Автор Тема: С какво точим ножовете си  (Прочетена 131561 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #625 -: 06 Юни, 2019, 10:28:20 »
При кухненските ножове, които ползвам аз, няма особен смисъл от камъни с грит над 2000. Последно заточвах единия от тях с на борен карбид, който е с грит около 800, след което финиширах с микроскос на фината страна на керамичното точило Фолкнивен. Много съм доволен от резултата, но все пак говорим за стомана 1.4110. Другите си ножове ги харесвам с по- агресивна заточка и рядко ползвам камъни с грит над 3000, а и не съм от най- търпеливите, та като се стигне до прогресия понякога претупвам нещата :). Твоите японски кухненски ножове са друга бира и има смисъл от водни камъни с висок грит. А иначе аз също съм купувал камъни за заточване поради незнание. Вероятно и повечето колеги, които сами си заточват ножовете също са допускали подобни грешки, но това е начинът да се натрупа опит, а и нали човек се учи от грешките си. Най- добре е да се учи от чуждите, но не винаги се получава...
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен mdinkov

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 63
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #626 -: 06 Юни, 2019, 20:27:13 »
Повечето кухненски ножове ги финиширам на Кинг 8000 а един имам но който режа само аз го финиширам на уелска шиста и държи ряз повече от месец и полвина .

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #627 -: 12 Юни, 2019, 17:04:17 »
Combo интересно ми е само Наниявата 2000 и шептън 12к грит за какво ги позлваш?
Поздрави



Малко по-подробен и онагледен отговор на въпроса на колегата.
Това е 165 мм Пети на Мунетоши от бяла 2 стомана. Въпреки че е доста тънък на гърба, ми се струваше че е дебел зад РР. Предприех изтъняване със средна Индия, Бестер 700, Нанива Про 1000 и Нанива Шарпенинг 2000. Сравнително равномерният финиш върху меката стомана между линията Шиноги и границата Джигане/Хагане, както и подчертаната линия между твърдата стомана /Хагане/ и меката стомана /Джигане/  се получиха именно с Нанива Шарпенинг 2000.
Иначе Вторичният скос  след това е продължен с естествени камъни: llyn idwal, charnley forest, Капучино и чиста кожа..
Най тъмно е под лампата

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #628 -: 13 Юни, 2019, 16:21:50 »
Е като имате такива ножове вече ми стана ясно.
Доволен ли сте от наниявата 1000 и ако някой има наниава с 400 грит ако може да споделите впечатления, че съм се насочил на там.
Говоря специално за професионалната им серия.
поздрави
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 27
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #629 -: 13 Юни, 2019, 16:32:31 »
Ножа е убиец!
Респект

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #630 -: 13 Юни, 2019, 17:01:09 »
Naniwa Pro 400 е единственият Камък с груб Грит който ползвам и който не е на Нортън. Много добър и много бърз, но щади ножовете. Не се износва много.  От Grit 1000 имам много камъни и мога да направя сравнение. Шаптън се износва по-малко, не иска накисване, доближава се по скорост и производителност, но не полира толкова добре. Кинг се износва по-бързо, по-мек е, иска по-дълго накисване и постоянно поливане.. Освен това прави много кал и когато го ползвам всичко наоколо става бербат. Иначе като му хванеш цаката е чудесен камък. Преди дни се бях изказал лошо за Кинг, но след един разговор с Номад се заех по-сериозно с него и му хванах цаката.. Наистина е чудесен камък, който обаче си иска чиста повърхност, определен натиск и прецизно водене на острието иначе губиш хапещата острота и конвексираш. Суехиро - Много мек, също дълго накисване, много бързо износване и още по-бързо подравняване. Тиролит- червеният много твърд, труден за подравняване и практически не се дълбае, но се затлачва и иска по-често освежаване.. Сравнително бавен. Нанива 1000 прав отлично което което могат  другите камъни без да има техните недостатъци..
Аз лично бих те посъветвал да си вземеш и Нанива про 3000..
Тук сет от трите камъка 400,1000,3000 са на чудесна цена:
https://www.knivesandtools.com/en/pt/-package-deal-naniwa-professional-stones-400-1000-3000.htm
Най тъмно е под лампата

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #631 -: 13 Юни, 2019, 20:31:35 »
Много благодаря за бързите отговори.
Този триолит може ли да пуснете линк да го видя, че нещо не ми е известен.

Поздрави
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
Най тъмно е под лампата

Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 27
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #633 -: 14 Юни, 2019, 10:11:21 »
Този тиролит 400 според мен с масло работи по - бързо и по - добре. Малко по трудно се зачиства от Индията.
С вода според мен не е нищо особено.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #634 -: 14 Юни, 2019, 10:57:49 »
Според мен TYROLIT F400 първо трябва да се приведе в състояние да почне да работи чрез щателно подравняване с подходящ по едрина абразив, аз не споделям мнението че е толкова бавен. Зацапва се лесно поради твърдата свръзка, но се и чисти лесно при правилна експлоатация, не бих го ползвал с масло. Пробвал съм доста стомани на него и неръждаеми, и прахови и чисти въглеродни инструментални и се е справял къде по добре, къде не чак толкова, но повече или по малко с всичките успешно. За да не се затлачва лесно го държа накиснат винаги повече от  пет минути, пробвал съм го с нагура от мек жълт Guanxi като не постигнах желаната чувствително по фина заточка отколкото грита дава. Но така или иначе ще кажа, че камъкът си работи много добре и с него е в пъти по лесно неопитен човек да получи много по високо ниво на острота отколкото с всички гореизброени изключая Naniwa и Shapton може би. Въобще Naniwa Chosera, сега Pro без съмнение  са едни от най-балансираните като качества, универсалност и всеядност японски водни камъни въобще.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #635 -: 14 Юни, 2019, 11:39:56 »
Naniawa P800 пуска доста каша, което честно казано не го очаквах. Понеже го имам от скоро не съм сигурен колко бързо ще се издълбае.
За сравнение най-евтината комбинирана наниава 1000/3000 грит за 60 лева не пуска никаква каша и си работи много добре. Няма нужа от закисване и не се износва, въпреки че е по-мека. Това не мога да си го обясня, за една година не е мръднала, а не е като да не точа ножове. Някакви идеи?

Едит: за триолита мисля да го пробвам, за парите си ако е наполовина толкова добър колкото казвате ще си струва. :)
Поздрави
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #636 -: 14 Юни, 2019, 11:59:06 »
За Naniwa Pro ли говорим или за някоя друга серия ?  Отделянето на суспензия зависи  и от камъка, но и от маниера на работа и натиска. Освен това аз лично много харесвам и често пъти предпочитам да работя със Suehiro Cerax 1000 и 6000, който според мен в някои отношения превъзхожда дори камъните от Pro серията на Naniwa.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #637 -: 14 Юни, 2019, 12:11:23 »
Naniawa p800 професионалната серия. Отделя повече каша и цапа доста, иначе точи много добре.
А друия камък 1000/3000 е най-евтината бюджетна серия и не отделя нищо. Работи една идея по-бавно, но пък финиша му е супер.

Suehiro Cerax 1000 и 6000 не съм ги пробвал все още.

Поздрави
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #638 -: 14 Юни, 2019, 12:25:20 »
Сложи си под ръка един пулверизатор и честичко измивай повърхността, ако искаш по бърза работа и по високо ниво на острота. Знам, че е досадно, но това е един от способите за справяне с проблема. Това важи като цяло за водните камъни, особено при фините гритове. При Shapton обаче това не решава проблема, иска си почистване с камък или естествена нагура.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #639 -: 14 Юни, 2019, 12:44:03 »
Много натискаш... Това че отделя кал е добре защото така се обновява работната повърхност, освен това тази кал става черна, а това е отнетият метал и става така защото камъка е бърз и отнема много метал. При профешънъл серията, тази кал която е смес от отнет метал, отработен абразив и свръзка се почиства съвсем лесно-малко водичка и работната повърхност е като нова или просто поставяш под течаша вода и всичко пада / при 400 и 1000/
Обикновената както я обясняваш ми мяза на Шарпенинг. Тя "кал" не прави защото свръзката не е магнезии, а някаква гума или глина или смес от двете. При работа с нея огромната част от отнетият метал, абразив и свръзка се маже върху работната повърхнина и съвсем малка част остава да плува. Това създава впечатление за чиста работа. Но пък скороста бързо пада и трябва да спреш за да освежиш работната повърхност- при нея това почистване само с водичка няма да стане, трябва си  дресинг камъче или нагура .    Финиша на този камък е супер защото е по мек, не можеш да натиснеш, а  има и по-малко абразив. Но пък е и чувствително по-бавен..
Про 3000 донякъде наподобява Шарпенинг серията, но пък е много по- бърз и го няма досадното замазване
Най тъмно е под лампата

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #640 -: 14 Юни, 2019, 13:08:27 »
Когато точа не натискам, оставям камъка да върши работата. Съвсем леко си отпускам ръцете и толкова.
Притеснението ми беше да не би този камък  Naniawa P800 да се изхаби прекалено бързо. Ще видим след месец два колко ще остане от него.
Поздрави
« Последна редакция: 14 Юни, 2019, 13:31:02 от VasilRalev »
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 478
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #641 -: 14 Юни, 2019, 13:09:30 »
Колеги предлагам да описваме точно за кой камък се говори, защото често се получава, че от един грит и марка има множество модели.

Наистина не е трудно човек да предположи спрямо контекста, но може да се получи объркване. Особено пък за начинаещи в материята.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #642 -: 14 Юни, 2019, 15:17:01 »
То е просто задължително да се описва за кой камък, кой модел точно даже, иначе за какво говорим въобще ? Например King Hyper 1000 grit , ама Standart или Sоft, като Хюстън и Хасково. :D  Suehiro Rika 5000 на ZDP-189, на 65HRC му дава предполировка с начеващо отразяване на предметите в РР,  финиш като за 5000 грита, на  1.2842 на 58  HRC му дава матов финиш като на 3000.  Двигател еди колко си кубика , ама с ремък или с верига, коя година, ама атмомосферен или турбина, същата работа и тука. ;)  :D Това че камъкът бързо възобновява повърхността си  е едно много важно негово свойство, щото унгарският бял мек на Haidu, дето се води 6000 JIS на практика е за финишна  заточка и полировка и ако четеш описанието на производителя си мислиш, че прави огледален финиш поне като Suehiro Cerax 6000, ма на практика макар че е фин е твърд като стъкло, изпечена керамика и на меки стомани с ниско въглеродно съдържание е направо противопоказен щото не дава по висока острота, докато на  стомани като К 390, 65 HRC и S 110V, 63 HRC  например им дава много чувствително освежаване на остротата когато са леко позахабени.  Така че тези неща са много важни във форум като този точно. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #643 -: 14 Юни, 2019, 18:02:31 »
Абсолютно си прав Були /както обикновенно/. Аз Бих добавил също така че представянето на камъка зависи и от това как сме подготвили, колко е овлажнен, дали го поливаме често за да работим на чисто или пък с каша и колко каша.. Колко натискаме ... колко прецизно водим.. Освен стоманата е важно и колко широк ни е вторичният скос...
Всеки камък на пазара си има ниша където ако не най-добър то поне е сред най-добрите. Пример: Гореспоменатото Хайду 6000 работи точно така както го е описал Були.. Бих могъл да добавя само че и се мърля доста бързо.. Аз го ползвам за инструментални и трудни прахови стомани защото дава убийствена "хапеща острота". На този етап от моите умения  мисля само за резливостта, жертвам качеството на полировката и този камък е чудесен за мен. Последният нош който точих беше от М390 при който след Кинг /Delux/ 1000  на който обезкосмих отидох директно на Haidu 6000 и получих точно това което търсех.
  Основната тема беше май за качествата на Нанива про 1000. Продължавам да твърдя че това е може би най- добрият камък с този грит, защото е най-универсален и дава винаги добър резултата на всякакви стомани.
Най тъмно е под лампата

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #644 -: 15 Юни, 2019, 00:33:14 »
Наниуа про 800 и 1000, макар и да оделят абразив, се хабят доста бавно. Дори и при редовна употреба, ако се работи с малък натиск, не би трябвало да се изхаби повече от 1-2мм камък за година. Кинг deluxe, в гритове 800-1200, според мен също са отлични камъни, хабят се по-бързо от наниуа про 800 и 1000, но не до степен да се издълбават видимо от един нож, а и се подравняват много по-лесно, което за мен, компенсира. При споменатите гритове на кинг, единствено не ми допада, че пият вода като гъба и трябва да се киснат предварително.

На този етап, не изпитвам необходимост от японски синтетики с грит 600-1200, защото фината индия ми допада повече като начин на работа. Правил съм експерименти и от фина индия, спокойно може да се мине направо на японски 6000, без скока в гритовете да е прекалено голям. 
« Последна редакция: 15 Юни, 2019, 00:38:25 от nomad »

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #645 -: 15 Юни, 2019, 01:14:56 »
Сега да не излезе че се оплаквам от наниавата, просто явно очаквах да се държи по малко по различен начин. Относно заточване е перфектен, сравнително бърз щади ножа и дори може да се ползва като единствен камък. Заточвате и след това малко стропинг и имате идеална работна острота. Единствено, че са малко по-скъпи.
Поздрави
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #646 -: 15 Юни, 2019, 02:05:26 »
Може би Шаптън Про ще отговори на това което търсиш като поведение от камъка. Ако ти допадне и като резултат, значи това е твоят камък
Най тъмно е под лампата

Неактивен VasilRalev

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 20
С какво точим ножовете си
« Отговор #647 -: 15 Юни, 2019, 15:51:18 »
Днес ми дойде naniwa P1000 грит и реших да пробвам как ще работи. Започвам да точа и камъка си работи перфектно, почти не отделя кал, точи бързо почиства се лесно и е песен точенето на него. Направих 4-5 ножа за норматив.

И тук идва интересната част:
Решавам да сложа Naniwa P800 грит, за да направя сравнение между двата. За мое най-голямо учудване камъка почти не отделяше кал, точи си бързо, ножа се движи мазно по него и няма и следа от цапотията от предното точене.
Ако искаш да научиш нещо, го учиш сам.
Ако не искаш да го научиш, другите те учат.

Неактивен makiavelli

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 5
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #648 -: 15 Юни, 2019, 16:34:32 »
Много съм доволен от Шаптъните. Имам 1500, 5000, а от скоро и 220. Най-често ползвам 1500, за поддръжка на остротата или след заточване с комбинирана Индия. Прави ми впечатление, че се почиства добре с нашия вулканичен туф, но осезаемо се заглади след 15-тина ножа. Сравнявам го със страната с надписите, която още не е ползвана. Продължава да си отнема доволно метал, но се позаглади и ще го слагам на стъклото скоро. До 400 Sic зърно мисля да пробвам как ще е. 220-ката грит още не съм го тествал, но мисля че ще е идеален за оправяне на РР.
От тъп нож ползата е колкото от  счупен крак!

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #649 -: 16 Юни, 2019, 22:50:53 »
Най вероятно се заглажда от почистването с туфа , а не от 15-те ножа дето си наточил. За тоя камък 15 ножа са му през носителя на генетична информация поне  според мен. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice