм взел още окончателно решение и към кой майстор да се обърна, но стоманата за себе си съм я избрал отдавна и ще бъде CPM 3V.
Та, това е в общи лини и засега не мога да се ангажирам с нищо конкретно във връзка с този проект. Просто търпение му е майката.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Кирилов13 в 01 Януари, 2018, 19:37:42

А Кирилов13, май не се бъзика човека :yes:
Точно пък с г-н Делчев никога не бих се бъзикал, щото много го уважавам.
Пък и е в състояние да мине през мен като влак през трабант.  :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 01 Януари, 2018, 23:29:07
ЧНГ Бачо Сейко :)

Покрай многото приказки, които се изходиха по това острие, взех че проявих любопитство и го разгледах внимателно. Дръжката ми е ясна, защото и аз имам участие в нея и знам че е много удобна и е по размерите на твоята лапа, обаче ми се появиха питанки по отношение на скосовете на основния режещ ръб ... и по-точно там дето се засича рикърва на основния скос с така нареченото кисаки /като на катаната/. Кисакито, както и на тантото се прави лесно, защото е продължение на изпъкнал режещ ръб. Тука от рикърв - към изпъкнал режещ ръб, малко би бяга дескриптивната геометрия, а тя ми е любима :) Изобщо, самият скос на рикърва в тоя му вид на картинката ми се вижда проблематичен, а засечката и продължението - още повече.

И понеже сега веднага ще се намери някой спец, който ще каже че "това е просто и нема никакъв проблем да се направи" - тогава ще го помоля да го изработи от дърво като прототип и да видим - с комисия, ДАЛИ ще изглежда точно като на картинката - като целта е да е 1:1 като прототипа.

Просто едни лични разсъждения по изпълнение на острито - не коментирам ножа като цяло :) И не разбрах тия скосове прави ли са или холоуграйнд, защото не съм задълбал в темата.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 07:49:40
ЧНГ Бачо Сейко :)

Покрай многото приказки, които се изходиха по това острие, взех че проявих любопитство и го разгледах внимателно. Дръжката ми е ясна, защото и аз имам участие в нея и знам че е много удобна и е по размерите на твоята лапа, обаче ми се появиха питанки по отношение на скосовете на основния режещ ръб ... и по-точно там дето се засича рикърва на основния скос с така нареченото кисаки /като на катаната/. Кисакито, както и на тантото се прави лесно, защото е продължение на изпъкнал режещ ръб. Тука от рикърв - към изпъкнал режещ ръб, малко би бяга дескриптивната геометрия, а тя ми е любима :) Изобщо, самият скос на рикърва в тоя му вид на картинката ми се вижда проблематичен, а засечката и продължението - още повече.

И понеже сега веднага ще се намери някой спец, който ще каже че "това е просто и нема никакъв проблем да се направи" - тогава ще го помоля да го изработи от дърво като прототип и да видим - с комисия, ДАЛИ ще изглежда точно като на картинката - като целта е да е 1:1 като прототипа.

Просто едни лични разсъждения по изпълнение на острито - не коментирам ножа като цяло :) И не разбрах тия скосове прави ли са или холоуграйнд, защото не съм задълбал в темата.

ЧНГ, Ваше магичество!
Ся не съм на вашта висота, ама тия въпроси за скосовете са ме глождили от самото начало на проекта и поради тази причина съм се допитвал до компетентни хора, колкото и невероятно да ви звучи.
Разбира се, че задачата не е от най-лесните, но пък и не е чак толкова неизпълнима, да речем с някои малки промени, ако се наложи. То и това е една от причините, да не бързам с финализирането на проекта.
Вдлъбнати скосове не се предвиждат засега (въпреки, че с такива задачата ще е по- лесна май), но то затова е проект, за да могат да се внасят и промени, нали така? Едно е, какво искам аз, а съвсем друго е, какво може да се направи в действителност. Все пак Християн Даков го е постигнал в неговия проект за боен нож от конкурса.
Чест и почитания от моя страна!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 08:58:40
Понеже едва ли някой ще се навие да ти прави макет от дърво на проекта, направо ще ти метна един истински, та да видим какво ще кажеш по въпроса.

(http://bladeforum.bg/index.php?action=dlattach;topic=3841.0;attach=6615;image)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 02 Януари, 2018, 10:54:25
Разбира се, че задачата не е от най-лесните, но пък и не е чак толкова неизпълнима, да речем с някои малки промени, ако се наложи. То и това е една от причините, да не бързам с финализирането на проекта.

С това отговаряш на повечето ми въпроси.

Разгледах ножа на Християн и в него липсва точно тая проблемна засечка на двата скоса.

На "купешкото" острие засек има и вероятно не е правено на гриндер, НО - може би от тук трябваше да започна поста си.

Когато разсъждавах по изработката на острието от скицата, се водех от разполагаемата техника на нашите майстори тук, без ползване на CNC или специална фреза. Не смятам че всеки нож трябва да се прави лесно, но все пак при изработката на сложни проекти е добре да има възможност за повтаряемост на резултатите.

П.П. И все пак, който и майстор да прави това острие и ще му е първица, нека първо се пробва на по-обикновена стомана да се видят резултатите.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 11:23:08
Или ако трябва да обобщим, все пак е напълно възможно да се направи и както е в момента на картинката, тоест със засечка. В зависимост от обстоятелствата, тази засечка може да е права линия или пък дъга, може да е перпендикулярна на РР, а може и под наклон спрямо него.
В крайна сметка, тези неща ще се доуточняват и при изработката на прототипа.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 02 Януари, 2018, 13:19:14
Или ако трябва да обобщим, все пак е напълно възможно да се направи и както е в момента на картинката, тоест със засечка. В зависимост от обстоятелствата, тази засечка може да е права линия или пък дъга, може да е перпендикулярна на РР, а може и под наклон спрямо него.
В крайна сметка, тези неща ще се доуточняват и при изработката на прототипа.


И аз не казах нещо много по различно от това.

Но ако трябва да кажа личното си мнение за целия този нож - отвратителен, по-отвратителен ми е от всички Спайдерковци взети заедно ; още по зле е, че този нож, с тоа рикърв не може да отреже един шпек ф 30 като света - нека Калоян го начертае  :love:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 13:39:58
Но ако трябва да кажа личното си мнение за целия този нож - отвратителен, по-отвратителен ми е от всички Спайдерковци взети заедно ; още по зле е, че този нож, с тоа рикърв не може да отреже един шпек ф 30 като света - нека Калоян го начертае  :love:

Интересна работа, трябва да ти призная, че тук позна още от първия път. Аз съм на абсолютно същото мнение, щото точно с такава цел съм го мислил тоя винкел. Колкото по-отвратителен, грозен, злобен и така натък изглежда, толкова по-зле за противника, демек ще има и психологическо въздействие. ;) Абе, ще си бъде истински боен "тактикъл" нож. ;D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 02 Януари, 2018, 18:33:07
Бачо Тони,а помислил ли си как ще се направят чертичките на дръжката?! Също трябва да го носиш винаги на син фон,за да е като на картинката.Сюрьозни работи са тва,ей ...
Съм най-умен,съм най-красиФ  :green:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 02 Януари, 2018, 19:51:06
off

Виждам че феновете ми са се включили - ама кат се загледам, синият фон доста на индианско го докарва :)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 02 Януари, 2018, 20:03:33
Фен до гроП!

И на гьол го докарва...интелектуално-технически...и мнооо умен  ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 20:07:43
уффф

За съжаление, никой не може да избяга от съдбата си...  дори и маговете! :(

И пак не позна, синият фон е, за да ми тичка на на очичките, че и те са сини. ;) :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 02 Януари, 2018, 20:12:09
Жив и здрав,Бачо Тони  :nabira:
Сигурен съм ,че ще стане нож един път,на когото и да повериш проекта.Просто замисъла е   *palec*
Аз лично с нетърпение чакам да го видя реализиран някой ден.
И да знаеш,че не е нужно да правиш тестове или клипове.
Една снимка е достатъчна да се видят качествата на острието.Даже от снимка по-добре личи  ;)
 :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ellecktro в 02 Януари, 2018, 20:21:25
На мен много ми се прииска да хвана този нож...само, че моето виждане е вдлъбнат скос от дръжката до онова "нящо", дето магесника го нарече с японското му име и след това прав до "връа"дет'му викат у мое село. Или по български - холоу грайнд, който преминава във флат грайнд до върха. Черно плюс олив - джи десет за дръжка и една кожена кания, която татуирания Хогуърт намбър уан възпитаник я е изчислил по Архимед, Фибуначи и Нютон и умножена по коефициент, който е най-малко общо кратно от рождения ден на Айнщайн и колегата Сейко(демек и на него да му се отдаде подобащото)!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 02 Януари, 2018, 20:47:07
И да знаеш,че не е нужно да правиш тестове или клипове.
Една снимка е достатъчна да се видят качествата на острието.Даже от снимка по-добре личи

Точно така Бачо Тони - и от снимка няма нужда за да се разберат качествата на острието - стига само едно видео, ама отдалече, и да обясниш с думи колко е супер острието  :)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 02 Януари, 2018, 20:53:43
И да знаеш,че не е нужно да правиш тестове или клипове.
Една снимка е достатъчна да се видят качествата на острието.Даже от снимка по-добре личи

Точно така Бачо Тони - и от снимка няма нужда за да се разберат качествата на острието - стига само едно видео, ама отдалече, и да обясниш с думи колко е супер острието  :)

Евала   :love: умното ми то.
ОбъркАл си човека.
Явно освен недочув,сме и недоскив  :D


Повече няма да клепя хубавата тема на Бачо Тони.Не го заслужава.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 20:56:08
И да знаеш,че не е нужно да правиш тестове или клипове.
Една снимка е достатъчна да се видят качествата на острието.Даже от снимка по-добре личи

Точно така Бачо Тони - и от снимка няма нужда за да се разберат качествата на острието - стига само едно видео, ама отдалече, и да обясниш с думи колко е супер острието  :)

А, който му мери твърдостта...  Анатема!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 02 Януари, 2018, 21:02:45
Те глупостите - лесно се пишат :)

И да знаеш,че не е нужно да правиш тестове или клипове.
Една снимка е достатъчна да се видят качествата на острието.Даже от снимка по-добре личи

Едно новопроизведено острие със сложна форма и висококачествена стомана - само Кукрито е в състояние да му прецени качествата - по снимка !!! И това е пост в ножарски форум .....


П.П. Бачо Тони, ще поразчистя плявата по-късно  :)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ellecktro в 02 Януари, 2018, 21:10:13
Аз не знам защо Kukriblade не предложи неговата ножка като проект за нов форумен..? Тъкмо така най-накрая gogotattoo ще се добере до чертежите на тази така желана от него геометрия на "онази ножка" върху, която Кукри беше така лош да ни предостави само един бегъл поглед (издалеч) и да ни накара да се замислим: - Дали, тоя маскара не е открил нейде из джендемите на Якоруда някой паднал метеорит и изковал с помощта, на камина на пелети (които са произведени в Разлог и дървесината от която са направени е добита точно от мястото на което е паднал метеорита) и е изковал "Ножката", която не дава мира на магьосника!?
За да не съм само off, искам да попитам колегата seiko: -Ще има ли нещо против да поразпитам, дали някой ще се навие, да пробва да изработи ножа от скицата, която най-нагло ще открадна от него?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 02 Януари, 2018, 21:13:06
щом ще триеш:
глупостите ти ги пишеш,също си позволяваш да ми слагаш думи в устата.
както и да командориш какво било трябвало да направя

щом от 30-40 см на ХД,ти е далеч и не виждаш,мени цайса.
друг е въпроса ако не си благоволил да изгледаш клипа ,а си правиш проветрение и си придаваш важности.Това е чисто заяждане.
чак смешно.
Казах ти объркал си се.

Айде напиши нежто тежко и умно и се радвай.
От сега натам с теб работа аз нямам,че нещо не мога да те взема на сериозно с това отношение и избирателна слепота.
Бъди маг,ъъ здрав.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: тинко в 02 Януари, 2018, 21:32:34
Понеже ми се струва, че ме споменават индиректно мойте 5ст.
там дето се засича рикърва на основния скос с така нареченото кисаки /като на катаната/. Кисакито, както и на тантото се прави лесно, защото е продължение на изпъкнал режещ ръб.

Ето две снимки на прав режещ ръб с право "кисаки" /тая японска думичка не я знаех но мога да я правя/

(http://media.snimka.bg/s1/4649/035542426.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/6061/038365515.jpg?r=0)

мога да покажа още няколко и с изпъкнало "кисаки".

Тука от рикърв - към изпъкнал режещ ръб, малко би бяга дескриптивната геометрия, а тя ми е любима :) Изобщо, самият скос на рикърва в тоя му вид на картинката ми се вижда проблематичен, а засечката и продължението - още повече.

Според моята геометрия, напротив рекърв към "кисаки" би било маалко по релефно защото ъгъла между двете повърхнини е по малък. По скоро самия рекърв е по проблемен, и да не е невъзможен.

ЧНГ на всички.

п.с. Абе може и да отреже шпек ама не е моят нож.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 21:48:25
Колеги, хайде спрете се! Всички прекалихме! Абсолютно всички забравяме тази думичка ТОЛЕРАНТНОСТ, когато ни настъпят по мазола. На всичкото отгоре, взе да ни хваща хронична амнезията за собствените ни слабости и недостатъци и то без никакви изключения в този форум. Никой от нас не е безгрешен, никой от нас не е наясно с всичко, никой не може всичко, никой от нас не знае всичко и така нататък, и така нататък. Затова би трябвало да сме форумно общество и взаимно да се допълваме, а не да търсим начин, да се подиграваме един другиму.  Всеки има някакви собствени претенции, ама ни най-малко не си дава сметка, че те са плод единствено на неговото субективно съзнание и никой друг не ги признава, камо ли пък, да се съобразява с тях.
Не можем всички да сме еднакви и хубаво, че е така. Колкото сме по-различни, толкова по-добре за форума, единствено страстта ни към остриетата трябва да ни сплотява и да ни обединява.

Нямам нищо против, даже настоявам темата да не се разчиства от офтопика, за да бъде пример, какви не трябва да бъдем!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: asenvr в 02 Януари, 2018, 22:01:12
Много ви моля,не трийте нищо ,много си е забавно :ohhoho:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 02 Януари, 2018, 22:10:07
Абе, .... те хубаво няма да трият, ама не знам вече, кой пореден спор (панаир) започва и продължава без мое участие?!?!  :??? Не знам, аз ли остарявам и не реагирам своевременно или вие израстнахте!?!?  :karane:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 02 Януари, 2018, 22:13:17
Абе, .... те хубаво няма да трият, ама не знам вече, кой пореден спор (панаир) започва и продължава без мое участие?!?!  :??? Не знам, аз ли остарявам и не реагирам своевременно или вие израстнахте!?!?  :karane:

Нали знаеш, Димо? Никога не е късно, да станеш за резил. :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 02 Януари, 2018, 22:16:44
Нали знаеш, Димо? Никога не е късно, да станеш за резил. :nabira:
Викаш да влизам, така ли???  ;) :D :D :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: POCEH KOCEB в 02 Януари, 2018, 22:43:12
Тъкмо така най-накрая gogotattoo ще се добере до чертежите на тази така желана от него геометрия на "онази ножка" върху, която Кукри беше така лош да ни предостави само един бегъл поглед (издалеч) и да ни накара да се замислим...
Чертежите на Кукрито са иззети от ЦРУ а самият нож се тества в момента в блатата на Флорида, така че забравете и за геометрия и за гявол...  :green:
На Сейко ножа е чудесен за боцкане и порене, ако е с вдлъбнат скос ще е още по-добър (лично мнение) а кисакито е със прав (американски) скос само на много старите мечове, които са даже и с прав режещ ръб а не със "оригиналният" якпонски ръб на кисакито с коремче, както много хора грешно го знаят. На по-новите и по-известните дизайни/модели, кисакито обикновенно е конвексирано.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 04 Януари, 2018, 12:02:33
И за да не губим същността на темата, ето това е последният актуален вариант на проекта. Калоян се постара да го оразмери и се получи чудесно, затова няма да изписвам отделно всички размери. Моят избор за стомана е CPM 3V.
Предвид изискването към канията, да позволява разнообразно, като положение и начин прикрепване, мисля, че най удачният вариант е синтетиката, но може да се помисли и за кожа, стига да отговаря на същите тези условия.

(http://prikachi.com/images/806/9148806h.jpg)

Ако сте се запознали с условията и изискванията към проекта, които съм описал в първия пост от темата и имате някакви конструктивни предложения, които биха могли да доведат до подобрения, можете спокойно да ги споделите и да ги обсъдим заедно.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: МИНЧО в 04 Януари, 2018, 12:30:58
Бат Тони, ще споделиш ли, защо избора ти е СПМ 3В? Какви са предимствата и пред другите стомани, специално за този проект?
А колко ще е дебел тоз нож, че съм пропуснал да прочета?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 04 Януари, 2018, 13:15:57
Както знаем, основното предимство на CPM 3V е здравината, показател, по който тя превъзхожда повечето от стоманите, използвани в ножоправенето. Не случайно от нея се изработват и доста по-дълги остриета, където запасът от здравина трябва да е значителен. При това тя притежава и отлична износоустойчивост и по този показател превъзхожда всички стомани от средния клас. Имал съм на разположение и съм тествал (по моите стандарти) експериментален нож от тази стомана, закален, над максимално препоръчителната твърдост. https://bladeforum.bg/index.php?topic=2722.0
Въпреки това той показа отлична износоустойчивост и здравина на РР.
Други две качества, които ми се понравиха в нея, са добрата й устойчивост на ръжда, независимо че има само 7,5% хром в състава си и способността да се заточва невероятно лесно, въпреки високата твърдост. Ако имате време и търпение да прочетете темата от линка, който съм приложил, ще се убедите сами в думите ми.
Мисля, че всички тези качества правят CPM 3V идеалният избор за моя проект, изхождайки от това, с какви предизвикателства трябва да е в състояние да се справи един боен, "тактикъл" нож.
Дебелината на ножа ще бъде вероятно в порядъка на около 4,5 мм +- някоя и друга десета.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: KirilPetkov в 04 Януари, 2018, 13:28:38
Тони а замислял ли си се вместо 3V да ползваш 4V?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 04 Януари, 2018, 13:36:12
Тони а замислял ли си се вместо 3V да ползваш 4V?

Не, Кире. Нямал съм вземане-даване с тази стомана и не зная, какво мога да очаквам от нея. Предпочитам да вложа нещо изпитано и то, както аз си знам, а и ако се доверим на по-сериозните производители в този бранш, май си е точно на мястото 3V.
Може да се окаже, че 4V е по-добра по показатели от 3V, но засега не съм в течение на този въпрос.
Въпреки това, 3V покрива всички мои изисквания, а освен това я има в наличност и не е толкова скъпа.


п.п. Ето сравнителна таблица за двете стомани. Едно от нещата, които се набиват на пръв поглед е близо два пъти по-малкото количество въглерод в 3V, което не мисля че е случайно. Вероятно съдържанието на въглерод също играе някаква роля за здравината и елестичността на стоманата.

(https://i.imgur.com/Go4lexX.png)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: KirilPetkov в 04 Януари, 2018, 13:40:49
 *palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: GEORGI PL в 04 Януари, 2018, 14:32:05
Много хубаво острие. Местата за пръстите не са удачни за боен нож, не толкова, че пречат за различните хватове, а защото се предполага, че ще се ползва при екстремни ситуации. Когато те е ударил адреналина, в тъмнина, кал, борба, обстрел и т.н. и трябва бързо да хванеш стабилно дръжката и да извадиш ножа, пречи фатално ..Гарда трябва да е по изразен, при нанасяне на силен удар и срещане на преграда, бронежилетка, пълнител, тока, кост и т.н., може да приплъзне, особено ако ръката е мокра, кална, кървава и т.н. и когато преградата е неочаквана. практиката показва, че най добре е горе и долу гарда да е наклонен напред. Чойла и полезен, но наистина пречи при боен нож, освен че отнема от режещия ръб. Добре е дръжката да завършва с метал, за нанасяне на удари. Удачно според мен е, по дръжката да има гума или гумени пръстени и т.н., тя гарантира сцепление.
За кания бих заложил на кайдекс и синтетика, бедрена с възможност за различно носене.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 04 Януари, 2018, 15:31:32
Благодаря за мнеието!
Ще си позволя да не се съглася, че наличието на места за пръстите по дръжката е неудачно и веднага ще обясня защо.
Първо ще уточня, че повече от четири години ползвам нож с точно такава дръжка и до ден днешен не съм имал случай да е създала неудобство или да е попречила на хвата от всякакво положение, в това число и при съвсем интуитивно хващане, както има предвид Георги. Ползвал съм и съм работил с тази дръжка продължително време, при абсолютно всякакви условия, от напълно чисти  или мокри ръце, до яко омазване с животински мазнини, телесни течности, акита и така натътък. Намирам предимството й пред останалите видове гладки или овални дръжки, точно в сигурността на хвата при всякакви условия и най-вече при сериозно влагане на сила.
Ако сте обърнали внимание, тези извивки съвсем не са толкова дълбоки и ререфни, че да нарушават профила на самата дръжка, а са оформени едва-едва, така че само подпомагат дланта, сама да заеме най-удобната позиция. В същото време се увеличава и контактната площ, което придава допълнителна сигурност на хвата.
Големината и конфигурацията на гарда в момента, както е на скицата са продиктувани от ограничението на шината, от която ще бъде изработен ножа, а тя е точно 41-2 мм, но именно тази анатомична форма на дръжката и отличното сцепление компенсират по-големия гард.
Чойл в случая въобще не се предвижда, а и аз лично го намирам за най-излишното нещо в един нож с дължина на острието под 15-16 см.
Гума или гумени пръстени няма как да се вложат в чирените, които ще са от микарта или G10, но пък може да се помисли за няколко полоси накатка върху тях, което в момента ми хрумна, като идея, но не съм наясно дали ще може да се оъществи на практика и ще трябва да го доуточнявам допълнително.
Идеята за малко метал извън дръжката, в областта на задтилъка също намирам за добра, въпреки, че и в този си вид, поради фул танг конструкцията и лекото ръбче в горната част на задтилъка, при нужда ножът безпроблемно ще се справя с чупене на стъкла или други гладки повърхности. Въпреки всичко, ако се остави малко непокрита част от танга в областта на задтилъка, ще се получи по-добре, но мисля, че не трябва да е повече от 2-3 мм, за да не създава дискомфорт за палеца и да компрометира сигурността при обратен хват. Това също ще го имам предвид, ако реша да го вмъкна, като изменение.
А, канията... за момента тя ми е най-мътния момент в проекта, но се надявам, че ще измислим нещо подобаващо.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Божо в 04 Януари, 2018, 19:41:34
Антоне, на Рекон Танто не ти ли харесва канията като образец за тази ?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 04 Януари, 2018, 19:46:30
Антоне, на Рекон Танто не ти ли харесва канията като образец за тази ?

Абе, ти да не ми четеш мислите? Тъкмо нея разглеждам в момента и ми се струва добра. Въпросът е, дали може да се направи абсолютно същата по контурите на прототипа, в смисъл, толкова компактна и тънка.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: POCEH KOCEB в 04 Януари, 2018, 20:59:33
...Чойла и полезен, но наистина пречи при боен нож, освен че отнема от режещия ръб...
За чойл или рикасо, на боен нож, говориме колега ? Щото на Сейко ножа не показва ни едното ни другото, поне от картинката на тази страница...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Божо в 04 Януари, 2018, 21:54:42
То че може - може. Само майстор трябва да намериш  *palec*
Виждал съм из нета ръчно правени кайдекси дето са супер.
Тука Рейзъра прави, но трябва много добре да уточните проекта.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Рей Донован в 04 Януари, 2018, 22:04:31
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180104/5a63d89da4d49a6041e13dba2c009a3a.jpg)
Нещо такова ще се получи като кания .


Sent from my iPhone using Tapatalk
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 04 Януари, 2018, 22:30:49
За чойл или рикасо, на боен нож, говориме колега ? Щото на Сейко ножа не показва ни едното ни другото, поне от картинката на тази страница...
Коги видиш seiko да си поръча нож с чоил ли с дупка, да знаеш, че е мръднал бая. ;) Пък нищо не се знае, вкусовете се менят. 
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: GEORGI PL в 04 Януари, 2018, 22:36:59
За чойл или рикасо, на боен нож, говориме колега ? Щото на Сейко ножа не показва ни едното ни другото, поне от картинката на тази страница...
На тази страница не, но се обсъждаше назад в темата ..
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: GEORGI PL в 04 Януари, 2018, 22:46:40
Най удачна според мен ще е кания подобна на ELITE FORCE EF 703, но с възможност за откачане от подвеса и други начини за носене, на ръка, прасец, под мишница .. Захващането на ножа към канията трябва да е поне на три точки, да е добре осигурен.Гарда е добре да е с агресивна насечка.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: тинко в 04 Януари, 2018, 23:22:46
Аааа.. някаква функция за стъргане на гаще? *нинджа*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: POCEH KOCEB в 05 Януари, 2018, 02:03:27
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180104/5a63d89da4d49a6041e13dba2c009a3a.jpg)
Нещо такова ще се получи като кания .


Sent from my iPhone using Tapatalk
Kiku-то го има и сгъваемо, даже в два размера - 3.5" и 4", бая го мислех преди Коледа...  :green:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 05 Януари, 2018, 07:28:06
Аааа.. някаква функция за стъргане на гаще? *нинджа*

А, има си хас пък да няма, но само с коремчето, пък и се опасявам, че ако има повечко за стъргане, това ръбче на режещия ръб ще ги покине, та отидоха хубавите гащи, да го е... :D :D
Абе, не е за всеки таа калъчка и тва е. ;D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 05 Януари, 2018, 10:19:20
http://www.cutelariaartesanal.com.br/forum/index.php?topic=1009.0
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 05 Януари, 2018, 10:54:12
http://www.cutelariaartesanal.com.br/forum/index.php?topic=1009.0

А, е те тоа е баш за стърганье, Тинко. И колко кравешко да е акото в гащите, с две минавания ще го събере. :D :D :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ЖИЖ в 05 Януари, 2018, 11:57:30
А, е те тоа е баш за стърганье, Тинко. И колко кравешко да е акото в гащите, с две минавания ще го събере. :D :D :D

колкото е по голям и тежък е по добре
като го хвърлиш бягаш по бързо и лесно
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ViktorKitov в 05 Януари, 2018, 12:18:10
Глупости, аз от Counter Strike знам, че се тича най-бързо с нож  :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: ЖИЖ в 05 Януари, 2018, 12:22:52
Глупости, аз от Counter Strike знам, че се тича най-бързо с нож  :D

да
но ако те гонят с него
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: gogotattoo в 05 Януари, 2018, 16:14:45
http://www.cutelariaartesanal.com.br/forum/index.php?topic=1009.0

Пуснах линка защото вече говорите за кания и носене, а и то не е лесно да се намести :)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 05 Януари, 2018, 17:03:00
http://www.cutelariaartesanal.com.br/forum/index.php?topic=1009.0

Пуснах линка защото вече говорите за кания и носене, а и то не е лесно да се намести :)

Е, на мен стъргалника по ми хвана окото от канията, та затова него коментирах. ;D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 10 Януари, 2018, 11:28:26
И така още малко светлина по изпълнението на проекта. Преди малко говорих с Тинко, който е в течение на нещата и получих съгласието му, да го реализира, въпреки че, както той сам се изрази, "не изгаря от голямо желание да го стори". Коментирахме и намерението на няколко колеги да се възползват от проекта и също да си поръчат такива ножове, при което Тинко сподели, че би направил не повече от 2-3 ножа.
Както вероятно повечето от вас се досещат, причината за това е доста "изкълчената" геометрия, която усложнява значително изработването на скосовете, правейки проекта доста трудоемък и времеотнемащ.
Обсъдихме този момент и най-вече изработването на самия рекърв, при което стана ясно, че и двата варианта (с плосък и вдлъбнат скос) са напълно изпълними, като плоският скос към рекърва ще изисква значително повече операции и време за изработване, което от своя страна ще доведе до известно оскъпяване на цялостната изработка. Вдлъбнатият скос, съответно би опростил изработката и няма да се стигне до това оскъпяване.
Та, общо взето така стоят нещата към момента.
Сега съм решил да досаждам пак на Калата, че ми се иска да добави 2-3 мм от танга извън чирените в задната част на дръжката и да видим, как ще се получи.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: POCEH KOCEB в 10 Януари, 2018, 15:15:35
Успех с изпълнението, танга извън чирените му качва яко възможностите навънка  *palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 13 Януари, 2018, 22:55:32
Здравейте, колеги. С Тони доста обсъждахме следващаа стъпка в неговият проект и доста поспорихме. Няма да ви занимавам с подробности. В крайна сметка се стигна до нещо,което и той не си беше представял, че може да му роди главата, не е факт. С силна подкрепа от моя страна и доказателствен материал в снимки и видеа. Идеята беше да е малко по-функционален във връзка с командосерската страна на ножа и там проявих творчество. В последнствие поръчителя се позамисли няколко дни, че вечерта бяхме клъвнали и двамата. Но все пак изгледал материалите, които му изпратих. Идеята беше за един шестограмен отвор в рикасото за ползване на накрайник камък. Открито му споделих и идеята за канал с отвори за олекотяване, както и отвор в гарда за връзване на дълга пръчка, пак свързане с командосерията. Малко назаден даде, с тез дупки, но не отрече вариант с визуализация. Пък и като го знам какво му е мнението за дупките по остриетата, мисля да запиша право.  :)

(http://media.snimka.bg/s1/6089/038421694.jpg?r=0)

Каналите а ла Тод Бег ми докарваха Гастроезофагеален рефлукс, но c'est la vie.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: НикикиН в 13 Януари, 2018, 23:27:07
Честно казано аз не му хващам смисъла на шестостенния отвор защо да не е обикновен кръгъл.За каналът-добре,но пък с дупките нещо пак го неразбирам.Тия дупки после само ще задържат мръсотия.
По-малко операции - по-евтина крайна цена,а по-опростеният вид е и по-красив,и лесен за поддръжка.
Това си е мое мнение.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: barba в 13 Януари, 2018, 23:32:56
Впечатляващ се оформя, идеята с шестограма е добра - ползваш всякакви накрайници. Олекотяването можеби само с улей - перфорацията наистина ще задържа боклуци. Като цяло кефи много!  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 14 Януари, 2018, 01:37:48
Ще бъда напълно прям-Ужас...
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 09:05:00
Въййй!!! Кала, кви сме ги дробили снощи, бе?! :yikes:
Ти помниш ли нещо? :???
Абе, май нещо и за звезда 13 ставаше въпрос в края на дръжката и дотама. :ohhoho:

п.п. Ама, па тоо Тод Бег, въобще не го помня, да знаеш.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: nikolai в 14 Януари, 2018, 10:41:53
Аз одобрявам дупките, дето ще задържат мръсотия. Ножът е тактически, поради което и дупките са с тактическо предназначение. Ако врагът не бъде убит с един удар, със сигурност ще умре по-късно от инфекция, предизвикана от мърлявия нож :green: :D *нинджа*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 10:56:45
Аз одобрявам дупките, дето ще задържат мръсотия. Ножът е тактически, поради което и дупките са с тактическо предназначение. Ако врагът не бъде убит с един удар, със сигурност ще умре по-късно от инфекция, предизвикана от мърлявия нож :green: :D *нинджа*

Абе, най-вероятно ще умре от смях, ама хайде да не коментираме. :D :D :nabira: :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: nikolai в 14 Януари, 2018, 10:59:19
Важното е да умре от нещо, свързано с ножа :D Иначе няма да е тактикъл :P
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Божо в 14 Януари, 2018, 11:12:08
Щестоъгълният отвор за битове е добра идея, ама хич няма да е удобно да се ползва . Някъде в края на дръжката ако се направи отвор за сиджимка с такава форма, ще е много по-удобно.

Като на този Венгер :

(https://www.knivesandtools.co.uk/productimages/photogallery/photos/wenger-mike-horn-ranger-WE17793831-d1.jpg)

Въпреки, че един мултитул в калъфче закачено на кайдекса е доста по-удачно  :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 14 Януари, 2018, 12:24:08
В дръжкста отзад има отвор за дуджимка ма седи като някъв нит, ма то от задкомпютърното устройство.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 12:45:34
Тя, ясна работата, че сме били яко в джаза, ами оправяй работата, както трябва, че ще ни пукнат от майтапи. :D
Ако може само, този издатък на танга отзад на дръжката, да го намалиш с 1/3 и всичко ще е точно. *palec*
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dtz в 14 Януари, 2018, 12:48:45
И гледай за компасче някъде място да намериш  :karane:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: НикикиН в 14 Януари, 2018, 12:50:16
И термометърче,ей!  ;)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 12:53:16
Казах ли ти, Кала?! Гледай какво ще ни правят сега. :D :D :D

п.п. Имах предвид, с 1/3 да намалиш дебелината на този издатък.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 13:18:09
И термометърче,ей!  ;)

Ама, като се замисля и клечка за зъби не е лошо да има. ;D :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 14 Януари, 2018, 13:37:52
Истината е, че ни дойде шашавата и се вкарахме в едни измишльотини, та и решихме да се поизъбаркаме. Това, което поиска Тони е да извади танга извън чирените.
(http://media.snimka.bg/s1/6089/038422091-big.jpg?r=0)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: nikolai в 14 Януари, 2018, 13:45:06
Ама, като се замисля и клечка за зъби не е лошо да има. ;D :D
Абцилютно! При провеждане на оперативен /тактически/ разпит, ако врагът/гадината/има болен зъб, като го подръчнеш с клечката и всичко ще си обади :D
Ама и клечката требе да си е от некакъв тактически матрял... :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 14 Януари, 2018, 13:52:12
Кала, не се вижда този издатък бе, направи го сив, та да се откроява от чирените.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dtz в 14 Януари, 2018, 13:57:50
Дай снимки завъртян по x и z (би трябвало да е)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 14 Януари, 2018, 14:20:22
Кала, не се вижда този издатък бе, направи го сив, та да се откроява от чирените.
Видях, ма ме чакаше свинска супа със зелев сок и кайсиева ракийка, тъй че твоита ножка ще чака. Като увеличите снимката има отзад едно дет вири там.

Дай снимки завъртян по x и z (би трябвало да е)
Това го не чувам, ма ще пробвам нещо.  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: evgo в 21 Януари, 2018, 07:17:44
Да не забрайте скривалището в танга :nabira:
(https://s6.postimg.org/hqvmrgp01/13885_PF2049-04.jpg) (https://postimages.org/)
Виждам, че му се вижда края. :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 21 Януари, 2018, 08:58:38
То хубаво, ама в този тайник, кое по-напред да скриеш бе, Гена - таблетки против махмурлук ли (цианкалия вече не е модерен), безопасна игла ли, резервно копче за камуфлажа, или гел за устни?  :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 21 Януари, 2018, 10:00:12
Ето един опит на Калоян, да раздвижи изображението. Ще допълня само, че странично чирените ще бъдат с малко по-анатомична форма, а не равни, както е тук.

(https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/27144721_10155368283415748_1770865627_o.jpg?oh=9da231613c83923cf596c4868ee55b70&oe=5A66DB35)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dtz в 21 Януари, 2018, 10:09:41
Предполагам ще е по-дебел?
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 21 Януари, 2018, 10:22:11
Предполагам ще е по-дебел?

Да. Просто долната схема не е съвсем точна.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: nikolai в 21 Януари, 2018, 10:39:54
Ей, всички искат по-дебел... :D
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: МИНЧО в 21 Януари, 2018, 11:34:58
Мойта жена па неще да ми е по-дебел.........корема!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: vlastelin в 22 Януари, 2018, 08:05:40
Да. Просто долната схема не е съвсем точна.

Проекта е за 5мм стомана. Тони, вземи снимай M-ката отгоре гърба да се ориентирам за извивките по дръжката.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 24 Януари, 2018, 10:58:30
Схемата на проекта от по-горния ми пост се попиля някъде, та ще я постна още веднъж.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/27144721_10155368283415748_1770865627_o.jpg?oh=75cdadd74690199e3a926142a9f346df&oe=5A6ACFB5)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: evgo в 25 Януари, 2018, 17:53:51
(https://s6.postimg.org/gstyx68k1/2684620.jpg) (https://postimages.org/)
(https://s6.postimg.org/xumsz37xt/3355973.jpg) (https://postimages.org/)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2018, 09:36:19
Не знам защо, но в последно време взеха да изчезват снимките, които съхранявам в разни хостинги и затова публикувам отново последния вариант на проекта.

(https://i.imgur.com/VgZjVzI.jpg)
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: тинко в 06 Февруари, 2018, 18:53:51
ми се появиха питанки по отношение на скосовете на основния режещ ръб ... и по-точно там дето се засича рикърва на основния скос с така нареченото кисаки /като на катаната/. Кисакито, както и на тантото се прави лесно, защото е продължение на изпъкнал режещ ръб. Тука от рикърв - към изпъкнал режещ ръб, малко би бяга дескриптивната геометрия, а тя ми е любима :) Изобщо, самият скос на рикърва в тоя му вид на картинката ми се вижда проблематичен, а засечката и продължението - още повече.

И понеже сега веднага ще се намери някой спец, който ще каже че "това е просто и нема никакъв проблем да се направи"

Не е 1:1 но е нагледна геометрията, че е възможно.

рикърв
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459956.jpg?r=0)
Тука от рикърв /с плосък скос/ - към изпъкнал режещ ръб
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459959.jpg?r=0)
Тука от рикърв /с вдлъбнат скос/ - към изпъкнал режещ ръб
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459954.jpg?r=0)
кисаки на фолседж
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459957.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459951.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/6108/038459962.jpg?r=0)

Модела не дървен, но може да сформирате комисия на предстоящата форумна сбирка. :punk:

На "купешкото" острие засек има и вероятно не е правено на гриндер, НО - може би от тук трябваше да започна поста си.

Когато разсъждавах по изработката на острието от скицата, се водех от разполагаемата техника на нашите майстори тук, без ползване на CNC или специална фреза.

Тия думи са обидни за нашите майстори и мисля, че ги подценявате. Скосовете на острието са правени само на гриндер.  :chukane:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 06 Февруари, 2018, 20:42:50
Който може, си го може, това е положението. За пореден път уменията и практиката надделяват безапелационно над многото приказки, без никакви доводи.  Съжалавам, но това е равносметката към момента и този път няма да го премълча. :yes:
Това, което е направил Тинко, напълно ме удовлетворява и показва, че проектът е изпълним в сегашния му вариант и вече може да се помисли по-сериозно за реализацията.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Kukriblade в 06 Февруари, 2018, 20:59:36
Така е!Евала  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: navisailor в 08 Февруари, 2018, 21:04:21
(https://s14.postimg.org/95hb0vebx/IMG_0938.jpg) (https://postimg.org/image/95hb0vebx/) 
Леле,лошо ми стана,15 страници за един нож.Е,срам не срам и Аз аматьора ше се изкажа.Моето виждане е средният нож от снимката.Значи,да не троша хатъра на майстора казвам че не е негов,ама:
Донесох на Тинко зоново закалена шина от ШХ15 и получих...вижда се какво.Викам :той е 6 точки нож,що не го снима в темата си-щото вика не е изцяло мой.Познавате го всички,няма да коментирам.
За ножа-отговаря на най-важното за мен тактикъл изискване-да отваря консерви.
Формата е капка.Стоманата жилава непретенциозна.Има дупка да заключва добре в кайдекса,нося го на ремъка на раница,с дръжката надолу.Дръжката е микарта.Малко е дебел,но така го харесвам-на 140 кг.се набрах на него и издържа.Е..това от мен...престраших се да пиша,щото сейкото ме покани в другия форум,ако ме сърби клавиатурата.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: Djack в 08 Февруари, 2018, 21:16:07
То сега едва ли се получава обсъждане, еле пък и в полза на Антон, ама снимай го малко по обстойно и го пусни някъде отделно, да можем да му се порадваме! Иначе става малко, като във вица: - Скъпи, ей тоя виждаш ли го? На втория ред, предпоследния в дясно, с червената блузка!?! ......... Довечера да го вземеш от детската градина! ;)  :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: navisailor в 08 Февруари, 2018, 21:43:07
https://postimg.org/gallery/zgvyjb7y/
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 08 Февруари, 2018, 21:45:53
navisailor, радвам се, че прие поканата ми и се включи в темата! Радвам се, че имаш и собствен тактикъл нож, който ти харесва и ти пожелавам, да си го ползваш със здраве и кеф! Казвам всичко това съвсем откровено и без капка ирония. Също така, ако имаш желание, можеш да ни запознаеш с твоите ножове и с възможностите им в свои собствени теми, което съм убеден, че ще е от полза за всички ни.
Опасявам се обаче, че не си прочел докрай поне уводния пост на темата, което също ти препоръчах, защото така включването ти е меко казано неадекватно. Тук не се делим на майстори и немайстори или на аматьори и профита. Тук абсолютно всеки може да изложи и сподели личното си мнение, виждания, разбирания, опит и така натътък, стига да може да ги подкрепи и защити с конкретни и достоверни доводи, защото отдавна, вече никой не вярва на голите приказки и хвърчашите подмятания.
Така че, чувствай се, като сред приятели, защото никой тук не ти мисли злото, освен ако ти сам не се стремиш към него.
Ами, добре дошъл!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: dtz в 08 Февруари, 2018, 21:50:50
...защото отдавна, вече никой не вярва на голите приказки и хвърчашите подмятания.
...
Антоне, ти да не си отказал телевизията, бре?!
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 08 Февруари, 2018, 21:53:51
Антоне, ти да не си отказал телевизията, бре?!

Що бе Добри, само такива неща ли предават вече по телевизията?! :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: navisailor в 08 Февруари, 2018, 22:11:44
Мерси от сърце.Опасявам се че нямам с какво да запозная аудиторията.2-3 ножки я има,я не в къщи.
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 08 Февруари, 2018, 22:16:14
Мерси от сърце.Опасявам се че нямам с какво да запозная аудиторията.2-3 ножки я има,я не в къщи.

Е, аз пък имам два пъти по толкова, така че лесно можеш да ме настигнеш. :D :nabira:
Титла: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )
Публикувано от: seiko в 08 Февруари, 2018, 23:16:50
Вече и с леко анатомично, странично оформление на чирените, засега само пробно.

(https://i.imgur.com/ORnLLRv.jpg)