Тази тема е доста добър пример за това, защо сме на този хал. Естествено, че когато нещо е българско, то трябва да се оплюе и да се нарече боклук, а когато е нещо чуждо, то е най-великото нещо на света.
Много уважавам колегата Николов, наистина е пич и продава готини ножове, но искам да кажа и моето мнение по въпроса.
Имам в кухнята си и Терна, и Пирге от Де Лукс серията. Еми няма как да си изкривя душата и да кажа, че Пиргето е по-качествено, просто качеството е на едно ниво. Пиргето струва 12 лв., а Терната 6 лв. Едните ми Терна са купувани преди 5-6 години, а другите преди 3-4 г., по-старите са малко по-добри, но малко.
На Пиргето вторичния скос е ужасно топорен, без предварително да се ликвидира този вторичен скос, то просто не реже, Терната също искаше предварителна заточка, но много по-лека.
На мен също ми беше интересно кой от двата е по-по-най. Заточих ги до еднаква острота и известно време ги ползвах едновременно и по еднакъв начин, за да бъде обективен теста. Колбаси, млечни продукти, месо (без сечене на кокали, разбира се). Ножовете се ползваха само от мен, всичко се режеше върху дървена дъска, без чинии, без тави.
Захабяването беше еднакво и при двата ножа. При ползването Пиргето имаше много лек превес, заради по-различното положение на дръжката, но острието е много тънко и при рязане на твърди продукти се гъне неприятно. Терната е една идея по-дебела и с малко по-късо острие и там нямам такива проблеми.
За мен, това са ножове със сходни качества, но на различни цени. Когато нещо е 2 пъти по-скъпо, то се очаква да е по-добро, но в случая това не е така.
Колкото и да се правим на хитри, всеки от нас си дава сметка, че качеството струва пари. Дори направен и на Марс, един нож, когато струва 6 - 12 лв, просто няма как да бъде наистина качествен. И двете марки имат по-скъпи серии, които със сигурност са по-добри, но за момента нямам от тях.
В една нормална държава (живял съм в такива, не са ми разказвали) повечето хората ще си купят местната стока, дори и да не е на нивото на вносната, само защото по този начин дават пари на хора от собствената си държава. Няма как да искаме тук всичко да е ОК като купуваме само вносни стоки. В случая двете стоки са с еднакво качество и за мен е логично да се купи българският нож.
Когато имам възможност, винаги купувам българска стока.......и ще продължавам да го правя. Нямам никакво намерение да давам вече пари в икономиката на онези, които 500 години ни е...ха майката.
Ние сме българи и трябва да се държим като такива.