Блейдфорум.БГ

Остри предмети => Кухненски ножове => Темата е започната от: petrof в 04 Август, 2012, 21:56:28

Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: petrof в 04 Август, 2012, 21:56:28
Преди няколко дни се похвалих как един приятел ми подари нож от ИКЕА;
(http://media.snimka.bg/s1/0846/027936449-big.jpg?r=0)

Ето го тук сравнен с PIRGE:
(http://media.snimka.bg/s1/0884/028011519-big.jpg?r=0)

На прима виста установих че има много удобна дръжка от някаква гуместа материя, която не се плъзга в ръката.
Преди няколко дни реших да го използвам интензивно. Наложи се да нарежа 2 кила патладжан, 1 кило тиквички, 1 кило лук, 1/2 кг моркиви, 1 кило чушки. Умишлено реших да ползвам само ИКЕА-та за да видя какво ще се случи.
Към края на цялото количество зарзават установих, че ножът реже трудно (с натиск). Да отбележа че рязах в/у бамбукова дъска.
Освен това установих, че "неплъзгащата" дръжка ми създава дискомфорт - към края почти ми беше направила мазол в основата на показалеца. Това че има голямо сцепление пречи на кожата да се движи и търкането направо си беше неприятно!

Честно казано след като го използвах съм леко разочарован: доста бързо се позатъпи, а и дръжката вече не ми харесва.
Определено смятам, че PIRGE го бие като удобство и функционалност.
Титла: Re: Нож от ИКЕА
Публикувано от: Cobra3 в 05 Август, 2012, 10:14:01
Благодаря за представянето, и аз се бях загледал в тези ножове, но ми изглеждаха леко недодялани.  :)
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: Yulo в 12 Ноември, 2012, 01:55:23
Относно бамбуковите дъски за рязане- много са красиви и лесни за подръжка....ама имам чуството че ужасно много захабяват ножовете в сравнение с другите.?
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: universum в 02 Март, 2018, 12:04:44
Букът има твърдост по  Janka около 1300, а бамбукът между 1400 и 1600.

Така че, да, бамбукът е по-твърд, но не много. Маслината примерно е около 2700 или два пъти по-твърда от бука.

Но и дъски от маслина правят.

Така чу, не е фатално ако е бамбукова дъската, според мен. Имам колежка вманиачена по чистота и стил, която си купи стъклена дъска  :yikes:
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: zzfz в 02 Март, 2018, 13:42:27
От няколко години ползвам бамбукова дъска и нямам впечатление дазатъпява по-бързо ножовете в сравнение с другата която май е от бук.
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: nikolai в 02 Март, 2018, 14:31:52
Има тема за кухненските дъски, писал съм и там. Имам от маслина и бук, но съм ползвал от бамбук. Впечатлението ми също е, че бамбуковите дъски захабяват бързо РР. Не знам каква е твърдостта на самата дървесина на бамбука /макар, че е трева/, но повърхността на дъските е твърда. Може да се дължи и на това, че са лепени и се получава някакъв композит от целулоза /дървесина/ и лепило, който е по- твърд в сравнение с материалите, от които е съставен.
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: universum в 02 Март, 2018, 15:13:55
И аз не знам като лепено, колко е твърда бамбуковата дъска.

Но мойта я пенсионирах, точно щото ми се видя твърда. И ползвам една по-голяма букова. Малко се огъва като се мокри. Демек измята се. И е тънка, към два сантиметра. Но върши работа.

На Етъра мернах една дъб ли, орех ли беше към 5-6 сантиметра дебела, 40 на 60 см. или около там. Не ми се даваха пари тогава. Но това е идеална дъска според мен.
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: nikolai в 02 Март, 2018, 15:23:21
Масово се продават букови дъски. Хубавото е, че са евтини и могат да се подменят често. По-дебелите не се измятат, ама понякога се цепят. Дъбова май не съм ползвал, а ореховите са си скъпи. Аз съм доволен от маслиновата. Подарък от приятел, донесе я от чужбина. Мажа я от време на време със зехтин, иначе някак изпръхва. Изкара вече бая години, не се измята. Има някакви леки пукнатинки, но нищо сериозно. Може да не съм я смазвал редовно :D
Титла: Нож от ИКЕА
Публикувано от: Kalmar в 06 Март, 2018, 11:59:28
При дървесините има и други фактори, освен твърдостта, които са важни за абразивността на материала.
Например съдържанието на минерали. От опит знам, че някои по-меки дървесини могат да са доста по-абразивни от други по-твърди.
Пример за това е така наречената Корина - меко дърво със високо съдържание на минерали в структурата. Съсипва супер бързо режещите инструменти, дори и тези с карбидни върхове.
Така, че твърдостта на дървесината не е много показателна, за това колко ще износва острието.