Блейдфорум.БГ

Други => Фенери и осветление => Темата е започната от: Yasenf в 01 Септември, 2018, 19:47:56

Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 01 Септември, 2018, 19:47:56
Здравейте,

Понасъбраха ми се няколко нови модела фенери, като някои от тях си припокриват функциите, затова реших да видя как се държат при по-продължително ползване и какво може да се очаква от тях. Фенерите в този обзор не са всички директни конкуренти - нито като далекобойност, нито като размери или лумени. Но всички до един светят над 500 м и могат да бъдат носени в джоб на яке или на кръста, без да откъснат ръката на човек, затова ги кръстих компактни.

Ето ги фенерите:

(https://i.imgur.com/tWAt1Ll.jpg?2)

(https://i.imgur.com/h50UgHR.jpg?1)

(https://i.imgur.com/4QqCdRO.jpg?1)

(https://i.imgur.com/HdM4o1r.jpg?1)

Преди да покажа резултатите и изводите ми, няколко думи за тестването:

 - Далекобойност тествах от 15 м, като светих директно върху луксметъра и после с формула превръщах канделите в метри според АНСИ стандарта - 0,25 лукса върху целта
 - Лумените ги тествах с моята тръба, която беше калибрирана с фенер, измерен в професионална сфера. За всеки случай проверих преди да започна, използвайки фенера, който като профил е най-близо до тези - Конвой С8, тръбата ми показа 359 лумена при 352 измерени в сферата.
 - И в двата случая мерих и записвах резултатите при старт, 30 секунди, 3 минути, 5 минути, 10 минути и 30 минути. Ако фенерът ми се струваше прекалено горещ, изгасях го преди това.
 - Тестването беше в много тежка обстановка за охлаждането на фенерите - 28 градуса и в стая без много движение на въздуха. Реално ще се представят малко по-добре ако се ползват на открито и се държат в ръка.
 - Предвид качеството на измервателната ми техника, не бих нарекъл теста професионален и не бих приел всички цитирани цифри като абсолютна истина, по-скоро за орентация
 - Рекламираните параметри са в началото - в колонка "Spec"

(https://i.imgur.com/lxxG14o.jpg?1)

Така, ето ги и резултатите:

(https://i.imgur.com/fNMPl69.jpg)

Ето и няколко извода, които си направих:

1. Диаметъра на рефлектора играе много по-голяма роля при далекобойността, отколкото лумените - ако няма остра нужда от по-малък рефлектор, по-големия винаги значи по-далеч. Като бонус фенерът охлажда по-добре и свети по-силно във времето, просто защото по-голям рефлектор означава и повече площ за охлаждане

2. XHP35 още не могат да бият XPL-HI при компактните фенери с една батерия, а ако гледаме само далекобойност, XP-G2 още е най-далекобойният от масовите емитери

3. Въпреки, че повечето спецификации на старта си отговарят на дадените от производителите, това не означава, че фенерите се държат по един и същ начин на петата минута и нататък, т.е. при реално ползване може да има и изненади, идващи от настройките за охлаждането - почти всички драйвери охлаждаха според температурата на драйвера (с изключение на С8+ заводския, който няма автоматично сваляне на температурата)

За фенерите:

1. Amutorch JM70 - най-добре преставящия се в групата, но и най-големия. С регулиран драйвер, 3В емитер и голяма батерия, хем не генерира много топлина, хем и охлажда по-бързо, хем и батерията му е 6000 мач, т.е. може да свети дълго и далеч (заредих 1700 мач след половин час светене). Освен това има и вградено магнитно USB зареждане и бутон за механично изключване на захранването на опашката - все неща, които ме радват. Ако нещо може да се подобри според мен е само управлението - иска двоен клик за турбо и при включване не стартира на турбо - а ми се иска. И не може да се изключва от предния бутон (само от задния), а ми се иска.

2. Olight M2X-UT - същата технология като предния, но с по-малък рефлектор, съответно свети по-близо. Освен това моя фенер свети с около 15% под рекламираните 1000 лумена, като мога само да спекулирам каква е причината - дали съм случил на кофти бройка емитер (те си варират 10-15% от производителя), дали Olight не са си променили спецификациите - в предходна ревизия са ползвали XM-L2 вместо ХPL-HI....Ако имам огромно оплакване към производителя, това е че фенерът е целия залепен и не ми се отваря - иначе щях да сменя емитера и щях да видя от там ли идва. Но далекобойността си кове рекламираната, освен това не спада особено с ползването заради регулирания драйвер, така че съм много доволен. Този съм си го заплюл за ползване на пушка, защото работи с 18650 батерия и има и удължител и спусък. Регулацията на температурата също работи много добре - в никой момент фенерът не пареше, но и не му свали лумените прекомерно.

3. Convoy C8+ - тази година Конвой направиха нов хост за С8 с малко по-ръбести линии и нова капачка - харесва ми. Иначе вътре е същия като сребристия - 12 групи за управление на регулирания 3А драйвер, антирефлексно стъкло и хубава подложка. Въпреки сравнително скромния старт, между петата и десетата минута вече се вписва много добре в цифрите. Изключих го на двадесетата минута, защото доста ми пареше на ръцете. Мисля, че на открито няма да има никакви проблеми да работи на 100% до изхабяване на батерията, а като се има предвид скромната му цена и размер се показа като много добър бюджетен фенер.

4. Emisar D1s - класически хотрод - компактен, силен, далекобоен , но за сметка на кратко време на работа, след това трябва да охлажда и намалява светлината. Държи доста висока температура на тялото, но това може да бъде регулирано от потребителя. Не мога да не спомена управлението - почти всичко може да се регулира, да се избира между елементарното постепенно засилване, или ако предпочита потребителя - режими, да ми се каже кога да охлажда, до къде да увеличава и т.н. Директния му драйвер си върши прекрасно работата и вади от XPL-Hi сериозни лумени, а терморегулацията увеличава светлината когато поохлади фенера. Фенер за пълнене на душата, какъвто е и следващия:

5. Lumintop Mini GT -много подобен на Емисар с директния си драйвер, емитер и управление, но стои по-компактен в ръката и има тяло за 18350 батерия, с която буквално се скрива в ръката. Заводските настройки на терморегулацията са доста агресивни и свалят бързичко температурата, ще трябва да го препрограмирам на вкус :) Доколкото видях при охлаждане не вдига обратно светенето, т.е. потребителя сам трябва да си го засили при желание.

6. Convoy C8+ обаче направен с директен драйвер и XP-G2 емитер без купол - външно прилича на другия, но работи като Емисар и Мини ГТ. За разлика от тях обаче, емитерът е по-малък и фенерът свети по-далеч. Драйверът му е доста по-прост, но е нагласен да сваля при много висока темепература, поради което фенерът се справя много силно до около десетата минута, после трудно се държи :) Интересно ми стана, че после допълних само 1055 мач в батерията, мислех че ще смукне повече

7. Lumintop ODL20C - миналата година Манкер пуснаха този модел, после и Уторч, но и на двата им бяха хилави драйверите и не използваха възможностите на емитера. Луминтоп са се справили доста добре, сложили са и USB-C зареждаме, хубава анодизация, интересно тяло - стои много стабилно в ръката. Моята бройка е малко под рекламираните лумени, но си прави метрите. Този фенер бих го взел, ако не ми се взема JM70 заради размера, но искам лумени и сравнително дълго време на работа.

8. Thrunite Catapult V6 - също нов модел, много подобен на горния Луминтоп, но е малко по-малък и компактен. Това е добре за носене, но не и за охлаждането му. Моята бройка вади около 10% над спецификациите, тук съм спечелил от лотарията. За разлика от Луминтоп има избор и на неутрална светлина и моя е точно такъв. Цената му изглежда по-висока от Луминтоп, но в комплекта има батерия и калъф, каквито липсват при Луминтоп. Трунайт по някаква причина са решили да не пращат до Европа, така че намирането му не е лесно. Все пак разликите с Луминтоп не са особено големи, въпрос на лични предпочитания е, ако се наложи избор.

Ами толкова от мен, дано съм бил полезен на някой. Ако имате въпроси - питайте.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Force в 01 Септември, 2018, 20:53:26
Много интересно сравнение. Благодаря за труда. *palec*
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 01 Септември, 2018, 21:03:38
От известно време ме човъркаше по-сериозно сравнение межди Емисар и ГТ мини и Катапулт и ОДЛ20С, защото много им се припокриваха характеристиките - така започна меренето. Лошото, че имах идея нещо да отпадне, но вече не съм сигурен :)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: seiko в 02 Септември, 2018, 08:54:35
Яска, много съм далеч от тази материя (ти го знаеш де), но въпреки това ми беше много интересно да прочета впечатленията от сравнението и то от първа ръка. *palec*
А, как се представя стоковият L2, в сравнение с тези? Мисля, че той беше с доста по-слаб емитер (така ли се казваше или пак най-вероятно греша), но пък рефлекторът му е много добър.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 02 Септември, 2018, 09:45:16
Яска, много съм далеч от тази материя (ти го знаеш де), но въпреки това ми беше много интересно да прочета впечатленията от сравнението и то от първа ръка. *palec*
А, как се представя стоковият L2, в сравнение с тези? Мисля, че той беше с доста по-слаб емитер (така ли се казваше или пак най-вероятно греша), но пък рефлекторът му е много добър.
Грешиш, емитерът(диодът) му е като на първите три модела - XPl-HI, и драйверът му е подобен на Olight M2X - регулиран 3А драйвер, който може да работи с една и с две батерии. Гледах по архивите - мерил съм 746 м на старт (140,000 кандели), но не съм мерил лумени - нямам в мен Л2, но много скоро  очаквам и ще го мерна и добавя - и той влиза в групичката компактни, ако е без удължителя за две батерии :) 
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: seiko в 02 Септември, 2018, 13:09:20
Грешиш, емитерът(диодът) му е като на първите три модела - XPl-HI, и драйверът му е подобен на Olight M2X - регулиран 3А драйвер, който може да работи с една и с две батерии. Гледах по архивите - мерил съм 746 м на старт (140,000 кандели), но не съм мерил лумени - нямам в мен Л2, но много скоро  очаквам и ще го мерна и добавя - и той влиза в групичката компактни, ако е без удължителя за две батерии :)

 *palec* Пак съм бил в голямото междучасие, когато си обяснявал.  :chukane: 

п.п. Сега се сетих, че коментирахме, евентуално подобрение в светенето на L2, ако се премахне куплчето на диода му.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 02 Септември, 2018, 15:23:42
*palec* Пак съм бил в голямото междучасие, когато си обяснявал.  :chukane: 

п.п. Сега се сетих, че коментирахме, евентуално подобрение в светенето на L2, ако се премахне куплчето на диода му.
И това не си запомнил :) Твоя няма купол. Може да му се увеличи далекобойността по два начина:
1. Смяна на емитера с XP-G2 без купол - за сметка на лумените и жълтее/зеленее спрямо твоя

2. Смяна на драйвера - с директен драйвер ще вади много повече лумени и далекобойност (примерно 1000+м). Тук обаче има два компромиса - а) поне аз не съм чувал да има директен драйвер, който да може да работи с една и с две батерии едновременно, т.е. ще трябва да избираш и б) фенерът вече няма да може да изкара час на максимум както сега, защото ще отделя доста повече топлина и ще трябва в един момент да се сваля силата, за да охлажда.

3. Комбинация от двете също е възможна. Може също да го направиш и с много лумени, но да свети по-близо и широко (напоследък откривам, че не е лоша комбинация много лумени в голям рефлектор). Просто трябва да си дадеш сметка кое колко ти е важно - цвят, форма и големина на лъча, време на работа (температура и батерия). По принцип си правя такива промени когато искам възможност за максимална мощност за кратко време в компактно тяло. Или пък нещо ме дразни - примерно цвета на светлината.

Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: seiko в 02 Септември, 2018, 15:33:36
Оле-оле! Що ли се обаждам въобще, като хич ме няма?! :chukane: Ясно е, че нищо не съм запомнил. :karane: :D
Иначе L2-ката е много добре така и много си я харесвам. Въобще, нищо не искам да барам по нея, защото напълно ме устройва. За мен е много добър фенер и покрива нуждите ми. Доволен съм, че послушах съвета ти! *palec*
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: sanity в 03 Септември, 2018, 21:38:46
Добра колекция си събрал колега :)

От известно време търсех директно сравнение между GT mini и D1S. От твоето сравнение оставам с впечатлението, че D1S е с по-висока консумация, като се има впредвид разликата в лумените, може би около 5.5-6А. Имам GT mini и знам че то дърпа 4.5А на турбо. И като знам колко грее минито, след 2 минути ползване, само мога да си представям колко загрява емисарчето :).

Също така ми е любопитно какъв драйвър ползваш за С8-цата с xpg2 диода?

Изпратено от моят ONEPLUS A5010 с помощта на Tapatalk

Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 03 Септември, 2018, 23:48:24
Добра колекция си събрал колега :)

От известно време търсех директно сравнение между GT mini и D1S. От твоето сравнение оставам с впечатлението, че D1S е с по-висока консумация, като се има впредвид разликата в лумените, може би около 5.5-6А. Имам GT mini и знам че то дърпа 4.5А на турбо. И като знам колко грее минито, след 2 минути ползване, само мога да си представям колко загрява емисарчето :).

Също така ми е любопитно какъв драйвър ползваш за С8-цата с xpg2 диода?

Изпратено от моят ONEPLUS A5010 с помощта на Tapatalk

Добре дошъл във форума,

Грее си Емисара и държи по-горещо от Минито. И двата са както си идват от производителя. Не знам дали може да има толкова много разлика (4.5А->6А) при практически еднаква далекобойност и еднакви рефлектори? Също не знам какви точно бинове са емитерите, може и там да има някакви разлики. Или просто единия да има по-хубави пружини - причини колкото искаш :)

Ето го драйвера на Конвоя: https://www.banggood.com/BLF-X6X5-Driver-ATTiny25V-Based-and-FET7135-Power-Channel-Configuration-p-1051559.html (https://www.banggood.com/BLF-X6X5-Driver-ATTiny25V-Based-and-FET7135-Power-Channel-Configuration-p-1051559.html)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: sanity в 04 Септември, 2018, 08:44:38
Emisar-a изглежда малко по-масивен в зоната на драйвера/главата, което може и да му помага с охлаждането. Иначе си прав, че може и да има разлика в диодите, пък и вътрешното съпротивление на драйвера не е без значение. Примерно чувал съм, че astrolux-ките А6/S1 драйвъри, имат по-високо съпротивление от аналогичните предлагани от mtelectronics. Така и не съм пробвал вторите...

Относно X5/X6 драйвера, поръчах си 2 бройки и едната я сложих на BLF A6, защото исках да сложа светещо ключе. Не съм доволен от него, не знам дали аз нещо съм объркал, или съм попаднал на кофти бройка, но stepdown-на му се включва и на средните режими, без дори да е загрял фенера. А като загрее  повечко, всичко за него става long click и трябва да се изчака да изстине, че да може да се ползва нормално. Затова обмислям да поръчам драйвъри и ключета от led4power.

Между другото, вчера заради мен колегата dellman, те разпитваше за mcpcb-та за XHP70, защото му споделих че не мога да намеря по-големи от 20 мм на 12 волта.

Изпратено от моят ONEPLUS A5010 с помощта на Tapatalk

Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 13 Март, 2019, 17:52:32
Поздравления за полезната тема.
От доста време се оглеждам за компактен фенер с голяма далекобойност.
Засега съм се ориентирал към Astrolux FT03 SST40-W 2400lm 875m.
https://www.banggood.com/Astrolux-FT03-SST40-W-2400lm-875m-NarsilM-v1_3-USB-C-Rechargeable-2A-26650-21700-18650-LED-Flashlight-Mini-Torch-p-1420116.html?p=D01502341350201311C1&utm_campaign=1thedeals&utm_content=chendongling&ID=522215&cur_warehouse=CN
Параметрите му поне "на хартия" изглеждат добри: 2400 лумена, 875 метра.
В момента може да се купи промоционално на 30$ което прави предложението още по-примамливо.
http://budgetlightforum.com/node/65210

За момента няма много инфо за него, освен това ревюто по-долу.
Ревюто между другото е много добро, но има едни малък недостатък: на китайски е!!!
http://gearkr.com/?p=161806

Направили са и някакви тестове с други фенери.
(https://i.makeagif.com/media/3-13-2019/qIvGwx.gif)
Някой да знае нещо повече за него?
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: bluereidon в 13 Март, 2019, 23:17:48
Астролуксa съм го поръчам още от преди месец и още си стой на Processing order... Имат над 1000бройки платени от преордъра.Дано скоро ми го шипнат...
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 14 Март, 2019, 08:05:38
Поздравления за полезната тема.
От доста време се оглеждам за компактен фенер с голяма далекобойност.
Засега съм се ориентирал към Astrolux FT03 SST40-W 2400lm 875m.
https://www.banggood.com/Astrolux-FT03-SST40-W-2400lm-875m-NarsilM-v1_3-USB-C-Rechargeable-2A-26650-21700-18650-LED-Flashlight-Mini-Torch-p-1420116.html?p=D01502341350201311C1&utm_campaign=1thedeals&utm_content=chendongling&ID=522215&cur_warehouse=CN
Параметрите му поне "на хартия" изглеждат добри: 2400 лумена, 875 метра.
В момента може да се купи промоционално на 30$ което прави предложението още по-примамливо.
http://budgetlightforum.com/node/65210

За момента няма много инфо за него, освен това ревюто по-долу.
Ревюто между другото е много добро, но има едни малък недостатък: на китайски е!!!
http://gearkr.com/?p=161806

Направили са и някакви тестове с други фенери.
(https://i.makeagif.com/media/3-13-2019/qIvGwx.gif)
Някой да знае нещо повече за него?
Много ме съмняват тези 875 м с ССТ-40 - просто е много голям размера на емитера. Отделно, ССТ40 с 2400 лумена ще грее като печка. Чакам с нетърпение някой по-достоверен източник да го измери :)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 14 Март, 2019, 10:29:43
Според този пост:
http://budgetlightforum.com/comment/1472806#comment-1472806
Фенера вади 2100 лумена, което е малко над максималните определени от производителя 1900 лумена. Това предполага нормално топло-отдаване съизмеримо с XHP35 примерно.
Обявените метри със сигурност за леко завишени, но примерно 800 ще ги докара.
Явно фенера е голям хит щом са продали 1000 бройки напред.
Според мен, основната причината е че с тези параметри всички други аналогични фенери струват 50$, а на този му искат 30$.
Цената е без коментар, на фона на това че Cоnvoy C8+ струва 25$, а разликите в параметрите значима. Освен това Astrolux/Mateminco са и с малко по-високо качество на изработка от Convoy.
Ето я снимката с измерения ток:
(http://gearkr.com/wp-content/uploads/2019/03/%E5%BE%AE%E4%BF%A1%E5%9B%BE%E7%89%87_20190308114246-800x596.jpg)

Другото интересно е, че може да работи с 3 различни размери батерии: 18650, 21700, 26650.
С оглед на по-малкия капацитет очевидно 18650 не е  подходяща за този фенер, но може да се ползва за аварийна батерия в случай на нужда.
(http://gearkr.com/wp-content/uploads/2019/03/IMG_4368-800x533.jpg)
Разбира се, ще изчакам първите ревюта за него и тогава ще преценя дали да се мятам.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 15 Март, 2019, 07:28:00
Според този пост:
http://budgetlightforum.com/comment/1472806#comment-1472806
Фенера вади 2100 лумена, което е малко над максималните определени от производителя 1900 лумена. Това предполага нормално топло-отдаване съизмеримо с XHP35 примерно.
Обявените метри със сигурност за леко завишени, но примерно 800 ще ги докара.
Явно фенера е голям хит щом са продали 1000 бройки напред.
Според мен, основната причината е че с тези параметри всички други аналогични фенери струват 50$, а на този му искат 30$.
Цената е без коментар, на фона на това че Cоnvoy C8+ струва 25$, а разликите в параметрите значима. Освен това Astrolux/Mateminco са и с малко по-високо качество на изработка от Convoy.
Ето я снимката с измерения ток:
(http://gearkr.com/wp-content/uploads/2019/03/%E5%BE%AE%E4%BF%A1%E5%9B%BE%E7%89%87_20190308114246-800x596.jpg)

Другото интересно е, че може да работи с 3 различни размери батерии: 18650, 21700, 26650.
С оглед на по-малкия капацитет очевидно 18650 не е  подходяща за този фенер, но може да се ползва за аварийна батерия в случай на нужда.
(http://gearkr.com/wp-content/uploads/2019/03/IMG_4368-800x533.jpg)
Разбира се, ще изчакам първите ревюта за него и тогава ще преценя дали да се мятам.

Нека да видим читаво ревю какви точно са му параметрите - много зависи и от рефлектора и от фокусирането.
Относно качеството - не знам дали имаш представа колко Конвой С8 седят по пушките на ловците в България и колко от тях се чупят.....та ако качество=здравина, не съм съгласен че Астролукс са по-качествени.
Цените не са точно такива - сравняваш на този промоционалната цена за предплащане на котка в чувал със стандартната цена на С8+.  Стандартната му цена на този ще е повече към 40$. Също така ако вкараш и цените на батериите и зарядното в уравнението - разликата в цената на комплекта се увеличава...

Само да предупредя - пощите и митниците си спретнаха голям купон тази година - ако нещо е обявено над 20$ го спират на митницата, новото е, че даваш 12 лева, чакаш 15 дни да го освободят и нататък не знам какво става - как внасяш мито и ДДС, защото преди 2 седмици ми се обадиха от пощата че ми е освободена пратката, но не знам още къде е . Също така от 1 януари митниците имат нова система. Освобождавах вече с DHL, трябва ти ЕОРИ номер и електронен подпис, за да могат куриери да ти освободят пратката, иначе може и сам да се представляваш, но пак трябва електронно да подадеш декларацията, т.е. ако пратката ти идва по куриер - все ти трябва електронен подпис.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: gkolevbg в 15 Март, 2019, 08:23:50
оффтопик.

Аз си извадих ЕОРИ и упълномощих (около 6 лв.) DHL да ме представляват пред Митници, т.е. спестих си електронния подпис.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 15 Март, 2019, 09:13:10
За качеството не си ме разбрал. Не казах че Конвойте са некачествени, а че Астролукс са малко над таях.
И за да съм по-конкретен - Астролукс са по "пипнати".
Аргумент:
Сравнявахме с мой познат Convoy C8 и Astrolux C8. На външен вид са еднакви, нокато отвориш главата и се виждат разликите.
В кое в Astrolux беше над Convoy:
стълкото
рефлектора (не са съвместими)
диода с подложката
пръстена под рефлектора
спойките към диода
кабелите към диода
опаковката, макар да не касае фенера директно
Друго предимство на Astrolux C8 - занчително по малко парх влиза в рефлектора. Convoy C8 се парши за "норматив" и после чистиш като наказан. Ако те дразни, разбира се. На накой не им пука и си ги ползват прашасали.

А за сравнението на цените мога да цитирам бат Бойко: Днес така, утре не се знае.  :nabira:
Между другото Astrolux се пуска на промция много често и затова не вярвам да не може да се купи за 30$ и след "офанзивата" в момента.
Технически погледнато най-големия "кусур" който ще го спъне да бие надалеч е купола на диода. Но за там лечението е бръснарко ножче.
От друга страна диода с купол ще осветява значително по-широко, което понякога е добре.

И между другото се е появило видео за него. За съжаление на дойчландски.
https://youtu.be/oRBeTf6XfrE (https://youtu.be/oRBeTf6XfrE)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 15 Март, 2019, 19:19:56
За качеството не си ме разбрал. Не казах че Конвойте са некачествени, а че Астролукс са малко над таях.
И за да съм по-конкретен - Астролукс са по "пипнати".
Аргумент:
Сравнявахме с мой познат Convoy C8 и Astrolux C8. На външен вид са еднакви, нокато отвориш главата и се виждат разликите.
В кое в Astrolux беше над Convoy:
стълкото
рефлектора (не са съвместими)
диода с подложката
пръстена под рефлектора
спойките към диода
кабелите към диода
опаковката, макар да не касае фенера директно
Друго предимство на Astrolux C8 - занчително по малко парх влиза в рефлектора. Convoy C8 се парши за "норматив" и после чистиш като наказан. Ако те дразни, разбира се. На накой не им пука и си ги ползват прашасали.

А за сравнението на цените мога да цитирам бат Бойко: Днес така, утре не се знае.  :nabira:
Между другото Astrolux се пуска на промция много често и затова не вярвам да не може да се купи за 30$ и след "офанзивата" в момента.
Технически погледнато най-големия "кусур" който ще го спъне да бие надалеч е купола на диода. Но за там лечението е бръснарко ножче.
От друга страна диода с купол ще осветява значително по-широко, което понякога е добре.

И между другото се е появило видео за него. За съжаление на дойчландски.
https://youtu.be/oRBeTf6XfrE (https://youtu.be/oRBeTf6XfrE)
Астролукс С8 е с директен драйвер - трябва си му повече внимание към жици и спойки. Не ме разбирай също погрешно - минали са ми доста Астролукси през ръцете и не мога да кажа лошо за тях, просто след тройката ала Eagle Eye X6 на Матеминко взех да внимавам повече - излезе страшен флуд :) ССТ40 го бях сложил с един регулиран драйвер с много ампери и не можа да ме впечатли. Затова съм малко скептичен, иначе фенерът ще е добър, просто не знам колко.

П.С. Днес си прибрах нещата от пощата, но след малко обикаляне. Услугата е 12 лв+ ДДС и мито, целия процес продължи малко над месец. Не ми дадоха митническа декларация. В ДХЛ и ТНТ нещата минаха доста по-бързо и организирано (2-4 дни), услугата беше безплатна, като ТНТ дори платиха мито+ДДС и трябва да им го преведа, при ДХЛ тази услуга струва 20 лв.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: ganzo_fan в 15 Март, 2019, 19:24:02
XHP35 се предлага с купол и без такъв.HD и HI.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 15 Март, 2019, 19:30:08
XHP35 се предлага с купол и без такъв.HD и HI.
Този дето обсъждаме не е XHP35 и не се предлага без купол.
Astrolux FT02 е с XHP35 HI и струва 50 зелени гущера.
https://www.banggood.com/Astrolux-FT02-2200LM-Stepless-Dimming-USB-Rechargeable-Military-LED-Torch-High-Powerful-High-Lumen-18650-26650-Flashlight-p-1375372.html?ID=522513&cur_warehouse=CN

https://youtu.be/5qo-K-lWxPE (https://youtu.be/5qo-K-lWxPE)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: ganzo_fan в 15 Март, 2019, 19:41:53
Значи конструкторът на фенера е недъгав.Когато проектираш хвъргач се влага 35ХИ(без купол).Ако са прекарали ХД на прИмоция и ползват само тях е друго.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 15 Март, 2019, 19:54:04
Значи конструкторът на фенера е недъгав.Когато проектираш хвъргач се влага 35ХИ(без купол).Ако са прекарали ХД на прИмоция и ползват само тях е друго.
Ама те мързи да четеш май. Повече от мен. :D
Диода не е на Cree. Luminus SST40 ползват. Затова и цената е добра.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: ganzo_fan в 15 Март, 2019, 19:59:46
Фенери с не-црее диод не купувам и не ме вълнуват.Имам един ситен с ничиа и ААА батерия,не ме впечатли изобщо.Чукча съм и то писател а не чиател.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 16 Март, 2019, 20:33:36
И Конвойте влизат в надпреварата за лумени.
Нещо съвсем ново от тях.
Convoy C8+ с емитер Luminus SST40 и 2000 лумена.
Black Convoy C8+ with luminus sst40 ,copper DTP board and ar-coated inside, 2000lm
https://www.aliexpress.com/item/Black-Convoy-C8-with-luminus-sst40-copper-DTP-board-and-ar-coated-inside-2000lm/32989670019.html (https://www.aliexpress.com/item/Black-Convoy-C8-with-luminus-sst40-copper-DTP-board-and-ar-coated-inside-2000lm/32989670019.html)
(https://i.postimg.cc/pXn0sjt9/sst40.jpg)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Yasenf в 16 Март, 2019, 20:59:51
И Конвойте влизат в надпреварата за лумени.
Нещо съвсем ново от тях.
Convoy C8+ с емитер Luminus SST40 и 2000 лумена.
Black Convoy C8+ with luminus sst40 ,copper DTP board and ar-coated inside, 2000lm
https://www.aliexpress.com/item/Black-Convoy-C8-with-luminus-sst40-copper-DTP-board-and-ar-coated-inside-2000lm/32989670019.html (https://www.aliexpress.com/item/Black-Convoy-C8-with-luminus-sst40-copper-DTP-board-and-ar-coated-inside-2000lm/32989670019.html)
(https://i.postimg.cc/pXn0sjt9/sst40.jpg)
Освен с новия драйвер, идва и с мноооого странно управление - почти като морзовата азбука :)

(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1uTcdMcbpK1RjSZFyq6x_qFXaO.jpg)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 14 Май, 2019, 06:41:40
Заместника на Катапулта:
Lumintop ODL20C XHP35 2000 Lumens 860 Meters
https://www.banggood.com/Lumintop-ODL20C-XHP35-2000Lumens-8Modes-USB-Rechargeable-Brightness-Tactical-LED-Flashlight-p-1298786.html?p=Z8200610213334201704&utm_campaign=fin17&utm_content=chendongling&cur_warehouse=CN (https://www.banggood.com/Lumintop-ODL20C-XHP35-2000Lumens-8Modes-USB-Rechargeable-Brightness-Tactical-LED-Flashlight-p-1298786.html?p=Z8200610213334201704&utm_campaign=fin17&utm_content=chendongling&cur_warehouse=CN)
Добра цена има тук:
http://budgetlightforum.com/node/60338 (http://budgetlightforum.com/node/60338)
За сумата от 50$ е перфектен.
Няма смисъл да го хваля защото:
"Добър кон и под съдран чул се познава."  ;)

Повече за него може да се прочете тук:
http://budgetlightforum.com/node/61393 (http://budgetlightforum.com/node/61393)
http://budgetlightforum.com/node/62780 (http://budgetlightforum.com/node/62780)

(https://i.postimg.cc/02fc7DLJ/22.jpg)

(https://i.postimg.cc/QddSmV3Y/23.jpg)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: dellman в 14 Май, 2019, 09:04:49
Интересен избор на модел за тоя формат фенери. Това нова придобивка ли е, понеже не разбрах от поста или просто алтернатива на Катапулта ? Ако е нова придобивка, защо се спря на този модел, а не на Manker U21 примерно ? Ако трябва да се сравняват, Катапулта ще мята повече споеред мен или поне така ми изглеждаше на пияно като го сравнявах с Utorch UT02 на последната среща на Узана.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 14 Май, 2019, 10:59:27
Интересен избор на модел за тоя формат фенери. Това нова придобивка ли е, понеже не разбрах от поста или просто алтернатива на Катапулта ? Ако е нова придобивка, защо се спря на този модел, а не на Manker U21 примерно ? Ако трябва да се сравняват, Катапулта ще мята повече споеред мен или поне така ми изглеждаше на пияно като го сравнявах с Utorch UT02 на последната среща на Узана.
Сменя Катапулта. Предимство - има корона която осветява допълнително около централното петно. При Катапулта такава почти не се забелязва.
Manker U21
http://www.mankerlight.com/manker-u21-1560-lumen-pocket-thrower-cree-xhp35-hi-led-flashlight/
Max Lumens Output: 1560lumens
Maximum beam Distance: 700 meters
По-ниски параметри от Лумнитопа, и малко по-скъп.
Купих фенера за да имам компактен хвъргач който ще се ползва рядко. Критерия за избор беше съотношение параметри/цена/качество.
Това което ми хареса в него е графиката на високия режим от 1000 лумена - 90 минути константно поддържане. Никой фенер с XPL HI няма такава възможност.
https://zeroair.wordpress.com/2018/07/04/lumintop-odl20c-flashlight-review/
(https://zeroair.files.wordpress.com/2018/06/high12.png?w=736)
В тази категория засега моя фаворит е Acebeam T27, но ми идва скъп за фенер който няма да се ползва активно.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: dellman в 14 Май, 2019, 15:42:46
Еми честито за придобивката и благодаря за отговора. Аз имам Utorch UT02 (не съм го избирал, фенерът "сам" си дойде при мен) и като го сравнявах с Катапулта ми направи впечатление това за короната около спота. Една от хубавите екстри на Луминтопа е USB-С порта, което малко или много е приятна опция. При него както и при Utorch-а обаче капачето не са го направили много добре и чопа за отваряне на капачето си задира при ползване(поне при мен). При Манкера са го направили добре това дребно на пръв поглед нещо, което при ползване мен лично си ме дразни. Иначе за размера си Лумнтопа хвърля повече от добре и мисля, че това балансирания макс в този клас. Разбира се винаги може да се направи някоя сглобка в подобно тяло, която е мислена за далекобойност, но светене от нея няма да се получи, а само един тунелен ефект.
 
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 21 Май, 2019, 12:56:43
И така, Acebeam L16 вече е тук и има база за сравнение с Warrior X.
Може да се поръча от тук: https://www.hkequipment.net/product-p/al16.htm или тук: https://www.nkon.nl/flashlights/acebeam-flashlights/acebeam-l16-xhp35-hi.html , или от друго място.
На мен ми излезе 91$ с транспорта. Около месец чакане. Моят е версия 5000К, като реално е под нея.

Двата един до друг:
(https://i.postimg.cc/nVXQgnBB/s44.jpg)

(https://i.postimg.cc/B6V429vG/s33.jpg)

Кратко сравнение:
L16 има по-дълбок рефлектор, от там малко по-малко и концентрирано централно петно, но и учудващо голяма и доста ярка корона.
Warrior X има малко по-голямо централно петно.
По отношение на светлината: L16 бие на розово, Warrior X на зелено.
L16 e малко по-лек от Warrior X, заграва малко по-бързо на макс.
Нещата които ми харесват повече в L16 спрямо Warrior X:
 - удобството на задния бутон;
 - наличието на повече режими и специално такъв от 1000 лумена където фенера държи права линия и мята на 400+ метра;
Това което Warrior X ми харесва:
 - много високото качество на изработка. Не че L16 e с ниско, при Warrior X има презапасяване;
 - бутона е защитен от случайно включване. Макар на L16 страничния бутон да е плосък, пак има възможност фенера да бъде включен инцидентно при по-силен натиск;
Батериите на двата фенера са взаимозаменяеми и като размер и като ампераж.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 22 Май, 2019, 18:47:37
Да добавя още малко впечатления.
Acebeam L16 има възможност за заключване. Заключва се обаче само страничния бутон. Задния остава активен. Със задния се стартира само едни режим - турбото от 2000 лумена. Тази екстра определено ми харесва.
Друга особеност - L16 може да работи с незащитени батерии с изпънал +. За съжаление при Warrior X незащитените с пъпка се оказват къси и не стават.
Warrior X има друго предимство което L16 няма - може "да си седи на гъ.а", демек позиция свещ.

Във видеото може да се види интерфейса на Acebeam.
https://youtu.be/bjh2VLbkxNY (https://youtu.be/bjh2VLbkxNY)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Marcinkov в 22 Май, 2019, 18:49:08
На L16 ако се отвърти отзад не се ли заключва?
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 22 Май, 2019, 19:52:41
На L16 ако се отвърти отзад не се ли заключва?
Трябва много да се развърти "капачката" за да изключиш задния бутон. Обаче така не изключваш страничния.  :o
Ако обаче развъртиш малко тръбата откъм резбата към главата всичко е наред. Прекъсваш напълно връзката и с никой бутон вече не може да включиш фенера.

Малко снимки от мрежата:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171009/ac72033e5d1e7c6a4f81baf1d30a90ed.jpg)

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171009/a5ce5a84fc6f49a52d56d1b6b7e12e42.jpg)
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Marcinkov в 22 Май, 2019, 20:16:46
Фенерът е супер, но щеше да е още по-добър с двоен бутон отзад от типа на Кларус или TM03.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: Rado_I в 23 Май, 2019, 11:16:53
И така, дойде момента за сравнение кой как свети на открито.
При един и същ диаметър на стъклото Warrior X има класическа параболична форма на рефлектора докато L16 e с по-дълбок рефлектор.
Мнението на спецовете по отношение на дълбокия рефлектор са че реално той не увеличава много дистанцията, но събира неприятно централното петно и стеснява страничната подсветка. Тестовете установиха същото.
По спецификация L16 има по-голяма дистанция. Реално обаче Warrior X свети една идея по-надалече, с уточнението че моят е версия 5000К и това е поне 12% надолу спрямо спецификациите, което прави 530 метра. Тоест, Acebeam не са излъгали, поне не-много. Освен това тестовете показват че L16 не изкарва повече от 1700 лумена. Но както и да е.
Warrior X освен това има по-широко централно петно и една идея по-силна подсветка. За последното има значение и избора на диод. В крайна сметка резултата е в полза на Warrior X. Ако имаше режимите на L16 и избор на заден бутон тип М2Т щеше да е перфектният фенер.
Титла: Обзор и тест на няколко компактни фенера с далекобойност над 500 м
Публикувано от: batveso55 в 24 Май, 2019, 11:00:14
Няма нужда от чак толкова режими, ако имаше само един трети под 100lm, примерно 50-60, отдавна да съм го отнесъл.